Grannliv
Brantas gård
17 juni 2019

Ett erbjudande vi inte kunde tacka nej till- snart drar vi!

Ibland får man erbjudande och ibland får man ERBJUDANDE!!!!

För ett tag sen läste jag ett inlägg på en självhushållningssida om att de söktes en vaktmästarfamilj till en skola i södra Spanien. Jag skrev och var lite nyfiken, men tänkte inte så mycket mer på det. För 2 veckor sen blev de klart! Vi flyttar till Spanien- över sommaren till att börja med. Vi ska arbeta som vaktmästare på skolan samt vara med och starta upp odlingarna. Det är mycket som ska fixas innan, men odlingarna här hemma känns preppade, även om vi kommer missa stora delar av skörden. Men kommer vi hem till hösten, så finns de förhoppningsvis lite mat kvar. Husvakten, hundvakt och djurvakt är löst. Bara passen som ska förnyas sen drar vi…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 36220750-b801-4a5d-97c5-1f920402a735.jpg
 
Eller det är inte så bara och bara, det är inte så ”chill” som Mayla säger. Det är mycket att förberedas och just nu känns de lite övermäktigt. Nästan 2 månaders jobb ska lösas på 3 veckor. Sly ska tas ner, djuren ska flyttas, allt ska planteras ut, gräs ska slås, tomater och gurka ska både snurras och tjuvas, poolen ska rengöras och tömmas, hela huset ska storstädas, gödselvattning, listor till husvakt och djurvakt, sen är det både midsommar, födelsedagsfester, sommarskola för Mayla och sen ska vi hinna packa nån gång däremellan.
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 141a019e-1af5-4109-a19d-189d5eae1174.jpg
Idag har vi bjudit hem hela släkten för att berätta nyheten- som vi har hållit för oss själva tills allt var löst praktiskt, så utan att veta så har de idag fått hjälp oss att tömma av lite i skafferier och frys.
 
 
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är img_3458.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är img_3455.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är img_3461.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är img_3464.jpg
Det är mycket tekniskt som ska lösas också. Våra annonser på Hygglo ska pausas. Jag måste uppdatera hemsidan att det inte går att beställa böcker. Pausa bokförsäljnignen via bokinfo och BTJ-där beställningarna via bokus och till biblioteken kommer in. Vill ni passa på att köpa en bok så behöver beställning och betalning vara inne senast midsommar. På Bokus står de redan nu att de är tillfälligt slut. Men det är för att jag ska hinna med att lösa allt praktiskt innan. Böckerna finns ju dock att köpa bla på Åkrabergs Trädgård, Ekkullens Fårfarm, Kullagårdens Glutenfria Stenugnsbageri, Akademibokhandlen i Varberg.
I odlingarna har vi förberett med svettslang, droppbevattning, solcellsbevattning och rejäla lager med gräsklipp som täcker bänkar och friland. Det känns lite ovisst, då man inte vet om det kommer bli en regnig eller torr sommar. Kan ju verkligen bli vilket som. Men vi gör allt vi kan för att förbereda och förenkla för våra djurvakter som även ska sköta odlingarna. Känns bra att kunna ge bygdens barn sommarjobb.
Det ska bli så spännande att komma iväg och vara en del av uppbyggnaden och kunna dela denna erfarenheten med er här i vår blogg.
 
 
 
15 juni 2019

Smak av sommaren hela året

När jordgubbar, fläderblommor, citron och socker förenas till den allra ljuvligaste saften kan vi inte få nog. Vi dricker de som saft, har som smaksättning i kombucha och äter den som isglass. Vi har varken egen fläder eller jordgubbar (rev upp landet förra året) så vi åker iväg till ett självplock och plockar årsförbrukningen av jordgubbar. Fläderblommor har grannen och där får vi plocka så mycket vi behöver. I år kommer vi nog kunna göra en liten sats flädersaft på vår rosa fläder oxå.

Fläder- och jordgubbssaft (ca 3 l)

 • 25-30 fläderblomsklasar
 • 2 l jordgubbar
 • 3 citron, helst ekologisk
 • 20 g citronsyra
 • 2 l vatten
 • 2kg socker
 1. Skölj fläderblommorna varsamt. Mosa jordgubbarna slarvigt och lägg blommorna ovanpå. Tvätta citronen som du sedan skivar och lägger i.
 2. Koka upp vatten och socker och ev citronsyra. Häll den heta lagen över bär och blommor. Täck och ställ kallt att dra i tre dygn.
 3. Sila saften genom en silduk. Häll upp på rena flaskor och förvara svalt.
 4. Vill man att den ska hålla längre så kan man antingen tillsätta 2 krm natriumbensoat, men jag väljer hellre att pastörisera saften eller frysa den. Då behövs inga tillsatser alls.
12 juni 2019

PPA- Pris Per Användning

Jag har alltid trott att PPA har med polisens personsuppgifter- det är iallafall vad det står på wikipedia.

Men nu när jag jag har börjat läsa mer om ekonomi, följa bloggare och instagrammare så har jag fått en ny syn på det. Det gäller att inte enbart stirra sig blind på prislappar och tro att man alltid sparar pengar på att köpa de billigaste.

PPA, pris per användning eller kostnad per användning som det kallas ibland, är ett sätt att värdera hur dyrt/billigt eller hur mycket värde något ger.
Låter de krångligt- låt mig förklara.
Tänk att ni ska handla en jacka (oavsett om ni köper den second hand eller ny). Den ena kostar 250 kr, den andra 2500 kr. Det ena låter billigt, det andra dyrt. Ni väljer den billiga jackan men den kändes inte rätt så ni använder den bara en gång. Pris/kostnad per användning blev således 250kr.
Tänk istället att ni köpte den andra jackan, den som var dyrare men kanske bättre kvalitet (även om det inte är självklart). Hursomhelst, ni älskar den och använder den 100 gånger. Pris/kostnad per användning blir då 25kr.
Och när ni tröttnat på den dyra jackan kanske den fortfarande är i så fint skick att ni kan skänka/sälja den vidare, och då kan man räkna av det i PPA. Medan den billiga jackan förmodligen inte har så stort andrahandsvärde, och bara hänger där i den överfyllda garderoben och tar energi. Varje gång du ser den så påminner den dig om den där jackan som du egentligen ville ha….

Poängen är att inte stirra sig blind på prislappen utan tänka på hur långsiktigt hållbart ett köp är. Man kan också väga in miljön och klimatet i priset. Det kanske aldrig blir billigare för plånboken att välja en eko-produkt framför en annan, men om köpet är bättre för klimatet så kanske det är värt det extra priset ändå. Förhoppningsvis sparar man in de extra kronorna genom att konsumera mindre, handla second hand och så vidare.

11 juni 2019

Krisboken- en bok många borde läsa!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Baksidan: Har du blivit av med jobbet, blivit sjuk eller gått i pension? Är din ekonomi sämre än du någonsin kunnat föreställa dig? Håller det på att knäcka dig att aldrig ha tillräckligt med pengar? Då är det här boken för dig!

Ekonomiböcker handlar ofta om hur du blir miljonär, sparar i aktier eller andra saker som förutsätter att du har några pengar att spara. Det gör inte den här boken. Tanken med Krisboken är att den ska vara en hjälp när det verkligen är kris – oavsett om svackan är tillfällig eller livslång. Här får du som inte ens har pengar till mat eller räkningar hjälp att ta kontroll över din situation och sänka dina utgifter. Du får även tips om hur du kan öka din inkomst trots dina eventuella begränsningar.

OBS! Krisboken utlovar inte att du blir miljonär eller ens att du får gott ställt efter att ha läst boken, men ett liv utan ekonomisk stress och möjlighet till att sätta lite guldkant på tillvaron är nog så viktigt.

Krisbokens författare är inte utbildad på Handels eller specialist på privatekonomi. Däremot är hon specialist på att leva på existensminimum. Efter alltför många år som sjukskriven, ensamstående mamma med eget företag har Vanja Persson fått lära sig att vara kreativ både när det gäller att sänka kostnaderna och öka inkomsterna. I Krisboken delar hon med sig av sina erfarenheter för att hjälpa andra i samma situation.


Den är indelad i tre delar. Först hur man skaffar kontroll; Hur man gör en budget, prioriterar och det mest akuta. Sen kommer delen om hur man gör för att klara sig. Otroligt många bra tips på vad man ska titta på och spara in på. Men även vad man inte ska snåla med. Det är lätt att glömma den biten. Den tredje delen är full av tips på hur du kan öka din inkomst. Den är väldigt lättläst och bra upplagd. Jag känner att vi redan har kommit väldigt långt på vår resa och de fick jag bekräftat genom denna bok. Vi har ganska bra koll på allting. Men det beror nog på att vi levt på detta sätt så länge, att hushålla med våra resurser för att kunn prioritera annat. Jag rekommenderar verkligen boken då den innehåller fantastiska tips och mycket pepp. Även väldigt lätt att läsa och helt utan pekpinnar.Hittar du inte den på biblioteket så finns den på Bokus.

6 juni 2019

Jorden vi ärvde- Drömmen vi lever 🌿

För drygt 5 år sen så gick jag en kurs i balansekonomi för Charlie Söderberg och hans team. Jag lärde mig så mycket på vägen, inte bara om ekonomi. Utan om hur jag får balans i livet, en ypperlig strumplåda och rensar ut energitjuvar.

En av uppgifterna var att sätta ett mål vad man ville satsa på i framtiden, och jag slängde ur mig att jag skulle skriva den där boken som jag tänk på i flera år. Jag fick fler heja-rop än jag kunde tro. Oj, nu hade jag sagt det högt, något som jag hade burit inom mig under en längre tid. Men nu när det var uttalat så var det bara att sätta sig och börja skriva. Det är inte så lätt som jag trodde. För att skriva behövde jag inspiration, stillhet och ibland ett glas vin eller två.

Jag lät de ta tid- ska jag skriva om hur vi lever och följer årstiderna så behöver jag följa årstiderna och dokumentera vad vi gör, hur vi lever.

Under 2 år skrev jag och dokumenterade från alla håll och kanter och sen började de stora jobbet att sätta samman allt till en bok. Under dessa åren arbetade jag samtidigt med att tillverka hästlampor, detta för att jag behövde ett startkapital för att täcka tryckkostnaden av boken.

Jag har en otrolig fördel med en farbror som har ägt ett bokförlag tidigare, så många timmar framför hans dator där vi filade på texter, teckensnitt, bilder, flyttade texter och allt annat som hör ett sånt här projekt till. Sakta men säkert så växte boken, och efter några månader så stod jag med första exet i min hand. Detta var på riktigt, och de kände jag på allvar när jag bar in första beställningen på 1000 böcker till övervåningen i huset.

Jag har valt att ge ut boken själv, utan något förlag i ryggen. Jag sköter allt från marknadsföring och lagerhållning till distribution. Allt för att själv kunna välja hur mycket jag vill arbeta med det och inte få några höga utgifter.

Nu är det 1 år och 2 månader sen som vi hade bokreleasen på Johnsons Gård utanför Varberg. Det känns så kul att kunna göra denna resan- utan krav på att jag måste prestera mer än jag behöver, utan får göra detta i min egen takt.

I januari i år så åkte jag och min man iväg på en liten ”kick-off” till en ödslig stuga vid en sjö, omgiven av tomma kohagar och skogen. Utan rinnande vatten, toalett och andra moderniteter så hade vi tid att sätta oss ner och verkligen gå igenom framtiden.

Vad vill vi med detta kommande året? En av sakerna som vi kom fram till mellan alla böcker vi läste och alla djupa samtal, var att vi skulle satsa på vår blogg. Det är där vi vill nåt ut till fler människor. Jag började blogga mer frekvent direkt när vi kom hem från resan, och resultatet märktes direkt. Efter drygt 1 månad så hörde Grannliv av sig och undrade om jag ville börja blogga för dom. Så här är vi nu- äntligen i hamn!

ERBJUDANDE!
På väg in i sommaren och jag vill samtidigt passa på att ge alla mina och Grannlivs läsare ett fint sommarerbjudande! Ni kan nu beställa min bok: Jorden vi ärvde- Drömmen vi lever för endast 195kr (+frakt) om ni anger rabattkoden ”GRANNLIV” vid beställning via min hemsida www.brantas.se
Gäller tom 20/6-2019

24 maj 2019

Fröknäcke

Våran familj älskar fröknäcke- och det kan lätt gå 2 plåtar på en vecka. Mayla äter de både som snacks och som mellanmål i skolan.

Det är enkelt och gott! Man kan variera de med olika frön, salter eller toppa med tex torkad grönkål. Men vi utgår alltid från samma basrecept.

 • 1 dl sesamfrö
 • 1 dl solrosfrön
 • 1/2 dl hela linfrön
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 tsk örtsalt
 • 2 dl kallt vatten
 • 2 msk rapsolja

IMG_0266

Sätt ungen på 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser utom örtsaltet i en bunke. Tillsätt vattnet och oljan och rör om till en lös smet.

Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Strö över örtsalt

Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Jag brukar vända plåten efter halva tiden, då vår ugn inte bakar jämnt.
Ta ut plåten och bryt i bitar.
Vill man ha fina bitar så kan man ta ut plåten efter halva tiden och skära dom, och sen stoppa in dom i ugnen igen- så är det enkelt att dela dom sedan till fina fyrkanter när de är klara.

22 maj 2019

Rabarberkyckling

Rabarbern växer så de knakar. Man kan ju inte bara äta paj, kräm och dricka saft….. Så vi valde att göra om detta recept så de passade oss- vad vi hade hemma. Originalet kommer från Arla.

Rabarberkyckling

Rabarber gör maträtten vacker och syrligt god. För mindre syrlighet, ta lite mer honung.

 • 500 g kycklingfilé
 • 1 tsk örtsalt och pepparmix
 • 1 msk smör
 • 200 g rabarber i bitar
 • 3 dl vispgrädde
 • 2 msk honung
 • 2 msk kycklingfond
 • 1 msk sweet chilisås
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • ½ dl hackad färsk gräslök

Sätt ugnen på 225°.

Salta kycklingen och bryn den i smör i en stekpanna. Skär rabarbern i bitar. Lägg kyckling och rabarber i en ugnssäker form. 

Vispa ihop övriga ingredienser och häll det i formen. Tillaga i mitten av ugnen ca 15 min. Garnera med gräslök och servera med pasta eller potatis och en god sallad.

21 maj 2019

Dags att berätta en hemlighet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården.

Detta är något som vi har hållit för oss själva ett tag, men nu när jag är presenterad i tidningen Grannliv så kan jag ju berätta för er oxå. Inom kort kommer vår blogg flytta över till Grannliv! Det ska bli så kul att skriva för dom under några månader.Brukar du handla på Granngården? Du vet väl om att de har hemköring?

Vi har precis börjat beställa både foder och spån och får det direkt till dörren, vilket passar oss utmärkt när tiden inte räcker till och vi inte är i stan så ofta.

Om du gör det eller planerar att göra det så har jag en rabattkod att dela med mig av, om du använder den via länken får du 50:- rabatt vid ett köp på minst 500:- vilket man brukar komma upp i rätt snabbt. Förutom produkter till djur så har granngården ett stort utbud av produkter för trädgård och lantbruk. På min önskelista står just nu serien Agda som hade varit fin i hönsgården.

Kod: INFLU-50
Giltighet: tom. 26/5.
Villkor: Gäller hela sortimentet online, även kampanjvaror. Kan användas en gång per kund.

18 maj 2019

Jag lämnar ekorrhjulet 🌸

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

En av de bättre böckerna jag har läst inom ekonomi. Jag tycker att det är riktigt kul att kunna släppa denna bokrecension samma dag som jag gör min sista dag på Fazer som bröd-distributör. Jag kommer numera inte ha någon fast inkomst varje månad, utan istället ta projektjobb, kortare anställningar vid behov och fokusera på vårt eget företag. Jag har lämnat ekorrhjulet!

Så här står de på baksidan:

När fyrabarnsmamman och gymnasieläraren Åsa Axelsson går in i väggen har hon inget val: hon måste tänka om. Slut på slänga och slösa. Slut på obegränsat med mjölk och evighetsduschar för barnen. Grönsaksodling istället för greklandsresa.

Men det som börjar i ekonomisk nödvändighet blir snart en livsstil – och en tillvaro i balans. Livet är roligare, friskare och rikare än på länge. Märkligt nog råder balans även på bankkontot. Lönearbetet och stressen visar sig ha skapat utgifter.

En fråga väcks: Varför sliter vi ut oss, borde vi inte försöka leva annorlunda?

Åsa Axelsson berättar roligt, dråpligt och trotsigt om sitt tankeväckande ekonomiska experiment. Boken är också ett skarpt och provokativt inlägg i debatten om synen på arbete och hur samhället ska se ut. Kanske är det dags att ställa ekorrhjulen på soptippen?”

En helt underbar bok- som jag rekommenderar alla att läsa. Vi läste den på ett lite annorlunda sätt. Högläsning ett kapitel i taget och sen diskuterade vi egna tankar vilka delar vi redan applicerat på oss själva och vilka delar vi ville utveckla.

Vi fick oss en funderare och klurar även på vad kostar tex all vår ost/månad, vad finns det för alternativ? Vi har redan kommit en lång bit på vår resa och att spara över 300.000kr/år kommer inte fungera här, då det inte finns så mycket kvar att spara in på, men fortfarande finns de delar som vi kan utveckla.

En lättläst bok med humoristiska inslag. En bok som tar upp tips som jag redan vet men som jag absolut behöver påminnas om och tänka på en gång till.

Jag ger den toppbetyg och rekommenderar alla stressade småbarnsföräldrar att läsa denna bok. Tänk en gång till vad ni prioriterar i livet.

Boken hittar du på Bokus, för 203kr (14/5-2019) Billigaste alternativet är att låna den på biblioteket- räkna dock med lång kö. Jag var på plats 34 när jag sökte efter den på biblioteket i Varberg.

14 maj 2019

Dags att fixa nässelvatten

Nässelvatten är ett av de allra bästa gödselmedel man själv kan tillverka. Det är så enkelt så alla borde göra de!

Det är utmärkt att använda som bladgödsel för snabb effekt, eller som allmänt stärkande medel och tillskottsgödsel för växterna.

Samla in nässlor- växer ju typ överallt och lägg i en tunna. Fyll upp med vatten och låt stå några dagar upp till en vecka. Rör om emellanåt. De luktar fruktansvärt när de bryts ner, men gör så stor skillnad för plantorna. Ett tips är att ställa tunnan en bit bort så man slipper stanken.

Blanda nässelvatten med 1 del till 10 delar vatten när man ska gödsla. Vi försöker att gödselvattna 1 gång/vecka. I kombination med egen kompost, djurens naturliga gödning och täckodlingbehöver vi inte använda någon konstgödning.

Gå med i kundklubben

Vi är över en miljon medlemmar som alla kan ta del av extra förmånliga erbjudanden, klubbdagar och aktiviter.

Bli medlem

Läs mer om kundklubben här.