Grannliv
Brantas gård
24 september 2019

Vad äter ni egentligen??

Sen vi kom hem från Spanien så har vi fått många frågor- Vad äter ni egentligen? Så för att göra det enkelt så kör vi en kort version av det. Vi börjar dagen med en citronvatten. 1 liter ljummet vatten med 1/2 citron. Detta för att rensa ut och återställa kroppens vätskebalans. Därefter så ”juicar” vi 2 ggr under förmiddagen. Vi håller fortfarande på att experimentera fram till favoriter som passar oss. Det är inte hållbart att köra mango/apelsin eller vattenmelon när man bor här. Men vi testar nya sorter varje gång med frukt, bär och grönsaker som funkar att odla i vårt klimat.
Till lunch äter vi sallad. Men ingen tradiotionell svensk sallad, utan vi kör ”buffe sallad”. Vi har många olika sorters grönsaker, groddar och tillbehör i burkar i kylen och ställer fram allt på bordet, så får var och en plocka ihop de som passar för sin tallrik. Detta gör att vi lätt ser när något är slut och behöver fyllas på/groddas, skördas.
Ibland kompletterar vi med extra protein i form av mozzarellaost, ägg eller kallt kött som blivit över sen gårdagen. Så här års passar vi även på att njuta av smörstekt svamp, både på lunchen och kvällsmaten. Så här ser vårt kylskåp ut idag.
Till mellanmål på eftermiddagen brukar de bli någon frukt eller grönsak. Vi har alltid skalade morötter liggande i kylskåpet. Till kvällen äter vi ”vanlig” mat- lagad från grunden av råvarorna vi har på gården, men även här med större inslag av sallad. Bjuder på några ”lunchbilder” från veckan som har varit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 september 2019

Skogarna brinner och isarna smälter- lär dig mer om klimat på ett nytt brädspel

Inlägget innehåller annonslänk till Hållbara Hushållet med en exklusive rabattkod!
Klimat är något som alla pratar om, förra årets torka, skogsbränder och Gretas segling till USA. Ibland kan det vara svårt att se vad man kan göra för skillnad på hemmaplan. Vad kan du göra för skillnad för miljön i din vardag. Vilka små steg gör verkligen skillnad? Vi har spelat Hållbara Hushållet som verkligen sätter igång spännande diskussioner och tankar. I det här spelet får ni försöka nå klimatmålet där ni spelar sköna karaktärer som poppojken, friluftsfarsan eller kanske hundmamman. De olika karaktärerna har alla unika förmågor som påverkar spelet. Och ni kommer få göra det med olika livsstilar som köttälskarna, hemmamysararna eller soldyrkarna. I Sverige släpper vi idag ut 11 ton koldioxid per år och för att nå klimatmålet på 2 ton per år måste vi börja göra förändringar i hur vi lever. Genom prioritering av er tid, era handlingar och resurser skall ni försöka lösa miljöuppdragen för att ta bort utsläppen ni genererar som hushåll. Spelet är ett samarbetsspel, vilket innebär att ni tillsammans spelar mot spelet. Antingen vinner ni alla eller så förlorar ni alla. Det är ett strategispel som kräver kommunikation, planering och en lite tur om ni ska kunna vinna mot spelet. Och även om ämnet verkar tungt så är det först och främst ett riktigt kul spel som skapar många intressanta diskussioner.
När man ska spela för första gången så rekommenderar jag att någon tar sig tid att läsa igenom reglerna och kolla på den här filmen som visar hur man går tillväga för att spela. Mitt tips till er är att detta kan bli årets julklapp! Att samlas runt ett bord och spela tillsammans med varandra- inte mot varandra. Du kan beställa spelet via: https://hallbarahushallet.se/ Om du anger rabattkoden: BRANTAS Får du dessutom fri frakt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 september 2019

Hur får man ekonomin att gå ihop? del 1

I flera år har vi levt på nästan 1 lön tillsammans, i ett nybyggt hus med år lilla dotter. Hur får man det att gå ihop? Ibland krävs det lite extra trixande. Men vi har fått in det på rutin nu, så det känns helt naturligt för oss. Låt oss berätta lite hur vi gör.Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är img_2551.jpg

*Bakgrund*

Allt började för ganska snart 9 år sen, då jag gick hem från mitt jobb som trädgårdsmästare med havandeskapspeng då jag väntade dottern. Första gången som jag var hemma utan att ta extrajobb eller andra tunga uppgifter. Nu kunde man äntligen få tid att tänka på vad man ville i livet under tiden man förberedde sig på ett litet underverk som skulle komma och förgylla vårt liv. Vi hade inte pratat så mycket om det innan, men de föll sig ganska naturligt att jag var hemma med dotter i början.

Min man jobbar 3-skift och kan med lite pusslande få ihop en hel del ledighet utan att plocka för mkt på föräldrardagarna. När dottern fyllde 1 så var vi så lyckligt lottade att det fanns något som hette vårdsnadsbidrag i vår kommun. Detta gjorde att om hon inte upptog någon förskoleplats så kunde man få ut 3000kr skattefritt fram till hon var 3 år. Man som får föräldrar arbeta upptill ändå- bara vi inte upptar någon plats på förskolan. Så vi pusslade med dagar och timmar, och under 2 år lyckades vi få livet att gå runt, trots höga räntor på huset (band lånen vid fel tillfälle och låg på en räntekonstnad på närmare 13.000kr/månad).

Vi hade en fantastiskt möjlighet att kunna vara hemma med vår dotter under så lång tid. När hon fyllde 3 så upphörde vårdsnadsbidraget och hon började på 15-timmars verksamheten på förskolan- som var kostnadsfri.

Under hela tiden så räknade vi mycket fram och tillbax. Om vi hade valt att hon skulle gå på förskolan från att hon var ett år så hade de kostat oss 1425 kr i skattade pengar/månad. Vi hade även behövt ha 2 bilar för att kunna köra till förskolan. Istället fick vi ut 3000kr skattefritt/månad. Vi jämförde timmarna och insåg ganska snabbt att kan vi hålla nere på utgifterna så var detta en unik möjlighet som vi borde föröka ta tillvara på.

Nu har dottern börjat skolan och under de sista 5 åren har jag arbetat 1 dag/ vecka med att köra lastbil, och mannen är kvar på sitt heltidsjobb- men han har fått alla föräldrardagar. På så sätt kan han med lite pusslande vara hemma 3-5 månader/år i samband med skiftledigheter och semester.
Nu fyller vår dotter snart 8 år och föräldrardagarna har precis tagit slut. Vi vet inte hur vi ska gå vidare för att kunna vara hemma mer båda två, men arbetar på de båda två- både enskilt och gemensamt. Vårt mål är att betala av huset innan vi fyller 55 år.

Vi har hela tiden arbetat aktivt- men absolut inte fanatiskt för att hålla nere månadskostnaderna. Budgetar varje månad för räkningar, skippat utlandsresor och oxfile. Men ändå inte levt fattigt.

Jag ska försöka sammanfatta i en kort serie här på bloggen hur vi har fått ekonomin att gå runt, och dela med mig av tips som har hjälpt oss på vägen.


*spartips*

Köpfri vecka! Testa att bara laga måltider med det du redan har hemma i kyl/frys och skafferi. Det kan bli nya smakupplevelser och många kronor sparade i helgen. Det finns många fördelar med en köpfri vecka så gör det till en rolig och återkommande utmaning för hushållet.

Ett sätt att hålla nere vår matbudget är genom att vi bunkrar upp olika saker. Köper varor när det är nedsatt och sen räcker oftast de varorna tills nästa gång det är bra pris.
Vi bunkrar bland annat pasta, ris etc när vi hittar det till bra pris. Favoriten här hemma är fjärilspasta så det köper vi på oss när det är billigt. Senast var det 5 kr per förpackning

Odla din egen mat- samla från naturen- ta tillvara på maten som du lagt ner tid och kärlek på. Den maten är så mycket svårare att slänga. Utan att slänga mat blir det inget/mindre matsvinn. Här sparar man mycket pengar!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är img_2554.jpg

Ett svar till “Hur får man ekonomin att gå ihop? del 1”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 september 2019

Blomkålssvamp- en svårhittad delikatess??

Blomkålssvamp- en svårhittad delikatess??
Blomkålsvampen sägs vara en av våra godaste matsvampar. Den passar till all sorts matlagning, men är mindre lämplig att torka då smaken kan bli något besk. Vi har dock torkat med gott resultat. Blomkålssvampen kan vara ganska svårrensad. Men väljer man att skiva den för att steka eller fritera så är det lättare att få bort barr, jord och kryp från grenverket. Hur hittar man den? Jag hör många som enbart hittar en blomkålssvamp i hela sitt liv eller bara drömmer om det. Beror det på att den är svår att hitta eller att man inte vet var man ska leta. Vi brukar hitta ett 10-tal varje höst. Men det är för att vi har lärt oss vart vi ska leta.  Den växer intill stora tallar och förekommer i framförallt södra och mellersta Sverige.
Det finns nästan ingen risk att förväxla Blomkålssvampen med andra svampar- det skulle isåfall vara Gul Fingersvamp. Gula fingersvampar betraktades förr som goda matsvampar. Idag vet man att det rör sig om flera arter som är svåra att skilja från varandra, och minst en av dem är svagt giftig.
Blomkålssvampen kan bli mycket stor, Sven-Gunnar Ryman nämner i sin bok ”Svampar – en fälthandbok” att den kan väga upp till 14 kg. De vi har hittat har legat på 1-4 kilo. Jag läser att ”Blomkålssvampen är inte så vanlig och är en signalart som man inte hittar i vilken trivial skog som helst, den signalerar ofta lite högre naturvärden”. Tydligen bor vi vid en bra skog- trots motorvägens närhet.
Ibland väcker de stora rubriker när Blomkålssvampen, hittas, och jag blir lika lycklig varje gång vi bär hem en bjässe. Expressen- jättesvamp på 22 kilo Borås Tidning- jättesvamp på 2 kilo ? Kanske man skulle kontakta Tidningen när man kommer hem med dagens fynd 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Borta Bra men Hemma Bäst!

Nu har vi varit hemma i drygt 1 vecka. Tankarna från sommaren har börjat landa och det känns skönt att vara hemma. Det första man kan säga är att det har varit ett otroligt äventyr.
Lite impulsivt blev de, vi som aldrig har bilat förut, mer än till Lidköping. Plötsligt satte vi oss och har kört 750 mil. Inga klagomål trots att värmen var påfrestande- kan de vara alla glassar som höll oss på gott humör 😉
Att landa i Spanien blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, där har vi nog oss själva att skylla. Vi hade möjlighet att kolla upp stället vi skulle till, men valde att inte göra det, för då hade vi nog inte åkt. Blir det för illa så åker vi väl hem var vår tanke… Vi hade enligt mail fått veta att vi skulle göra reparation/underhåll, rensa poolen, odla frukt och grönsaker samt lösa problem som dyker upp. Låter ju som vaktmästare med trädgårdssysslor. Men det blev mer större och tyngre jobb än vi hade tänkt.
En sak som blev påfrestande var att allt kändes så ”dött”. Mil efter mil med olivodlingar, men ingen frodig grönska. Som att vi levde i en öken. Räddningen blev att åka upp till ”macken” och kunna smita ut på deras gräsmatta på baksidan och gå barfota medan Mayla myste min ”sin hund”.
Saknaden av havet blev stor och mer påtaglig än jag hade räknat med. Vi hade drygt 1 timme till havet och med min uppväxt på västkusten så blev havsbris mer saknad än jag trodde. Där blev räddningen när vi sista veckan kunde hyra en bekants lägenhet och fick åter känna havets vind mot min kind i vackra Calpe.
Vi har lärt oss otroligt mycket i Spanien, både som par, föräldrar, familj och individer. Johan som äger skolan sitter på en stor kunskap och vi har blivit inspirerande på flera plan. Vi har valt att ta med oss delar av livsstilen hem. Råsaftcentrifug är nu inköpt (letade begagnat först, men behövde en kraftig motor och en maskin som var enkel att rengöra) de blev en Philips 1200watt. Så nu kör vi citronjuice på morgonen och sen kör vi frukt/grönsaksjuicer fram till lunch. Vi kommer börja grodda mer och ändra vår matsedel. Till lunch kommer det ätas ”kall” mat som sallad i plockvariant och sen till kvällsmat så kommer vi köra ett mål lagad mat, dock med mycket sallad till detta. Så vi har redan börjat så spenat i våra odlingsbänkar. Vi får anpassa livsstilen efter hur vi vill leva.
För att leva enbart på levande föda- groddar, grönsaker, syrade grönsaker och oliver kommer inte fungera för oss. Dels för att vi tycker för mycket om kött, vi har inte lärt oss äta syrade grönsaker och vi kan inte odla oliver här. Vi kommer att ta med oss många delar hem, minska på köttkonsumtionen och ändra på upplägget på våra tallrikar. En sak som var utmanande för mig individuellt var att försöka bromsa mig själv för att jag är väldigt drivande och har många idéer. Jag såg så mycket potential i skolan, men det var inte min skola, det var inte mitt projekt. Alla har inte samma prioriteringar, driv och mål i livet.
När vi var nere, så var inte skolan igång. Det var svårt att se hur upplägget var med elever och hur skolan fungerade. Men vi fick gjort en hel del underhållsjobb som förhoppningsvis gör en stor skillnad för framtida elever.
Vi har fått otroligt mycket tid tillsammans som en familj vilket har fört oss ännu närmare varandra. Leva tätt inpå varandra under förhållande som ibland är påfrestande har fått oss att respektera varandra och hitta balans i livet. Många djupa samtal om vart vi vill i livet, vilka mål som ska prioriteras och hur vi ska nå dit. En resa jag absolut inte skulle vilja vara utan. Borta Bra med men Hemma Bäst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 augusti 2019

Brantas åker Biltåg

När vi körde ner till Spanien och satt och räknade på hur mycket vi skulle klimatkompensera för vår resa, fick vi tipset om att ta bilen på tåget. Det hade jag aldrig hört talas om, och började googla direkt. Första tanken var att det kändes dyrt, men sen började vi lägga fram för och nackdelar.

Så när det var dags att åka hem så kände vi att detta var ett alternativ vi måste testa. Vi bokade Lörrach- Hamburg och därefter ta färjan från Kiel hem till Sverige. Vi hade kört nästan 320 mil på nedfärden och var inte jättesugna på att sitta i bilen i cirka 1 vecka för att komma hem.

Jag läste om biltåg på Barnsemester.se att priserna skiljer väldigt om man lyckas pricka en ”billig” dag å minskar kostnaden avsevärt. Det finns både enklare liggvagnar och mer ombonande sovvagnar. I liggvagnarna finns det 6 bäddar och man får dela med andra om man inte fyller upp hyttan. De tåg vi åkte var inte av den modernaste varianten. Inget wifi, inga laddplatser och extremt hårda bäddar. I sovvagnarna var de personlig service och laddplatser, men de var slutsålda vid bokningen. Men det var ett extremt smidigt sätt att färdas på. Det var lika mycket motorcyklar som bilar, och jag trodde de skulle vara många barnfamiljer som åkte på detta vis, men såg inga andra barn utom vårt eget, men de kan ju påverka att skolorna har börjat.

Christer gick bort och kollade in café vagnen, men det var saftiga priser. 30kr för en liten kaffe ( de kanske är normalt för tågpriser, men vi är ju inte så beresta). Vi hade varit på Lidl innan och köpt vatten, frukt, ost och lite snacks så vi klarade oss bra. På morgonen kom de in med frukost- ingen kulinarisk höjdare, men ändå gott att gå något i magen innan vi började färden mot Kiel. Något man ska veta är att dessa tåg går inte varje dag, utan cirka 3 dagar/vecka.

När vi körde över Franska gränsen in till Lörrach körde vi bil 5 mil. Tåg: 81 mil Bil: Hamburg till Kiel 10 mil Färja: Kiel till Göteborg Bil: Göteborg till Väröbacka 6 mil Total bil-körsträcka: 21 mil

Kostnad: Tåg 6700kr Färja 3400kr Dieselkostnad: 400kr Summa: 10 500kr

Körsträckan om vi hade kört hela vägen hade varit 137 mil. 3 hotellnätter a´1500kr =4500kr Dieselkostnad 2500kr Broavgift 600kr Summa: 7500kr

Räknar man pengar så kanske vi inte tjänade på det, men vi har kunnat slappna av och spela spel, prata och slippa fokusera på bilkörning och kartläsning. Körningen i Frankrike var tuff med extremt mycket olyckor, så det var väldigt skönt att slippa köra de 116 extra milen hem. Vi fick en helt ny upplevelse och träffade härliga människor på tåget- alla har sin historia att berätta och när man sitter inträngd i en tågkupé så har man ju tid att lyssna på varandra. Ska vi ut och resa igen så kommer vi absolut kolla på biltåg igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 augusti 2019

Ett paradis i södra Frankrike för kropp och själ- djurens andra chans

När vi letar hotell/övernattning så har vi inte planerat så långt, ofta sitter vi kvällen innan och kikar på hur långt vi beräknas köra nästkommande dag och sen kikade vi på hotels.com.
Vi hittade ett ställe utanför Montbazin och tyckte de såg trevligt ut. Ett stort plus var att de hade pool och jacuzzi , då vi var tvungen att köra inåt landet, så havet fanns inte tillgängligt längre.
1500kr inkl frukost för oss 3 och pool kändes helt ok. När vi svängde in genom grinden så var det något helt annat än vi hade väntat oss.

Direkt in till vänster så ser vi en hage där getter, höns, hästar, alpackor och en åsna njuter av tallarnas skugga.

Efter en rundvisning på gården fann vi fler sorters höns, ankor, getter, minigrisar, marsvin, sköldpaddor, hundar, katter och påfåglar.

Vi var framme sent och hann bara åka iväg för en bit kvällsmat och sen direkt i säng. När vi vaknade på morgonen så var inte poolen eller jacuzzi de minsta av intresse.

De två underbara killarna som drev stället hade kollat upp oss över natten (så går de när man kör med reklam på bilen) och när frukosten var serverad så smet han ut i trädgården och plockade färska fikon till oss. Vi fick även med en burk hemmagjord fikonmarmelad- den smakade ljuvligt!

Därefter började rundturen. Mayla var överlycklig över att få komma in till djuren och klappa dom. Har alltid pratat varmt och Falabella – världens minsta hästras- och här hade de 2 ston!

Medan hon stod och klappade hästarna fick jag höra berättelsen bakom allt.
Alla djuren har blivit omhändertagna för att folk inte kunde ha kvar dom- många var vanvårdade och skadade när de kom hit.

Denna get som jag trodde var högdräktig hade blivit både slagen och sparkad så allt inne i henne var helt förstört. Hon har sett ut så här i 2 år och veterinären har självklart kollat upp henne. Hon lider inte av det, men kommer alltid se ut så.

Denna geten som Mayla tyckte såg så ledsen ut visade sig bara vara gammal. 17 år gammal dam som var på väg att tappa sina horn. Tydligen gör de det när de blir gamla och lever sen utan horn.

I söndags fick de en liten alpacka pojke. Så otroligt social och mysig, trots att föräldrarna gärna höll sig på avstånd.

I andra hagen gick några getter som var större och mycket skyggare.
För 2 månader sen ungefär när vi körde söderut så brann de i bergen söder om gården och allt var förstört. Uppe på berget bodde en getfarmare, tillsammans hade de lyckats rädda några av de brännskadade getterna och de var nu utplacerade på olika gårdar. Man såg fortfarande brännskadorna på deras kroppar, och förstår att de var skygga.

Precis när vi skulle åka vidare så passade Mayla på att fråga om hon fick klappa skölpaddsbebisarna, den hon håller i kläcktes igår, och det var fortfarande 4 ägg kvar som skulle kläckas när som helst.

Här kommer lite mer bilder från detta underbara paradis. Jag blir så varm i hjärtat att det fortfarande finns så härliga människor som bjuder in både människor och djur i sitt hem.

Har ni vägarna förbi södra Frankrike så kan jag varm rekommendera detta underbara ställe. En av killarna är tydligen massör också, men den delen hann vi inte utforska. Vi njöt av den underbara trädgården och alla djuren.
Hemsida: Villa B&B Via Domitia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 augusti 2019

Gjutjärnspannan- vår tappre riddare i köket!

Vi har flera gjutjärnpannor i olika storlekar- alla älskade arvegods från bla min mormor. Dessa har många år på nacken. Tänk på alla underbara middag hon lagade i dom, middagar som hon ofta bjöd mig och mina syskon på. Det är klart att jag vill ta hand om dessa på bästa sätt. Här är våra tips! Diska alltid dina gjutjärnspannor för hand med hett vatten- utan diskmedel. Använd absolut inte diskmaskin. Torka därefter, förslagsvis genom att värma upp på spisen. Förvara torrt. För grovrengöring av pannan, täck botten av pannan med grovsalt. Värm upp pannan på hög temperatur i 1 – 2 minuter, häll därefter bort saltet och torka ur pannan med papper. Pannan får en grå nyans, vilket betyder att det går bra att bränna in produkten med ny rapsolja: Torka produkten och stryk på ett tunt (några droppar) lager rapsolja Ställ produkten på hög värme på spisen. Efter 10-15 minuter har oljan bränts in och produkten är återigen svart. Glöm inte ha igång köksfläkten på max, för de ryker rejält. Det finns även ett sätt att göra detta i ugnen. Men så här gör vi! Har du råkat använda diskmedel i gjutjärnspannan? Ingen fara, risken är att du har skadat beläggningen, men det är bara att bränna in pannan igen.
Om matrester bränns fast kan pannorna rengöras med tex svinto, och sen bränna in pannan igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 augusti 2019

Krisboken- en bok många borde läsa!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Även om inte alla befinner sig i en kris så kan de komma månader med utgifter som man inte har räknat med, sjukskrivningar eller höjda räntor påverkar många. Enligt Länsförsäkringars studie ”Medelklass utan medel” från 22 januari 2017 så skriver de: ”Ungefär 15 procent, av de tillfrågade uppskattar att de saknar sparbuffert för att klara mer än en månad utan lön. Av dessa svarar 7 procent att de inte har sparkapital nog att ens klara sig en månad utan inkomst och drygt 22 procent skulle klara sig max två månader. Nästan var sjätte person lever alltså med ett så begränsat sparkapital att endast en månad av utebliven lön skulle få konsekvenser.” Därför rekommenderar jag att alla bör läsa boken. Kanske ni själva har ett bra sparkapital- men det finns alltid folk i ens närhet som har de sämre ställt. Kanske de kan de öka er förståelse för dem.

Baksidan: Har du blivit av med jobbet, blivit sjuk eller gått i pension? Är din ekonomi sämre än du någonsin kunnat föreställa dig? Håller det på att knäcka dig att aldrig ha tillräckligt med pengar? Då är det här boken för dig!

Ekonomiböcker handlar ofta om hur du blir miljonär, sparar i aktier eller andra saker som förutsätter att du har några pengar att spara. Det gör inte den här boken. Tanken med Krisboken är att den ska vara en hjälp när det verkligen är kris – oavsett om svackan är tillfällig eller livslång. Här får du som inte ens har pengar till mat eller räkningar hjälp att ta kontroll över din situation och sänka dina utgifter. Du får även tips om hur du kan öka din inkomst trots dina eventuella begränsningar.

OBS! Krisboken utlovar inte att du blir miljonär eller ens att du får gott ställt efter att ha läst boken, men ett liv utan ekonomisk stress och möjlighet till att sätta lite guldkant på tillvaron är nog så viktigt.

Krisbokens författare är inte utbildad på Handels eller specialist på privatekonomi. Däremot är hon specialist på att leva på existensminimum. Efter alltför många år som sjukskriven, ensamstående mamma med eget företag har Vanja Persson fått lära sig att vara kreativ både när det gäller att sänka kostnaderna och öka inkomsterna. I Krisboken delar hon med sig av sina erfarenheter för att hjälpa andra i samma situation.

Den är indelad i tre delar. Först hur man skaffar kontroll. Hur man gör en budget, prioriterar och det mest akuta. Sen kommer delen om hur man gör för att klara sig. Otroligt många bra tips på vad man ska titta på och spara in på. Men även vad man inte ska snåla med. Det är lätt att glömma den biten. Den tredje delen är full av tips på hur du kan öka din inkomst. Den är väldigt lättläst och bra upplagd.Jag känner att vi redan har kommit väldigt långt på vår resa och de fick jag bekräftat genom denna bok. Vi har ganska bra koll på allting. Men det beror nog på att vi levt så här så länge. Rekommenderar verkligen boken då den innehåller fantastiska tips och mycket pepp. Även väldigt lätt att läsa och helt utan pekpinnar. Hittar du inte den på biblioteket så finns den på Bokus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 augusti 2019

Intervju med Johan Walhström

Vi har bott på Levande Skolan utanför Malaga i snart 6 veckor. För tillfället är vi helt ensamma på skolan och arbetar med att renovera och iordningställa skolan inför höstens första elever. Under tiden är Johan i Sverige och håller kurser och besöker familj. Innan han åkte norrut så hann jag med en liten intervju med honom.

När kom du in på levande föda?
Det har funnits med sen i mitt liv sen 1988 då han provade första gången. Jag fick då förmånen att åka till Föllingegården med Lilly Johansson.

Sen ökade intresset stegvis. Nu är jag certifierad Life transformation på Hippokrates Hälsoinstitut i Florida.

Bakgrunden?
Hawaiiansk Tarmrening var de som startade allt ihop. När folk har gått den så ville de veta mer om vad man ska äta nu för att kroppen ska må bra, på så sätt utvecklades levande föda skolan.

Vad var de som gjorde att du valde att flytta din verksamhet till Spanien?
Jag sökte ett ställe där flygtrafiken fungerade året runt från alla stora flygplatser. Så jag alltid finns tillgängligt. Max 1 timme från större flygplats. De stod mellan Spanien och Portugal. Jag hittade detta stället via en engelsk mäklare. För två år sen köpte jag stället och började flytta in.

Var är dina drömmar och visioner om 5 år?
Jag hoppas att detta är föregångsexempel att fler kan uppleva skillnaden att må bra av rätt mat. Jag är nu en pensionär och gillar de sociala. När jag började med mina ”kurser” i Sverige så var de så att jag skulle ändå äta- så då kan jag lika gärna bjuda andra på mat också. Nu håller jag allt från mjölksyrningskurs på 2 timmar till levande föda kurs på 3 veckor.

Vad är tanken med din skola?
Jag vänder mig till friska människor som vill lära sig äta bättre. Eleven är här för att lära sig att göra allting själv. Det lär man sig genom praktik. Jag visar en gång- sen får man ”sköta sig själv” under kursen. Man får grodda sin egen mat och göra sin egen näringsterapi. Här lär man sig samspira, samgrodda och grunden i hur du kan mjölksyra och göra humus. Allt är småskaligt så man kan använda de hemma. Du får testa maskinerna och känna dig trygg i hur man kan överleva på frökost. Det är hållbart biologiskt, ekologiskt och ekonomiskt. Det är ingen hälsohem att åka hit. Det är ingen som kommer och städar ditt rum- ingen som lagar din mat. Det är en skola genom att lära och göra!

Vill du veta mer om Johan och Levande Skolan i Malaga så har Emilia gjort 2 filmer under tiden vi har varit här nere.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i kundklubben

Vi är över en miljon medlemmar som alla kan ta del av extra förmånliga erbjudanden, klubbdagar och aktiviter.

Bli medlem

Läs mer om kundklubben här.