Grannliv
Nina Rademaekers
17 september 2020

Finlir

Så glad efter dagens pass, Melvin var superfin!!! Vi jobbade väldigt basic och fokuserade helt på att få honom riktigt avspänd i den längre och lägre formen + att få honom att trava små steg och verkligen jobba över ryggen. Det är ju aldrig svårt att få Melvin att trava flashigt utan det allra svåraste är att få honom att trava riktigt fjuttigt och litet. Men det är också så viktigt att hela tiden ha den lilla traven att gå tillbaka till. Lite som en ”safe zone” dit vi alltid kan återvända om/när han taggar igång och blir för het. Jag vill kunna slå på off-knappen i alla lägen, därför gäller det att hitta en trygghet i den formen. Som jag har skrivit innan är verkligen kontakten A och O för att hitta det men det är också viktigt för mig att kunna snabbt slappna av så fort Melvin gör det, vilket Emma påminde mig om idag. Jag är så fokuserad på att hålla ett mjukt stöd hela tiden att jag ibland håller lite för mycket, där måste jag tänka på att verkligen mjukna av (utan att släppa stödet haha) när han slappnar av och söker sig nedåt. Väldigt mycket finlir i tekniken och tajmingen, men det är superkul när känslan blir rätt!

I höger varv måste jag också tänka på att rotera tillbaka min högeraxel, då får jag en bättre position med handen (vill annars falla fram med axeln och bli rak i armen där). Det är också väldigt viktigt att jag har koll på vänsterbogen i höger varv och tänker lite förvänd sluta fast med rak hals. Alltså hela bogpartiet in mot mitten och bakdelen ut. När jag tänker så några steg och sedan rätar ut honom från den känslan blir stödet i handen helt jämnt och bra.

Så många små detaljer att tänka på! 🙂 Men jag är riktigt nöjd med känslan idag, imorgon blir sista passet här innan hemfärd på lördag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 september 2020

Nova och Nellie

En liten hälsning från min två fluffbollar som lever livet här nere på västkusten 🙂 Promenad i naturreservatet varje dag och massa fyrbenta kompisar. Nellie har ju alltid varit lite reserverad när det kommer till andra hundar och älskar inte att umgås med massa hundar (speciellt inte om de är stora och väldigt ”på”), men efter att Nova kom in och förgyllde våra liv har Nellie blivit så mycket bättre även i sociala sammanhang med andra hundar. Väldigt skönt!

Idag har jag joggat Melvin lite lätt efter gårdagens svettigare pass. Han kändes taggad och glad idag, trodde att han skulle vara lite trött/lugn men nej nej. Energin i den där grabben tar inte slut i första taget 😉 Har även testat ett nytt bett igår och idag, ett tvådelat med fasta ringar. Förhoppningen var att få lite mer stabilitet så det inbjuder honom till att söka stödet ännu mer, vilket jag tycker det verkar göra! Ska rida på det imorgon också för att kunna utvärdera ännu lite till 🙂

7 svar till “Nova och Nellie”

 1. Detta är minst fjärde gången någon frågar detta de senaste veckorna och Nina har svarat varje gång.

  Finns det inget mer intressant (och mindre snokande) att fråga på en hästblogg?

  Tror dessutom Nina själv väljer att berätta så privata saker när och om det någon gång blir aktuellt.

 2. Min upplevelse ang känsliga hästar är att ju färre rörliga delar på bettet, ju lättare har de att våga söka stödet fram i handen. Min favorit är just tvådelat m fasta ringar på känsliga hästar.
  Ni har gjort en fantastisk utveckling under tiden i Göteborg! Bra jobbat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 september 2020

Grymt fin idag!

Den som vill se ett rykande färskt filmklipp från dagens pass kan kika in på min instagram @ninasrader! Melvin var magisk idag, såååå fin och jag njuter verkligen av varje pass. Tar aldrig det här för givet ❤️

Vi gör inte så mycket ”avancerat” just nu utan fokus ligger fortfarande på att bygga upp en stabil grund vad gäller kontakt i handen, avspändheten och kunna förändra men bibehålla både fokuset och stödet. Jag håller mig mest på raka spår nu för att verkligen känna kontakten på båda tyglarna och inte ”luras” av att jag har honom lite böjd hela tiden, då tappar jag direkt det jämna drivet från bakbenen och därmed även det ärliga stödet i handen. Jag lägger även in långa skänkelvikningar men fokuserar då också på att hålla honom rak och ha stöd på båda tyglarna. Även i galoppen har jag nu börjat lägga in svaga skänkelvikningar och slutor på diagonalerna. Han taggar dock lätt till där och laddar för byte så jag gör det bara några språng för att känna att jag har kontroll hela tiden. Bättre att öka successivt varje pass än att gå över gränsen där han blir övertaggad på att byta 🙂

2 svar till “Grymt fin idag!”

 1. Ser att du bytt bett! Vad är det du har nu? 🥰 tycker det är så intressant med bett och vad de kan göra med ridkänsla, bara att byta material eller modell kan göra så mkt! Har experimenterat jättemycket med min häst som varit väldigt svår i kontakten men som nu är superfin i handen 🙏🏻 Ibland är man lite för konservativ med att man minsann ska rida på ett tredelat sprenger för det är det ”som är det bästa” men ibland är det inte de för alla, iaf inte för min häst som nu går på ett Fager Carl istället 🤩

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 september 2020

Favoritfrukten!

Dagens största insikt var att Melvin är GALEN i vattenmelon! Jag tog en skiva när jag skrittade av honom och han blev helt tokig haha. Så söt ❤️ Idag red Emma hela passet, Melvin såg superfin ut! Fokus låg på att försöka bibehålla den avspända känslan även i en högre form och hålla den ”lilla traven” trots att han kom upp mer i formen. Lättare sagt än gjort men han gjorde det riktigt fint och såg superavspänd ut. Emma var väldigt nöjd med känslan också!

Imorgon tar jag över tyglarna igen. Nu känns det som att vi har en mer stadig grund att stå på och han är bra i handen redan från start. Då gäller det ju att utmana lite utan att det blir för mycket! Nästa steg är att göra honom ännu mer tålig på förändring i både form och steglängd, kunna påverka varje steg ännu mer och utöka vår ”komfortzon”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 september 2020

Finbesök

Igår var min pappa, hans fru och mina bröder på besök här! Dom bor ju i Halmstad och hade varit inne i Göteborg över dagen, så dom passade på att svänga förbi på vägen tillbaka. Väldigt mysigt! Vi ses ju inte så ofta så när vi väl gör det får man passa på att njuta 🙂 Min yngsta lillebror Robin tyckte Melvin var lite stor och läskig, shettisarna var mer i hans storlek:

Jag red även Melvin och han var pigg efter vilodagen men jag kände ändå att jag hade bra kontroll på honom. Så glad för att vi börjar bygga upp en mer stabil grund igen att kunna luta oss mot. Stödet i handen är verkligen ledordet för den grunden! Han blir så trygg och stadig när jag håller en mjuk kontakt och jag fokuserar varje steg på att hålla det så. Idag ska jag fortsätta med det jobbet 🙂 Nu på förmiddagen har jag betat av de dagliga sysslorna här som mockning, packa höpåsar, fixa foderburkar och sätta mash i blöt. Han får mash efter varje pass med sina vitaminer, salt, NAF M Power och Gastro Support.

Igår kväll bjöd Lina på middag och det var såååå gott! Lyxen att ha en kompis som är en stjärna i köket 🙂

Senaste dagarna har jag lagt mycket tid på att redigera en vlogg härifrån som kommer upp så snart jag är klar med den! Det är från firandet av Emmas SM-guld bland annat. Stay tuned!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 september 2020

Från sommar till höst

Kolla vilken härlig bild mamma tog på oss när hon var här 🙂 När jag åkte ner hit till Göteborg var det 30+ grader och sommarkänslor. Vi solade på klipporna och gick runt i shorts. Nu är det verkligen höst i luften, kallare grader och löven börjar gulna. Sjukt ändå hur snabbt det går!

Jag har en vecka kvar här i Göteborg innan det bär av hem till Stockholm igen. Jag gillar hösten och tycker alltid att det känns som en nystart efter sommaren! Hoppas att vi får hålla oss friska och träna på denna höst och vinter, vill ju ut och tävla snart 🙂 Jag har anmält mig till tävling men kommer nog skjuta fram tävlingsdebut lite till. Vill känna att vi har en mer stabil grund att stå på innan vi testar vingarna på tävlingsbanorna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 september 2020

Nya skor

Vilodag för Melvin vilket innebär hagtid (som varje dag) och promenad senare ikväll 🙂  Han har jobbat på så himla bra senaste passen och verkligen känts jämn och fin i stödet och mentalt, så han har gjort sig förtjänt av sin vila! Igår fick han även nya skor av Per som jag hade som hovslagare när jag bodde på Ekerö. Sedan flyttade han till Kungsbacka och har då kunnat hjälpa mig när jag behövt här nere. Egentligen skulle Melvin skos när vi kom hem igen men nu blir det att jag stannar till nästa helg och då blir det lite väl lång tid för skorna. Han har ju aluminumskor nu också (på inrådan av veterinär) och det är inte alls lika slittåligt som järnskor så det är svårt att dra ut på tiden för mycket. Han skos var 5e-6e vecka och det funkar super! Carro (som skor Melvin hemma) har jobbat med Per i många år så dom har samma hovslagar-tänk 🙂 Om det nu finns olika haha.

7 svar till “Nya skor”

 1. Har läst din blogg länge och tycker att det känns som att du har tröttnat på den?
  Få och korta uppdateringar som inte säger då mycket. Hoppas inspirationen kommer tillbaka och att du inte lägger ner bloggen.

  • Håller med! Uppdateringar varannan/ var tredje dag och då oftast snabba ”tråkiga” inlägg med en bild på din häst. Är pga av detta inte inne här alls ofta längre tyvärr…
   Vad jag förstår har du inte något jobb utan det är detta du gör så förstår faktiskt inte varför du inte lägger mer tid på det och gör roligare mer ogenomtänkta inlägg med fler bilder!

   • Jag tänker spontant att blogg överlag har blivit omodernt och att primärkanalerna nu är insta, youtube och tiktok. Så det är väl egentligen inte så konstigt om Nina flyttar fokus till dem. Men det är ju ändå lite tråkigt eftersom det är en annan typ av konsumtion av sociala medier och det inte finns samma utrymme för reflektion och text.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 september 2020

En stadig grund

Puss från en nöjd och glad mash-mule efter ett toppenpass även idag! Det känns som att vi kommit över den där överskottsenergi-tröskeln och har hittat tillbaka till en mer stabil grund igen efter vilan. Det tog sin lilla tid men nu känns det som att vi är på rätt bana igen! Sååååå otroligt skönt. Självförtroendet fick sig en liten törn när jag kände att jag hade noll kontroll efter tre månaders vila (ofrivillig vila både för mig och för Melvin) men nu känner jag mer igen mig själv och min egen ridning igen. Och den nya insikten med lillfingrarna som jag skrev om igår fortsätter göra stor skillnad 🙂

I övrigt så har vi det fortsatt väldigt härligt här nere på västkusten! Det blir mycket kompistid med Emma, Lina, Carl och alla andra härliga människor här på gården. Vi äter lunch, fikar, går promenader, många hästar rids och goda middagar intas. Jag njuter verkligen av tiden här och har SÅ roligt! Ikväll ska vi åka iväg och äta på en restaurang vid havet. Bara en sådan sak 🙂

2 svar till “En stadig grund”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 september 2020

En liten detalj som gjort stor skillnad

Den stora insikten jag har fått med Melvin handlar om stödet i handen. Jag blir gärna lite för lätt i kontakten, lättar av lite i ena tygeln när jag ställer i andra och vill gärna hålla lite böjning mest hela tiden. Nu har vi fokuserat mycket på att hålla rak hals, jämn kontakt i båda tyglarna (även om jag vill ställa åt ena hållet så får det inte bli på bekostnad av stödet i motsatt tygel) och att Melvin ska ta ett stöd i handen när jag tar i tygeln och inte när jag lättar av. Det sistnämnda har verkligen krävt att jag har ”tänkt om” när jag tar mina tygeltag, han ska sänka halsen när jag tar ett stöd och inte när jag lättar av stödet. För när han bara sänker halsen när jag ger eftergift medför det att han istället trycker upp nacken när jag tar och det ger inte en bra känsla. Jag försöker då hålla ett väldigt stadigt och jämnt stöd hela tiden och när jag gör det konsekvent så hamnar han mer rätt in i handen av sig själv när jag inte lättar av för mycket efter ett tygeltag. Det handlar såklart inte om att vara hård i handen eller hålla honom på tygeln, utan bara känna kontakten hela tiden och det gör Melvin väldigt trygg och fin! Han blir stressad/taggad när jag blir för snabb i eftergifterna för det ger honom en millisekund av frågor där jag är frånvarande med svaret. Lyckas jag hålla en stadig kontakt hela tiden lämnar det inte rum för förvirring och gissning.

Hur gör man då för att lyckas hålla den där kontakten i handen? Utan att bli för stum i armen och för att kunna hålla en gummibandskänsla i armen? Det har jag funderat och klurat mycket på de senaste dagarna. Men jag tror att jag har hittat svaret (för min egen del)! Jag kom på härom dagen när jag red och verkligen tänkte på hur jag håller tygeln i handen att jag vinklar fram lillfingret lite när jag håller i tyglarna och öppnar upp handen något. Jag testade då härom dagen att istället tänka att jag skulle knipa in lite mer med lillfingret (liksom vinkla bak lillfingret och vinkla fram tummen). Det blev VÄRLDENS skillnad för mig, bara den lilla detaljen! Plötsligt har jag ett spelrum/gummiband i handen och marginal att kunna ta och ge utan att tappa kontakten. Dessutom blev det automatiskt mycket enklare för mig att hålla armbågen böjd när jag vinklade in lillfingret vilket också resulterade i en bättre gummibandskänsla även i armen. Nu har jag fokuserat på detta de senaste dagarna och jag inser verkligen att jag har fått en av mina största aha-upplevelser i ridningen, såhär 27 år gammal 😉 Tänk att en så liten detalj kan göra så enorm skillnad!

9 svar till “En liten detalj som gjort stor skillnad”

 1. Vad roligt att läsa såna här inlägg! Jag har lite samma jobb med min, han är inte riktigt Melvin-nivå men trycker gärna upp nacken. Jag har dessutom en tendens att hålla hårdare i en tygel (alltid vänster, oavsett varv), så måste alltid jobba med det och fokusera på att hålla armbågarna böjda och vinkla upp handen så jag inte får pianohänder… ska prova vinkla som du gör!

 2. Hej Nina!
  Men vad roligt att du kom den ”lilla” förändring och att det kändes bra så snabbt.
  Melvin såg superfin ut på insta. Jag tror att han kommer att bli en stjärna!!

  Lycka till med fortsatt utbildning mot stjärnorna!!

  // Åsa

 3. Det här knepet ska testas vid nästa ridpass! Mycket smart formulering det där om att knipa in och bak lillfingret och vinkla fram tummen. Redan nu när jag testar utan tygel i handen känns en väldig skillnad. Och som du skrev, hela armen och armbågen vinklas om och blir mer korrekt.
  Tack tack tack för att du delar med dig!

 4. Jag har fått lära mig ”att en bra ryttare tar när hästen ger och ger när hästen tar men en skicklig ryttare tar när hästen tar och ger nät hästen ger” men sen inte tänkt på det på länge. Ska tänka en extra gång imorgon när jag ska rida vad jag egentligen gör 🤔☺

 5. Jättebra inlägg Nina, vi verkar vara många som uppskattar kanske mest av allt dina teknik-inlägg och resonemang däromkring – men livet lär ju oss också att allt runt omkring är likaså viktigt. Ha en bra dag!

  • Han blev pyttelite nypt av bettringen på utsidan, sen fick dom vara kvar 🙂 De stabiliserar också bettet så tycker att det känns väldigt bra med dom på just nu!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 september 2020

Den känslan!


Känslan han gav mig idag; MAGI! Första gången efter skadan som jag verkligen känner ”vi är tillbaka!”. Idag kunde jag använda energin och han blev inte spänd och övertaggad, utan bara megafin. Filmsnutt från dagen ligger på min instagram @ninasrader ❤️

4 svar till “Den känslan!”

 1. Hur länge kommer du stanna i Göteborg? Va det bara för att få hjälp med Melwin eller hur dom det sig att du åkte dit så länge? Självklart är man nyfiken

  • Jag blir kvar 1,5 vecka till! Det var också för att få en rolig tid och kombinera hjälp med Melvin med häng med vänner. Förlänga sommaren lite! Jag kan ju ta med mig jobbet så det har varit en rolig ”utflykt” och att hitta på något kul 🙂

   • Man blir nog mest avundsjuk på att kunna åka iväg 🙂 Med jobb och två barn så finns inte den lyxen. Men att kunna ha hästen i stallet och rida när man vill, det får man ändå se som lyx <3 Och inspireras av fina hästar på bloggar. Jag har ingen dressyrhäst men tips och trix kan man ta till sig ändå 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i kundklubben

Vi är över en miljon medlemmar som alla kan ta del av extra förmånliga erbjudanden, klubbdagar och aktiviter.

Bli medlem

Läs mer om kundklubben här.