Grannliv
Brantas gård
15 mars 2017

Varför väljer man att leva så här???

Det är många som ställer oss frågan och vi kan inte riktigt förstå hur man vill leva på något annat sätt. Vi ser våra vänner och dom vi inte känner stressa mellan jobb, dagis, träning, fritids, fotbollsskola, handlingar och alla event man ska hinna på. Vi har valt att koppla ner några snepp- vi går oxå på fotbollsskola med dottern och har massa projekt igång, men vi har ingen press över att något måste bli klart en speciell dag/vecka. 

Vår nybyggda potatisbänk som vi nu ska snickra lock till och snart sätta första potatisarna i.

Jag har börjat spackla den blivande toaletten på övervåningen, men nu har de varit uteväder, så då får de pausa…. Vi tar de när vi får lite mer lust för det ? 
Med virke liggande hemma så bygger man lite av varje. En STOOOOR kaninbur som nu ska målas innan tjejens får flytta in i den.
 

Nu när vi har fått hem en större mängd virke så vill man ta tag i de och i söndags byggde vi en potatisbänk, idag har vi fyllt den med sand. Potatisarna ligger på groddning inomhus och vi ska testa att odla i ren sand, och täcka med gräsklipp- som Mandelmanns gjorde i första programmet. Vi kommer odla potatis i bänkar både med sand och jord- men även i hinkar som får stå inne i tunnlen för tidig skörd. 

Ett säkert vårtecken är när rabarbern kikar upp genom täcket av gräsklipp och löv.
 

Det tar inte lång tid att sätta potatis, den sköter sig nästan själv, vi täcker med mängder av gräsklipp för att slippa rensa ogräs och de ska behålla fukten bättre, så vi behöver inte vattna så ofta heller.  Och vi har potatis från midsommar till april. När den är slut så äter vi annat tills vi kan skörda igen- 2 månader senare. I år hoppas vi kunna förlänga säsongen så vi har potatis året runt.

Vi har fortfarande några rödlökar kvar i skafferiet, och ett par liter fryst blast i frysen, och nu börjar gräslöken titta upp, den går fint att ha på smörgåsen, hackad i köttfärs eller paj- året runt med lök ?

Vem vill inte leva så här??? Visst potatis är inte dyrt, men det är en av de mest besprutade grönsakerna vi köper i affären. Att ha egna potatis är något jag inte vill vara utan. Desamma gäller tomater, gurka, bönor, broccoli, spenat, kål- ja kålen är ju helt underbar!!!!

Att vi har valt att leva så här har många olika orsaker- vi vill kliva av de stressiga ekorrhjulet där allt är fokuserar på ekonomi och att jobba för att ekonomin ska gå ihop. Vi vill njuta av god mat och ett liv tillsammans. Att ha mat i överflöd hemma på gården- av både kött och grönsaker. Igår packade jag ihop i frysarna och stängde av ytterligare en frys- så nu har vi ”bara” 3 stora välfyllda frysar med mat- det räcker flera månader till och snart är det dags att börja fylla på med nya skördar…. Vi planerar hela tiden framåt, hur vi kan utveckla våra bänkar, bygga om burar och  effektivisera våra skördar men framförallt njuta mer av livet. Hittar vi klipp som vi tror på så satsar vi på det, ibland gäller de att vara snabb, då grejer kan försvinna snabbt.

Hönsen är en viktig del av vårt liv, de äter rester och ger oss gödsel och underbara ägg tillbaka.

Vi har inte slutat löne-arbeta helt, min man jobbar fortfarande heltid, dock med 3-skift och när han tar ut föräldrardagar i samband med ledigheter så kan han vara hemma 4-5 månader om året. Jag kör lastbil 1 dag i veckan, och ibland hoppar jag in på extrapass både i lastbilen och på demo för livsmedelsföretag- när jag känner att de passar mig.

Jag har blivit erbjuden att jobba heltid, men när vi har räknat lite snabbt på det så ser jag faktiskt inte poängen med det. OM jag skulle börja jobba heltid så skulle först våran dotter behöva gå heltid på förskolan (idag går hon 15 timmar/v) och jag hade fått skaffa en egen bil och därmed ett större bränslekonto, sen hade vi fått köpa mer mat, för vi hade inte hunnit odla och ha djur i den utsträckningen som vi ha idag- vi räknar med på bara dessa grejerna så hade jag fått betala 10.000kr/månad. Så över halva lönen hade försvunnit direkt, vad är då poängen??? Vi klarar oss fint som vi har de idag. Nej vi lever inget lyxliv i överflöd av pengar och prylar- men de räcker gott. Vi har alltid mat på bordet och vi klarar att göra amorteringarna på huset- vi har som mål att bli skuldfria innan vi är 60 år- och vi är på god väg. Vill vi göra några investeringar så sparar vi ihop pengar först, låna är inget som varken min man eller jag vill göra.

Vi hittar hela tiden nya utmaningar i livet, vi har hela tiden nya mål och drömmar och vi uppnår dom tillsammans.

Jag skulle kunna skriva hur mkt som helst om varför vi väljer att leva som vi gör, men nu är Mayla klar på simskolan, så det är dags att åka hem ?

Ett svar till “Varför väljer man att leva så här???”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 mars 2017

Tiden rusar med många spännande projekt på gång…

Igår fyllde våra små valpar 8 veckor och det är dags att flytta hemifrån. Tiden har rusat iväg- vart tog dessa 8 veckor vägen- känns som att de var förra helgen som de låg i valplådan och snuttade…..


Det är på valparna man ser hur fort tiden går. Dom har ökat 15 gånger sin egen vikt och är nu busiga och extremt gosiga. Mayla är den stora favoriten här hemma?

Jag älskar att hålla på med projekt- och att valpar är är väldigt stort ”projekt”. De tar mycket tid och energi att ta hand om dessa små pälsbollar- och dom ger så otroligt mycket kärlek tillbax. Men redan nu har jag nya projekt på gång. Redan på måndag drar nästa projekt igång. Jag kommer åka och köpa höns- bruna vackra lohman hönor som ska ge oss ägg i mängder. Vi har tidigare köpt in ”gamla hönserihöns”, men de känns lite ”förstörda”- de har aldrig varit ute, smakat på gräs, tomater och bröd ur någons hand- de har inte levt som vi vill att hönor ska leva- dom blir lätt elaka mot varandra- mkt pga stressen de har utsatts för- därför har vi nu valt att köpa in 16 veckors hönor som inte har gått på något hönseri- som inte är förstörda ännu. Vi har kvar en av våra ”gamla” industrihönor-Sven, som är Maylas favorit och hon har anpassat sig väldigt väl. Så hon kommer få vara en förebild för våra nya hönor ???


Vi skissar redan på nya projekt- fruktträdgård som ska börja anläggas, hönshus som ska byggas, utöka trall på vårt hus och bygga trall och odlingsbänkar till Maylas lekstuga, bygga trädkoja uppe i skogen, bygga upp växthuset som vi fick förra månaden, bygga potatisbänk med sandodling (som Gustav Mandelmanns byggde i första avsnittet av Mandelmanns Gård)

Ja projekten avlöser varandra och sen har vi de största projektet i år- vår bok ska bli klar. I två år har jag hållt på att skriva en bok om självhushållning- om hur man kan leva mer på mindre. Denna säsongen kommer Håkan Gidestrand från Maleviks Trädgård och fotograferar till boken- det ska bli så kul att få göra detta projektet som har pågått under så lång tid. Maria Katarina Claesson som driver Odlingsboken kommer att rita illustrationerna- jag har redan fått hem lite smakprov- så otroligt nöjd. Nu väntar vi på att våren ska komma igång så fotograferingen kan börja- självklart fotar vi redan nu, men det blir mer länge fram. Min farbror Kjell och hans fru Issan som driver Parariba ska hjälpa mig att sätta samman boken- det är så kul att kunna göra detta tillsammans med er. Kjell har tidigare drivit förlag i 10 år och jag känner att det finns så mkt kunskap hos honom och jag är så tacksam att dom finns vid min sida som stöttepelare genom denna resan. Vet inte om jag vågar avslöja detta redan- men beräknat boksläpp är våren 2018 ???




Ett svar till “Tiden rusar med många spännande projekt på gång…”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 mars 2017

Nu kan kreativiteten flöda…

Lyckan är total- nu kan kreativiteten flöda!


2 lastbilar fyllda med virke. Jag kom över ett parti virke och idag kom lastbilarna hem med det. Allt är nu lossat och ska sorteras- sen e de bara att låta kreativiteten flöda ???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Efterlängtad leverans

Jag har alltid drömt om ett par rosa arbetsbyxor- och nu har drömmen gått i uppfyllelse. Inga byxor jag kommer använda när jag kapar armeringsjärn med vinkelslipen- men perfekta för trädgårdsarbete, kott-plockning och andra aktiviteter som vi håller på med.


Jag fick även med en blå go tröja- perfekt nu till vårens trädgårdsarbete. Byxorna är från Arrak Outdoor och har bra med stretch och massor av fickor. Dom når hela vägen ner och hela vägen runt- något som är svårt att hitta byxor som passar annars när man är lite längre och lite rundare- brukar köpa arbetsbyxor på herravdelningen- men dessa kommer lätt bli mina nya favoriter ?

Även mannens huset fick en ny uppsättning med arbetskläder- en mkt nöjd kille ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 mars 2017

En lyckad lördag- nu blir de mellomys med hemmagjord pizza ?

Jag jobbar vanligtvis varje lördag- och bara varje lördag, men just idag var jag ledig- detta pga mannen jobbade och vi hade inte löst barnvakt till vår underbara dotter.

Men dagen har varit full av aktiviteter och vi tog frukosten med oss i bilen och åkte iväg med släpet lastat med en stor bur som skulle till några vänner. I Förlanda lastade vi av buren och Mayla fick mysa häst med lille Mulle innan det var dags att åka vidare till Fjärås. Där skulle vi hämta en Joraform kompost- som jag har vunnit på en auktion för 50kr!!!!!   Ja ni läste rätt 50kr- dessa komposter säljs annars för runt 3500kr så jag gjorde ett kanonklipp. Vi har redan en kompost från Joraform och är mkt nöjda- men den räcker inte till vårt behov- så detta var verkligen kanon!!!

Lite tvätt och fixa till ett nytt markstativ- så är det bara att börja kompostera i denna med ?

Sen bar resan hem till Väröbacka och tömma släpet och rasta valpar innan det var dags att åka till Derome och hämta ett släp hästgödsel till de andra varmbänkarna som ska byggas. 

Fin färsk hästgödsel med mkt halm- perfekt till de 3 varmbänkarna som ska byggas ???

Vi hann bara hem och koppla loss släpet och rasta valpar igen, och plocka ihop en matkasse innan det var dags att bege sig in till Varberg till en vän som har de lite knapert och lämna mat.

Väl hemma igen så var de dags att tömma bilen- igår fick vi en konserveringsgryta av min mor, denna ska nu rengöras och se om den är komplett och självklart testköras.

Vi har aldrig testat eller tänkt på att börja konservera- men nu blir de till att läsa på och lära sig något nytt!

Nu är man helt slut och det blir perfekt med lite mellomys, hemmabakad pizza och lite hemmagjord cider med dom finaste ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 mars 2017

Korvkurs på Gudmundsgården 

Igårkväll var jag, min man och min bror på korvkurs på Gudmundsgården utanför Slöinge.


En givande och intressant kurs som gav mer smak på korvtillverkningen. Vi fick tips på allt från recept på möss (ja ni vet sånna som springer i väggarna) och lärde oss om olika kryddor och fjälster. Efter teorin fick vi gå ner i köket och göra både prinskorv och bratwurst. En mkt kul och lärorik kväll som rekommenderas- och jag har tappat sugen på att äta både falukorv och ”skinnfri” korv- gå kursen så får ni veta varför.


Ett bra gå-bort-present är de oxå. Jag gav min korv-älskande man detta i julklapp ?

https://www.gudmundsgarden.se/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 mars 2017

Blåbärsbänkarna upppiffade ???

Förra året fick vi en fin skörd med amerikanska blåbär och nu börjar vi preppa bänkarna inför årets skörd. Vi vill att de ska växa så naturligt som möjligt och de vill ju ha lite sur jord så nu när de var dags att täcka marken under så tog vi skottkärran och gick ut i skogen och plockade barr. De ska bli spännande att se hur plantorna gillar detta!



Vi satte nät över buskarna förra året så vi fick behålla större del av bären själva- tidigare har fåglarna käkat upp mängder för oss. Och vilken skillnad på skörden.

Vi längtar redan till det är dags att skörda- men tills dess njuter vi av dom påsarna som ligger i frysen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 februari 2017

Ett år med oss i skogsgläntan ?

Många undrar hur vi orkar, hur vi hinner- och om båda hade haft heltidsjobb så tror jag också att det är svårt- men vi har valt att dra ner på lönarbetet och satsa mer på oss själva istället.

Vad man vill äta och odla är också en fråga vi får ofta- många börjar med potatis och det är ju inte så svårt, de kan förmodligen de flesta som har tillgång till en bit mark eller plats för några pallkragar. Begränsningen ligger mer i hur man kan ska förvara potatisen än i tidsåtgången att odla den. Och vi vill ju gärna ha mer variation i maten än att bara äta potatis varje dag- år efter er…
Men med mer variation så ökar även arbetsinsatsen, och vi vill ha en lång odlingsäsong, för att ha färsk mat att äta under lång tid- då e de klart att arbetsinsatsen ökar ännu mer.


I januari/februari börjar vi så lite smått, främst ärtskott för direkt konsumtion, men även vintersådderns av både kål, spenat och sallad, och självklart tomater- som behöver lång tid på sig. I slutet av februari brukar vi försöka anlägga en varmbänk för att tidiglägga skörden av spenat, sallad rädisor m.m. Hönsen och vaktlarna brukar komma igång och lägga ägg efter några månaders paus. Det är inte så mycket uteväder- så vi experimenterar med mjölkprodukter, som vi köper av en lokal bonde. Vi gör halloumi, yoghurt, fil och fantastiska pannkakor.

Vi äter underbara ungsgratinerade pumpor, vi har frys och skafferi fyllda med mat som vi gärna njuter av och testar nya recept av nu när vi har tiden till det. Vi planerar vad som ska göras under sommaren, odlingsbänkar som ska utökas, vad vi ska odla, hur mkt djur vi ska ha för säsongen, och sen de där extra projekten- i år ska vi börja anlägga vår fruktträdgård och vi drömmer om en jordkällare….I mars är det dags att börja förgrodda potatisarna- vi fortsätter så frön och längtan efter våren är stor. Det börjar bli lite tomt i skafferiet på bl.a. Lök och potatis, så de gäller att planera inför nästa års skörd så den räcker längre.  Vi har en del småplantor som planteras ut i varmbänken och alla frösådder ska vattnas varje dag och omplanteras i större krukor allt eftersom det växer. Vi täcker våra odlingar året runt som ger jorden ett bra näringstillskott och ett bra liv för maskarna- som i gengäld ger oss maskbajs som gödsel- så ofta är det bara att gräva ner lite kompost i de bänkar som ska planteras med grönsaker som kräver extra mkt- som squash och kål.

I april är vi igång rejält, många små plantor som ska omplanteras från vintersådderna, lök som ska sättas om de inte har varit en fin mars- för då har vi redan tjuvstartat med löken. Om vädret tillåter så sätter vi potatisen och täcker med halm samt fiberduk- för den tidigaste skörden. Att ha en tunnel har gjort mycket av arbetet lättare, man kan jobba trots att de regnar eller blåser, det är så skönt klimat där inne. 

Vi har potatis i hink/murarbaljor i tunneln, för den allra tidigaste skörden som vi sen kan lyfta ut innan tomaterna ska in i tunnelen. I slutet på april sår vi de växer som växer fort inomhus, som majs och squash. De får en omplantering inne innan de får flytta ut i tunneln, och sedan ut i bänkarna. Vi hoppas nu kunna börja skörda spenat och ruccola i kallbänken inne i tunneln. Även rädisor och sallad i varmbänken börjar förgylla våra tallrikar. Vi sår även bondbönor i flera färger- då vår dotter älskar bondbönor. Det gäller att inte låta de växa sig för stora innan de planteras ut på plats, annars blir de långa och rangliga- och kan lätt knäckas. Kycklingar och vaktar kläcks om vartannat- förhoppningsvis kommer här så kaninbebisar också.


I maj har de blivit såpass varmt så vi kan sätta in tomaterna i växthuset, gurkorna behöver ha över 12 grader på natten, så de får man ha lite extra koll på. Vi sår en extraomgång bondbönor på friland för senare skörd. Nu har gräsmattan börjat växa och vi får färskt gräsklipp till våra odlingar- även om vi har stora gräsmattor så erbjuder vi oss ibland att klippa även grannens äng för få mer gräsklipp- gör vi ett rejält jobb med detta nu i maj så sparar vi mycket tid i sommar- både med att slippa rena ogräs och inte behöva vattna så mycket.
Nu njuter vi av sparrisen som efter flera år äntligen börjar ge lite mer skörd.


Juni består av mycket vattning, vi har satt in droppbevattning i tunnelväxthuset då både tomater och gurka kräver mycket vatten. Nu är temperaturen oftast säker och både gurka och squash kan planteras ut på friland. Runt midsommar skördar vi de första potatisarna men även många andra primörer som sockerärter, sallad och de första morötterna. Vi har inte så många jordgubbsplantor själva- de räcker bara till direktkonsumtion- så nu åker vi till jordgubbodlingarna i närheten och plockar flera hinkar- de ska täcka hela årets behov av smoothies, jordgubbsylt och jordgubbssaft. De flesta styckfryses och läggs i lådor i frysen.


I juli är det högsommar här på västkusten, och mängder av mat att skörda. Amerikanska blåbär, hallon, vinbär, smultron och morötter smaskar dottern på varje dag. Varma dagar så tar de 1-2 timmar att vattna, men det är väldigt rogivande att göra det på morgonen gärna innan resten av familjen har vaknat. På kvällarna tar vi ofta en tur och letar sniglar, vi har inte så många här, och de gäller att hålla efter dom. 

På dagarna njuter vi gärna på stranden och kvällarna består av mkt grillkvällar och härliga skogspromenader- då de är lite skönare väder för hundarna att komma ut och gå.
Vid den här tiden producerar grönsakslandet mer än vad vi hinner äta direkt, så det är mkt som ska torkas eller förvällas och frysas. Det tar emot att stå inne sånna här dagar, men det gäller att säkra upp vinterförrådet med mat. Det är dags att plocka upp vitlöken för torkning, och även gul och rödlök ligger nu på tork och ska in i skafferiet.


I augusti börjar vi så de som ska skördas under hösten som spenat och mer sallad, vi har flera frysar som surrar fyllda med mat- väl uppmärkt för att de ska vara lätt att hämta när vintern kommer. Vi kokar mkt tomatröror med squash och lök för alla köttfässåser och grytor. Grönkål, mangold och andra bladgrönsaker förvälls och fryses in. Bondbönor spritas och förvälls innan de åker i frysen. Många väljer att torka dom, men vi gillar att frysa in dom för att sen göra falafel på dom med lite persilja och grönkål i.


I september börjar äpplena mogna, vi börjar mustas,  koka äppelmos och äppelsirap. Varje år lär vi oss mer om cider och vintillverkningfrukten bli mogen och ska tas om hand. Det är fortfarande mycket att skörda i landen som ska tas om hand för att kunna sparas till vintern.
På skogspromanderna plockar vi svamp- vi älskar kantareller, trattisar och taggsvamp, och ibland har vi turen att hitta lite blomkålssvamp.


I oktober är dagarna är märkbart kortare – vintern närmar sig, och nu gäller det att ta hand om allt innan första frosten kommer. Pumpor och Vintersquash ska in, fortfarande skördar vi hösthallon varje dag som styckfryses till vinerna smoothies. Trattkantareller torkas till pulver och de sista omgångarna med örtsalt passerar torken, varvat med buljonger. Nu på hösten brukar vi börja slakta årets ungdjur av tuppar och kalkoner för att täcka årsbehovet av fågelkött. Vi packar filéerna och maler resten- köttfärs kan man göra så mycket med, och sen vi börja vaccumpacka köttet så sparar vi mkt plats i frysarna.

Under november har vi nästan ledigt från odlingarna. Vi tar hand om de som vi inte hann i somras, ringblomssalva burkas upp, tändkottar görs och vi börjar planera julens mat. Vi har grönkålen kvar ute i landen och kan skörda året runt. På våren skjuter den nya skott och dessa är underbara att göra pesto på.

Under december är vi lediga från odlandet och lägger mer tid på matlagning och njuta av livet innan det är dags för jul och efter nyår börjar de nya odlingsåret.

Varför gör vi detta?? För oss är det en livstil och vi älskar att kunna äta vår egenodlade mat- att kunna vara hemma tillsammans mer- inte behöva lönejobba lika mycket-  för det är vårt sätt att leva. Odlingen är en del av vårt liv och vi anpassar våra liv efter säsongen. Vi kan inte åka på semester under sommaren, visst kan man sticka iväg en kort helg, men man längtar snabbt hem till vår lugna glänta i skogen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 februari 2017

Därför odlar vi pumpor och vintersquash 

Vi odlar ganska mycket pumpor och vintersquash- det är kanon att plantera på gödselstackarna och sen bara vattna lite ibland och innan frosten kommer så plockar man in pumpor på över 10 kilo.


Det går att laga mycket av dom och en av favoriterna har blivit nakenfröpumpan ’olga’ den är fylld med just nakna frön- så man behöver inte skala pumpafröna utan bara tvätta av dom och rosta dom i ugnen- supergoda!!!


Pumparna och vintersquashen har lång hållbarhet- i rumstemperatur! Vi förvarar våra uppe på köksskåpen och nu när det snart är mars har vi flera kvar som är jättefina!!!

Frö från en nakenfröpumpa- bara tvätta och sen rosta.
Vintersquashen ’blue hubbard’- dom blir stoooora- det är mkt mat.
Nakenfröpumpa ’Olga’
Pumpasoppa med knaperstekt sidfläsk är supergott!!!!
Spagettipumpa- den blir de mer av i år.
Mayla snart 5 hjälper till att bära in skörden…. bild från oktober 2016
Vi odlar även för hönsen- men tanken är inte att de ska vara självbetjäning på pumporna…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 februari 2017

Man tar vad man haver….

Torsdagarna har blivit lite speciella här hemma- då e de Mandelmanns på 4:an. Vi tycker dom är helt underbara- vilka inspiratörer ?

Då försöker vi göra lite extra god mat- idag blev de lite skafferi och frysrensning och resultatet blev ugnsbakad pumpa med bondbönsfalafel. Mkt gott ?


Härlig sallad med ugnsrostad butternutpumpa

1 butternutpumpa 

Några stjälkar grönkål

2 klyftor vitlök

Olja att steka i

En skvätt äppelcidervinäger

1 bit halloumi 

1 näve solrosfrön

1 granatäpple

Salt + svartpeppar

Sätt ugnen på 225 °C. Tvätta pumpan, dela den på längden och gröp ut kärnorna. Skiva ca 0,5-1 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspapper. Ringla över olja och sätt in i ugnen i ca 20 minuter eller tills pumpaskivorna fått fin färg.

Stek grönkålen med skivad vitlök i olja och en skvätt äppelcidervinäger. Salta och peppra. Servera med pumpan och toppa med stekt halloumi, solrosfrön och granatäpplekärnor. Godast att servera ljummen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i kundklubben

Vi är över en miljon medlemmar som alla kan ta del av extra förmånliga erbjudanden, klubbdagar och aktiviter.

Bli medlem

Läs mer om kundklubben här.