Grannliv
Brantas gård
30 december 2019

2019 har varit en utmaning och nu e de dags att flytta hem

Vilket resa 2019 har varit. I januari i år så åkte jag och min man iväg på en liten ”kick-off” till en ödslig stuga vid en sjö, omgiven av tomma kohagar och skogen. Utan rinnande vatten, toalett och andra moderniteter så hade vi tid att sätta oss ner och verkligen gå igenom framtiden. Vad hade vi för drömmar och mål med 2019?  Ett av dem var att satsa mer på bloggen.

Jag började blogga mer frekvent direkt när vi kom hem från vår lilla tripp, och resultatet märktes direkt. Efter drygt 1 månad så hörde Grannliv av sig och undrade om jag ville börja blogga för dom. Det var en del strul innan vi kom igång, men i maj var vi uppe och körde för fullt.

I samma veva som bloggen kom upp läste jag ett facebook-inlägg på en självhushållningssida. Volontärer sökes till en skola för levande föda i Spanien. Det lät ju spännande, så jag slängde iväg ett meddelande bara för att kolla upp vad det var. Svaret kom nästan omgående och sen var inte så mycket mer med det tänkte jag. Vi kan ju inte lämna djuren, gården, odlingarna och allt vi hade här hemma. Så vi slog bort den tanken.
En kväll någon vecka senare så satt vi och tänkte OM allt löser sig, skulle vi vilja åka då? De ville vi, så då började vi kolla på lösningar. Inom en vecka hade vi löst hundvakt, husvakt, djurvakt, samt två tjejer som skulle sköta våra odlingar och klippa gräset. Nu fanns inget som hindrade oss. Så vi ansökte om ledighet från Maylas skola, packade väskorna, bjöd hem släkten för att berätta nyheten och åkte söderut.

Vilken resa de har varit. Från nysommar i Sverige till ett stekhett Frankrike, genom hela Spanien ner till sydkusten där Johan väntade med sin levande skola.
Under 8 veckor var vi på hans skola där vi arbetade, solade, badade och lärde oss mer om levande föda. Det var en tuff tid med många utmaningar och nya kunskaper.

Under hela resan bloggande vi för Grannliv och ni kunde följa vår resa hela vägen ner via Facebook och Instagram. Det har varit spännande och lärorikt att skriva på en annan portal och några nya samarbeten har påbörjats.

Väl hemma igen från Spanien, så hade vi mycket att ta hand om i grönsaklandet. Trots att vi blev utan flera av skördarna som hade blommat över och som våra husvakter hade tagit hand om så fanns det mycket mat kvar att skörda. Potatis, tomat, gurka och grönkål var väl de som frodades mest. Vi sådde en ny omgång spenat och när den kom upp så körde vi nästa utmaning för året: Matutmaningen 1000kr/mån.

1000kr/månad innebar att vi hade 33kr/dag eller 233kr/vecka att handla för. Vi valde att ta ut pengarna i kontant för att det skulle bli en bättre överblick på vad vi hade handlat. En egen plånbok för bara mathandling där alla kvitton även sparades. Det hade inte varit några problem om vi hade ätit potatis, kött och sås varje dag, för det finns här gott om. Men efter resan i Spanien så ville vi testa att äta mer levande föda och då blev de helt annan handling. Måndagar för mig handlar om att förbereda. Jag groddar, hackar och blötlägger. Allt för att de ska finas så mycket mat som möjlig färdigt för resten av veckan. På så sätt ser man oxå vad som behöver kompletteras.  Vi drog över 4 kr på vår utmaning då vi lyxade till de med yoghurt de sista. Men tycker ändå att det var en lyckad utmaning. Det fick både oss och många andra att tänka på vad man äter, vad som är viktigt och att det går att förändra sin vardag ganska radikalt.

 

Att ett år kan innehålla så mycket spännande! Resan till Spanien, Julmys i Köpenhamn, Bokmässa i Göteborg, Pumpainvägning, Käpphästtävling och Öppen Trädgård på Brantas Gård, galen älg som stångar ner folk, sa upp mig från jobbet, titulera sig bloggare, börjat jobba inom inom ett projekt med hampa, kärleksfestival, första stora leveransen av mat till bröllop, kaninungar, kycklingar, planera och genomföra en nyöppning av en butik och allt som hänt däremellan. För att inte tala om alla spännande böcker jag hunnit läsa i år- många med inriktining på ekonomi och ekorrhjulet.

.  

Nu har julen passerat och vi ser fram emot ett nytt spännande år. För oss innebär det även att det är dags att flytta hem bloggen till egen portal. Nu vet vi inte vart nästa äventyr bär hän, men visst finns här planer. Följ oss in i 2020 för att ta del av våra planer 😉

Bloggen på Grannliv kommer att flyttas över och så fort allt de tekniska är löst så kommer ni hitta bloggen via www.brantas.se igen.
Önskar er alla ett gott nytt år- vi ses på andra sidan!

 

Ett svar till “2019 har varit en utmaning och nu e de dags att flytta hem”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 december 2019

Jakten på den perfekta julgranen var svårare än någonsin…

De regnar var och varannan dag och många tycks ha glömt bort torkan som var förra sommaren, många gnäller på regnet och själv känner jag mig rätt trött på det med. Men igår var det dags att ge sig ut i skogen att leta julgran. Vi har så lite skog själva, så vi hade faktiskt ingen gran i år. Men då är det tur när man har underbara grannar som låter en gå ut och kolla i deras skog också.

Men skogen har förändrats, torkan har satt sina spår. 2018 var året då vi alla mins torkan, skogsbränderna och hettan. 2018 dog mycket mer granskog av angrepp från granbarkborre än av skogsbränderna i Sverige. Anledningen var dock den samma: Kraftig torka som stressar de levande träden och sätter ner deras försvar mot angrepp. Granbarkborrarna sprider dessutom blånadssvamp, som ytterligare försvagar trädet.

Här på västkusten har vi alltid så länge jag kan minnas haft gott om Lummer, som man bara får plocka för eget bruk,  men istället för att vara frodigt grön som den brukar så var den brun och torr. Att leta gran med hela familjen har blivit lite av en tradition och det är underbart att vara ute och leta. Men granarna såg inte så roliga ut i år. Trots att solen började gå ner bakom träden så traskade vi runt och letade. Var på väg att ge upp ett tag, men till sist hittade vi fin gran som bars hem under sång. Nu står den klädd och vi njuter av doften av en riktig gran och julen kan komma!

Källa: skogen.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 december 2019

Julkalendern 2019. 1-0 till Danmark

Varje år sitter hela familjen i soffan och ser på julkalendern tillsammans, men i år känner jag mig lite besviken. Trots att julkalendern innehåller allt som hör julen till– tomtar, snögubbar, gröt, nissar, granar, pepparkakor, snö och leksakstillverkning – men ändå inte riktigt lyckas vara speciellt mysig, eller få till någon vidare julstämning. Rolllistan är lång av svenska kändisar, ordvitsarna haglar genom hela serien, men blir helt enkelt bara för mycket. Jag läste en recension om den, där de beskrev julkalendern som en typisk amerikansk serie-familj av den mest konventionella och hypade typen, med allt vad det innebär av dåliga skämt, överspänt tempo och konstellationen tokig familjeförsörjare, präktig hemmafru, busig pojke, duktig flicka. De satte verkligen pricken över i:et.

När vi av en slump ramlade över den danska varianten av julkalender från 2018 som nu sänds dubbad på svenska på tv4 hade jag inte stora förväntningar. Men den är SÅ mysig! Tydligen har de en uppföljning i Danmark i årets version av julkalendern.
Har ni inte sett Tinkas Juleäventyr så kan jag verkligen rekommenderar att kollar igenom den. Den ligger bland annat på Tv4 Play och CMore.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 december 2019

Grodda vidare? Så tänker vi nu!

Nu har vi varit hemma från vår volontärresa i Spanien i drygt 3 månader. Vi har fått in rutinerna och groddar flera gånger varje vecka. Så hur tänker vi nu???

För många är det svårt att komma igång- att börja. Jag tycker att Sproutly har bra kom-igång-paket som innehåller de du behöver. Dock tycker jag att man kan komplettera upp med lite mungbönor och linser för att få en bra start på groddandet.

En sak man bör fundera på är varför man vill grodda. Ska de vara en bas i maten, eller ska de vara ett tilltugg på tallriken? Där är väl inte jag och min man helt överrens. Jag äter gärna groddar som ett tilltugg medan han vill att de ska utgöra basen i hans föda. Det är viktigt att vara klar med hur man vill ha det för att veta hur mycket och hur ofta man ska grodda om de ska täcka just ert behov av färska groddar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det kan vara svårt att veta hur mycket som är lagom, hur mycket äter man och hur länge håller de i kylen. Där får man helt enkelt testa sig fram för intaget är ju helt klart individuellt. En sak som jag har upptäckt är att det ofta blir mer groddar än vad man har tänkt sig. Så i början kan de vara bra att väga hur mycket man ska lägga i blöt. Man lär sig snabbt se hur mycket som är lagom. Men det är inte alltid så lätt. Just nu svämmar det över av alfalfa groddar här hemma. Men hönsen hjälper oss gärna när de blir över…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi börjar med bassorter och utökar efterhand som vi lär oss mer. ”Grodd-Jonas” har en jättebra groddskola på sin hemsida som varmt rekommenderas. Sen har han en facebook-grupp som heter Hemmaodling av groddar och skott där man hittar mycket information och härliga diskussioner.

Våra favoriter just nu är:
Mungbönor
Linser
Alfalfa
Ätskott

Har ni inte provat att grodda så e de bara att testa. Ni kan ju göra det tillsammans med någon vän så ni kan byta erfarenheter och fröer med varandra för större variation.

 

 

2 svar till “Grodda vidare? Så tänker vi nu!”

  1. Härligt tips! Jag skulle vilja lära mig odla mer överhuvudtaget. Få de andra i familjen att äta mer nyttigheter och grönt. Kanske väcker man lusten genom att odla själv? Framförallt hos barnen tänker jag på då…

    • Vad kul! Vi har skrivit mycket om detta i vår bok Jorden vi ärvde- Drömmen vi lever som du hittar på http://www.brantas.se
      Sista dagen att beställa innan jul är imorgon. Den kostar nu endast 100kr + ev frakt (63kr) op 229kr kr + frakt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 december 2019

En hållbarare jul ?

En hållbarare jul ?

Varje år läser man hur julhandeln slår rekord efter rekord. Behöver vi verkligen mer och mer hela tiden??

2018 landande julhandeln på skrämmande 78 miljarder…. 2019 ökade den med ytterligare 2%. Trots att årets julklapp var ”de återvunna plagget”. Vem vet var den hamnar i år…. Black FRIDAY slår nya rekord och nu är vi inne i december och de shoppas som aldrig förr…. Var tredje ”millennial” tänker spendera mer pengar den här julhandeln jämfört med förra året. Men det finns dock några avgörande faktorer som kan dämpa köpfesten – en svagare konjunktur, personalneddragningar och köpskam.

Online?

I Sverige väljer 42 procent av de som julhandlar att göra det mesta av sin shopping online jämfört med 39 procent som föredrar att handla i butik och 18 procent vill handla både online och i butik. Jag är så dubbel i denna frågan. För oss som bor en bit ut på landsbygden så underlättar det verkligen med online-handel. Men de pressar priserna och konkurrerar ut de mindre lokala butikerna. Samtidigt så sparar jag både pengar och koldioxidutsläpp om jag inte kör runt så mycket. Vi brukar planera in våra resor. Ska dottern in till sin balettlektion i Varberg, så passar jag på att göra ärenden samtidigt.

Jag vill börja med att säga att jag ÄLSKAR julen. Alla dofter, ljud och ljus, pyssel, mat… Allt som är förknippat med julen är underbart, så länge man kan hålla stressen borta. Det är en tid man spenderar med vänner och familj. Många är väldigt givmilda vilket brukar synas i julhandeln. Rekord brukar det bli varje år, i alla fall känns det så. I år spår HUI (Handelns utredningsinstitut) att vi svenskar kommer att julhandla för närmare 80 miljarder kronor. ÅTTIO MILJARDER KRONOR. Det är alltså närmare 8000 kronor per svensk, alla inkluderade- både bebisar och pensionärer.  Jag är inte emot julklappar, god mat och att unna sig saker till jul, men alltså 8000 kr per person? I snitt?! Det innebär ju att vår familj på 3 personer skulle lägga 24000kr jul. Det finns ju inte på världskartan.

Hur gör man då för at fira en mer hållbar jul? Utan att förstöra julstämningen?

1. Köp närproducerat

Föredrar du ett traditionellt julbord med köttbullar, julskinka och prinskorv? Välj närproducerat i den utsträckning det går. Reko Ringarna ha de mesta man behöver i matväg och då stöttar man de lokala bönderna. Se också till att handla rätt mängd mat, gör matlådor och frys in. Varje år hamnar ungefär tio procent av julmaten i soptunnan, enligt en Sifoundersökning. Det innebär att mat för flera hundra miljoner kronor slängs i onödan – helt galet!!!

2. Mer grönska på julbordet

Det har verkligen hänt något senaste åren när det kommer till vego överhuvudtaget men också när det kommer till det traditionstyngda julbordet. Googlar man eller kolla i mattidningar inför julen så flödar det av vegetariska recept. En av mina favoriter på julbordet är en grönkålssallad med valnötter och granatäppelkärnor. Man måste inte skippa köttet, men man kan hitta fler alternativ.

3. Res miljövänligt

Resandet utgör en stor bov under julhelgen. Åk helst tåg eller buss. Förutom miljövinsten är det också säkrare än att köra bil och du undviker långa köer. Om alla biljetter redan är slut kan det vara en bra idé att kolla upp olika sajter eller Facebookgrupper för samåkning.

4. Det hänger på ljuset

Under julen gillar vi att mysa extra mycket med tända ljus, julgransbelysning och ljusslingor. Men ha inte belysningen tänd i onödan. Koppla in en timer och använd LED-lampor.

5. Ta in naturen när du pyntar

Jag brukar samla mossa, kvistar, kottar och allt möjligt fint som finns ute och göra i ordning olika arrangemang. Om man nu gillar att pynta och göra fint inför julen så rekommenderas det verkligen. Tänk på att fråga markägaren. Det ingår inte i allemansrätten att plocka mossa eller klippa granris. 

6. Skrota plastgranen!

En vanlig svensk gran, odlad så nära som möjligt, är bästa valet för den som vill ha julgran. Vi har fördelen att ha egen skog där spanar vi nu efter årets julgran.

Miljö-sämst är i alla fall plastgranen, även om man kan använda den i flera år. Den totala miljöpåverkan, när man räknar in produktion, transporter och mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning, blir störst med en plastgran.

7. Sortera rätt

När gästerna har åkt hem och julfirandet är över återstår ofta en hög med presentpapper på golvet. Då kanske inte orken finns att ställa sig och sopsortera. Här är några regler som du kan förhålla dig till:
*Omslagspapper sorteras bland pappersförpackningar
*Julsnören lägger du i soppåsen
*Frigoliten kan du lägga i behållaren för plastförpackningar
*Ljusslingan som gått sönder lämnar du som smått el-avfall på återvinningscentralen
*Julgranen kan du lämna in på närmaste återvinningscentral.

8. Köp färre och bättre

Som sagt, julhandel för 8000 kr per person…Jag tror att många av oss skulle kunna dra ned på julklappsinköpen VÄLDIGT mycket utan att alltför mycket tårar skulle spillas. Själv tycker jag det är bra att ge bort upplevelser eller till välgörande ändamål. Till dottern ger vi ganska få saker och gärna second hand om vi hittar. Lägger hellre lite tid på att hitta saker eller kläder i bra och hållbara material. Det blir nog en fin jul i år!

9. Förnya ditt julpynt

Man måste inte köpa nya ljusstakar och stjärnor, har man redan basmaterialet hemma så går det att förnya med lite färg och nya band. Denna var tidigare i repig guld-färg, inköpt på second hand för 25kr.

10. Planera i god tid

Planera julen i god tid, så behöver man inte göra några impulsköp när stressnivån är hög. Vi är nu inne i 1:a veckan i december och jag har bara 3 julklappar kvar att lösa. Allt de andra är klart och inslaget. Då får vi tid att njuta med familjen under denna underbara högtid.

På vår facebooksida Brantas Gård delar vi med oss av våra hållbara tips – året runt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 november 2019

Julen närmar sig med stormsteg- är du redo??

Julen närmar sig med stormsteg och många känner stress inför den kommande högtiden. Jag älskar julen, även om stressen ibland kan påverka mig. Man vill ju så mycket…

Pyssel, pynt, bak, marknader, klappar, hugga gran, adventsmingel, träffa släkten- på båda sidorna, njuta av filmer, förbereda julmaten. Listan blir längre för varje år på allt som ska fixas. Det gäller att vara förberedd och veta vad man vill med julen. Alla genvägar är tillåtna. Det gäller att välja ut det som man själv tycker är viktigt!
För mig är maten en viktig del- jag vill ha hemmagjord rödbetssallad, grönkål och köttbullar. Jag vill känna julstämmningen i hela december och därför börjar vi i god tid att planera- både dagar som släkten ska träffas- ja vi delar upp det. Vi kommer aldrig åka runt och stressa på julafton igen. När Mayla var liten så flängde vi runt och inom 35 min hade vi hunnit med 3 besök. Det är ingen fröjdefull jul för mig.
Julklappar är också något som står högt på listan- jag älskar att hitta de där lilla extra som personen verkligen vill ha/behöver, men som han/hon inte vet om egentligen. Så nu går hjärnverksamheten för fullt!

Våra julklappstips!

Tänkte passa på att tipsa om vad man kan ge en självhushållare i julklapp, om ni har någon med det intresset i er närhet. Sen är det ju skillnad från person till person. Men en start på vägen. Detta inlägg är INTE sponsrat, utan det är tips som jag vill passa på att dela med mig.

*Ett Denkljus– tänk att kunna mata sitt ljus med alla ljusstumpar som blir över i hushållet. Som ett evighetsljus! Inget jag provat själv ännu, men läst en del, kommer nog inskaffas inom snar framtid. Om det inte ligger under granen 😉

*En Saftmaja– för den som älskar att ta hand om frukt och bär och förvandla de till ljuvlig saft till hela familjen. Skrymmande så inget som passar i en lägenhet kanske. Var noga att kolla så den funkar på induktion om personen i fråga har det. Jag har köpt på min saftmajja på second hand för 150kr, men den fungerar inte på induktion. Dock har jag en lös häll som vi använder vid ljusstöpning, tändkottetillverkning och safttillverkning!

*Ett presentkort på en plantskola- det är inte rätt tid att köpa blåbärsbuskar och äppelträd nu, men ett presentkort så kan de själva få välja ut den träd som de saknar i sin trädgård. En gåva för livet.

*En kurs- det kan vara lokalt eller digitalt. När man använder webben på rätt sätt kan är möjligheterna oändliga. Visste du att du kan gå en kurs i att skaffa höns eller odla grönsaker online ?

*En inspirerande bok– något att läsa och bli inspirerad av att sätta igång inför våren (PS. Just nu har jag en fin rabatt på min bok Jorden vi Ärvde- Uppge koden GRANNLIV i övrigt-rutan och du kan köpa boken för endast 100kr+frakt) Gäller tom 30/11.

*En hjälpande hand- ge bort en helg där du är med och hjälper till på gården. Kan vara allt från målning, till mockning, plantering, skörd eller korvstoppning. Ibland behöver man en hjälpande hand.

*Hållbara Hushållet– släpp mobilen/paddan och stressen och slå er ner och spela tillsammans. Ett spel som absolut sätter igång samtalen.  PS. Just nu har du fri frakt om du anger rabattkoden BRANTAS när du beställer på www.hallbarahushallet.se

*En utflykt/upplevelse- ett minne för livet. Gör något tillsammans eller unna personen en tripp på egen hand. Vi har alla olika behov i livet. Tänk på vad personen gillar att göra- inte vad du vill göra.

* Groddpaket- Börja grodda tillsammans. Köp varsitt startpaket och lär av varandra. Mina bästa tips för dig som vill komma igång är Mungbönor, Linser och Ärtskott! P.S Just nu får du 15% med en exklusive rabattkod ”BRANTASGåRD” hos Sproutly.

*Fröpåsar- denna känns lite svårare, men är du nära vän med personen så kanske du har koll på vad han/hon redan har och vad de vill odla, men annars kan man ju alltid ge ett presentkort, eller en utflykt tillsammans där ni shoppar fröpåsar och kanske delar innehållet i påsarna. Att odla tillsammans är mycket roligare!

*En startsats med Kombucha- finns att beställa på flera olika ställen på nätet. Vår kommer ursprungligen från Forsnäs Hemman som sägs vara en av de bättre i Sverige!

*En komposthink– för den som vill börja ta hand om sitt eget köksavfall och framställa egen gödning till sina växter

*En riktigt bra tork– För oss är den mycket värdefull. Den hjälper oss att ta hand om våra grönsaker och gör att vi kan förvara dem under lång tid utan att ta plats eller energi från frysen. Vi har tidigare använt oss av billiga ”svamptorkar” men jag märker skillnad på tork och tork.

*En prenumeration/medlemskap- det behöver inte behöva betyda en tidning som kommer hem i brevlådan varje vecka. Du vet väl att du kan köpa ett digitalt medlemskap hos tex Sara Bäckmo och få tillgång till recept, artiklar och erbjudande! Perfekt för alla trädgårdsnördar 😉

Tänk om behöver inte vara tänk nytt!

Var inte rädd för att tillverka något själv! En självhushållare vet hur mycket jobb de ligger bakom något som man själv har gjort! Men tänk på att det är något som ska passa till mottagaren.
Förra årets julklapp var ”de återvunna plagget”. Jag tycker att det var helt underbart! Att köpa second hand har aldrig varit trendigare. Utbudet är brett och man kan hitta fynd utan dess like. I helgen var vi på en second hand-runda och jag hittade äntligen en ”spillkum” något jag har efterlängtat länge, men inte hittat rätt. Den är används varje dag sen dess. Både till coleslaw, pepparkaksbak och pannkakssmet. Älskar min skål!

Hur minskar vi julklappsstressen?

I år kom vi med förslaget till ett nytt julklappsspel i vår familj. Vi har tidigare haft tärningsspelet på julafton, men det blir ofta stressigt och inga genomtänkta julklappar. Så i år drog vi varsitt namn och köper till en var i släkten. På detta sättet har man tid at fokusera på en person och tänka ut de bästa till honom/henne. Vi håller namnen hemliga för varann. Inte ens på julklappen skriver vi vem den hemliga tomten är utan det blir till att gissa efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 november 2019

Ta tillvara på skrumpa äpplen

Här på västkusten där vi bor blev äppelskörden inte något att hurra för i år. Våra träd är inte så etablerade ännu och tack vare kylan i våras blev utan äpple i år också. Så när frågan kom i veckan om vi ville ha 2 korgar med äpplen så tackar man inte nej. De började bli lite skrumpna, så de skulle inte hålla till någon vinterförvaring. Så vi gjorde de bästa vi kunde av dom. Äppelmys och äppelmos!


Äppelmys är det enklaste man kan göra med äpple, och alla älskar det- vuxna som barn. Ska gärna drickas varmt en kylig dag.

Du behöver:

En saftmajja, Äpple, socker och en kanelstång

Tvätta alla äpplen och skär bort om det är något dåligt. Dela dom i klyftor och lägg i saftmajjan. Kärnor och pinnarna kan vara kvar. Varva med lite socker (behövs inte så mkt) och stäng locket. När de börjar rinna till saft i grytan under så lägg i en kanelstång för en härlig smak!

Saftmajjan jobbar själv, under tiden hinner jag diska flaskor och sterilisera dom i ugnen (100 grader i minst 20 min). När äppelmysen har stått i minst 30 min i grytan (brukar bli längre än så) tar jag ut de varma flaskorna ur ugnen och tappar upp en heta drycken på flaskor och stänger direkt. Nu har jag en pastöriserad dryck, redo att bäras ut i garaget. Där kan förvaras den utan tillsatta konserveringsmedel och behöver ta plats i frysen.

Det blir en hel del äppelklyftor/mos kvar i saftmajjan, då jag fyller på hela tiden under hand som de sjunker. Lite för mycket för att hönsen skulle klara av att äta allt. Så jag plockade fram min mormors gamla hushållsassistent och sen körde vi igenom allt genom passersatsen och fick ihop 2 stora skålar med äppelmos. Mer än vi kunde äta, men efter en signal till mina föräldrar så ”blev vi av med en del”. Resten hälldes upp på steriliserade burkar och fick svalna över natten innan de fick etiketter och sattes in i kylen i garaget.

Av stora korgar med äpplen fick vi kvar knappt 2 liter ”sköfs” som hönsen gladeligen åt upp under tiden jag plockade äggen på morgonen.

Vi vill passa på att tacka för äpplena!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 november 2019

Jorden vi ärvde- Drömmen vi lever!

 

För snart 6 år sen så gick jag en kurs i balansekonomi för Charlie Söderberg och hans team. Jag lärde mig så mycket på vägen, inte bara om ekonomi. Utan om hur jag får balans i livet, en ypperlig strumplåda och rensa ut energitjuvar.

En av uppgifterna var att sätta ett mål vad man ville satsa på i framtiden, och jag slängde ur mig att jag skulle skriva den där boken som jag tänk på i flera år. Jag fick fler heja-rop än jag kunde tro. Oj, nu hade jag sagt det högt, något som jag hade burit inom mig under en längre tid. Men nu när det var uttalat så var det bara att sätta sig och börja skriva. Det är inte så lätt som jag trodde. För att skriva behövde jag inspiration, stillhet och ibland ett glas vin eller två.

 

 

 

Jag lät de ta tid- ska jag skriva om hur vi lever och följer årstiderna så behöver jag följa årstiderna och dokumentera vad vi gör, hur vi lever. De hela blev ett stort klipp och klistra projekt!

Under 2 år skrev jag och dokumenterade från alla håll och kanter och sen började de stora jobbet att sätta samman allt till en bok. Under dessa åren arbetade jag samtidigt med att tillverka hästlampor, detta för att jag behövde ett startkapital för att täcka tryckkostnaden av boken.

Jag har en otrolig fördel med en farbror som har ägt ett bokförlag tidigare, de blev många timmar framför hans dator där vi filade på texter, teckensnitt, bilder, flyttade texter och allt annat som hör ett sånt här projekt till. Sakta men säkert så växte boken, och efter några månader så stod jag med första exet i min hand. Detta var på riktigt, och de kände jag på allvar när jag bar in första beställningen på 1000 böcker till övervåningen i huset.

Jag har valt att ge ut boken själv, utan något förlag i ryggen. Jag sköter allt från marknadsföring och lagerhållning till distribution. Allt för att själv kunna välja hur mycket jag vill arbeta med det och inte få några höga utgifter.

Nu är det 1 år och 7 månader sen som vi hade bokreleasen på Johnsons Gård utanför Varberg. Det känns så kul att kunna göra denna resan- utan krav på att jag måste prestera mer än jag behöver, utan får göra detta i min egen takt.

I januari i år så åkte jag och min man iväg på en liten ”kick-off” till en ödslig stuga vid en sjö, omgiven av tomma kohagar och skogen. Utan rinnande vatten, toalett och andra moderniteter så hade vi tid att sätta oss ner och verkligen gå igenom framtiden.

En av sakerna som vi kom fram till mellan alla böcker vi läste och alla djupa samtal, var att vi skulle satsa på vår blogg. Det är där vi vill nåt ut till fler människor. Jag började blogga mer frekvent direkt när vi kom hem från resan, och resultatet märktes direkt. Efter drygt 1 månad så hörde Grannliv av sig och undrade om jag ville börja blogga för dom. Nu fick jag förlängt bloggandet ytterligare 2 månader så fram till årsskiftet hittar ni mig på Grannlivs portal.

ERBJUDANDE!
På väg in i hösten och jag vill samtidigt passa på att ge alla mina och Grannlivs läsare ett fint sommarerbjudande! Ni kan nu beställa min bok: Jorden vi ärvde- Drömmen vi lever för endast 100kr (+frakt) om ni anger rabattkoden ”GRANNLIV” vid beställning via min hemsida www.brantas.se
Gäller tom 30/11-2019

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 november 2019

Black Friday upprör många- men hur kan man använda de till sin fördel?

Black Friday är ett känsligt ämne!

Singles Day, Black Friday och Cyber Monday. Dessa vulgära shoppingdagar – som lurar oss att överkonsumera – avlöser varandra inför den kommande julhandeln – som antas slå nya rekord i Sverige i år igen. Black Friday växer dessutom till både black weekend och Black week så alla ska ha möjlighet att shoppa loss…

Jag tycker inte man behöver uppmuntra folk till att köpa saker de verkligen inte behöver. Om man däremot har kollat ut något  och väntar på att det ska bli ett bra pris så tycker jag inte att det är fel att slå till. Vare sig det är Black Friday, Mellandagsrea eller en vanlig onsdag med utförsäljning. Men att uppmuntra till en högtid som bygger på att konsumera mera känns så otroligt fel.

I år infaller Black Friday den 29 november, samma dag som en global klimatstrejk planeras av organisationen Fridays For Future, som klimataktivisten Greta Thunberg inspirerat till. Hur tror ni att det kommer sluta? Kommer #FridayforFuture i Varberg hålla till i Brunnsparken som vanligt eller kommer de söka sig till Gallerian den dagen…

Enligt Johan Davidson,  chefsekonomen på Svensk Handel, använder många svenskar Black Friday-rean för att köpa julklappar. Något som har gjort att julhandeln minskat något. Enligt Svensk Handels siffror handlade 60 procent av konsumenterna förra året julklappar på Black Friday-rean. Varje år beräknas vi svenskar lägga runt 3000kr var på julkappar, men enligt Dina Pengar så köper var 10 person inga julklappar alls. Detta innebär att många köper för mycket högre summor.

Men vi förändrar vårt mönster!
Något som jag tycker är underbart är att läsa att second hand-verksamheter växer i Sverige, att svenskar allt oftare hyr saker, och att handeln blir bättre på att välja klimatkompenserade transporter. Kanske Gretas slit med klimatfrågan har gjort skillnad. Men hon är inte ensam. Många jobbar på flera håll för att få ett hållbarare samhälle.
En av dom är Henning Gillberg på Repamera är en av initiativtagarna till White Monday som lanserades första gången 2017. Måndagen före black friday, som i år är 25 november som en köpfri dag!

Hur gör man då för att hålla nere sina kostnader och utnyttja reorna?

Har du redan planerat julklappsinköpen, så håll koll på vad som sänks till helgen. Förra året behövde jag nya halsband till hundarna, de andra började bli slitna och för stora. Jag fyndade nya Hurtta halsband i rosa till båda mina prinsessor för 29kr/st

Men håll koll!
Under fjolårets Black friday smyghöjdes priserna med 22 procent, och närmare var fjärde reaprodukt var en så kallad bluffrea, enligt prisjämförelsesajten Pricerunner skriver Dagens Industri.

Glöm inte White Monday på måndagen den 25 november!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 november 2019

Bortkopplad från verkligheten- Försäkringskassanupproret!

Här hemma i skogen försöker vi koppla bort de mesta. Vi har inga tv-kanaler, så ser inga nyheter. Har ingen tidning, lyssnar sällan på radio och läser aldrig tidningar på nätet. Undviker att scrolla på facebook för mycket. De mesta som skrivs i media är mestadels antingen något man helst vill slippa se eller undrar om det inte finns något viktigare att skriva om.

Idag var de ändå dags att bege sig in till stan då de var dags för tandläkarbesök. Passade på att träffa en väninna i stan och inser att jag har missat något helt. Försäkringskassanupproret! Har ni inte hört talas om det så är det något som rör oss alla, även om det kanske känns långt borta nu. Men alla kan bli sjuka och tappa förmågan att arbeta. Tänk att man som vanligt går till läkaren, får ett sjukintyg, sen så ska de vara lugnt. När den nya lagen trädde i kraft så fattas besluten för sjukskrivningen av försäkringskassans handläggare inte av läkaren som faktiskt har träffat dig. Läkarna har nu börjat protestera och säger upp sig så läkarbristen blir större dag för dag. Vart är vårt samhäll på väg?

Under fredagen tänds gravljus utanför Försäkringskassans lokaler både i Varberg och hela landet. Det är ett sätt att hedra de som fått sätta livet till på grund av indragen sjukpenning eller assistans – och en protest mot myndighetens beslut.
Jag kommer att åka in till stan på fredag och tända ett ljus. Hoppas att du gör det med!

Fler artiklar…

Handläggare på Försäkringskassan: Fler avslag ger högre lön

Läkare säger upp sig i protest mot Försäkringskassan

Försäkringskassan står fast vid sin linje – hänvisar till lagstiftningen

Flera handläggare bekräftar: ”Glasklart att fler avslag ger högre lön”

Erland tog sitt liv efter beskedet från F-kassan

Tyra, 20, tog sitt liv

I stället för att hjälpa patienter skriver jag sjukintyg

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i kundklubben

Vi är över en miljon medlemmar som alla kan ta del av extra förmånliga erbjudanden, klubbdagar och aktiviter.

Bli medlem

Läs mer om kundklubben här.