Grannliv
Brantas gård
20 augusti 2019

Gjutjärnspannan- vår tappre riddare i köket!

Vi har flera gjutjärnpannor i olika storlekar- alla älskade arvegods från bla min mormor. Dessa har många år på nacken. Tänk på alla underbara middag hon lagade i dom, middagar som hon ofta bjöd mig och mina syskon på. Det är klart att jag vill ta hand om dessa på bästa sätt. Här är våra tips! Diska alltid dina gjutjärnspannor för hand med hett vatten- utan diskmedel. Använd absolut inte diskmaskin. Torka därefter, förslagsvis genom att värma upp på spisen. Förvara torrt. För grovrengöring av pannan, täck botten av pannan med grovsalt. Värm upp pannan på hög temperatur i 1 – 2 minuter, häll därefter bort saltet och torka ur pannan med papper. Pannan får en grå nyans, vilket betyder att det går bra att bränna in produkten med ny rapsolja: Torka produkten och stryk på ett tunt (några droppar) lager rapsolja Ställ produkten på hög värme på spisen. Efter 10-15 minuter har oljan bränts in och produkten är återigen svart. Glöm inte ha igång köksfläkten på max, för de ryker rejält. Det finns även ett sätt att göra detta i ugnen. Men så här gör vi! Har du råkat använda diskmedel i gjutjärnspannan? Ingen fara, risken är att du har skadat beläggningen, men det är bara att bränna in pannan igen.
Om matrester bränns fast kan pannorna rengöras med tex svinto, och sen bränna in pannan igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 augusti 2019

Krisboken- en bok många borde läsa!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Även om inte alla befinner sig i en kris så kan de komma månader med utgifter som man inte har räknat med, sjukskrivningar eller höjda räntor påverkar många. Enligt Länsförsäkringars studie ”Medelklass utan medel” från 22 januari 2017 så skriver de: ”Ungefär 15 procent, av de tillfrågade uppskattar att de saknar sparbuffert för att klara mer än en månad utan lön. Av dessa svarar 7 procent att de inte har sparkapital nog att ens klara sig en månad utan inkomst och drygt 22 procent skulle klara sig max två månader. Nästan var sjätte person lever alltså med ett så begränsat sparkapital att endast en månad av utebliven lön skulle få konsekvenser.” Därför rekommenderar jag att alla bör läsa boken. Kanske ni själva har ett bra sparkapital- men det finns alltid folk i ens närhet som har de sämre ställt. Kanske de kan de öka er förståelse för dem.

Baksidan: Har du blivit av med jobbet, blivit sjuk eller gått i pension? Är din ekonomi sämre än du någonsin kunnat föreställa dig? Håller det på att knäcka dig att aldrig ha tillräckligt med pengar? Då är det här boken för dig!

Ekonomiböcker handlar ofta om hur du blir miljonär, sparar i aktier eller andra saker som förutsätter att du har några pengar att spara. Det gör inte den här boken. Tanken med Krisboken är att den ska vara en hjälp när det verkligen är kris – oavsett om svackan är tillfällig eller livslång. Här får du som inte ens har pengar till mat eller räkningar hjälp att ta kontroll över din situation och sänka dina utgifter. Du får även tips om hur du kan öka din inkomst trots dina eventuella begränsningar.

OBS! Krisboken utlovar inte att du blir miljonär eller ens att du får gott ställt efter att ha läst boken, men ett liv utan ekonomisk stress och möjlighet till att sätta lite guldkant på tillvaron är nog så viktigt.

Krisbokens författare är inte utbildad på Handels eller specialist på privatekonomi. Däremot är hon specialist på att leva på existensminimum. Efter alltför många år som sjukskriven, ensamstående mamma med eget företag har Vanja Persson fått lära sig att vara kreativ både när det gäller att sänka kostnaderna och öka inkomsterna. I Krisboken delar hon med sig av sina erfarenheter för att hjälpa andra i samma situation.

Den är indelad i tre delar. Först hur man skaffar kontroll. Hur man gör en budget, prioriterar och det mest akuta. Sen kommer delen om hur man gör för att klara sig. Otroligt många bra tips på vad man ska titta på och spara in på. Men även vad man inte ska snåla med. Det är lätt att glömma den biten. Den tredje delen är full av tips på hur du kan öka din inkomst. Den är väldigt lättläst och bra upplagd.Jag känner att vi redan har kommit väldigt långt på vår resa och de fick jag bekräftat genom denna bok. Vi har ganska bra koll på allting. Men det beror nog på att vi levt så här så länge. Rekommenderar verkligen boken då den innehåller fantastiska tips och mycket pepp. Även väldigt lätt att läsa och helt utan pekpinnar. Hittar du inte den på biblioteket så finns den på Bokus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 augusti 2019

Intervju med Johan Walhström

Vi har bott på Levande Skolan utanför Malaga i snart 6 veckor. För tillfället är vi helt ensamma på skolan och arbetar med att renovera och iordningställa skolan inför höstens första elever. Under tiden är Johan i Sverige och håller kurser och besöker familj. Innan han åkte norrut så hann jag med en liten intervju med honom.

När kom du in på levande föda?
Det har funnits med sen i mitt liv sen 1988 då han provade första gången. Jag fick då förmånen att åka till Föllingegården med Lilly Johansson.

Sen ökade intresset stegvis. Nu är jag certifierad Life transformation på Hippokrates Hälsoinstitut i Florida.

Bakgrunden?
Hawaiiansk Tarmrening var de som startade allt ihop. När folk har gått den så ville de veta mer om vad man ska äta nu för att kroppen ska må bra, på så sätt utvecklades levande föda skolan.

Vad var de som gjorde att du valde att flytta din verksamhet till Spanien?
Jag sökte ett ställe där flygtrafiken fungerade året runt från alla stora flygplatser. Så jag alltid finns tillgängligt. Max 1 timme från större flygplats. De stod mellan Spanien och Portugal. Jag hittade detta stället via en engelsk mäklare. För två år sen köpte jag stället och började flytta in.

Var är dina drömmar och visioner om 5 år?
Jag hoppas att detta är föregångsexempel att fler kan uppleva skillnaden att må bra av rätt mat. Jag är nu en pensionär och gillar de sociala. När jag började med mina ”kurser” i Sverige så var de så att jag skulle ändå äta- så då kan jag lika gärna bjuda andra på mat också. Nu håller jag allt från mjölksyrningskurs på 2 timmar till levande föda kurs på 3 veckor.

Vad är tanken med din skola?
Jag vänder mig till friska människor som vill lära sig äta bättre. Eleven är här för att lära sig att göra allting själv. Det lär man sig genom praktik. Jag visar en gång- sen får man ”sköta sig själv” under kursen. Man får grodda sin egen mat och göra sin egen näringsterapi. Här lär man sig samspira, samgrodda och grunden i hur du kan mjölksyra och göra humus. Allt är småskaligt så man kan använda de hemma. Du får testa maskinerna och känna dig trygg i hur man kan överleva på frökost. Det är hållbart biologiskt, ekologiskt och ekonomiskt. Det är ingen hälsohem att åka hit. Det är ingen som kommer och städar ditt rum- ingen som lagar din mat. Det är en skola genom att lära och göra!

Vill du veta mer om Johan och Levande Skolan i Malaga så har Emilia gjort 2 filmer under tiden vi har varit här nere.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 augusti 2019

En dag som volontär på Levande Föda Skolan i Malaga

Nu har vi varit på ”levande föda skola” i snart 5 veckor och de känns som att vi har lärt oss massor. Ska försöka dela med mig av hur vi lever.

Varje dag har vi fasta fram till 13. Vi dricker endast under vår Näringsterapi. Detta för att kroppen rensar ut fram till 13, bryter vi detta genom att äta något så avbryts även utrensningen. När man kör frukterna eller grönsakerna i en råsaftcentrifug så tar man bort cellväggarna/fibrerna och kroppen behöver inte spjälka juicen. All näring är så liten att allt kan passera tarmslemhinnan på mindre än 5 minuter.

Så här ser vår dag ut:

Kl 8.00 startar vi dagen med 1 liter vatten och ½ citron. Temperaturen ska vara kroppsvarm- detta för att tarmen direkt ska ta till sig den utan att behöva arbeta för att reglera temperaturen. Orsaker till att det är 1 liter är för att du andas ut 2,5 dl och svettas ut 2,5 dl vätska varje natt och med 5 dl extra för att reglera upp kroppens vätskebalans.

Därefter är det dags för Näringsterapi varje timme. Vad är då näringsterapi? Juicen ska drickas inom 20 min efter den har pressats så den har kvar alla små vitaminer, antioxidanter, mineraler, enzymer m.m och kroppen kan ta upp dom direkt.

Vi dricker 2,5 dl varje gång- det är den mängd kroppen kan ta emot per timme. Dricker man mer så kommer det gå till spillo genom att man enbart kissar ut det. Det varierar lite från dag till dag vad vi dricker- detta är enbart exempel.

Kl 9.00 Apelsin, citron och ingefära

Kl 10.00 Morot, äpple (Granny Smith) och ingefära

Kl 11.00 Vattenmelon

Kl 12.00 Apelsin, citron och ingefära

Kl 13.00 är det dags för lunch- då äter vi groddar, skott, spiror, syrade grönsaker, humus, levande bröd, grönsaker och oliver.

Vi arbetar på skolan mellan 8-13 med allt från renovering och underhåll målning, murning och trädgårdsarbete.

Därefter har vi ledigt. Vi brukar börja med en siesta och sen hänger vi vid poolen. Vid 16-tiden är det dags för mellanmål- fruktsallad eller vattenmelon. På kvällen så kan vi åka in till någon närliggande by och går på upptäcksfärd eller testar den spanska maten alt så äter vi tillsammans på skolan- då är det samma mat som till lunchen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 juli 2019

Självhushållare- är man då ekonomiskt oberoende ??

För drygt ett år sen fick jag höra på omväg att folk tror att bara för att jag inte ”lönearbetar” utan ”bara går hemma” så är jag ekonomiskt oberoende och har de hur gott ställt som helst.
Och jag har det väldigt gott ställt. Jag har tid att spendera med min familj och på mina intresse, jag har energi att odla och skörda maten vi äter, orken flänga runt och engagera mig i föreningar och nätverk. Jag har kraften att hitta drivet att alltid komma på nya grejer och genomföra dom. Men pengar finns de kanske de inte överdrivet mycket av när man har valt att leva som vi gör- men då hittar man lösningar!

Vi har ett nybyggt hus (8,5 år har de visst bli redan hunnit bli), det innebär lån på huset. Men ändå har vi lyckats hålla nere våra utgifter som i sin tur har gjort att vi har kunnat minska våra inkomster genom att gå ner till en månadslön. Tack vare att jag har kunnat vara hemma så har vi kunnat utveckla flera projekt som gör att vi har flera ben att stå på. Ska försöka reda ut en del av dem. Har du hört talas om passiv inkomst? Att tjäna pengar när du sover, att vakna upp och se hur mycket du har tjänat under natten.

Det första jag vill poängtera är att passiv inkomst inte betyder arbetsfri inkomst. Att resa jorden runt och ligga i en hängmatta under palmernas vajade blad på en enskild strand medan pengarna ramlar in är en dröm för många. Men det är långt ifrån alla som tar sig dit. Idag blir det allt vanligare att välja att jobba platsoberoende och online med många olika verksamheter. Det är ett sätt att leva och verka som även jag har börjat med.

Så vad är passiv inkomst?

En passiv inkomst är när du får betalt om och om igen för något du redan gjort jobbet för.

Men en passiv inkomst kan också vara

Ett tillskott till din vanliga verksamhet. Något som ger dig det där lilla extra eller fungerar som en buffert. Ett sätt att bryta trenden om ersättning per timme. Ett sparande på lite längre sikt. (då tänker jag främst på investeringar som tex fastigheter) En ny livsstil med hårt arbete i uppbyggnadsfasen Det finns fler sätt- det gäller att du hittar de sätt som passar dig.

Passiv inkomst nr 1 – Digitala produkter

Innan vi går in på fördelarna, en snabb påminnelse. Det är inte alltid enklare att bygga en business online, än i den fysiska världen. En vanligt missuppfattning. Men du slipper lokaler, öppettider, lager, personal etc. Men måste hitta andra vägar att nå ut, för det är ingen som går förbi ditt skyltfönster. Lyckas bygga digitala produkter så öppnar sig en fantastisk möjlighet att skapa passiv inkomst.

Här kommer några exempel som är enkla att skapa:

– E-böcker

– Onlinekurser i olika storlekar och prisklasser

– E-handel som är automatiserad (kanske genom sk dropshippping)

– Blogg eller YouTube-kanal som inte kräver ständig uppdatering (passiva inkomster på gammalt men relevant material) Där driver du trafiken till en digital tjänst eller får reklamintäkter. För det krävs många tittare men har du ett ämne som är aktuellt så är det ingen omöjlighet.

Tänk på att det finns många konkurrenter där ute- hela världen. Men de öppnar ju även upp för otroligt många potentiella kunder. Skapa material som är unikt och som verkligen är värt att köpa för kunden. Helst ska det vara så specifikt att det inte går att hitta någon annanstans. Och samtidigt så allmängiltigt att det finns åtminstone en liten, köpstark målgrupp. Tänker du Sverige- eller hela världen? Kanske bör du överväga att skapa på engelska eller ett annat stort språk. Så den här kräver både mycket jobb och tid innan den passiva inkomsten är en verklighet.

Passiv inkomst nr 2 – Skriv en bok

Många drömmer om att skriva en bok, det gjorde även jag. 2016-2017 var åren då jag lade ner MÅNGA timmar på att skriva min bok ”Jorden vi ärvde Drömmen vi lever”. Jag valde att inte gå via något förlag utan sköta allt själv. Det finns för och nackdelar med allt. Jag står ensam vad de gäller marknadsföring, avtal och lagerhantering. Men samtidigt så bestämmer jag själv vilka uppdrag jag vill ta, samt att jag faktist tjänar mer pengar/bok än om jag hade gått via ett förlag. Jag räknade på det, och jag skulle behöva sälja 4 gånger så många böcker bara för att lyckas betala tryckkostnaderna.
Idag är försäljningen av boken en passiv inkomst, men ärligt talat. Du måste sälja många böcker för att det ska blir några större inkomster, det är inget jag kan leva på. Men det har varit en resa med många erfarenheter och lärdomar.

Vill du beställa min bok så gör du de här!

Ett enklare sätt är att skriva en mindre E-bok, som ryms under den första typen av passiv inkomst. Att skriva och publicera den inom ett efterfrågat ämne kan blir ett riktigt bra tillskott. Här är det inga tryckkostnader, inget lager, ingen hantering via posten, utan allt sköts online. Hitta ett system som gör att folk kan beställa och få din bok online automatiskt även när du inte är där- Det är en passiv inkomst!

Passiv inkomst nr 3 – Provisioner (affiliate)

Att tjäna pengar på att rekommendera andras produkter och tjänster (sk affiliate marketing) kan vara ett bra tillskott tex till din konsultverksamhet. Genom att ge tips om produkter och tjänster du gillar så får du provision av den som säljer.
Visst finns det de som lever helt på den här typen av passiv inkomst men många använder det som ett tillskott och som ett sätt att serva dina kunder med bra tips. Var noga att du väljer saker du själv tror på och använder. Det är lätt att tappa i trovärdighet annars. Lättaste sättet är att använda sig av länkar på sin hemsida eller i ditt nyhetsbrev. I länken finns en kod som talar om varifrån trafiken och den påföljande försäljningen kommer. Mitt första mål var att affiliate-arbetet skulle betala för hemsidan kostnader under ett år. De har de redan gjort, så nu får jag öka målsättningen. Vill du börja med affiliate så kan jag rekommendera Adtraction

Passiv inkomst nr 4 – Värdepapper

Aktier är ett av de klassiska sätten att skapa passiv inkomst, men också ganska riskfyllt (i alla fall på kort sikt). Om du satsar på aktier och tydligt vill ha passiv inkomst, är det vettigt att investera i bolag med bra utdelning. Men, var försiktig! Kom ihåg att det kräver kunskap och tar tid. För dig som vill göra snabba klipp kräver det att du är delaktig och intresserad. Jag har fördelen att ha en man som är intresserad av aktier- så de benet får han jobba på.

Passiv inkomst nr 5 – Hyresinkomster

Att hyra ut sin lägenhet eller hus (eller del av det) kan vara en bra passiv inkomst. Speciellt om du bor på ett attraktiv ort. AirBnb är en av de stora aktörerna på området. Här hittar du mer information om hur du kommer igång.

Att äga hyresfastigheter räknas skattemässigt som en passiv inkomst men där får du tänka på att det kanske krävs en arbetsinsats av dig för tillsyn och underhåll. Annars är fastigheter (och har varit ) ofta en god investering på längre sikt.

Men du kan även hyra ut andra saker- tex ditt släp, din skruvdragare eller ditt tält som bara ligger på vinden och dammar. Hygglo startades 2016 med mottot ”saker ska användas”. De tror att delningsekonomin bara har startat och att den kan ha en positiv global påverkan på miljön. Med Hygglo kan du både tjäna på att hyra ut de saker du inte använder varje dag och även hyra saker du behöver, när du behöver dem.

Att annonsera på Hygglo är helt gratis och allt är försäkrat! När du hyr ut så behåller du 80% av beloppet – Hygglo sköter försäkring, betalning och verifiering via BankID. Ett mycket enkelt sätt att få in pengar på saker som inte används. Dock behöver man ju vara tillgänglig via meddelande vid ev frågor och när prylar ska hämtas/lämnas. Vill du börja hyra prylar via Hygglo- så bjuder jag på en rabattkod på 50kr att hyra för:    fin-katt-120e

Tack vare många ben i kombination med föräldrar ledighet, volontärsarbete och tjänstledighet så har vi nu tagit oss till Spanien över sommaren. Du kan följa vår resa här: Grannliv!
Har du hittat dina typer av passiva inkomster, eller har du flera andra inkomster som du kombinerar?

Vill du ta chansen att vara med i uppstarten på ett projekt som jag precis gått med i som växer i rasande fart? Skicka ett mail till mig redan nu så berättar jag mer! brantas@live.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 juli 2019

Gör ditt eget örtsalt

Vi får många rapporter hemifrån att mer och mer blir skördeklart- men vi som är på andra sidan Europa får helt enkelt göra mer örtsalt i september när vi kommer hem. Ett alldeles superenkelt sätt att fixa till lite vardagslyx är att göra ett örtsalt som kan strösslas över avokadomackan, till salladen, på ett löskokt ägg eller vad du än kan tänkas äta. Variationerna på saltet kan vara oändliga- beroende på vad som är skördeklart under säsongen. Under våren kan saltet använda både nässlor och mkt lökblast. Här har jag ett grundrecept på örtsalt och det går ju att utesluta eller lägga till ytterligare örter för önskad smak. Tänk på att vissa är allergiska mot selleri så uteslut den- men den ger otroligt god smak.

Litet tips! Jag tycker det är gott att blanda i några mortlad rosepeppar och grönpepparkorn.

Färsk lök inkl blast Gräslök Vitlök Oregano Chili Salt

Köra alla örter och lök i mixer tills de finfördelats. Häll i saltet och låt de väl mixas. Häll upp på en plåt och låt torka i ugnen på max 55° eller torkapparat, rör om då och då för att klumpar inte ska torka ihop och de gör att de torkar fortare. Det tar några timmar att torka saltet. När saltet är torrt så brukar jag köra det i mixern igen eller mortla det för att finfördela ev klumpar som har bildats. Häll upp i fina glasburkar när saltet är absolut torrt. Vill man behålla mer av näringen från örterna så ska saltet torkas under 42°.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 juli 2019

Kall sås för levande föda

Nu när i vi är på levande föda skola så är allt vegetariskt och utan laktos och gluten. Vi lär oss nya tips på hur man kan njuta av maten. När vi hade Tacos-kväll med hela gänget så lagade vi vegetariskt tacos. Emilia och Marie gav oss flera tips, bla en god sås på Cashewnötter. 2 dl Cashewnötter 1 citron 1 dl vatten Vitlökspulver och lökpulver Örtsalt Blötlägg cashewnötterna 30-90 min innan. Skölj cashewnötterna och lägg dem i en mixer tillsammans med alla övriga ingredienser. Mixa på full fart tills såsen är fullständigt slät. Såsen kan kännas lite rinnig till en början men tjocknar lite efter en stund. Alt smaksättningar *Lägg i äppelcidervinäger för mer sourcream smak. *Lägg i dadel/honung och vanilj för vaniljsås

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 juli 2019

”Nöt”färs till Tacos

Nu när vi är här i Spanien äter vi levande föda- vegetariskt, laktos och glutenfritt. Igår firade vi med tacos och många var nyfikna på receptet på ”nöt-färs” gjort på valnötter som Marie och Emelia gjorde till oss. Vi fuskade dock lite med tacobröd och tacochips. Men flera av de som åt skippade även dessa. De gjorde även en god kall sås på cashewnötter som jag ska fixa fram recept på oxå.

2 dl valnötter 1 morot 1 dl soltorkade tomater 1 tsk olja 1 tomat Krydda med spiskummin, lökpulver, vitlökspulver, chilipulver, örtsalt (Alt tacokrydda om man inte vill krydda själv)

Blötlägg valnötterna i cirka 12 timmar. Häll av vattnet och ställ i kylen tills maten ska förberedas. Mixa allting till en kornig massa. En matberedare är bättre än en mixer. Pulsera och håll koll på konsistensen, de ska vara lite grynigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 juli 2019

Utflykt till Villanueva Del Rosario

På tisdagen var tanken att vi bara skulle jobba en kort stund på förmiddagen för att sedan bege oss ut på utflykter.

Jag började med att riva en gammal hundkoja och återanvända materialet till en kompost i odling 10 där vi i framtiden ska ha odlingslimpor. Christer fortsatte gräva för en ny vattenledning in till huset.

Johan silade av sina oliver. 8 kg som han plockade förra året, som nu ska ligga i minst 1 år innan de hälla upp på mindre burkar.

Under tiden vi är här så pågår en filminspelning. Emilia står redo bakom kameran när Johan berättar hur processen går till.

När klockan närmare sig 10.30 gav vi oss av in till stan- där marknaden hålls varje vecka. De mest populära städet var ju helt klart frukt och grönsakerna. Men de fanns även kläder, godis, nötter, växter och grytor.

Medan de andra gav sig av till ett fik inne i stan för lite svalka, så gick jag och Christer till den lokala trädgårdshandeln. Hade hoppats hitta lite grönsaksplantor, men det var glest mellan plantorna- och mestadels buskar/träd.

På vägen tillbax in till fiket i stan passerade vi åkrar där bönderna körde in halmen. Otroligt gul och vacker halm.

Efter fika-stunden gick vi bort till bilarna- en garageportar var öppen och där inne var väggarna fyllda med små burar med rödhönor. Mayla var så fascinerad och ville självklart ha med sig några hem så de kunde få större hägn att röra sig i.

Därefter började resan uppåt i bergen. Första stoppet var på en kyrkogård- inte riktigt som hemma. Alla blommor i plast- och mkt foton och ”små hus”.

Därefter kom vi upp till källan i bergen där vi hämtade vårt dricksvatten. De har lagt en ledning från källan ner till stan så man kan hämta vid torget- men detta är ju en häftig känsla.

Därefter åkte vi vidare högre upp i bergen och kikade på olika utsiktsplatser. Himlen var blå och solen stekande så doppet i poolen när man kom tillbax var välbehövligt. Skönt med en ledig dag.

Idag, onsdag är de dags att försätta arbeta. Christer fortsätter gräva för vattenledningen. Den förra läcker på flera ställen, men det är tungt i packad lerjord. Han har grävt i 4 dagar nu, och än så återstår nog ett par dagar för att få ner röret på rätt djup.

Jag har byggt färdigt min kompost idag- med lock och handtag för lättare hantering. Därefter har jag justerat solcellslamporna som vi satte upp i helgen.

Men nu är de eftermiddag och vi sitter i bersån vid poolen och om några minuter är det dags för fruktstund.

För uppdateringar dagligen kika in på vår Facebook eller Instagram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 juli 2019

En tankeställare om en fiskare i södra Spanien…

Anekdot för sänkande av arbetsmoralen av Heinrich Böll ur samlingen ”När kriget var slut” (Norstedts 1974, översättning Ulrika Wallenström). I en hamn på Europas västkust ligger en fattigt klädd man i sin fiskebåt och dåsar. En flott klädd turist sätter just i en ny färgfilm i sin kamera för att fotografera denna idylliska tavla: blå himmel, grönt hav med fredliga snövita vågkammar, svart bröd, röd fiskarmössa. Klick. En gång till: klick, och eftersom alla goda ting är tre, och det är bäst att ta det säkra före det osäkra, en tredje gång: klick. Det spröda, nästan fientliga ljudet väcker den dåsande fiskaren som sömnigt rätar på sig, sömnigt fiskar efter sitt cigarettpaket. Men innan han funnit det han söker har den ivrige turisten redan hållit en ask framför näsan på honom, inte direkt stoppat cigaretten i munnen på honom men lagt den i hans hand, och ett fjärde klick, cigarettändarens, avslutar den brådskande artigheten. Genom det överdrivna i denna flinka artighet, detta för mycket av det goda som knappast går att mäta och som man aldrig kan sätta fingret på efteråt, har det uppstått en irriterande förlägenhet som turisten – kunnig i landets språk – försöker överbrygga genom ett samtal. ”Ni kommer att få fin fångst idag.” Huvudskakning från fiskaren. ”Men jag har hört att vädret är gynnsamt.” Huvudnickning från fiskaren. ”Ni ska alltså inte fara ut?” Huvudskakning från fiskaren, stigande nervositet hos turisten. Förvisso ligger den fattigt klädde karlen väl honom varmt om hjärtat; sorgen över det försuttna tillfället gnager honom. ”Å, ni mår inte bra?” Äntligen övergår fiskaren från teckenspråk till talade ord. ”Jag mår alldeles utmärkt”, säger han. ”Jag har aldrig mått bättre.” Han reser på sig, sträcker på sig, som om han ville demonstrera hur atletiskt byggd han är. ”Jag mår alldeles fantastiskt bra.” Turistens ansiktsuttryck blir allt olyckligare, han kan inte längre hålla tillbaka den fråga som så att säga hotar att spränga hans hjärta: ”Men varför far ni inte ut då?” Svaret kommer prompt och knappt. ”Därför att jag var ute redan i morse.” ”Var fångsten bra?” ”Den var så bra, att jag inte behöver fara ut en gång till, jag fick fyra humrar i mina korgar, nästan två dussin makrillar…” Fiskaren som äntligen blivit vaken, töar nu upp och klappar lugnande turisten på axeln. Han tolkar dennes bekymrade ansiktsuttryck som ett uttryck för visserligen onödiga men ändå rörande sorger. ”Jag har till och med nog för i morgon och i övermorgon”, säger han, för att lätta främlingens sinne. ”Får jag bjuda er på en av mina?” ”Ja tack.” Cigaretter sticks i munnar, ett femte klick, främlingen skakar på huvudet och sätter sig på båtkanten, lägger ifrån sig kameran, ty nu behöver han bägge händerna för att ge eftertryck åt sina ord. ”Jag vill ju inte blanda mig i era personliga angelägenheter”, säger han, ”men föreställ er att ni for ut en andra gång idag, och ni skulle få tre, fyra, fem, kanske rentav tio dussin makrillar… föreställ er det.” Fiskaren nickar. ”Ni skulle”, fortsätter turisten, ”fara ut två, tre, kanske fyra gånger inte bara idag, utan i morgon, i övermorgon, ja varje gynnsam dag – vet ni vad som skulle hända?” Fiskaren skakar på huvudet. ”Ni skulle senast om ett år kunna köpa er en motor, om två år en båt till; om tre eller fyra år kunde ni kanske ha en liten kutter, med två båtar eller kuttern skulle ni naturligtvis kunna få större fångst – en dag skulle ni ha två kuttrar, ni skulle…”, entusiasmen gör att rösten sviker honom ett par ögonblick, ”ni skulle bygga ett litet kylhus, ett rökeri kanske, och sen en konservfabrik, flyga omkring med egen helikopter, lokalisera fiskstimmen och dirigera era kuttrar via radio. Ni kunde förvärva laxrättigheter, öppna fiskrestaurang, exportera hummern direkt till Paris utan mellanhänder – och sen …” – åter mister främlingen målföret av entusiasm. Semesterglädjen har nästan runnit av honom, och bedrövad i sitt innersta skakar han på huvudet medan han ser ofångade fiskar muntert hoppa i tidvattnet som fredligt rullar in mot stranden. ”Och sen”, säger han, men åter blir han stum av upphetsning. Fiska- ren dunkar honom i ryggen som man gör med ett barn som satt i vrångstrupen. ”Ja, sen?” frågar han tyst. ”Sen”, säger främlingen med stilla hänförelse, ”sen kunde ni lugnt sitta här i hamnen, dåsa i solen – och se på det härliga havet.” ”Men det gör jag ju redan nu”, säger fiskaren, ”jag sitter lugnt i hamnen och dåsar, det var bara ert klickande som störde mig.” Tankfull gav sig turisten av därifrån, en lärdom rikare, ty han hade också en gång trott att han arbetade för att en dag inte behöva arbeta mer, och han kände inte längre ett spår av medlidande med den fattigt klädde fiskaren, bara en smula avund.

Mina egna reflektioner

Ni som känner mig vet att jag ofta (läs alltid) har väldigt höga visioner och mål- jag satsar gärna 110% på något som jag ger mig in på och ibland har jag svårt att se att andra inte har samma ambitioner som jag. Men med denna anekdot i bakhuvudet, så måste jag börja tänka på ett annat sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i kundklubben

Vi är över en miljon medlemmar som alla kan ta del av extra förmånliga erbjudanden, klubbdagar och aktiviter.

Bli medlem

Läs mer om kundklubben här.