Grannliv
Brantas gård
6 december 2019

En hållbarare jul ?

En hållbarare jul ?

Varje år läser man hur julhandeln slår rekord efter rekord. Behöver vi verkligen mer och mer hela tiden??

2018 landande julhandeln på skrämmande 78 miljarder…. 2019 ökade den med ytterligare 2%. Trots att årets julklapp var ”de återvunna plagget”. Vem vet var den hamnar i år…. Black FRIDAY slår nya rekord och nu är vi inne i december och de shoppas som aldrig förr…. Var tredje ”millennial” tänker spendera mer pengar den här julhandeln jämfört med förra året. Men det finns dock några avgörande faktorer som kan dämpa köpfesten – en svagare konjunktur, personalneddragningar och köpskam.

Online?

I Sverige väljer 42 procent av de som julhandlar att göra det mesta av sin shopping online jämfört med 39 procent som föredrar att handla i butik och 18 procent vill handla både online och i butik. Jag är så dubbel i denna frågan. För oss som bor en bit ut på landsbygden så underlättar det verkligen med online-handel. Men de pressar priserna och konkurrerar ut de mindre lokala butikerna. Samtidigt så sparar jag både pengar och koldioxidutsläpp om jag inte kör runt så mycket. Vi brukar planera in våra resor. Ska dottern in till sin balettlektion i Varberg, så passar jag på att göra ärenden samtidigt.

Jag vill börja med att säga att jag ÄLSKAR julen. Alla dofter, ljud och ljus, pyssel, mat… Allt som är förknippat med julen är underbart, så länge man kan hålla stressen borta. Det är en tid man spenderar med vänner och familj. Många är väldigt givmilda vilket brukar synas i julhandeln. Rekord brukar det bli varje år, i alla fall känns det så. I år spår HUI (Handelns utredningsinstitut) att vi svenskar kommer att julhandla för närmare 80 miljarder kronor. ÅTTIO MILJARDER KRONOR. Det är alltså närmare 8000 kronor per svensk, alla inkluderade- både bebisar och pensionärer.  Jag är inte emot julklappar, god mat och att unna sig saker till jul, men alltså 8000 kr per person? I snitt?! Det innebär ju att vår familj på 3 personer skulle lägga 24000kr jul. Det finns ju inte på världskartan.

Hur gör man då för at fira en mer hållbar jul? Utan att förstöra julstämningen?

1. Köp närproducerat

Föredrar du ett traditionellt julbord med köttbullar, julskinka och prinskorv? Välj närproducerat i den utsträckning det går. Reko Ringarna ha de mesta man behöver i matväg och då stöttar man de lokala bönderna. Se också till att handla rätt mängd mat, gör matlådor och frys in. Varje år hamnar ungefär tio procent av julmaten i soptunnan, enligt en Sifoundersökning. Det innebär att mat för flera hundra miljoner kronor slängs i onödan – helt galet!!!

2. Mer grönska på julbordet

Det har verkligen hänt något senaste åren när det kommer till vego överhuvudtaget men också när det kommer till det traditionstyngda julbordet. Googlar man eller kolla i mattidningar inför julen så flödar det av vegetariska recept. En av mina favoriter på julbordet är en grönkålssallad med valnötter och granatäppelkärnor. Man måste inte skippa köttet, men man kan hitta fler alternativ.

3. Res miljövänligt

Resandet utgör en stor bov under julhelgen. Åk helst tåg eller buss. Förutom miljövinsten är det också säkrare än att köra bil och du undviker långa köer. Om alla biljetter redan är slut kan det vara en bra idé att kolla upp olika sajter eller Facebookgrupper för samåkning.

4. Det hänger på ljuset

Under julen gillar vi att mysa extra mycket med tända ljus, julgransbelysning och ljusslingor. Men ha inte belysningen tänd i onödan. Koppla in en timer och använd LED-lampor.

5. Ta in naturen när du pyntar

Jag brukar samla mossa, kvistar, kottar och allt möjligt fint som finns ute och göra i ordning olika arrangemang. Om man nu gillar att pynta och göra fint inför julen så rekommenderas det verkligen. Tänk på att fråga markägaren. Det ingår inte i allemansrätten att plocka mossa eller klippa granris. 

6. Skrota plastgranen!

En vanlig svensk gran, odlad så nära som möjligt, är bästa valet för den som vill ha julgran. Vi har fördelen att ha egen skog där spanar vi nu efter årets julgran.

Miljö-sämst är i alla fall plastgranen, även om man kan använda den i flera år. Den totala miljöpåverkan, när man räknar in produktion, transporter och mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning, blir störst med en plastgran.

7. Sortera rätt

När gästerna har åkt hem och julfirandet är över återstår ofta en hög med presentpapper på golvet. Då kanske inte orken finns att ställa sig och sopsortera. Här är några regler som du kan förhålla dig till:
*Omslagspapper sorteras bland pappersförpackningar
*Julsnören lägger du i soppåsen
*Frigoliten kan du lägga i behållaren för plastförpackningar
*Ljusslingan som gått sönder lämnar du som smått el-avfall på återvinningscentralen
*Julgranen kan du lämna in på närmaste återvinningscentral.

8. Köp färre och bättre

Som sagt, julhandel för 8000 kr per person…Jag tror att många av oss skulle kunna dra ned på julklappsinköpen VÄLDIGT mycket utan att alltför mycket tårar skulle spillas. Själv tycker jag det är bra att ge bort upplevelser eller till välgörande ändamål. Till dottern ger vi ganska få saker och gärna second hand om vi hittar. Lägger hellre lite tid på att hitta saker eller kläder i bra och hållbara material. Det blir nog en fin jul i år!

9. Förnya ditt julpynt

Man måste inte köpa nya ljusstakar och stjärnor, har man redan basmaterialet hemma så går det att förnya med lite färg och nya band. Denna var tidigare i repig guld-färg, inköpt på second hand för 25kr.

10. Planera i god tid

Planera julen i god tid, så behöver man inte göra några impulsköp när stressnivån är hög. Vi är nu inne i 1:a veckan i december och jag har bara 3 julklappar kvar att lösa. Allt de andra är klart och inslaget. Då får vi tid att njuta med familjen under denna underbara högtid.

På vår facebooksida Brantas Gård delar vi med oss av våra hållbara tips – året runt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 november 2019

Julen närmar sig med stormsteg- är du redo??

Julen närmar sig med stormsteg och många känner stress inför den kommande högtiden. Jag älskar julen, även om stressen ibland kan påverka mig. Man vill ju så mycket…

Pyssel, pynt, bak, marknader, klappar, hugga gran, adventsmingel, träffa släkten- på båda sidorna, njuta av filmer, förbereda julmaten. Listan blir längre för varje år på allt som ska fixas. Det gäller att vara förberedd och veta vad man vill med julen. Alla genvägar är tillåtna. Det gäller att välja ut det som man själv tycker är viktigt!
För mig är maten en viktig del- jag vill ha hemmagjord rödbetssallad, grönkål och köttbullar. Jag vill känna julstämmningen i hela december och därför börjar vi i god tid att planera- både dagar som släkten ska träffas- ja vi delar upp det. Vi kommer aldrig åka runt och stressa på julafton igen. När Mayla var liten så flängde vi runt och inom 35 min hade vi hunnit med 3 besök. Det är ingen fröjdefull jul för mig.
Julklappar är också något som står högt på listan- jag älskar att hitta de där lilla extra som personen verkligen vill ha/behöver, men som han/hon inte vet om egentligen. Så nu går hjärnverksamheten för fullt!

Våra julklappstips!

Tänkte passa på att tipsa om vad man kan ge en självhushållare i julklapp, om ni har någon med det intresset i er närhet. Sen är det ju skillnad från person till person. Men en start på vägen. Detta inlägg är INTE sponsrat, utan det är tips som jag vill passa på att dela med mig.

*Ett Denkljus– tänk att kunna mata sitt ljus med alla ljusstumpar som blir över i hushållet. Som ett evighetsljus! Inget jag provat själv ännu, men läst en del, kommer nog inskaffas inom snar framtid. Om det inte ligger under granen 😉

*En Saftmaja– för den som älskar att ta hand om frukt och bär och förvandla de till ljuvlig saft till hela familjen. Skrymmande så inget som passar i en lägenhet kanske. Var noga att kolla så den funkar på induktion om personen i fråga har det. Jag har köpt på min saftmajja på second hand för 150kr, men den fungerar inte på induktion. Dock har jag en lös häll som vi använder vid ljusstöpning, tändkottetillverkning och safttillverkning!

*Ett presentkort på en plantskola- det är inte rätt tid att köpa blåbärsbuskar och äppelträd nu, men ett presentkort så kan de själva få välja ut den träd som de saknar i sin trädgård. En gåva för livet.

*En kurs- det kan vara lokalt eller digitalt. När man använder webben på rätt sätt kan är möjligheterna oändliga. Visste du att du kan gå en kurs i att skaffa höns eller odla grönsaker online ?

*En inspirerande bok– något att läsa och bli inspirerad av att sätta igång inför våren (PS. Just nu har jag en fin rabatt på min bok Jorden vi Ärvde- Uppge koden GRANNLIV i övrigt-rutan och du kan köpa boken för endast 100kr+frakt) Gäller tom 30/11.

*En hjälpande hand- ge bort en helg där du är med och hjälper till på gården. Kan vara allt från målning, till mockning, plantering, skörd eller korvstoppning. Ibland behöver man en hjälpande hand.

*Hållbara Hushållet– släpp mobilen/paddan och stressen och slå er ner och spela tillsammans. Ett spel som absolut sätter igång samtalen.  PS. Just nu har du fri frakt om du anger rabattkoden BRANTAS när du beställer på www.hallbarahushallet.se

*En utflykt/upplevelse- ett minne för livet. Gör något tillsammans eller unna personen en tripp på egen hand. Vi har alla olika behov i livet. Tänk på vad personen gillar att göra- inte vad du vill göra.

* Groddpaket- Börja grodda tillsammans. Köp varsitt startpaket och lär av varandra. Mina bästa tips för dig som vill komma igång är Mungbönor, Linser och Ärtskott! P.S Just nu får du 15% med en exklusive rabattkod ”BRANTASGåRD” hos Sproutly.

*Fröpåsar- denna känns lite svårare, men är du nära vän med personen så kanske du har koll på vad han/hon redan har och vad de vill odla, men annars kan man ju alltid ge ett presentkort, eller en utflykt tillsammans där ni shoppar fröpåsar och kanske delar innehållet i påsarna. Att odla tillsammans är mycket roligare!

*En startsats med Kombucha- finns att beställa på flera olika ställen på nätet. Vår kommer ursprungligen från Forsnäs Hemman som sägs vara en av de bättre i Sverige!

*En komposthink– för den som vill börja ta hand om sitt eget köksavfall och framställa egen gödning till sina växter

*En riktigt bra tork– För oss är den mycket värdefull. Den hjälper oss att ta hand om våra grönsaker och gör att vi kan förvara dem under lång tid utan att ta plats eller energi från frysen. Vi har tidigare använt oss av billiga ”svamptorkar” men jag märker skillnad på tork och tork.

*En prenumeration/medlemskap- det behöver inte behöva betyda en tidning som kommer hem i brevlådan varje vecka. Du vet väl att du kan köpa ett digitalt medlemskap hos tex Sara Bäckmo och få tillgång till recept, artiklar och erbjudande! Perfekt för alla trädgårdsnördar 😉

Tänk om behöver inte vara tänk nytt!

Var inte rädd för att tillverka något själv! En självhushållare vet hur mycket jobb de ligger bakom något som man själv har gjort! Men tänk på att det är något som ska passa till mottagaren.
Förra årets julklapp var ”de återvunna plagget”. Jag tycker att det var helt underbart! Att köpa second hand har aldrig varit trendigare. Utbudet är brett och man kan hitta fynd utan dess like. I helgen var vi på en second hand-runda och jag hittade äntligen en ”spillkum” något jag har efterlängtat länge, men inte hittat rätt. Den är används varje dag sen dess. Både till coleslaw, pepparkaksbak och pannkakssmet. Älskar min skål!

Hur minskar vi julklappsstressen?

I år kom vi med förslaget till ett nytt julklappsspel i vår familj. Vi har tidigare haft tärningsspelet på julafton, men det blir ofta stressigt och inga genomtänkta julklappar. Så i år drog vi varsitt namn och köper till en var i släkten. På detta sättet har man tid at fokusera på en person och tänka ut de bästa till honom/henne. Vi håller namnen hemliga för varann. Inte ens på julklappen skriver vi vem den hemliga tomten är utan det blir till att gissa efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 november 2019

Ta tillvara på skrumpa äpplen

Här på västkusten där vi bor blev äppelskörden inte något att hurra för i år. Våra träd är inte så etablerade ännu och tack vare kylan i våras blev utan äpple i år också. Så när frågan kom i veckan om vi ville ha 2 korgar med äpplen så tackar man inte nej. De började bli lite skrumpna, så de skulle inte hålla till någon vinterförvaring. Så vi gjorde de bästa vi kunde av dom. Äppelmys och äppelmos!


Äppelmys är det enklaste man kan göra med äpple, och alla älskar det- vuxna som barn. Ska gärna drickas varmt en kylig dag.

Du behöver:

En saftmajja, Äpple, socker och en kanelstång

Tvätta alla äpplen och skär bort om det är något dåligt. Dela dom i klyftor och lägg i saftmajjan. Kärnor och pinnarna kan vara kvar. Varva med lite socker (behövs inte så mkt) och stäng locket. När de börjar rinna till saft i grytan under så lägg i en kanelstång för en härlig smak!

Saftmajjan jobbar själv, under tiden hinner jag diska flaskor och sterilisera dom i ugnen (100 grader i minst 20 min). När äppelmysen har stått i minst 30 min i grytan (brukar bli längre än så) tar jag ut de varma flaskorna ur ugnen och tappar upp en heta drycken på flaskor och stänger direkt. Nu har jag en pastöriserad dryck, redo att bäras ut i garaget. Där kan förvaras den utan tillsatta konserveringsmedel och behöver ta plats i frysen.

Det blir en hel del äppelklyftor/mos kvar i saftmajjan, då jag fyller på hela tiden under hand som de sjunker. Lite för mycket för att hönsen skulle klara av att äta allt. Så jag plockade fram min mormors gamla hushållsassistent och sen körde vi igenom allt genom passersatsen och fick ihop 2 stora skålar med äppelmos. Mer än vi kunde äta, men efter en signal till mina föräldrar så ”blev vi av med en del”. Resten hälldes upp på steriliserade burkar och fick svalna över natten innan de fick etiketter och sattes in i kylen i garaget.

Av stora korgar med äpplen fick vi kvar knappt 2 liter ”sköfs” som hönsen gladeligen åt upp under tiden jag plockade äggen på morgonen.

Vi vill passa på att tacka för äpplena!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 november 2019

Jorden vi ärvde- Drömmen vi lever!

 

För snart 6 år sen så gick jag en kurs i balansekonomi för Charlie Söderberg och hans team. Jag lärde mig så mycket på vägen, inte bara om ekonomi. Utan om hur jag får balans i livet, en ypperlig strumplåda och rensa ut energitjuvar.

En av uppgifterna var att sätta ett mål vad man ville satsa på i framtiden, och jag slängde ur mig att jag skulle skriva den där boken som jag tänk på i flera år. Jag fick fler heja-rop än jag kunde tro. Oj, nu hade jag sagt det högt, något som jag hade burit inom mig under en längre tid. Men nu när det var uttalat så var det bara att sätta sig och börja skriva. Det är inte så lätt som jag trodde. För att skriva behövde jag inspiration, stillhet och ibland ett glas vin eller två.

 

 

 

Jag lät de ta tid- ska jag skriva om hur vi lever och följer årstiderna så behöver jag följa årstiderna och dokumentera vad vi gör, hur vi lever. De hela blev ett stort klipp och klistra projekt!

Under 2 år skrev jag och dokumenterade från alla håll och kanter och sen började de stora jobbet att sätta samman allt till en bok. Under dessa åren arbetade jag samtidigt med att tillverka hästlampor, detta för att jag behövde ett startkapital för att täcka tryckkostnaden av boken.

Jag har en otrolig fördel med en farbror som har ägt ett bokförlag tidigare, de blev många timmar framför hans dator där vi filade på texter, teckensnitt, bilder, flyttade texter och allt annat som hör ett sånt här projekt till. Sakta men säkert så växte boken, och efter några månader så stod jag med första exet i min hand. Detta var på riktigt, och de kände jag på allvar när jag bar in första beställningen på 1000 böcker till övervåningen i huset.

Jag har valt att ge ut boken själv, utan något förlag i ryggen. Jag sköter allt från marknadsföring och lagerhållning till distribution. Allt för att själv kunna välja hur mycket jag vill arbeta med det och inte få några höga utgifter.

Nu är det 1 år och 7 månader sen som vi hade bokreleasen på Johnsons Gård utanför Varberg. Det känns så kul att kunna göra denna resan- utan krav på att jag måste prestera mer än jag behöver, utan får göra detta i min egen takt.

I januari i år så åkte jag och min man iväg på en liten ”kick-off” till en ödslig stuga vid en sjö, omgiven av tomma kohagar och skogen. Utan rinnande vatten, toalett och andra moderniteter så hade vi tid att sätta oss ner och verkligen gå igenom framtiden.

En av sakerna som vi kom fram till mellan alla böcker vi läste och alla djupa samtal, var att vi skulle satsa på vår blogg. Det är där vi vill nåt ut till fler människor. Jag började blogga mer frekvent direkt när vi kom hem från resan, och resultatet märktes direkt. Efter drygt 1 månad så hörde Grannliv av sig och undrade om jag ville börja blogga för dom. Nu fick jag förlängt bloggandet ytterligare 2 månader så fram till årsskiftet hittar ni mig på Grannlivs portal.

ERBJUDANDE!
På väg in i hösten och jag vill samtidigt passa på att ge alla mina och Grannlivs läsare ett fint sommarerbjudande! Ni kan nu beställa min bok: Jorden vi ärvde- Drömmen vi lever för endast 100kr (+frakt) om ni anger rabattkoden ”GRANNLIV” vid beställning via min hemsida www.brantas.se
Gäller tom 30/11-2019

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 november 2019

Black Friday upprör många- men hur kan man använda de till sin fördel?

Black Friday är ett känsligt ämne!

Singles Day, Black Friday och Cyber Monday. Dessa vulgära shoppingdagar – som lurar oss att överkonsumera – avlöser varandra inför den kommande julhandeln – som antas slå nya rekord i Sverige i år igen. Black Friday växer dessutom till både black weekend och Black week så alla ska ha möjlighet att shoppa loss…

Jag tycker inte man behöver uppmuntra folk till att köpa saker de verkligen inte behöver. Om man däremot har kollat ut något  och väntar på att det ska bli ett bra pris så tycker jag inte att det är fel att slå till. Vare sig det är Black Friday, Mellandagsrea eller en vanlig onsdag med utförsäljning. Men att uppmuntra till en högtid som bygger på att konsumera mera känns så otroligt fel.

I år infaller Black Friday den 29 november, samma dag som en global klimatstrejk planeras av organisationen Fridays For Future, som klimataktivisten Greta Thunberg inspirerat till. Hur tror ni att det kommer sluta? Kommer #FridayforFuture i Varberg hålla till i Brunnsparken som vanligt eller kommer de söka sig till Gallerian den dagen…

Enligt Johan Davidson,  chefsekonomen på Svensk Handel, använder många svenskar Black Friday-rean för att köpa julklappar. Något som har gjort att julhandeln minskat något. Enligt Svensk Handels siffror handlade 60 procent av konsumenterna förra året julklappar på Black Friday-rean. Varje år beräknas vi svenskar lägga runt 3000kr var på julkappar, men enligt Dina Pengar så köper var 10 person inga julklappar alls. Detta innebär att många köper för mycket högre summor.

Men vi förändrar vårt mönster!
Något som jag tycker är underbart är att läsa att second hand-verksamheter växer i Sverige, att svenskar allt oftare hyr saker, och att handeln blir bättre på att välja klimatkompenserade transporter. Kanske Gretas slit med klimatfrågan har gjort skillnad. Men hon är inte ensam. Många jobbar på flera håll för att få ett hållbarare samhälle.
En av dom är Henning Gillberg på Repamera är en av initiativtagarna till White Monday som lanserades första gången 2017. Måndagen före black friday, som i år är 25 november som en köpfri dag!

Hur gör man då för att hålla nere sina kostnader och utnyttja reorna?

Har du redan planerat julklappsinköpen, så håll koll på vad som sänks till helgen. Förra året behövde jag nya halsband till hundarna, de andra började bli slitna och för stora. Jag fyndade nya Hurtta halsband i rosa till båda mina prinsessor för 29kr/st

Men håll koll!
Under fjolårets Black friday smyghöjdes priserna med 22 procent, och närmare var fjärde reaprodukt var en så kallad bluffrea, enligt prisjämförelsesajten Pricerunner skriver Dagens Industri.

Glöm inte White Monday på måndagen den 25 november!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 november 2019

Bortkopplad från verkligheten- Försäkringskassanupproret!

Här hemma i skogen försöker vi koppla bort de mesta. Vi har inga tv-kanaler, så ser inga nyheter. Har ingen tidning, lyssnar sällan på radio och läser aldrig tidningar på nätet. Undviker att scrolla på facebook för mycket. De mesta som skrivs i media är mestadels antingen något man helst vill slippa se eller undrar om det inte finns något viktigare att skriva om.

Idag var de ändå dags att bege sig in till stan då de var dags för tandläkarbesök. Passade på att träffa en väninna i stan och inser att jag har missat något helt. Försäkringskassanupproret! Har ni inte hört talas om det så är det något som rör oss alla, även om det kanske känns långt borta nu. Men alla kan bli sjuka och tappa förmågan att arbeta. Tänk att man som vanligt går till läkaren, får ett sjukintyg, sen så ska de vara lugnt. När den nya lagen trädde i kraft så fattas besluten för sjukskrivningen av försäkringskassans handläggare inte av läkaren som faktiskt har träffat dig. Läkarna har nu börjat protestera och säger upp sig så läkarbristen blir större dag för dag. Vart är vårt samhäll på väg?

Under fredagen tänds gravljus utanför Försäkringskassans lokaler både i Varberg och hela landet. Det är ett sätt att hedra de som fått sätta livet till på grund av indragen sjukpenning eller assistans – och en protest mot myndighetens beslut.
Jag kommer att åka in till stan på fredag och tända ett ljus. Hoppas att du gör det med!

Fler artiklar…

Handläggare på Försäkringskassan: Fler avslag ger högre lön

Läkare säger upp sig i protest mot Försäkringskassan

Försäkringskassan står fast vid sin linje – hänvisar till lagstiftningen

Flera handläggare bekräftar: ”Glasklart att fler avslag ger högre lön”

Erland tog sitt liv efter beskedet från F-kassan

Tyra, 20, tog sitt liv

I stället för att hjälpa patienter skriver jag sjukintyg

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 november 2019

Havredrycken räddar pannkakorna

När man planerat pannkakor till kvällsmat och alla ser fram emot det. En härlig promenad i skogen och sen är jag redo att sätta igång. Men när jag kommer hem och tar fram skålen och ska börja blanda smet så märker jag att det endast är en ynka deciliter mjölk kvar i flaskan. Där sitter dottern med mjölkmustasch och ser ovanligt nöjd ut… Jag orkar verkligen inte sätta mig i bilen och köra bort till bondgården och köpa mer mjölk- inte heller till affären…. tittar i skafferierna och inser att idag är en bra dag att testa att göra havredryck. Det enda som behövs är havre, vatten, salt och raps olja. Det finns ju i skafferiet.

Havredryck är ett bra alternativ till mjölk som dessutom helt och hållet är växtbaserat. Jag tycker visserligen inte att man behöver ersätta mjölkprodukter med havredryck, men kan likväl inte låta bli att uppskatta smaken av havre till både måltidsdryck och smoothies.

Till en liter havredryck behöver du:

  • 10 dl vatten
  • 2 dl havregryn
  • Lite salt
  • 2-3 msk neutral olja

Så gör du:

Mät upp 2 dl havre och 10 dl vatten i en mixer (stavmixer funkar lika bra), salta och häll i oljan (kokosolja eller rapsolja). Uppskattar du smaksatt havremjölk kan du krydda med vanilj, kanel eller kardemumma. Använd i så fall 0,5-1 tsk smaksättning per liter färdig havredryck. Mixa blandningen tills drycken är helt slät utan klumpar. Häll över drycken i en saftsil och sila bort havreresterna. Ibland kan det bli ”stopp” i silduken och du kan behöva krama ur de sista dropparna med händerna (glöm inte att tvätta händerna först). Häll över drycken på väl rengjorda flaskor och förvara i kylen. Dricks inom 5-7 dagar. Glöm inte att skaka drycken innan du dricker den eftersom havredrycken har en förmåga att skikta sig.

Perfekt! Nu blev de Pannkakor ikväll ändå 👍🏻

Tips: Havreresterna som du silar bort passar utmärkt att baka på eller att blanda ner i frukostgröten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

31 oktober 2019

Utmaning 1000kr på en månad

Ni som har följt oss via Facebook har nog inte missat vår utmaning som vi började med 1 oktober.

Vi läste om utmaningen på en annan sida och valde att själva hoppa på. Målet var att enbart handla mat för 1000kr/månad. Det var många som valde att hoppa på utmaningen och det var svårare än vi trodde. För oss fanns de flera orsaker till varför vi valde att köra utmaningen. Dels för att äta de man har hemma, kyl, skafferi, frysar och grönsaksland var överfyllda av mat och behövde tömmas av. Men även för att hålla nere matkontot, minska på konsumtionen och se om vi klarade att det. Nu hade vi ju ett rejält försprång med all mat som redan fanns hemma. Men vet att det är fler än vad man tror som inte har större matkonto- för det helt enkelt inte finns pengar till det.

Sen vi kom hem från Spanien har vi valt att äta mer levande föda, samt att vi kör ett mål lagat mat på kvällen. Vi har börjat grodda mer och de har verkligen drygat ut maten.

Men hur gick de då mer utmaningen?

1000kr/månad innebar att vi hade 33kr/dag eller 233kr/vecka att handla för. Vi valde att ta ut pengarna i kontant för att det skulle bli en bättre överblick på vad vi hade handlat. En egen plånbok för bara mathandling där alla kvitton även sparades.

Vi visse att det var mjölkprodukterna som skulle bli den stor utmaningen, och trots att vi har möjlighet att köpa mjölk direkt från en bonde, så har vi inte fått in den rutinen sen vi kom hem. Vi hade även 2 kalas för vår dotter som fyllde 8 år som vi valde att lägga utanför denna utmaningen.

Här ser ni ett urval av de vi har köpt under månaden. Vi har även haft uppe frågan i tråden på vår fb-sida om att det är dåligt med ekologiska varor i vår matkorg, och de stämmer. Av två anledningar. Vi bor på landet och i vår lokala ica butik är utbudet av ekologiskt väldigt begränsat. Sen kostar ekologiskt mer. Att behöva betala 7 kr extra för ett paket smör och 8 kr extra för ett paket mjölk gick inte enligt våran budget. Hade hela familjen varit beredd på att offra mer så hade de nog gått. Men dottern ville ha sina flingor på morgonen och mannen vills ha sina oliver till lunchens sallad.
Smör är dessutom något som har gått väldigt mycket här. Detta för att vi nu kom in i en otrolig svampsäsong och äta kantareller utan smör ville vi inte avstå från.

Varje måndag har jag fokuserat på matlagning. Då har vi hackat grönsaker, förberett sallad, bakat bröd, och bunkrat upp färdiga matlådor i kylen för veckans mat. Osten var inhandlad i slutet på september på kampanjpris, så de var väldigt bra tajming då den räckte ett bra tag.

Nu när 1 månad har gått och pengarna räckte precis på målsnöret så inser jag att detta var en väldigt snäv budget att jobba med. Vi har förmånen att ha mycket mat i frysarna och vi kommer att fortsätta äta av egna grönsaker, kött och bär för att tömma av- de eviga projektet, då jag samtidigt jobbar med att fylla på. Så här års är det mest svamp som åker in i frysen.

Hade vi ätit ”vanligt”- så hade vi kunnat äta potatis, kött och lite grönsaker varje dag, för att hålla nere kostnaden, men samtidigt vill vill äta mat vi mår bra av och då innehåller den mycket färska grönsaker. Hade vi inte odlat så mycket själva hade de varit svårt att hålla nere kostnaden.  En av de svåraste bitarna för mig som är en som sköter all handling är att gå i affären och se alla ”kort-datum”, kampanjer och spar-tips. När man vet att budgeten int håller för det.

Här är ett axplock av maten vi har ätit under månaden.

 

 

 

 

 

Nu börjar en ny månad och vi släpper lite på tyglarna, men kommer ändå fortsätta fokusera på att äta ut frys och skafferi- precis som vi brukar göra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 oktober 2019

Hösten är här på allvar och hönsen flyttar in!

Höns

De är fantastiskt mysiga, nyttiga och lättsamma djur – och det går utmärkt att också hålla dem i en villaträdgård. Däremot brukar tupp inte tillåtas inom tätbebyggt område. Med fem hönor får du 3-5 ägg om dagen under sommarhalvåret. Våra höns betar gräs, grönsaker, men får även pelleterat foder och självklart våra matrester. Som tack ger de oss gyllengula och smakrika ägg i olika storlekar. Dessutom framställer hönsen världens bästa gödsel till odlingarna. Vad skulle jag göra utan mina älskade hönor.

 

På sommaren är det lätt att ha höns, de går ute och letar mask, insekter och frön. Det är inte många timmar de spenderar inne i hönshuset, våra bor desstuom i sommarhus i stora hägn. Men hösten börjar närma sig. Kycklingarna är inte lika beroende av sin mamma längre, deras gulliga fjun har övergått i spretiga fjädrar och kroppen växer inte i balans. Nu är det dags att börja förbereda hönshuset för hösten och vintern.

Ett av de första stegen är att börja sortera ut tupparna. Kläcks de kycklingar så brukar minst hälften alltid bli tuppar. Sommartid när de går fritt så kan de fungera, men när vintern närmar sig och de ska vara på ett begränsat utrymme går inte att ha för många tuppar tillsammans. Först steget är alltid att kolla om det är någon som behöver en ny tupp till sin besättning. Enstaka brukar man kunna hitta, men annars är det slakt som gäller. Vi vill ta tillvara på djuren och här blir de både mat till oss människor och hundar. De vackra fjädrarna sparas till påskdekorationer, och har de fina nackar så hämtas nackarna av flugfiskare som binder egna flugor. För mig är det viktigt att om ett djur ska behöva sätta livet till så ska så mycket som möjligt tas tillvara på och djuren ska ha ett stressfritt och värdigt avslut. Du vet väl att du kan hyra en plockmaskin av oss för att underlätta slakten??

Vintern

Höns har ofta inga problem med kyla, så länge det är torrt och dragfritt. De kan däremot förfrysa kammen, och för att underlätta för oss har vi valt att bygga frostfritt. Dvs vårt hönshus är välisolerat, vi har gjort en vinklad utgång för att bli av med alla kalla vindar som blåser in. När nordens kyla biter tag om oss här på västkusten, brukar ju inte vara många veckor, så sätter vi in en värmelampa- gärna över vattenautomaten, så fryser inte den heller. Hönsen går gärna ut även när det är snö, men de kan vara lite skeptiska i början. Jag brukar lägga ut ett rejält lager med halm inne i hönshuset för att de ska kunna burra ner sig, men även lägga lite utanför luckan, så de vågar sig ut.

En annan viktig sak att tänka på är vattnet, det måste hållas frostfritt, annars kan de inte dricka, och när de är inne hela dagarna så är det viktigt att vattnet kommer upp en bit, så de inte kommer i strö och halm i automaten. Det har kommit riktigt smidiga värmeplattor till vattenautomaten om håller de frostfritt som jag ska inköpa under hösten. De jag har kikat på drar endast en tiondel så mycket watt som lamporna, så kommer löna sin inom kort.

Sen är det de här med ljus. Hönsen behöver ljus för att lägga ägg, vissa raser mer än andra. Vi har ljus i vårt hönshus, men inte för att pressa hönsen att lägga ägg utan för att underlätta med skötsel och hantering av hönsen. Hönsen behöver sin vila vintertid för att hålla längre. I februari börjar vi ha tänt lite tidigare och lite längre på kvällarna i hönshuset och de sätter igång direkt att lägga ägg igen.

Att inskaffa ett försvinningsrede var något av de bästa vi har gjort. Vi vill inte att våra höns ska ruva när som och på detta sätt så har de inte den möjligheten. Äggen är rena och fina när vi plockar dom och inga sönderpickade från vare sig skator eller andra hönor.


Inte så välplanerat….

Vår resa i somras till Spanien blev väldigt spontan…..
Från att vi bestämde oss för att åka tills vi satt i bilen så tog de 3,5 vecka. På denna tiden skulle vi hinna fixa klart allt och förbereda odlingar, djur etc på att vi skulle vara borta länge och underlätta för husvakt, odlingsvakt, djurvakt, hundvakt och kaninvakterna. Men innan allt detta kom i våra tankar så hade jag börjat riva ut allt ur hönshuset- det var dags för renovering.
Allt avstannade snabbt när vi bestämde oss för att åka. Hönsen bodde i sina sommarhus så det var ju ingen brådska med hönshuset….

Plötsligt är hösten här….

Nu när vi kom hem och hösten närmade sig så insåg jag att hönsen kan ju inte flytta in så som där såg ut. Så efter några dagars arbete med målning av tak och väggar, nya sittpinnar- denna gången i ek, nymålat värprede, och in med nya foder och vattenautomater- denna gången på en skiva- för att hönsen inte ska kunna sprätta spån i och för att de ska stå jämnare, så inte vattnet läcker ut.
Det som är kvar att lösa är en stege upp för hönsen. De ”vanliga” hönsen flyger upp utan problem, men silkeshönsen kommer inte upp. Eller så gör jag en liten sittpinne till dom lite lägre ner.
Kaninbottnarna som står på golvet samlar upp hönsbajset under natten och är enkelt att tömma i skottkärran. Detta gör att jag inte behöver städa hela hönshuset lika ofta, utan enbart tömma lådorna.
Under hösten/vintern så har våra höns alltid spån i botten och halm ovanpå. När kylan kommer har jag inte bestämt mig om jag ska köra värmelampa över vattnet eller om jag ska testa en värmeplatta under istället…..

En stor skål med sallad, grönkål och lite matrester så kände sig hönsen som hemma direkt!


Inför nästa sommar när alla djuren har flyttat ut till sina sommarhus, så ska jag göra samma med foder/kyckling/kanin avdelningen. Färgen fick jag via en lokal köp och sälj sida från en som hade rensat ut i ett dödsbo. Burkarna var inte ens öppnade så har nu massvis med färg att välja på i olika kulörer.

Jag har ett öppet ”fönster” mellan hönshuset och kanin/kyckling/foderdelen. Där ligger alltid hönan Sven och kollar ut över kaninerna när det är dags att sova.

Kolla in vad hönsen tyckte om vår nya vattenautomat!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 oktober 2019

Groddning och skottning- steg för steg

Inlägget är ett samarbete med Sproutly

Har du testat att grodda och spira? Det är väldigt enkelt. Det är bara att komma igång!

 

Jag har varit en periodare, groddat lite i omgångar, men aldrig riktigt gått in för det. När vi var på levande Föda Skolan utanför Malaga så väcktes detta till liv och nu har det blivit en del av vår vardag. Många har frågat hur vi gör nu när vi har kommit hem från Spanien och vad vi använder för frön och grejer- därför är det extra kul att gör detta inlägg i samarbete med Sproutly.

Varför ska du grodda? Frön som ännu inte börjat gro gör allt de kan för att bevara och skydda sina livsviktiga näringsämnen, vilket gör det svårt för oss att absorbera dess nyttigheter, men så fort fröet får vatten och börjar gro sker förändringen! Sovande enzymer vaknar till liv, mineraler och proteiner blir lättare för vår kropp att ta upp och vitaminmängden ökar.

Vad är skillnaden på Grodd och Spiror? Grodden är det första stadiet i växtens livscykel. En svans tar sig ut genom fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet av fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans.

Besök Sproutly för mer inspiration och information

Sprior eller skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen söker solljus. Med hjälp av solljuset utvecklar skotten blad. Skott klipps av från sin rot eller ärta/lins/frö. Skott kan odlas med bara vatten, i jord eller på fuktigt hushållspapper. Genom att låta skotten stå mörkt de första 3-4 dagarna och sen flytta fram till ljusare miljö kommer de få en längre stam. Denna metod används ofta av kommersiella odlare, speciellt för ärtskott.

Fyra av våra favoriter

Alfalfa, Ärtskott och Solrosskott

Alfa Alfagroddar
En klassiker! Groddarna tar mellan 4-5 dagar att få till. På sommaren kan de vara klara redan på 3 dagar. De är groda att blanda ner i en sallad eller ha på en smörgås tillsammans med keso och skinka. Alfalfagroddar innehåller mineraler, proteiner, C-vitamin, B-vitamin och E-vitamin. Dessutom sägs de motverka gaser.

Mungbönsgroddar
Mungbönan hör till en av de bönor som går snabbast att grodda. Själva bönan är en liten oval rackare som ser ut som adzuki – förutom att den är grön. Mungbönor innehåller järn ger oss bättre immunförsvar. Innehåller även folsyra. Bra för gravida, men även för celldelning.  Den innehåller även B-vitamin- bra för hår och naglar. På ett par dagar får man fina groddar som passar bra i sallader, wokar och soppor. Gott är också att blanda i mungböngroddarna i en röra och fylla i crêpes.

Blötlagda linser

Linsgroddar
Alla typer av linser är goda att grodda. Kul är också att det finns fler olika färger att tillgå. Varför inte prova gula eller röda linser som omväxling till vanliga gröna? Linser innehåller protein, mineral och kostfiber. Vanligast är att ha linser i soppa, så varför inte ha groddade linser i soppan? Eller kanske en matig sallad uppblandad med bondbönor, tomat och röd lök?

Ärtskott redo att sköras

Ärtsskott
Sockerärtsskott skördar man vanligtvis från en stor sockerärtsplanta, då kommer det dessutom hela tiden nya skott. De små skott som dyker upp på befintliga grenar och i grenfästen kan klippas av och användas i sallader. Både blommor, knorvlar och skott går att äta på sockerärten och smakar som själva sockerärten. Gröna och gula ärtor kan även skottas och ätas. Jag måste bara får berätta att vi gjorde en ärtpesto nere i Spanien. Det var så otroligt gott. Ska försöka skriva ihop receptet på den.

Ärtskottspesto med rostade solroskärnor

Så var börjar man??

Du kan använda avancerade maskiner som vattnar dina groddar som vi hade i Spanien, eller en vanlig glasburk och en sil. Vill man göra det enkelt att komma igång så har Sproutly flera jättefina startpaket med allt du behöver.

Visst är det en fin gå-bort-present!

Det finns några viktiga regler att följa när man börjar grodda:

  • Rengör fröna
  • Blötlägg fröna för att aktivera dem
  • ”Vattna” Skölj groddarna med vatten när de är nästintill torra och låt vattnet rinna av helt. 
  • Skörda när groddarna har uppnått önskad storlek​​!

Så här groddar vi

Alfalfa
Skölj fröna noga. Blötlägg 8-12 timmar. Sen är det viktigt att inte skölja fröna för mycket och låta de torka upp innan man sköljer eller sprutar med en sprayflaska. Det finns ingen grodd som vi har misslyckats så mkt som med alfalfa. Men när man väl får till de så smakar de ljuvligt.Tar 4, max 5 dagar innan de är färdiga. Låt de inte stå för länge för då växer de ihop och man vill att de behåller sin friska smak.

Alfalfa groddar

Bovete
Skölj fröna noga. Blötlägg 24 timmar. De ökar ungefär 2 gånger sin egen volym Skölj 10 gånger under 24 timmar. Tillväxt i 24 timmar, tills man ser en liten svans. Får absolut inte ligga i vatten, då de kan surna. Låt de vara i kylen om ni inte ska torka dom.

Mungbönor
Äter du varje dag så grodda varannan till var tredje dag för att alltid ha färska bönor.

Mät upp 1-2 dl bönor och skölj dem noga i ljummet vatten i nån minut. Blötlägg i 8 timmar Häll av vattnet och skölj groddarna och häll av. Låt stå i burken. De vill inte ha för fuktigt, men absolut inte för torrt. Låt stå 2-3 dagar. Skaka inte burken- då kan svansen oxidera och bli brun. Förvara i kylen. I en tät burk håller de i 1-2 veckor.

Mungbönor redo att skördas

Linser
Mät upp 1-2 dl linser och skölj dem i ljummet vatten i nån minut. Blötlägg i 12-24 timmar Häll av vattnet och skölj groddarna och häll av. Låt stå i burken. De vill inte ha för fuktigt, men absolut inte för torrt. När de nästintill har torkat så skölj dom igen. Låt stå 3-4 dagar. Skaka inte burken- då kan svansen oxidera och bli brun. Förvara i kylen. I en tät burk håller de i 1-2 veckor.

Vill du testa fler sorter så kan jag rekommendera att kolla in Groddskolan hos Sproutly. Där hittar vi mycket inspiration. När du har fått kläm på att grodda- så kan du börja samgrodda!

Johan Whalström på Levande Föda Skolan i Spaninen testar våra ärtskott

När vi var i Spaninen så odlade vi en hel del skott på brickor. Hemma hade vi enbart odlat ärtskott på brickor. Så detta blev något helt nytt för oss. Johan Whslström som driver Levande Föda Skolan i Malaga har använt sig av Ikeas brickor med distansbrickor att ha under.

Ärtskott- 1 stor bricka

Väg upp 350g vete. Blötlägg 24 timmar Skölj Tillväxt i 24-48 timmar. Skölj 3 ggr/dag Ställ en perforerad bricka på en hel bricka med distanser emellan. Fyll på 3 cm jord och packa de så de blir 2,5 cm Vattna rikligt Så ärtor tätt, men inte dubbelt. Duscha Täck med en upp och ner vänd bricka i 2 dagar. Duscha 2 ggr/dag Skörda när de är 10-14 cm Kan skördas 3 ggr. Här är en film med Jonas från Spoutly där han berättar mer om hur man kan göra:

Vetegräs sägs vara ”ungdomens källa”. Det har nämligen visat sig att vetegräs med det höga halt klorofyll kan förnya celler och minska cancerrisken. Dessutom innehåller vetegräs massor av vitaminer, mineral och aminosyror som hjälper till att bygga upp kroppen. När man börjar med vetegräsjuice så ska man börja försiktigt. De sätter bra fart på magen 😉

Vetegräs – 1 stor bricka

Väg upp 300g vete. Blötlägg 12 timmar Skölj Tillväxt i 24 timmar. Skölj 3 ggr/dag Ställ en perforerad bricka på en hel bricka. Fyll på 2 cm jord och packa de så de blir 1,5 cm Vattna rikligt Så vetet tätt, men inte dubbelt. Duscha Täck med en upp och ner vänd bricka i 2 dagar. Duscha 2 ggr/dag Skörda när de är 12-14 cm En skörd

Solros – 1 stor bricka

Ska de skottas så använd de med svart skal. De som säljs i mataffären kan man aktivera, men de brukar inte bli bra att skotta dessa.

Väg upp 300g frön. Blötlägg i 24 timar Skölj Tillväxt 24-48 timmar. Skölj 3 ggr/dag Ställ en perforerad bricka på en hel bricka med distanser emellan. Fyll på 3 cm jord och packa de så de blir 2,5 cm Vattna rikligt Så solrosfröna tätt, men inte dubbelt. Duscha Täck med en upp och ner vänd bricka i 2 dagar. Duscha 2 ggr/dag Skörda när de är 12-14 cm En skörd

Här är en film med Jonas från Spoutly där han berättar mer om hur man kan göra:

Bovete- 1 stor bricka

Väg upp 300g bovete. Blötlägg 24 timmar. De ökar ungefär 2 gånger sin egen volym Skölj Tillväxt i 48 timmar. Skölj 3 ggr/dag Ställ en perforerad bricka på en hel bricka. Fyll på 2 cm jord och packa de så de blir 1,5 cm Vattna rikligt Så bovetet tätt, men inte dubbelt. Duscha Täck med en upp och ner vänd bricka i 2 dagar. Duscha 2 ggr/dag Skörda när de är 8-10 cm En skörd

Vad kan gå fel? Hur vet man om groddarna har blivit dåliga? Lukta!!!! Luktar de starkt eller lite skumt. Skölj och lukta igen. Luktar de fortfarande illa så släng och börja om. Det är sällan som groddar möglar. De kan få rothår- det är inte mögel. De kan de få när de inte fått vatten på 6-8 timmar. Skölj då så försvinner rothåren.

Ska du åka bort och inte kan vattna, så kan man pausa dom, genom att sätta in dom i kylen. Då kan man fortsätta när man kommer hem igen.

Är du sugen på att börja grodda?? Just nu får du 15% med en exklusive rabattkod ”BRANTASGåRD” ger 15% hos Sproutly.

Nedan visar Jonas från Sproutly de som är de svåraste vid groddning och det är sköljningen. Titta på hans tips och det kommer gå mycket lättare.

Lycka till med din groddning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i kundklubben

Vi är över en miljon medlemmar som alla kan ta del av extra förmånliga erbjudanden, klubbdagar och aktiviter.

Bli medlem

Läs mer om kundklubben här.