Grannliv
Rim&Birk
10 april 2021

Långpromenad med bästa kompisarna

Vi är ganska nyss hemkomna från en skön lördagspromenad med Alex,Hugo och Loke.
Planen var att gå Lovö runt men pga en tid att passa fick vi tänka om och det blev istället en bit på Fornstigen ute på Lovö. Den är 23,5 km lång men jag tror att vi gick lite mer än halva rundan med ett kort frukoststopp på vägen.

Trots solen så var det ganska kyligt (och blåsigt) emellanåt men ändå väldigt, väldigt härligt.
Hundarna har som vanligt haft det rätt tråkigt pga mitt jobb så det var skönt att de fick komma ut på en riktigt ordentlig promenad. Vi var ute i lite mer än 3,5 timme och hundarna fick varva mellan att gå lösa eller i koppel med klövjeväska.

Det vore kul att någon gång mäta hur långt Birk rör sig på en sån här promenad i förhållande till oss. Han springer ju överallt och ingenstans så det blir nog en bra bit längre för honom.
Rim däremot är pigg och busig i början men efter ett tag märker man att han har några år på nacken för då går han helst bredvid oss med undantag för några få avstickare.

Nu när vi är hemma så sover båda två som stockar och det finns nog inte mycket som stillar mitt hjärta på samma vis som när hundarna både fysiskt och psykiskt trötta.
Dessutom, bäddarna jag nämnde i ett tidigare inlägg: TOPPENKÖP! Båda hundarna verkar älska dem och sover i dem mest hela tiden.
Tur också att de passar bra in i lägenheten. Rekommenderar alltså starkt.

Resten av dagen kommer vi nog alla gå på lågvarv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

26 mars 2021

Nya bäddar

För någon vecka sedan hämtade jag ut två nya bäddar hos Granngården,

https://www.granngarden.se/hundbadd-m-pets-oleron-gra-l-95x75x22-cm

Och jag har nog helt ärligt aldrig sett mina hundar använda en hundbädd så mycket. De sover nästan uteslutande i bäddarna när vi är hemma och inte nog med det så passar de även väldigt bra i lägenheten.

Annars så rullar livet på bra. Det är skönt att äntligen ha en fast punkt efter så många år levandes i en väska.
Hundarna verkade känna sig som hemma direkt även om det var ett tag sedan de bodde i lägenheten.

I helgen ska vi möta upp en gammal kompis från skoltiden för häng i skogen. Hon har tidigare haft en aussie som var ungefär lika gammal som Rim men har de senaste åren haft en staffe.
I somras skaffade hon sin andra aussie och vi tänkte att hon och Birk nog kommer gilla varandra, så därav en liten skogsdejt för massa bus.

Rim och Midas när dem var drygt 1,5 år gamla

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 mars 2021

spadag

Nu är flytten tillbaka till lägenheten nära (även om det skjuts fram hela tiden). Jag är inte helnöjd med hantverkarnas arbete även om slutresultatet kommer blir toppen.

Rim fick sig i alla fall en ordentlig urborstning av all vinterpäls som börjar släppa, frisering av tassarna och rumpan samt ett tidigt vårbad.
Jag köpte med mig balsam + schampoo från Fyra Ess senast jag var på Granngården och idag var det dags att testa dem.

Ni hittar schampot här
och balsam här

Det tar mycket längre tid än man tror att borsta och fulfrisera den där hunden och idag satt jag i drygt 2 h och då är jag ändå inte petnoga.

Luktar gott och len som en liten prins är han i alla fall. Och för första gången någonsin så har Birk försökt uppvakta(?) Rim. Och Rim i sin tur blev så som de flesta hundar blir efter bad/dusch – väldigt leksugen så när han hade torkat fick de båda vara ute en stund och jaga varandra runt huset.
Det är sällan Rim lever igång på det sättet han gjorde ikväll och då krampar det vilt i mitt mammahjärta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 mars 2021

Årets första dopp

Igår tog vi oss bort till Sandarna i Björkvik för en eftermiddagspromenad längs vattnet. Jag älskar den platsen men tyvärr så är det ett ställe dit stockholmare vallfärdar på somrarna för sol och bad så vi åker mest dit under lågsäsong eller väldigt tidigt på morgnarna.

Ljuset var som vanligt magiskt och Birk tog årets(!) första dopp. Lite tidigt kan jag väl tycka men ibland blir det inte som man tänkt sig.

Vädret spelar oss ett spratt just nu och det känns som att våren är på ingång trots att det bara är i början på mars. Jag hoppas att kylan håller i sig ett litet tag till i alla fall men kan ändå inte undgå att längta till långa kvällar i en fårhage eller nätter i tält ute på någon kobbe.

Det är långt kvar till sommaren och faktumet att den här pandemin fortfarande håller ett krampaktigt grepp om oss gör att det är lite svårt att planera.
Ser det ljusare ut så är planen nog några veckor i bil på Gotland och därefter en tripp till Åre. Vi hoppas det blir av.
Jag jobbar på mitt nuvarande projekt fram till juli och därefter är jag som vanligt ledig på på obestämd tid.

 

Mr. Polis som har väldigt bestämda åsikter om när leken går överstyr.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 februari 2021

Shopping på Granngården/Shopping spree at Granngården

Förutom att vi har varit iväg och kollat på soffa till min lägenhet (som efter x antal månader av renovering äntligen är klar. Eller ja om några dagar hoppas vi i alla fall) så tog vi även en tur till Granngården.

Vi fyllde dels upp lagret med Labbs blötfoder som de dessutom hade 50 % rabatt för tolv burkar, sen fick grabbarna nya matskålar samt en större vattenskål som vi tänkte ha i lägenheten.
Jag hade tänkt plocka ut någon bädd också men de hade inte någon i rätt storlek så det får bli en annan gång.

Jag har ju (som ni kanske har märkt) levt i en väska de senaste 3 åren. Under de här åren har jag hyrt ut min lägenhet i Bromma men det senaste året har inneburit många förändringar på det privata planet och det var dags att i alla fall ta tillbaka den som en bas.
Så efter två vattenskador som nu strax är färdigrenoverade så flyttar jag och grabbarna tillbaka. I alla fall för ett litet tag.

Jag vet inte heller vad jag har kvar i lägenheten sen innan så därför kändes det på sin plats att köpa nya skålar och lite sånt.

Jag passade också på att köpa schampo och balsam så att hundarna kan få sig en ordentlig vårdusch om några veckor när våren nog gör entré på riktigt. Jag älskar ju snö och vinter men jag avskyr när den smälter och bildar ett lerhav var man än går. Hundarna blir så skitiga att det knappt är värt att spola av dem.

https://www.granngarden.se/matskal-active-canis-heavy-slate-1-2-l/p/1245299

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 februari 2021

Tillbaka på jobbet/Back to work

(English translation down below)

Vi är delvis tillbaka i den vanliga ”gråa” vardagen. Som tur är så här vintern högst närvarande även i Stockholm och förutom promenader på isen ute på landet (vilket är typ första gången på 8 år som det ens har varit möjligt) så åkte jag idag en vända längd där också.
Det är svårt med skatespår överlag i Stockholm och att hitta spår där hundar är välkomna är i princip omöjligt så det fick bli en vända på isen i lite för tung snö.

Jobbigt men ack så kul. Däremot så sjöng isen varje gång jag satte i stavarna vilket var både härligt och lite läskigt.

På jobbfronten så hade vi idag vår första av inspelningsdag av Beck 43-46. Kul att vara igång igen men att samtidigt försöka rodda en badrumsrenovering som går allt annat än min väg så känns det i dagsläget lite motigt.

I helgen ska vi till lägenheten och mäta för en ny soffa och lite sånt. Jag har inte bott i lägenheten på flera år så det känns nästan som att flytta in i en helt ny lägenhet igen, vilket i och för sig är ganska roligt.

Hundarna hakar på som vanligt men jag saknar verkligen att ha skidåkningen precis utanför husknuten (har jag sagt det förut, det känns som det). Nu kunde jag visserligen åka en vända på isen här på landet men tyvärr så ska det ju bli mildare väder igen så då lär isen bli lite för osäker att röra sig på.

***
We’re as you might have noticed back in the city and the grey life. Luckily for us the winter made it to Stockholm for once and we’ve been able to take long walks on the ice out by our country house (which is insane since we haven’t been able to do that since like 2011). Today I also took the skiis out for a round on the ice. How fun?!
The snow was really bad and heavy but who cares when you haven’t been skiing for over a week. It’s not easy to find skate tracks in Stockholm and to find some where dogs are welcome is pretty much impossible. So I take what I can get.

The ice sang every time I put the poles down which was both thrilling as well as scary.

When it comes to work we shot our first frame today of Beck 43-46. It’s fun to get going but to combine a lot of (very stressful) work with a renovation of my bathroom that won’t go my way is a little too much for me atm.
I can’t wait to move back home and this weekend we’re going to the apartment to measure for a new sofa. I haven’t lived in this apartment in a few years so it almost feels like I’m moving into totally new apartment.

The dogs tags along as always but I really miss having the ski tracks just outside the house (have you heard me say that before). 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 februari 2021

En helg för att ladda batterierna/Reloading our batteries

(English translation down below)

Vilken helg vi har haft.

Vi är ju tillbaka i Stockholm pga jobb sen någon vecka tillbaka och även om det är blandade känslor som alltid så finns det ingenting jag saknar mer än att ha naturen runt knuten på det viset som jag har i Åre.

Så för att stilla min abstinens något följde jag med Alexandra&Hugo till deras landställe utanför Ludvika. Vädret lovade strålande sol och minusgrader och det fick vi minsann.
Vi har åkt längd, längd, längd och så ännu mer längd. Och så lite skridskor och avslutningsvis gått härliga promenader på isen.

Kort och gott en helt magisk helg som gjorde susen för mitt välmående och gör att jag står ut i betongdjungeln några veckor till.

Birk har gått på högvarv och har gjort sig förtjänt av några dagar vila nu när vi är hemma igen. Men vilken liten kämpe han är ändå. Det spelar ingen roll hur många km han har kört, ber jag honom att trycka på så gör han det tills han nästan spricker.
Och älskar det gör han nog nästan mer än vad jag gör.

Han är vanligtvis en väldigt tystlåten hund men när han står redo i selen och jag knäpper på mig skidorna, då skälls det som aldrig förr. Han är nog en draghund i liten förpackning ändå.
Hade han varit en vorsteh eller en Scandinavian hound då hade jag nog haft en draghund utan dess like tror jag.

***

What a weekend! 

We’re back in Stockholm since like a week and even though it’s mixed feelings about that there’s nothing I miss more than to have the real nature just outside the house.

So to kind of ease my need for skiing I joined Alexandra and Hugo to their cottage in Ludvika, Dalarna. The weather cast was promising sunshine and cold weather and that’s what we got. All weekend.

We’ve been skiing, skiing, skiing (cross country and skijoring) all day(s) long and then we topped it off with some ice skating and long walks on the ice.
An amazing weekend to say the least and my energy bank is reloaded so I’ll last in the concrete jungle for a few more weeks.

Birk has been going non stop and earned himself a well deserved couple of rest days now. He’s such a little fighter (I know I say that way too often), but it doesn’t matter how tired he is. He just keeps pushing and loves it almost more than I do. 

He’s also a pretty quiet little dog. Barely never barks or anything but as soon as the harness comes on and the sees me putting on the skis he barks non stop (almost) until we’re off.
A sled dog in a small body.
If he’d been a vorsteh or a scandinavian hound I’m pretty sure I would have gotten myself one hell of a draught dog.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 januari 2021

Inte hatar väl vi längdskidor/Boy do we love skijoring

(English translation down below)

Åre har visat sig från sin bästa sida och det är nog därför det har ekat lite tomt här.

Vi har åkt mer längd än någonsin och tack vare min nya utrustning så har tekniken blivit bättre och vi har haft mycket stabilare rundor.
Det har varit soligt, kallt och mycket snö så förutsättningarna har var helt fantastiska.

Rim har fått följa med på en del rundor när temperaturerna har varit lite lägre. Vid lägre temperaturer är spåren lite hårdare och det är lättare för honom att springa/orka mer då han inte sjunker ner i mjuksnön.
Han älskar det men det märks tydligt att han är äldre och känner sig nöjd efter några få kilometer så vi har främst åkt 5 kilometer men vid något tillfälle tagit oss runt 7,5 km och vid ett tillfälle hela 10 km (men då körde vi på några stopp och i ett lugnare tempo).

Det är lätt att glömma bort att han är 11,5 år gammal ibland.

Birk är däremot i sitt livs form och är en sån liten arbetsmaskin i spåret. Köttar på i ett jämnt tempo och slutar aldrig jobba. Han har verkligen utvecklats i sin roll som draghund och det är så kul att åka bakom honom.

Inte heller är de några som helst problem att åka med andra ekipage och ligga nära nya/okända hundar. Han bryr sig inte ett skvatt och vid möten/omkörningar är det som att han lägger i nästa växel och hela hans tanke är framåt. Är så stolt över den lille som faktiskt fyller 5(!) år snart.

***

Åre has been magical the last month and that’s probably why it’s been so quiet here (sorry).

We’ve been skijoring more than ever and thanks to my new equipment my technique has improved a lot which has led to more stabile rounds.
It’s been sunny, cold and very snowy so the conditions have been nothing but excellent.

Whenever it’s been colder Rim has tagged along a bit. The tracks gets harder when the temperature drops and that makes it easier for him to run and prevents him from losing his grip in the loose snow which he does when it’s warmer.
He loves it so much but you can tell that only needs a few kilometers before he’s satisfied so we’ve mostly taken the 5 kilometer track but sometimes the 7,5 km and once we did the 10 km (with a few stops and a lower tempo). 

It’s easy to forget that he’s 11,5 years old. 

Birk on the other hand is in the best shape ever and he’s such a little working machine. Never stops and goes on in a good and even speed throughout the entire round.
He has really developed in his role as a ”sled dog”  and it’s so fun to ski behind him.

He’s not only a little machine. he’s also a dream to meet other dogs in the tracks and/or when doing overtakes. He doesn’t care about them at all and it’s like he focuses even harder whenever he sees another dog and his entire mindset screams ”forward”.  I’m so proud of this little guy that’s actually turning 5(!) years old soon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 december 2020

morgonrunda/morning round

(English translation down below)

Imorse stack vi ut tidigt för att åka 5 kilometer i längdspåren. Spåren var nypistade och nästintill orörda så det var trots bristen på snö rätt bra före.

Däremot så hamnade vi i en situation efter ungefär 1,5 kilometer som bokstavligen gör så att det brinner i huvudet på mig. Egentligen så får inga hundar vistas i spåren lösa men jag brukar inte bry mig så mycket om lösa hundar så länge ägarna har koll på dem (jag åker själv med Birk lös ibland så jag är absolut ingen stjärna jag heller). Men, däremot så har jag väldigt lätt till att tappa det fullständigt när man möter/passerar lösa hundar som saknar inkallning.

Det hände imorse och ägaren till den samojedtiken fick tyvärr ta emot kanske lite för många arga ord men har du hunden lös och den på ca 70 meters avstånd sätter av i full fart mot ett hundekipage på skidor så brister det.
Hon hade en obefintlig inkallning och som tur var kan jag släppa fram Birk så han kan hantera den framspringande hunden så att Rim inte behöver möta den. Den var harmlös men hon lyckades inte heller fånga in den utan de lekte tafatt i några minuter innan hon lyckades få kontroll på den.

Mina hundar tar egentligen ingen skada av såna incidenter men eftersom Rim inte är speciellt förtjust i sådana möten och gärna ryter ifrån så vill jag undvika att dem kommer fram till honom.

Resten av rundan gick bra och på vägen tillbaka mötte vi samma kvinna igen och då hade hon hunden i expander + sele så förhoppningsvis har jag i alla fall ”lärt” en person lite skidvett.

Rims kropp har även hakat på riktigt bra de senaste dagarna men imorgon blir det vilodag och det blir en solorunda med Birk på morgonen.

***

5 kilometer in the skijoring track this morning.

It went well but we ended up in one of those situations that makes me loose it completely. Dogs aren’t allowed off leash in the ski tracks but I don’t really mind as long as the owners have their dogs under control and that the recall works pretty much perfectly.
I sometimes train with Birk off leash so I’m no saint whatsoever.
But when we come across dogs off leash with a non existing recall – then I’m loosing it. 

That happened this morning and the owner to that samyoed got to hear a lot of angry words. It went straight after us on a distance of about 70 meters.
She was harmless but Rim isn’t so fond of those kind of encounters and will most likely snap at the other dog if they get too close. Luckily I could send Birk to keep the samoyed occupied and therefor prevent her from trying to say hi to Rim.
The owner had a lot of trouble getting her under control and they kind of played tag for a couple of minutes before she finally did catch the dog and we could continue our training.

The rest of the training went fine and on our way back we did meet the samoyed once again but this time in a harness + leash so hopefully the owner did learn something from the previous incident.

Oh, and Rim’s body is coping very well with the skijoring but tomorrow is a planned rest day for him so I’ll be only bringing Birk.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 december 2020

(English translation down below)

Så var Min återlämnad och istället är gammelgubben med oss här uppe.

Han må vara fruktansvärt jobbigt stundtals men det värmer ändå i hjärtat att kunna ta med honom på kortare längdturer och inse att än håller den 11,5 åriga kroppen rätt bra.
Och för att inte nämna glädjen över att få följa med och ta ut sig.

Han har av uppenbara skäl inte samma tryck under tassarna som Birk och har nog alltid varit lite ”latare” oavsett ålder, men kul tycker han i alla fall att det är.

Vi tog premiärturen idag i Duveds längdspår som äntligen är preparerade. Det innebär att vi har gångavstånd till hur många km spår som helst (typ).
Vi blev kanske aningen övermodiga pga så taggade så vi fick ta det lite lugnt ca 2 km i mitten för att låta Rim återhämta sig lite innan vi kunde trycka på det sista igen.

Det som även är perfekt med att ha gångavstånd till spåren är att det blir en perfekt uppvärmning/nedvarvning för hundarna. Jag ser alltför många i längdspåren som pressar sina hundar till max utan att varken värma upp dem eller varva ner dem. Det är alltid viktigt men speciellt när det börjar bli kyligt.

Resten av dagen är lite oklar. Vi ska lösa sådant viktigt som säsongskort osv men annars blir det nog stök hemma och kanske någon kvällspromenad.

***

We ”returned” Min right before christmas and instead we brought Rim with us.

He might be a big pain in the ass most of the time but I can’t help feeling some sort of calm that he finally is with us, just as it should be.
And that he stills wants and can join on shorter skijoring trips.
His body can’t really keep up with us but we’re adapting the speed and length to him.

We went out on our first tour today in Duved where they finally have been prepping the tracks. That means that we have plenty of kilometers of ski tracks on a walking distance from our home.
And the walk to/from the tracks are perfect as warm up etc.

The rest of the day is a bit unclear atm. We’re going to fix some important stuff and then I might take the dogs on a long evening walk. Time will tell.

It’s good to be back though.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i kundklubben

Vi är över en miljon medlemmar som alla kan ta del av extra förmånliga erbjudanden, klubbdagar och aktiviter.

Bli medlem

Läs mer om kundklubben här.