Grannliv
Brantas gård
13 september 2019

Blomkålssvamp- en svårhittad delikatess??

Blomkålssvamp- en svårhittad delikatess??
Blomkålsvampen sägs vara en av våra godaste matsvampar. Den passar till all sorts matlagning, men är mindre lämplig att torka då smaken kan bli något besk. Vi har dock torkat med gott resultat. Blomkålssvampen kan vara ganska svårrensad. Men väljer man att skiva den för att steka eller fritera så är det lättare att få bort barr, jord och kryp från grenverket. Hur hittar man den? Jag hör många som enbart hittar en blomkålssvamp i hela sitt liv eller bara drömmer om det. Beror det på att den är svår att hitta eller att man inte vet var man ska leta. Vi brukar hitta ett 10-tal varje höst. Men det är för att vi har lärt oss vart vi ska leta.  Den växer intill stora tallar och förekommer i framförallt södra och mellersta Sverige.
Det finns nästan ingen risk att förväxla Blomkålssvampen med andra svampar- det skulle isåfall vara Gul Fingersvamp. Gula fingersvampar betraktades förr som goda matsvampar. Idag vet man att det rör sig om flera arter som är svåra att skilja från varandra, och minst en av dem är svagt giftig.
Blomkålssvampen kan bli mycket stor, Sven-Gunnar Ryman nämner i sin bok ”Svampar – en fälthandbok” att den kan väga upp till 14 kg. De vi har hittat har legat på 1-4 kilo. Jag läser att ”Blomkålssvampen är inte så vanlig och är en signalart som man inte hittar i vilken trivial skog som helst, den signalerar ofta lite högre naturvärden”. Tydligen bor vi vid en bra skog- trots motorvägens närhet.
Ibland väcker de stora rubriker när Blomkålssvampen, hittas, och jag blir lika lycklig varje gång vi bär hem en bjässe. Expressen- jättesvamp på 22 kilo Borås Tidning- jättesvamp på 2 kilo ? Kanske man skulle kontakta Tidningen när man kommer hem med dagens fynd 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Borta Bra men Hemma Bäst!

Nu har vi varit hemma i drygt 1 vecka. Tankarna från sommaren har börjat landa och det känns skönt att vara hemma. Det första man kan säga är att det har varit ett otroligt äventyr.
Lite impulsivt blev de, vi som aldrig har bilat förut, mer än till Lidköping. Plötsligt satte vi oss och har kört 750 mil. Inga klagomål trots att värmen var påfrestande- kan de vara alla glassar som höll oss på gott humör 😉
Att landa i Spanien blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, där har vi nog oss själva att skylla. Vi hade möjlighet att kolla upp stället vi skulle till, men valde att inte göra det, för då hade vi nog inte åkt. Blir det för illa så åker vi väl hem var vår tanke… Vi hade enligt mail fått veta att vi skulle göra reparation/underhåll, rensa poolen, odla frukt och grönsaker samt lösa problem som dyker upp. Låter ju som vaktmästare med trädgårdssysslor. Men det blev mer större och tyngre jobb än vi hade tänkt.
En sak som blev påfrestande var att allt kändes så ”dött”. Mil efter mil med olivodlingar, men ingen frodig grönska. Som att vi levde i en öken. Räddningen blev att åka upp till ”macken” och kunna smita ut på deras gräsmatta på baksidan och gå barfota medan Mayla myste min ”sin hund”.
Saknaden av havet blev stor och mer påtaglig än jag hade räknat med. Vi hade drygt 1 timme till havet och med min uppväxt på västkusten så blev havsbris mer saknad än jag trodde. Där blev räddningen när vi sista veckan kunde hyra en bekants lägenhet och fick åter känna havets vind mot min kind i vackra Calpe.
Vi har lärt oss otroligt mycket i Spanien, både som par, föräldrar, familj och individer. Johan som äger skolan sitter på en stor kunskap och vi har blivit inspirerande på flera plan. Vi har valt att ta med oss delar av livsstilen hem. Råsaftcentrifug är nu inköpt (letade begagnat först, men behövde en kraftig motor och en maskin som var enkel att rengöra) de blev en Philips 1200watt. Så nu kör vi citronjuice på morgonen och sen kör vi frukt/grönsaksjuicer fram till lunch. Vi kommer börja grodda mer och ändra vår matsedel. Till lunch kommer det ätas ”kall” mat som sallad i plockvariant och sen till kvällsmat så kommer vi köra ett mål lagad mat, dock med mycket sallad till detta. Så vi har redan börjat så spenat i våra odlingsbänkar. Vi får anpassa livsstilen efter hur vi vill leva.
För att leva enbart på levande föda- groddar, grönsaker, syrade grönsaker och oliver kommer inte fungera för oss. Dels för att vi tycker för mycket om kött, vi har inte lärt oss äta syrade grönsaker och vi kan inte odla oliver här. Vi kommer att ta med oss många delar hem, minska på köttkonsumtionen och ändra på upplägget på våra tallrikar. En sak som var utmanande för mig individuellt var att försöka bromsa mig själv för att jag är väldigt drivande och har många idéer. Jag såg så mycket potential i skolan, men det var inte min skola, det var inte mitt projekt. Alla har inte samma prioriteringar, driv och mål i livet.
När vi var nere, så var inte skolan igång. Det var svårt att se hur upplägget var med elever och hur skolan fungerade. Men vi fick gjort en hel del underhållsjobb som förhoppningsvis gör en stor skillnad för framtida elever.
Vi har fått otroligt mycket tid tillsammans som en familj vilket har fört oss ännu närmare varandra. Leva tätt inpå varandra under förhållande som ibland är påfrestande har fått oss att respektera varandra och hitta balans i livet. Många djupa samtal om vart vi vill i livet, vilka mål som ska prioriteras och hur vi ska nå dit. En resa jag absolut inte skulle vilja vara utan. Borta Bra med men Hemma Bäst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 augusti 2019

Brantas åker Biltåg

När vi körde ner till Spanien och satt och räknade på hur mycket vi skulle klimatkompensera för vår resa, fick vi tipset om att ta bilen på tåget. Det hade jag aldrig hört talas om, och började googla direkt. Första tanken var att det kändes dyrt, men sen började vi lägga fram för och nackdelar.

Så när det var dags att åka hem så kände vi att detta var ett alternativ vi måste testa. Vi bokade Lörrach- Hamburg och därefter ta färjan från Kiel hem till Sverige. Vi hade kört nästan 320 mil på nedfärden och var inte jättesugna på att sitta i bilen i cirka 1 vecka för att komma hem.

Jag läste om biltåg på Barnsemester.se att priserna skiljer väldigt om man lyckas pricka en ”billig” dag å minskar kostnaden avsevärt. Det finns både enklare liggvagnar och mer ombonande sovvagnar. I liggvagnarna finns det 6 bäddar och man får dela med andra om man inte fyller upp hyttan. De tåg vi åkte var inte av den modernaste varianten. Inget wifi, inga laddplatser och extremt hårda bäddar. I sovvagnarna var de personlig service och laddplatser, men de var slutsålda vid bokningen. Men det var ett extremt smidigt sätt att färdas på. Det var lika mycket motorcyklar som bilar, och jag trodde de skulle vara många barnfamiljer som åkte på detta vis, men såg inga andra barn utom vårt eget, men de kan ju påverka att skolorna har börjat.

Christer gick bort och kollade in café vagnen, men det var saftiga priser. 30kr för en liten kaffe ( de kanske är normalt för tågpriser, men vi är ju inte så beresta). Vi hade varit på Lidl innan och köpt vatten, frukt, ost och lite snacks så vi klarade oss bra. På morgonen kom de in med frukost- ingen kulinarisk höjdare, men ändå gott att gå något i magen innan vi började färden mot Kiel. Något man ska veta är att dessa tåg går inte varje dag, utan cirka 3 dagar/vecka.

När vi körde över Franska gränsen in till Lörrach körde vi bil 5 mil. Tåg: 81 mil Bil: Hamburg till Kiel 10 mil Färja: Kiel till Göteborg Bil: Göteborg till Väröbacka 6 mil Total bil-körsträcka: 21 mil

Kostnad: Tåg 6700kr Färja 3400kr Dieselkostnad: 400kr Summa: 10 500kr

Körsträckan om vi hade kört hela vägen hade varit 137 mil. 3 hotellnätter a´1500kr =4500kr Dieselkostnad 2500kr Broavgift 600kr Summa: 7500kr

Räknar man pengar så kanske vi inte tjänade på det, men vi har kunnat slappna av och spela spel, prata och slippa fokusera på bilkörning och kartläsning. Körningen i Frankrike var tuff med extremt mycket olyckor, så det var väldigt skönt att slippa köra de 116 extra milen hem. Vi fick en helt ny upplevelse och träffade härliga människor på tåget- alla har sin historia att berätta och när man sitter inträngd i en tågkupé så har man ju tid att lyssna på varandra. Ska vi ut och resa igen så kommer vi absolut kolla på biltåg igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 augusti 2019

Ett paradis i södra Frankrike för kropp och själ- djurens andra chans

När vi letar hotell/övernattning så har vi inte planerat så långt, ofta sitter vi kvällen innan och kikar på hur långt vi beräknas köra nästkommande dag och sen kikade vi på hotels.com.
Vi hittade ett ställe utanför Montbazin och tyckte de såg trevligt ut. Ett stort plus var att de hade pool och jacuzzi , då vi var tvungen att köra inåt landet, så havet fanns inte tillgängligt längre.
1500kr inkl frukost för oss 3 och pool kändes helt ok. När vi svängde in genom grinden så var det något helt annat än vi hade väntat oss.

Direkt in till vänster så ser vi en hage där getter, höns, hästar, alpackor och en åsna njuter av tallarnas skugga.

Efter en rundvisning på gården fann vi fler sorters höns, ankor, getter, minigrisar, marsvin, sköldpaddor, hundar, katter och påfåglar.

Vi var framme sent och hann bara åka iväg för en bit kvällsmat och sen direkt i säng. När vi vaknade på morgonen så var inte poolen eller jacuzzi de minsta av intresse.

De två underbara killarna som drev stället hade kollat upp oss över natten (så går de när man kör med reklam på bilen) och när frukosten var serverad så smet han ut i trädgården och plockade färska fikon till oss. Vi fick även med en burk hemmagjord fikonmarmelad- den smakade ljuvligt!

Därefter började rundturen. Mayla var överlycklig över att få komma in till djuren och klappa dom. Har alltid pratat varmt och Falabella – världens minsta hästras- och här hade de 2 ston!

Medan hon stod och klappade hästarna fick jag höra berättelsen bakom allt.
Alla djuren har blivit omhändertagna för att folk inte kunde ha kvar dom- många var vanvårdade och skadade när de kom hit.

Denna get som jag trodde var högdräktig hade blivit både slagen och sparkad så allt inne i henne var helt förstört. Hon har sett ut så här i 2 år och veterinären har självklart kollat upp henne. Hon lider inte av det, men kommer alltid se ut så.

Denna geten som Mayla tyckte såg så ledsen ut visade sig bara vara gammal. 17 år gammal dam som var på väg att tappa sina horn. Tydligen gör de det när de blir gamla och lever sen utan horn.

I söndags fick de en liten alpacka pojke. Så otroligt social och mysig, trots att föräldrarna gärna höll sig på avstånd.

I andra hagen gick några getter som var större och mycket skyggare.
För 2 månader sen ungefär när vi körde söderut så brann de i bergen söder om gården och allt var förstört. Uppe på berget bodde en getfarmare, tillsammans hade de lyckats rädda några av de brännskadade getterna och de var nu utplacerade på olika gårdar. Man såg fortfarande brännskadorna på deras kroppar, och förstår att de var skygga.

Precis när vi skulle åka vidare så passade Mayla på att fråga om hon fick klappa skölpaddsbebisarna, den hon håller i kläcktes igår, och det var fortfarande 4 ägg kvar som skulle kläckas när som helst.

Här kommer lite mer bilder från detta underbara paradis. Jag blir så varm i hjärtat att det fortfarande finns så härliga människor som bjuder in både människor och djur i sitt hem.

Har ni vägarna förbi södra Frankrike så kan jag varm rekommendera detta underbara ställe. En av killarna är tydligen massör också, men den delen hann vi inte utforska. Vi njöt av den underbara trädgården och alla djuren.
Hemsida: Villa B&B Via Domitia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 augusti 2019

Gjutjärnspannan- vår tappre riddare i köket!

Vi har flera gjutjärnpannor i olika storlekar- alla älskade arvegods från bla min mormor. Dessa har många år på nacken. Tänk på alla underbara middag hon lagade i dom, middagar som hon ofta bjöd mig och mina syskon på. Det är klart att jag vill ta hand om dessa på bästa sätt. Här är våra tips! Diska alltid dina gjutjärnspannor för hand med hett vatten- utan diskmedel. Använd absolut inte diskmaskin. Torka därefter, förslagsvis genom att värma upp på spisen. Förvara torrt. För grovrengöring av pannan, täck botten av pannan med grovsalt. Värm upp pannan på hög temperatur i 1 – 2 minuter, häll därefter bort saltet och torka ur pannan med papper. Pannan får en grå nyans, vilket betyder att det går bra att bränna in produkten med ny rapsolja: Torka produkten och stryk på ett tunt (några droppar) lager rapsolja Ställ produkten på hög värme på spisen. Efter 10-15 minuter har oljan bränts in och produkten är återigen svart. Glöm inte ha igång köksfläkten på max, för de ryker rejält. Det finns även ett sätt att göra detta i ugnen. Men så här gör vi! Har du råkat använda diskmedel i gjutjärnspannan? Ingen fara, risken är att du har skadat beläggningen, men det är bara att bränna in pannan igen.
Om matrester bränns fast kan pannorna rengöras med tex svinto, och sen bränna in pannan igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 augusti 2019

Krisboken- en bok många borde läsa!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Även om inte alla befinner sig i en kris så kan de komma månader med utgifter som man inte har räknat med, sjukskrivningar eller höjda räntor påverkar många. Enligt Länsförsäkringars studie ”Medelklass utan medel” från 22 januari 2017 så skriver de: ”Ungefär 15 procent, av de tillfrågade uppskattar att de saknar sparbuffert för att klara mer än en månad utan lön. Av dessa svarar 7 procent att de inte har sparkapital nog att ens klara sig en månad utan inkomst och drygt 22 procent skulle klara sig max två månader. Nästan var sjätte person lever alltså med ett så begränsat sparkapital att endast en månad av utebliven lön skulle få konsekvenser.” Därför rekommenderar jag att alla bör läsa boken. Kanske ni själva har ett bra sparkapital- men det finns alltid folk i ens närhet som har de sämre ställt. Kanske de kan de öka er förståelse för dem.

Baksidan: Har du blivit av med jobbet, blivit sjuk eller gått i pension? Är din ekonomi sämre än du någonsin kunnat föreställa dig? Håller det på att knäcka dig att aldrig ha tillräckligt med pengar? Då är det här boken för dig!

Ekonomiböcker handlar ofta om hur du blir miljonär, sparar i aktier eller andra saker som förutsätter att du har några pengar att spara. Det gör inte den här boken. Tanken med Krisboken är att den ska vara en hjälp när det verkligen är kris – oavsett om svackan är tillfällig eller livslång. Här får du som inte ens har pengar till mat eller räkningar hjälp att ta kontroll över din situation och sänka dina utgifter. Du får även tips om hur du kan öka din inkomst trots dina eventuella begränsningar.

OBS! Krisboken utlovar inte att du blir miljonär eller ens att du får gott ställt efter att ha läst boken, men ett liv utan ekonomisk stress och möjlighet till att sätta lite guldkant på tillvaron är nog så viktigt.

Krisbokens författare är inte utbildad på Handels eller specialist på privatekonomi. Däremot är hon specialist på att leva på existensminimum. Efter alltför många år som sjukskriven, ensamstående mamma med eget företag har Vanja Persson fått lära sig att vara kreativ både när det gäller att sänka kostnaderna och öka inkomsterna. I Krisboken delar hon med sig av sina erfarenheter för att hjälpa andra i samma situation.

Den är indelad i tre delar. Först hur man skaffar kontroll. Hur man gör en budget, prioriterar och det mest akuta. Sen kommer delen om hur man gör för att klara sig. Otroligt många bra tips på vad man ska titta på och spara in på. Men även vad man inte ska snåla med. Det är lätt att glömma den biten. Den tredje delen är full av tips på hur du kan öka din inkomst. Den är väldigt lättläst och bra upplagd.Jag känner att vi redan har kommit väldigt långt på vår resa och de fick jag bekräftat genom denna bok. Vi har ganska bra koll på allting. Men det beror nog på att vi levt så här så länge. Rekommenderar verkligen boken då den innehåller fantastiska tips och mycket pepp. Även väldigt lätt att läsa och helt utan pekpinnar. Hittar du inte den på biblioteket så finns den på Bokus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 augusti 2019

Intervju med Johan Walhström

Vi har bott på Levande Skolan utanför Malaga i snart 6 veckor. För tillfället är vi helt ensamma på skolan och arbetar med att renovera och iordningställa skolan inför höstens första elever. Under tiden är Johan i Sverige och håller kurser och besöker familj. Innan han åkte norrut så hann jag med en liten intervju med honom.

När kom du in på levande föda?
Det har funnits med sen i mitt liv sen 1988 då han provade första gången. Jag fick då förmånen att åka till Föllingegården med Lilly Johansson.

Sen ökade intresset stegvis. Nu är jag certifierad Life transformation på Hippokrates Hälsoinstitut i Florida.

Bakgrunden?
Hawaiiansk Tarmrening var de som startade allt ihop. När folk har gått den så ville de veta mer om vad man ska äta nu för att kroppen ska må bra, på så sätt utvecklades levande föda skolan.

Vad var de som gjorde att du valde att flytta din verksamhet till Spanien?
Jag sökte ett ställe där flygtrafiken fungerade året runt från alla stora flygplatser. Så jag alltid finns tillgängligt. Max 1 timme från större flygplats. De stod mellan Spanien och Portugal. Jag hittade detta stället via en engelsk mäklare. För två år sen köpte jag stället och började flytta in.

Var är dina drömmar och visioner om 5 år?
Jag hoppas att detta är föregångsexempel att fler kan uppleva skillnaden att må bra av rätt mat. Jag är nu en pensionär och gillar de sociala. När jag började med mina ”kurser” i Sverige så var de så att jag skulle ändå äta- så då kan jag lika gärna bjuda andra på mat också. Nu håller jag allt från mjölksyrningskurs på 2 timmar till levande föda kurs på 3 veckor.

Vad är tanken med din skola?
Jag vänder mig till friska människor som vill lära sig äta bättre. Eleven är här för att lära sig att göra allting själv. Det lär man sig genom praktik. Jag visar en gång- sen får man ”sköta sig själv” under kursen. Man får grodda sin egen mat och göra sin egen näringsterapi. Här lär man sig samspira, samgrodda och grunden i hur du kan mjölksyra och göra humus. Allt är småskaligt så man kan använda de hemma. Du får testa maskinerna och känna dig trygg i hur man kan överleva på frökost. Det är hållbart biologiskt, ekologiskt och ekonomiskt. Det är ingen hälsohem att åka hit. Det är ingen som kommer och städar ditt rum- ingen som lagar din mat. Det är en skola genom att lära och göra!

Vill du veta mer om Johan och Levande Skolan i Malaga så har Emilia gjort 2 filmer under tiden vi har varit här nere.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 augusti 2019

En dag som volontär på Levande Föda Skolan i Malaga

Nu har vi varit på ”levande föda skola” i snart 5 veckor och de känns som att vi har lärt oss massor. Ska försöka dela med mig av hur vi lever.

Varje dag har vi fasta fram till 13. Vi dricker endast under vår Näringsterapi. Detta för att kroppen rensar ut fram till 13, bryter vi detta genom att äta något så avbryts även utrensningen. När man kör frukterna eller grönsakerna i en råsaftcentrifug så tar man bort cellväggarna/fibrerna och kroppen behöver inte spjälka juicen. All näring är så liten att allt kan passera tarmslemhinnan på mindre än 5 minuter.

Så här ser vår dag ut:

Kl 8.00 startar vi dagen med 1 liter vatten och ½ citron. Temperaturen ska vara kroppsvarm- detta för att tarmen direkt ska ta till sig den utan att behöva arbeta för att reglera temperaturen. Orsaker till att det är 1 liter är för att du andas ut 2,5 dl och svettas ut 2,5 dl vätska varje natt och med 5 dl extra för att reglera upp kroppens vätskebalans.

Därefter är det dags för Näringsterapi varje timme. Vad är då näringsterapi? Juicen ska drickas inom 20 min efter den har pressats så den har kvar alla små vitaminer, antioxidanter, mineraler, enzymer m.m och kroppen kan ta upp dom direkt.

Vi dricker 2,5 dl varje gång- det är den mängd kroppen kan ta emot per timme. Dricker man mer så kommer det gå till spillo genom att man enbart kissar ut det. Det varierar lite från dag till dag vad vi dricker- detta är enbart exempel.

Kl 9.00 Apelsin, citron och ingefära

Kl 10.00 Morot, äpple (Granny Smith) och ingefära

Kl 11.00 Vattenmelon

Kl 12.00 Apelsin, citron och ingefära

Kl 13.00 är det dags för lunch- då äter vi groddar, skott, spiror, syrade grönsaker, humus, levande bröd, grönsaker och oliver.

Vi arbetar på skolan mellan 8-13 med allt från renovering och underhåll målning, murning och trädgårdsarbete.

Därefter har vi ledigt. Vi brukar börja med en siesta och sen hänger vi vid poolen. Vid 16-tiden är det dags för mellanmål- fruktsallad eller vattenmelon. På kvällen så kan vi åka in till någon närliggande by och går på upptäcksfärd eller testar den spanska maten alt så äter vi tillsammans på skolan- då är det samma mat som till lunchen.

Ett svar till “En dag som volontär på Levande Föda Skolan i Malaga”

  1. Hej Anders här. Jag är intresserad av detta projektet då jag själv så länge jag kan minnas hållit på med örter o hälsa.. Jag undrar lite över vistelsekostnader, kost ad för resa etc. Intresserad av vollentär arbete. Hur länge kan jag arbeta som vollentär? Kostnad för hyra rum etc. Hälsngar Anders Lindvall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 juli 2019

Självhushållare- är man då ekonomiskt oberoende ??

För drygt ett år sen fick jag höra på omväg att folk tror att bara för att jag inte ”lönearbetar” utan ”bara går hemma” så är jag ekonomiskt oberoende och har de hur gott ställt som helst.
Och jag har det väldigt gott ställt. Jag har tid att spendera med min familj och på mina intresse, jag har energi att odla och skörda maten vi äter, orken flänga runt och engagera mig i föreningar och nätverk. Jag har kraften att hitta drivet att alltid komma på nya grejer och genomföra dom. Men pengar finns de kanske de inte överdrivet mycket av när man har valt att leva som vi gör- men då hittar man lösningar!

Vi har ett nybyggt hus (8,5 år har de visst bli redan hunnit bli), det innebär lån på huset. Men ändå har vi lyckats hålla nere våra utgifter som i sin tur har gjort att vi har kunnat minska våra inkomster genom att gå ner till en månadslön. Tack vare att jag har kunnat vara hemma så har vi kunnat utveckla flera projekt som gör att vi har flera ben att stå på. Ska försöka reda ut en del av dem. Har du hört talas om passiv inkomst? Att tjäna pengar när du sover, att vakna upp och se hur mycket du har tjänat under natten.

Det första jag vill poängtera är att passiv inkomst inte betyder arbetsfri inkomst. Att resa jorden runt och ligga i en hängmatta under palmernas vajade blad på en enskild strand medan pengarna ramlar in är en dröm för många. Men det är långt ifrån alla som tar sig dit. Idag blir det allt vanligare att välja att jobba platsoberoende och online med många olika verksamheter. Det är ett sätt att leva och verka som även jag har börjat med.

Så vad är passiv inkomst?

En passiv inkomst är när du får betalt om och om igen för något du redan gjort jobbet för.

Men en passiv inkomst kan också vara

Ett tillskott till din vanliga verksamhet. Något som ger dig det där lilla extra eller fungerar som en buffert. Ett sätt att bryta trenden om ersättning per timme. Ett sparande på lite längre sikt. (då tänker jag främst på investeringar som tex fastigheter) En ny livsstil med hårt arbete i uppbyggnadsfasen Det finns fler sätt- det gäller att du hittar de sätt som passar dig.

Passiv inkomst nr 1 – Digitala produkter

Innan vi går in på fördelarna, en snabb påminnelse. Det är inte alltid enklare att bygga en business online, än i den fysiska världen. En vanligt missuppfattning. Men du slipper lokaler, öppettider, lager, personal etc. Men måste hitta andra vägar att nå ut, för det är ingen som går förbi ditt skyltfönster. Lyckas bygga digitala produkter så öppnar sig en fantastisk möjlighet att skapa passiv inkomst.

Här kommer några exempel som är enkla att skapa:

– E-böcker

– Onlinekurser i olika storlekar och prisklasser

– E-handel som är automatiserad (kanske genom sk dropshippping)

– Blogg eller YouTube-kanal som inte kräver ständig uppdatering (passiva inkomster på gammalt men relevant material) Där driver du trafiken till en digital tjänst eller får reklamintäkter. För det krävs många tittare men har du ett ämne som är aktuellt så är det ingen omöjlighet.

Tänk på att det finns många konkurrenter där ute- hela världen. Men de öppnar ju även upp för otroligt många potentiella kunder. Skapa material som är unikt och som verkligen är värt att köpa för kunden. Helst ska det vara så specifikt att det inte går att hitta någon annanstans. Och samtidigt så allmängiltigt att det finns åtminstone en liten, köpstark målgrupp. Tänker du Sverige- eller hela världen? Kanske bör du överväga att skapa på engelska eller ett annat stort språk. Så den här kräver både mycket jobb och tid innan den passiva inkomsten är en verklighet.

Passiv inkomst nr 2 – Skriv en bok

Många drömmer om att skriva en bok, det gjorde även jag. 2016-2017 var åren då jag lade ner MÅNGA timmar på att skriva min bok ”Jorden vi ärvde Drömmen vi lever”. Jag valde att inte gå via något förlag utan sköta allt själv. Det finns för och nackdelar med allt. Jag står ensam vad de gäller marknadsföring, avtal och lagerhantering. Men samtidigt så bestämmer jag själv vilka uppdrag jag vill ta, samt att jag faktist tjänar mer pengar/bok än om jag hade gått via ett förlag. Jag räknade på det, och jag skulle behöva sälja 4 gånger så många böcker bara för att lyckas betala tryckkostnaderna.
Idag är försäljningen av boken en passiv inkomst, men ärligt talat. Du måste sälja många böcker för att det ska blir några större inkomster, det är inget jag kan leva på. Men det har varit en resa med många erfarenheter och lärdomar.

Vill du beställa min bok så gör du de här!

Ett enklare sätt är att skriva en mindre E-bok, som ryms under den första typen av passiv inkomst. Att skriva och publicera den inom ett efterfrågat ämne kan blir ett riktigt bra tillskott. Här är det inga tryckkostnader, inget lager, ingen hantering via posten, utan allt sköts online. Hitta ett system som gör att folk kan beställa och få din bok online automatiskt även när du inte är där- Det är en passiv inkomst!

Passiv inkomst nr 3 – Provisioner (affiliate)

Att tjäna pengar på att rekommendera andras produkter och tjänster (sk affiliate marketing) kan vara ett bra tillskott tex till din konsultverksamhet. Genom att ge tips om produkter och tjänster du gillar så får du provision av den som säljer.
Visst finns det de som lever helt på den här typen av passiv inkomst men många använder det som ett tillskott och som ett sätt att serva dina kunder med bra tips. Var noga att du väljer saker du själv tror på och använder. Det är lätt att tappa i trovärdighet annars. Lättaste sättet är att använda sig av länkar på sin hemsida eller i ditt nyhetsbrev. I länken finns en kod som talar om varifrån trafiken och den påföljande försäljningen kommer. Mitt första mål var att affiliate-arbetet skulle betala för hemsidan kostnader under ett år. De har de redan gjort, så nu får jag öka målsättningen. Vill du börja med affiliate så kan jag rekommendera Adtraction

Passiv inkomst nr 4 – Värdepapper

Aktier är ett av de klassiska sätten att skapa passiv inkomst, men också ganska riskfyllt (i alla fall på kort sikt). Om du satsar på aktier och tydligt vill ha passiv inkomst, är det vettigt att investera i bolag med bra utdelning. Men, var försiktig! Kom ihåg att det kräver kunskap och tar tid. För dig som vill göra snabba klipp kräver det att du är delaktig och intresserad. Jag har fördelen att ha en man som är intresserad av aktier- så de benet får han jobba på.

Passiv inkomst nr 5 – Hyresinkomster

Att hyra ut sin lägenhet eller hus (eller del av det) kan vara en bra passiv inkomst. Speciellt om du bor på ett attraktiv ort. AirBnb är en av de stora aktörerna på området. Här hittar du mer information om hur du kommer igång.

Att äga hyresfastigheter räknas skattemässigt som en passiv inkomst men där får du tänka på att det kanske krävs en arbetsinsats av dig för tillsyn och underhåll. Annars är fastigheter (och har varit ) ofta en god investering på längre sikt.

Men du kan även hyra ut andra saker- tex ditt släp, din skruvdragare eller ditt tält som bara ligger på vinden och dammar. Hygglo startades 2016 med mottot ”saker ska användas”. De tror att delningsekonomin bara har startat och att den kan ha en positiv global påverkan på miljön. Med Hygglo kan du både tjäna på att hyra ut de saker du inte använder varje dag och även hyra saker du behöver, när du behöver dem.

Att annonsera på Hygglo är helt gratis och allt är försäkrat! När du hyr ut så behåller du 80% av beloppet – Hygglo sköter försäkring, betalning och verifiering via BankID. Ett mycket enkelt sätt att få in pengar på saker som inte används. Dock behöver man ju vara tillgänglig via meddelande vid ev frågor och när prylar ska hämtas/lämnas. Vill du börja hyra prylar via Hygglo- så bjuder jag på en rabattkod på 50kr att hyra för:    fin-katt-120e

Tack vare många ben i kombination med föräldrar ledighet, volontärsarbete och tjänstledighet så har vi nu tagit oss till Spanien över sommaren. Du kan följa vår resa här: Grannliv!
Har du hittat dina typer av passiva inkomster, eller har du flera andra inkomster som du kombinerar?

Vill du ta chansen att vara med i uppstarten på ett projekt som jag precis gått med i som växer i rasande fart? Skicka ett mail till mig redan nu så berättar jag mer! brantas@live.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 juli 2019

Gör ditt eget örtsalt

Vi får många rapporter hemifrån att mer och mer blir skördeklart- men vi som är på andra sidan Europa får helt enkelt göra mer örtsalt i september när vi kommer hem. Ett alldeles superenkelt sätt att fixa till lite vardagslyx är att göra ett örtsalt som kan strösslas över avokadomackan, till salladen, på ett löskokt ägg eller vad du än kan tänkas äta. Variationerna på saltet kan vara oändliga- beroende på vad som är skördeklart under säsongen. Under våren kan saltet använda både nässlor och mkt lökblast. Här har jag ett grundrecept på örtsalt och det går ju att utesluta eller lägga till ytterligare örter för önskad smak. Tänk på att vissa är allergiska mot selleri så uteslut den- men den ger otroligt god smak.

Litet tips! Jag tycker det är gott att blanda i några mortlad rosepeppar och grönpepparkorn.

Färsk lök inkl blast Gräslök Vitlök Oregano Chili Salt

Köra alla örter och lök i mixer tills de finfördelats. Häll i saltet och låt de väl mixas. Häll upp på en plåt och låt torka i ugnen på max 55° eller torkapparat, rör om då och då för att klumpar inte ska torka ihop och de gör att de torkar fortare. Det tar några timmar att torka saltet. När saltet är torrt så brukar jag köra det i mixern igen eller mortla det för att finfördela ev klumpar som har bildats. Häll upp i fina glasburkar när saltet är absolut torrt. Vill man behålla mer av näringen från örterna så ska saltet torkas under 42°.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i kundklubben

Vi är över en miljon medlemmar som alla kan ta del av extra förmånliga erbjudanden, klubbdagar och aktiviter.

Bli medlem

Läs mer om kundklubben här.