Grannliv
Brantas gård
23 februari 2017

Planera midsommar i februari genom att plantera potatis.

Ja ska man ha sin egen midsommarpotatis så är det dags att börja planera redan nu- förodla potatisen så du kan plantera ut en potatisplanta i april/maj -beroende på väder.

Pentland Javelin är även känd som ”kullens favorit”
 

I år testar vi för oss en ny sort: Pentland Javelin. En ganska snabbväxande sort- dock ej för lagring utan denna ska vi äts färsk. Att vi valde Pentland i år är för att den är väldigt motståndskraftig mot många sjukdommar. Jag tror att det förutom är viktigt att rotera växtföljden även är bra att odla olika sorters potatis- och sen är de ju kul med!


Vi har valt att både förgro och förodla potatis. Förodlingen gör att vi kan spara in ytterligare någon vecka, och för oss som försöker få maten att räcka från skörd till skörd så är det viktigt att tänja på gränserna.

Mayla vattnar potatisen. Bild från april 2015
Redan i april har vi små potatisar på våra potatisplantor
I slutet av Maj hade potatisen redan börjat blomma 2016. Och vi hade superfin potatis till midsommar.
Självklart ska midsommarpotatisen plockas i regn…..???
Mayla har haft önskemål om lila potatismos- så nu har hon satt sina ”Bergerac” som är lila rakt igenom. Själv har jag inte ätit lila potatismos sen jag var i Maylas ålder så ska bli lite kul- jag gissar att mannen här i huset aldrig har testat de…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 februari 2017

Säkrar kommande skörd….

Att odla är kul! Men det finns en del problem oxå. 

Vi har höns….. även om vi har hängat in grönsakslandet så tar dom sig in….

Vi har katt- som så fort vi har en bar jordyta tror att det är hans toalett….

Vi bor i skogen med mängder av småfåglar- som älskar späda sallad och mangoldblad…..

Så för att säkra skörden har jag nu placerat ut galler från kaninburar. Här kommer sedan kunna plantera ut förodlade salladsplantor utan att småfåglarna tar sig in, sätta lök utan att hönsen ska bada i jorden och så spenat utan att katten krafsar bort alla fröna och tror att han gör oss en tjänst när han gödlsar lådorna. Tidigare år har jag testat med kompostgaller, och de håller både badande höns och skitande katter borta- men småfåglarna tog sig ändå in.

Men nu e de problemet avlöst ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 februari 2017

Ekar nästan tomt i hönshuset…..

Ett besked som har fått mogna under lång tid- men nu är de flesta hönsen sålda. Kvar har vi Maylas ”udda” hönor och tuppen Måns. Eller totalt har vi nu 3 tuppar, och hittar vi inget hem till dom andra två inom kort så hamnar dom i grytan. Så varför denna drastiska minskning av höns???

Nej vi har inte slutat äta ägg- utan känner att vi vill ha mer ägg. 

Imitten på mars kommer vi åka och köpa in 15 veckors bruna lohmanhönor som ska ge oss stora bruna ägg under lång tid framöver. De är inte lika stora i maten som våra bramhor var.

Idag har de regnat ute så då fick hönsen en extra fruktstund inne i hönshuset ?


Hönan Sven är en brun lohmanhöna. Men när hon kom hit för 10 månader sen så hade hon inte så många fjädrar- hon hade suttit i bur hela sitt liv, men hos oss fick hon istället känns gräs under fötterna, solens strålar värma fjäderdräkten som såsmåningom växte ut och smaka smaker hon aldrig tidigare hade upplevt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 februari 2017

Samojed- den leende hunden i mitt ?

Samojeden är en helt underbar hundras en glädjespridare som alltid är med på allt. 
För drygt 12 år sen kom min man hem efter besök hos en vän och sa att om vi någonsin skulle ha en hund så skulle de vara en samojed- jag hade aldrig hört talas om rasen innan och började googla- och vem blir inte helt förälskad i dom vita pälsbollarna. Efter vi hade läst på om rasen bokade vi en hane hos en uppfödare på Öland, vi bokade 1,5 år innan han föddes dock- för det gäller att man är rätt i livet när man skaffar hund- man tar sig an en underbar individ i 10-15 år framåt i tiden och valperioden är så viktig för att få en bra förutsättning för resten av livet. 

Dottern på 5 år som är ute och går med Lotus i skogen

För tillfället har vi 7 samojeder- men det är bara 2 som ska stanna här- de andra är valpar som vi just nu letar hem till. Vi är mycket noga med vart våra valpar hamnar och ställer många frågor till de blivande ägarna så vi kan känna oss säkra på att våra små älsklingar hamnar rätt.

När det är stora julbadet så hoppar dottern gärna i och hjälper till att schamponera Sky

Mayla älskar att leka teater och allt som ofta få hundarna ställa upp i sina roller. Lotus blir stora stygga vargen och Sky är de vackra prinsessan som ska räddas ?
Pappa Lotus med en av valparna.
Älskade små sömntutor, de kryper gärna in och lägger sig i skohyllan när det är dags att sova ?
Sky är världens med kramgoaste Nallebjörn ?
God natt min älskade valp ?
Första gången det är dags för mat ?
Älskade små dunbollar 3 veckor gamla ?
Sky älskar mat- och både sallad, gurka och banan slinker gärna ner när hon får chansen…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 februari 2017

Gör din egen yoghurt


Det går åt en del yoghurt här hemma. Det är ju ett perfekt som snabbt mellanmål när man kommer in från trädgården- ofta blir det någon form av smoothie med bär från odlingarna eller skogen. Det är nyttigt också,  massor av snälla bakterier som är bra för tarmen. Vi brukade köpa yoghurt i affären, men det känns lite onödigt när det nu är så lätt att göra egen- och speciellt när vi kan köpa mjölk direkt från bonden-och man slipper massa sockertillsatser- men det blir ju ingen lättyoggi direkt. 

Börja med att köpa ett paket yoghurt av någon naturell sort som innehåller levande bakteriekultur. Den ska du använda som ymp för att få till rätt bakterier och därmed få rätt smak och konsistens på din yoghurt. Man använder bara lite ymp varje gång man gör en sats yoghurt, så paketet kommer att räcka länge. Frys in överskottet uppdelat i småförpackningar så kan du använda dem till ymp senare. Du kan använda vilken mjölk du vill, men det blir bäst med en fetare variant- de funkar alltså även med köpemjölk från affären ?

VÄRM MJÖLKEN -Först hettar du upp mjölken tills den nästan kokar under några minuter. Man ska se småbubblor i kastrullen, men det får inte koka- pastörisering (Uppvärmningen tar död på alla oönskade bakterier så att de goda bakterierna ska kunna få övertaget). Om du använder pastöriserad köpemjölk och rena redskap så kan du hoppa över detta.

BLANDA I YMP -Låt mjölken svalna till 40 grader- jag brukar ställa de i vattenbad.Blanda sen i yoghurt-ymp. Jag brukar ta 1 dl till 1 liter mjölk.

LÅT VILA -här finns lite olika alternativ men jag berättar mitt först. 

Jag brukar sätta ugnen på 35 grader och ställa in mina skålar med yoghurt där i 2-3 timmar. Sen stänger jag av ugnen och låter den stå över natten i ugnen. På morgonen sätter jag in yoghurten i kylen. Låt gärna stå kallt 1-2 dagar innan man börjar äta.

Andra alternativ till ugnen är: varm termos inlindad i handduk/filt, vattenbad eller på en avsvalnande vedspis.  De viktiga är att de inte överstiger 40 grader. 
Nygjord yoghurt är mild i smaken, men efter några dagar är den mer syrlig.

Innan du tar de sista i yoghurtburken så passa på att göra en ny sats yoghurt- men slatten som ymp. Du kan göra på detta sättet många gånger, men efter cirka 10 gånger så blir yoghurten ganska sur i smaken, då får man ta fram sina ympar från frysen. På detta sätt kan ett yoghurtpaket räcka ett helt år ?

Det är svårt att misslyckas när man gör egen yoghurt. Syrligheten kan skifta från mild till riktigt sur smak, och konsistensen från rinnande till tjockare till att den skär sig, men det är helt ofarligt. Oftast blir yoghurten inte perfekt på första försökena- men ge inte upp. Du märker lätt om syrningen har gått fel, antingen så luktar och smakar den illa eller så har den möglat. Om det händer så häll ut den och börja om på nytt istället. Om det blir fel så ska du rengöra (och helst desinficera) redskapen noga innan du använder dem till yoghurttillverkning igen. Oftast beror en misslyckad yoghurt på att man har hoppat över pastöriseringen eller att man har rengjort redskapen slarvigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 februari 2017

Halloumitillverkning ?

Att göra egen halloumi är enkelt och så gott- du får en riktigt färsk ost som är god både grillad och stekt. Våra grytor är på 4 liter därför är receptet gjort på 4 liter.

4 liter mjölk värms till 36 grader. Blanda i 0,5 dl fil och 0,5 dl yoghurt och låt vila i 30 min.

Häll i 1,5 ml löpe, låt vila i 60 min med lock.

Nu har mjölken stelnat och det är dags att bryta massan med en kniv eller en ballongvisp.

Värm upp till 42 grader under omrörning.

Tag av från värmen och rör om lite då och då.

Fånga upp ostmassan med hålslev och låt rinna av i tex en saftduk i 1-2 timmar, gärna med en tyngd på. Vänd gärna ostmassan efter halva tiden.

Värm upp vasslen (de som e kvar i grytan) till 85 grader. Lägg i osten som är delad i mer hanterbara bitar och låt den ligga tills den flyter upp (detta är pastöriseringen) brukar ta cirka 30 min.

Låt ostarna ligga på svalna lite innan du glider i dom i salt, låt dom vila och rinna av i 1 dygn, sen kan de förvaras i kylskåp eller frysas.

Ostarna är supergoda att steka i lite smör och olja i en het panna en kort stund- så de får en krispig fin yta. Osten innehåller mycket protein så vi äter gärna halloumi och en sallad- en bra köttersättare.

Snälla fina kossor som ger en underbar god mjölk
När vi har hämtar mjölk så gör vi ofta både ost och yoghurt samtidigt- det är skönt att fylla upp kylen med mejerivaror

Ostmassan plockas upp med en hålslev eller trådsil och ska nu rinna av
Osten delas i mindre bitar för att kunna pastöriseras i vår gryta
Underbar god ost som nu ska stekas och serveras med en grönkålspesto ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

”Eget smör”

Media matar oss med varningar- de mesta vi stoppar i oss är skadligt för våra kroppar. Tex magarin eller smör- vi har valt smör- men de guldiga paketen är ju stenhårda- inte alltid man hinner ta fram i tid så de hinner mjukna. Därför gör vi ”eget” bordssmör.

Vi köper ett guldiga paket svenskt smör i mataffären, 500g. Låter den stå framme över dagen för att mjukna ordentligt.

Lägg smöret i matberedaren och kör runt lite, blanda i raspolja och vatten. Jag brukar ta 2-3 dl av varje. Kör mixern igen tills allt är mixat. 

Lägg upp i egna burkar- vi använder Ikeas glasburkar.

Tycker man att de blev för hårt för mackan, så löser man det med mer olja nästa gång man ska göra nytt. Man kan även blanda i kryddor eller salt om man vill ha annan smak på smöret.

Varför jag gör det??

Ett paket Bregott kostar ofta inte mer än ett paket smör, men volymen blir större med både olja och vatten i. Har man tur kan man köpa in smör på kampanjpris eller på kort datum- brukar hålla mkt längre än vad som är tryggt på paketet- då sparar man ännu lite mer. 

En annan tanke är soporna. Efter ett paket smör blir de bara de lilla omslagspappret, efter ert paket bordsmargarin är de ofta både låda, lock och ett skyddspapper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 februari 2017

Längtan efter höns ?

När vi flyttade från min farfars släktgård så valde vi att sälja av alla höns, kaniner och ankorna. Vi hade ingen tid under husbygget och sen hade vi ingenstans att ha dom. Även om ett stort stall stod på önskelistan så insåg vi att det finns inga pengar kvar till det. Men när man ramlade över en bortskänkes-annons på blocket av en stor arbetsbod så var vi på gång ??? 

Boden behövde både färg och nya fönster. Vi la ut en fråga på en lokal köp och säljsida på facebook- då hade ett par vänner till oss fönster liggande- byte mot ett fack ägg ???
Det tog inte lång tid innan vi hade höns här igen- och sen har de kommit fler och fler…..
Mayla med sin lilla Sten som är en nakenhalskorsningshöna som kläcktes i vår tvättstuga en kall februaridag ?
Vår tupp Måns (Zelmerlöw) han är störst bäst och vackrast och han vet om det……
Mayla med sin älskade Sven. Sven har levt instängd i en bur tills hon fick flytta hem till oss. Hon har blivit Maylad favorit och är extremt tam och gosig
Solälskade höns som ligger längs husgrunden och njuter. Den svarta är en maranhöna och den blåa är en bramhahöna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Odlingarna utökas….

När man väl har fått smak för egenodlade grönsaker så vill man inte ha något annat. Man äter mer grönsaker än vad man gjorde tidigare och man njuter mer. Jag vill inte behöva säga till dottern att nej nu får du inte äta mer av tomaterna- de ska alltid finnas mer att hämta från våra egna odlingar- giftfritt och solmoget.

Markduk rullad ut på gräsmattan och sen är det bara att börja bygga bänkar
När vi byggde nya hallonbänkar så valde vi riktigt kraftigt virke- och aldrig tryckimpregnerat
Smultronplantor är kanon- ger skörd redan första sommaren och plockvänligt för små fingrar….
Här kommer vi kunna odla mängder av mat i flera flera år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 februari 2017

Svampodling på 2:à våning

Vi hade turen att få ett litet parti med ”svamphus” som hade blivit gamla- självklart var vi tvugna att testa om de funkade, det är ju ingen större arbetsinsats att starta upp ett svamphus. Några hände de inget alls med- men de blev en del av vår kompost, så de kom ändå till nytta, men flera stycken vakande till liv och ger oss nu färsk ostronskivling varje vecka.

Svamparna kikar fram ur alla möjliga hål på svamphuset
Underbara ostronskivlingar redo att skördas- fortsätter man vattna husen så kommer de ofta fler skördar
Det är väl ingen som säger nej tack till brunch med egenodlade Ostronskivling, ärtskott från fönsterbrädet, ägg från höns och vaktlar och lite halloumi gjord på mjölk från grannens kor ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i kundklubben

Vi är över en miljon medlemmar som alla kan ta del av extra förmånliga erbjudanden, klubbdagar och aktiviter.

Bli medlem

Läs mer om kundklubben här.