Grannliv
Brantas gård
11 november 2019

Bortkopplad från verkligheten- Försäkringskassanupproret!

Här hemma i skogen försöker vi koppla bort de mesta. Vi har inga tv-kanaler, så ser inga nyheter. Har ingen tidning, lyssnar sällan på radio och läser aldrig tidningar på nätet. Undviker att scrolla på facebook för mycket. De mesta som skrivs i media är mestadels antingen något man helst vill slippa se eller undrar om det inte finns något viktigare att skriva om.

Idag var de ändå dags att bege sig in till stan då de var dags för tandläkarbesök. Passade på att träffa en väninna i stan och inser att jag har missat något helt. Försäkringskassanupproret! Har ni inte hört talas om det så är det något som rör oss alla, även om det kanske känns långt borta nu. Men alla kan bli sjuka och tappa förmågan att arbeta. Tänk att man som vanligt går till läkaren, får ett sjukintyg, sen så ska de vara lugnt. När den nya lagen trädde i kraft så fattas besluten för sjukskrivningen av försäkringskassans handläggare inte av läkaren som faktiskt har träffat dig. Läkarna har nu börjat protestera och säger upp sig så läkarbristen blir större dag för dag. Vart är vårt samhäll på väg?

Under fredagen tänds gravljus utanför Försäkringskassans lokaler både i Varberg och hela landet. Det är ett sätt att hedra de som fått sätta livet till på grund av indragen sjukpenning eller assistans – och en protest mot myndighetens beslut.
Jag kommer att åka in till stan på fredag och tända ett ljus. Hoppas att du gör det med!

Fler artiklar…

Handläggare på Försäkringskassan: Fler avslag ger högre lön

Läkare säger upp sig i protest mot Försäkringskassan

Försäkringskassan står fast vid sin linje – hänvisar till lagstiftningen

Flera handläggare bekräftar: ”Glasklart att fler avslag ger högre lön”

Erland tog sitt liv efter beskedet från F-kassan

Tyra, 20, tog sitt liv

I stället för att hjälpa patienter skriver jag sjukintyg

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 november 2019

Havredrycken räddar pannkakorna

När man planerat pannkakor till kvällsmat och alla ser fram emot det. En härlig promenad i skogen och sen är jag redo att sätta igång. Men när jag kommer hem och tar fram skålen och ska börja blanda smet så märker jag att det endast är en ynka deciliter mjölk kvar i flaskan. Där sitter dottern med mjölkmustasch och ser ovanligt nöjd ut… Jag orkar verkligen inte sätta mig i bilen och köra bort till bondgården och köpa mer mjölk- inte heller till affären…. tittar i skafferierna och inser att idag är en bra dag att testa att göra havredryck. Det enda som behövs är havre, vatten, salt och raps olja. Det finns ju i skafferiet.

Havredryck är ett bra alternativ till mjölk som dessutom helt och hållet är växtbaserat. Jag tycker visserligen inte att man behöver ersätta mjölkprodukter med havredryck, men kan likväl inte låta bli att uppskatta smaken av havre till både måltidsdryck och smoothies.

Till en liter havredryck behöver du:

  • 10 dl vatten
  • 2 dl havregryn
  • Lite salt
  • 2-3 msk neutral olja

Så gör du:

Mät upp 2 dl havre och 10 dl vatten i en mixer (stavmixer funkar lika bra), salta och häll i oljan (kokosolja eller rapsolja). Uppskattar du smaksatt havremjölk kan du krydda med vanilj, kanel eller kardemumma. Använd i så fall 0,5-1 tsk smaksättning per liter färdig havredryck. Mixa blandningen tills drycken är helt slät utan klumpar. Häll över drycken i en saftsil och sila bort havreresterna. Ibland kan det bli ”stopp” i silduken och du kan behöva krama ur de sista dropparna med händerna (glöm inte att tvätta händerna först). Häll över drycken på väl rengjorda flaskor och förvara i kylen. Dricks inom 5-7 dagar. Glöm inte att skaka drycken innan du dricker den eftersom havredrycken har en förmåga att skikta sig.

Perfekt! Nu blev de Pannkakor ikväll ändå 👍🏻

Tips: Havreresterna som du silar bort passar utmärkt att baka på eller att blanda ner i frukostgröten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

31 oktober 2019

Utmaning 1000kr på en månad

Ni som har följt oss via Facebook har nog inte missat vår utmaning som vi började med 1 oktober.

Vi läste om utmaningen på en annan sida och valde att själva hoppa på. Målet var att enbart handla mat för 1000kr/månad. Det var många som valde att hoppa på utmaningen och det var svårare än vi trodde. För oss fanns de flera orsaker till varför vi valde att köra utmaningen. Dels för att äta de man har hemma, kyl, skafferi, frysar och grönsaksland var överfyllda av mat och behövde tömmas av. Men även för att hålla nere matkontot, minska på konsumtionen och se om vi klarade att det. Nu hade vi ju ett rejält försprång med all mat som redan fanns hemma. Men vet att det är fler än vad man tror som inte har större matkonto- för det helt enkelt inte finns pengar till det.

Sen vi kom hem från Spanien har vi valt att äta mer levande föda, samt att vi kör ett mål lagat mat på kvällen. Vi har börjat grodda mer och de har verkligen drygat ut maten.

Men hur gick de då mer utmaningen?

1000kr/månad innebar att vi hade 33kr/dag eller 233kr/vecka att handla för. Vi valde att ta ut pengarna i kontant för att det skulle bli en bättre överblick på vad vi hade handlat. En egen plånbok för bara mathandling där alla kvitton även sparades.

Vi visse att det var mjölkprodukterna som skulle bli den stor utmaningen, och trots att vi har möjlighet att köpa mjölk direkt från en bonde, så har vi inte fått in den rutinen sen vi kom hem. Vi hade även 2 kalas för vår dotter som fyllde 8 år som vi valde att lägga utanför denna utmaningen.

Här ser ni ett urval av de vi har köpt under månaden. Vi har även haft uppe frågan i tråden på vår fb-sida om att det är dåligt med ekologiska varor i vår matkorg, och de stämmer. Av två anledningar. Vi bor på landet och i vår lokala ica butik är utbudet av ekologiskt väldigt begränsat. Sen kostar ekologiskt mer. Att behöva betala 7 kr extra för ett paket smör och 8 kr extra för ett paket mjölk gick inte enligt våran budget. Hade hela familjen varit beredd på att offra mer så hade de nog gått. Men dottern ville ha sina flingor på morgonen och mannen vills ha sina oliver till lunchens sallad.
Smör är dessutom något som har gått väldigt mycket här. Detta för att vi nu kom in i en otrolig svampsäsong och äta kantareller utan smör ville vi inte avstå från.

Varje måndag har jag fokuserat på matlagning. Då har vi hackat grönsaker, förberett sallad, bakat bröd, och bunkrat upp färdiga matlådor i kylen för veckans mat. Osten var inhandlad i slutet på september på kampanjpris, så de var väldigt bra tajming då den räckte ett bra tag.

Nu när 1 månad har gått och pengarna räckte precis på målsnöret så inser jag att detta var en väldigt snäv budget att jobba med. Vi har förmånen att ha mycket mat i frysarna och vi kommer att fortsätta äta av egna grönsaker, kött och bär för att tömma av- de eviga projektet, då jag samtidigt jobbar med att fylla på. Så här års är det mest svamp som åker in i frysen.

Hade vi ätit ”vanligt”- så hade vi kunnat äta potatis, kött och lite grönsaker varje dag, för att hålla nere kostnaden, men samtidigt vill vill äta mat vi mår bra av och då innehåller den mycket färska grönsaker. Hade vi inte odlat så mycket själva hade de varit svårt att hålla nere kostnaden.  En av de svåraste bitarna för mig som är en som sköter all handling är att gå i affären och se alla ”kort-datum”, kampanjer och spar-tips. När man vet att budgeten int håller för det.

Här är ett axplock av maten vi har ätit under månaden.

 

 

 

 

 

Nu börjar en ny månad och vi släpper lite på tyglarna, men kommer ändå fortsätta fokusera på att äta ut frys och skafferi- precis som vi brukar göra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 oktober 2019

Hösten är här på allvar och hönsen flyttar in!

Höns

De är fantastiskt mysiga, nyttiga och lättsamma djur – och det går utmärkt att också hålla dem i en villaträdgård. Däremot brukar tupp inte tillåtas inom tätbebyggt område. Med fem hönor får du 3-5 ägg om dagen under sommarhalvåret. Våra höns betar gräs, grönsaker, men får även pelleterat foder och självklart våra matrester. Som tack ger de oss gyllengula och smakrika ägg i olika storlekar. Dessutom framställer hönsen världens bästa gödsel till odlingarna. Vad skulle jag göra utan mina älskade hönor.

 

På sommaren är det lätt att ha höns, de går ute och letar mask, insekter och frön. Det är inte många timmar de spenderar inne i hönshuset, våra bor desstuom i sommarhus i stora hägn. Men hösten börjar närma sig. Kycklingarna är inte lika beroende av sin mamma längre, deras gulliga fjun har övergått i spretiga fjädrar och kroppen växer inte i balans. Nu är det dags att börja förbereda hönshuset för hösten och vintern.

Ett av de första stegen är att börja sortera ut tupparna. Kläcks de kycklingar så brukar minst hälften alltid bli tuppar. Sommartid när de går fritt så kan de fungera, men när vintern närmar sig och de ska vara på ett begränsat utrymme går inte att ha för många tuppar tillsammans. Först steget är alltid att kolla om det är någon som behöver en ny tupp till sin besättning. Enstaka brukar man kunna hitta, men annars är det slakt som gäller. Vi vill ta tillvara på djuren och här blir de både mat till oss människor och hundar. De vackra fjädrarna sparas till påskdekorationer, och har de fina nackar så hämtas nackarna av flugfiskare som binder egna flugor. För mig är det viktigt att om ett djur ska behöva sätta livet till så ska så mycket som möjligt tas tillvara på och djuren ska ha ett stressfritt och värdigt avslut. Du vet väl att du kan hyra en plockmaskin av oss för att underlätta slakten??

Vintern

Höns har ofta inga problem med kyla, så länge det är torrt och dragfritt. De kan däremot förfrysa kammen, och för att underlätta för oss har vi valt att bygga frostfritt. Dvs vårt hönshus är välisolerat, vi har gjort en vinklad utgång för att bli av med alla kalla vindar som blåser in. När nordens kyla biter tag om oss här på västkusten, brukar ju inte vara många veckor, så sätter vi in en värmelampa- gärna över vattenautomaten, så fryser inte den heller. Hönsen går gärna ut även när det är snö, men de kan vara lite skeptiska i början. Jag brukar lägga ut ett rejält lager med halm inne i hönshuset för att de ska kunna burra ner sig, men även lägga lite utanför luckan, så de vågar sig ut.

En annan viktig sak att tänka på är vattnet, det måste hållas frostfritt, annars kan de inte dricka, och när de är inne hela dagarna så är det viktigt att vattnet kommer upp en bit, så de inte kommer i strö och halm i automaten. Det har kommit riktigt smidiga värmeplattor till vattenautomaten om håller de frostfritt som jag ska inköpa under hösten. De jag har kikat på drar endast en tiondel så mycket watt som lamporna, så kommer löna sin inom kort.

Sen är det de här med ljus. Hönsen behöver ljus för att lägga ägg, vissa raser mer än andra. Vi har ljus i vårt hönshus, men inte för att pressa hönsen att lägga ägg utan för att underlätta med skötsel och hantering av hönsen. Hönsen behöver sin vila vintertid för att hålla längre. I februari börjar vi ha tänt lite tidigare och lite längre på kvällarna i hönshuset och de sätter igång direkt att lägga ägg igen.

Att inskaffa ett försvinningsrede var något av de bästa vi har gjort. Vi vill inte att våra höns ska ruva när som och på detta sätt så har de inte den möjligheten. Äggen är rena och fina när vi plockar dom och inga sönderpickade från vare sig skator eller andra hönor.


Inte så välplanerat….

Vår resa i somras till Spanien blev väldigt spontan…..
Från att vi bestämde oss för att åka tills vi satt i bilen så tog de 3,5 vecka. På denna tiden skulle vi hinna fixa klart allt och förbereda odlingar, djur etc på att vi skulle vara borta länge och underlätta för husvakt, odlingsvakt, djurvakt, hundvakt och kaninvakterna. Men innan allt detta kom i våra tankar så hade jag börjat riva ut allt ur hönshuset- det var dags för renovering.
Allt avstannade snabbt när vi bestämde oss för att åka. Hönsen bodde i sina sommarhus så det var ju ingen brådska med hönshuset….

Plötsligt är hösten här….

Nu när vi kom hem och hösten närmade sig så insåg jag att hönsen kan ju inte flytta in så som där såg ut. Så efter några dagars arbete med målning av tak och väggar, nya sittpinnar- denna gången i ek, nymålat värprede, och in med nya foder och vattenautomater- denna gången på en skiva- för att hönsen inte ska kunna sprätta spån i och för att de ska stå jämnare, så inte vattnet läcker ut.
Det som är kvar att lösa är en stege upp för hönsen. De ”vanliga” hönsen flyger upp utan problem, men silkeshönsen kommer inte upp. Eller så gör jag en liten sittpinne till dom lite lägre ner.
Kaninbottnarna som står på golvet samlar upp hönsbajset under natten och är enkelt att tömma i skottkärran. Detta gör att jag inte behöver städa hela hönshuset lika ofta, utan enbart tömma lådorna.
Under hösten/vintern så har våra höns alltid spån i botten och halm ovanpå. När kylan kommer har jag inte bestämt mig om jag ska köra värmelampa över vattnet eller om jag ska testa en värmeplatta under istället…..

En stor skål med sallad, grönkål och lite matrester så kände sig hönsen som hemma direkt!


Inför nästa sommar när alla djuren har flyttat ut till sina sommarhus, så ska jag göra samma med foder/kyckling/kanin avdelningen. Färgen fick jag via en lokal köp och sälj sida från en som hade rensat ut i ett dödsbo. Burkarna var inte ens öppnade så har nu massvis med färg att välja på i olika kulörer.

Jag har ett öppet ”fönster” mellan hönshuset och kanin/kyckling/foderdelen. Där ligger alltid hönan Sven och kollar ut över kaninerna när det är dags att sova.

Kolla in vad hönsen tyckte om vår nya vattenautomat!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 oktober 2019

Groddning och skottning- steg för steg

Inlägget är ett samarbete med Sproutly

Har du testat att grodda och spira? Det är väldigt enkelt. Det är bara att komma igång!

 

Jag har varit en periodare, groddat lite i omgångar, men aldrig riktigt gått in för det. När vi var på levande Föda Skolan utanför Malaga så väcktes detta till liv och nu har det blivit en del av vår vardag. Många har frågat hur vi gör nu när vi har kommit hem från Spanien och vad vi använder för frön och grejer- därför är det extra kul att gör detta inlägg i samarbete med Sproutly.

Varför ska du grodda? Frön som ännu inte börjat gro gör allt de kan för att bevara och skydda sina livsviktiga näringsämnen, vilket gör det svårt för oss att absorbera dess nyttigheter, men så fort fröet får vatten och börjar gro sker förändringen! Sovande enzymer vaknar till liv, mineraler och proteiner blir lättare för vår kropp att ta upp och vitaminmängden ökar.

Vad är skillnaden på Grodd och Spiror? Grodden är det första stadiet i växtens livscykel. En svans tar sig ut genom fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet av fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans.

Besök Sproutly för mer inspiration och information

Sprior eller skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen söker solljus. Med hjälp av solljuset utvecklar skotten blad. Skott klipps av från sin rot eller ärta/lins/frö. Skott kan odlas med bara vatten, i jord eller på fuktigt hushållspapper. Genom att låta skotten stå mörkt de första 3-4 dagarna och sen flytta fram till ljusare miljö kommer de få en längre stam. Denna metod används ofta av kommersiella odlare, speciellt för ärtskott.

Fyra av våra favoriter

Alfalfa, Ärtskott och Solrosskott

Alfa Alfagroddar
En klassiker! Groddarna tar mellan 4-5 dagar att få till. På sommaren kan de vara klara redan på 3 dagar. De är groda att blanda ner i en sallad eller ha på en smörgås tillsammans med keso och skinka. Alfalfagroddar innehåller mineraler, proteiner, C-vitamin, B-vitamin och E-vitamin. Dessutom sägs de motverka gaser.

Mungbönsgroddar
Mungbönan hör till en av de bönor som går snabbast att grodda. Själva bönan är en liten oval rackare som ser ut som adzuki – förutom att den är grön. Mungbönor innehåller järn ger oss bättre immunförsvar. Innehåller även folsyra. Bra för gravida, men även för celldelning.  Den innehåller även B-vitamin- bra för hår och naglar. På ett par dagar får man fina groddar som passar bra i sallader, wokar och soppor. Gott är också att blanda i mungböngroddarna i en röra och fylla i crêpes.

Blötlagda linser

Linsgroddar
Alla typer av linser är goda att grodda. Kul är också att det finns fler olika färger att tillgå. Varför inte prova gula eller röda linser som omväxling till vanliga gröna? Linser innehåller protein, mineral och kostfiber. Vanligast är att ha linser i soppa, så varför inte ha groddade linser i soppan? Eller kanske en matig sallad uppblandad med bondbönor, tomat och röd lök?

Ärtskott redo att sköras

Ärtsskott
Sockerärtsskott skördar man vanligtvis från en stor sockerärtsplanta, då kommer det dessutom hela tiden nya skott. De små skott som dyker upp på befintliga grenar och i grenfästen kan klippas av och användas i sallader. Både blommor, knorvlar och skott går att äta på sockerärten och smakar som själva sockerärten. Gröna och gula ärtor kan även skottas och ätas. Jag måste bara får berätta att vi gjorde en ärtpesto nere i Spanien. Det var så otroligt gott. Ska försöka skriva ihop receptet på den.

Ärtskottspesto med rostade solroskärnor

Så var börjar man??

Du kan använda avancerade maskiner som vattnar dina groddar som vi hade i Spanien, eller en vanlig glasburk och en sil. Vill man göra det enkelt att komma igång så har Sproutly flera jättefina startpaket med allt du behöver.

Visst är det en fin gå-bort-present!

Det finns några viktiga regler att följa när man börjar grodda:

  • Rengör fröna
  • Blötlägg fröna för att aktivera dem
  • ”Vattna” Skölj groddarna med vatten när de är nästintill torra och låt vattnet rinna av helt. 
  • Skörda när groddarna har uppnått önskad storlek​​!

Så här groddar vi

Alfalfa
Skölj fröna noga. Blötlägg 8-12 timmar. Sen är det viktigt att inte skölja fröna för mycket och låta de torka upp innan man sköljer eller sprutar med en sprayflaska. Det finns ingen grodd som vi har misslyckats så mkt som med alfalfa. Men när man väl får till de så smakar de ljuvligt.Tar 4, max 5 dagar innan de är färdiga. Låt de inte stå för länge för då växer de ihop och man vill att de behåller sin friska smak.

Alfalfa groddar

Bovete
Skölj fröna noga. Blötlägg 24 timmar. De ökar ungefär 2 gånger sin egen volym Skölj 10 gånger under 24 timmar. Tillväxt i 24 timmar, tills man ser en liten svans. Får absolut inte ligga i vatten, då de kan surna. Låt de vara i kylen om ni inte ska torka dom.

Mungbönor
Äter du varje dag så grodda varannan till var tredje dag för att alltid ha färska bönor.

Mät upp 1-2 dl bönor och skölj dem noga i ljummet vatten i nån minut. Blötlägg i 8 timmar Häll av vattnet och skölj groddarna och häll av. Låt stå i burken. De vill inte ha för fuktigt, men absolut inte för torrt. Låt stå 2-3 dagar. Skaka inte burken- då kan svansen oxidera och bli brun. Förvara i kylen. I en tät burk håller de i 1-2 veckor.

Mungbönor redo att skördas

Linser
Mät upp 1-2 dl linser och skölj dem i ljummet vatten i nån minut. Blötlägg i 12-24 timmar Häll av vattnet och skölj groddarna och häll av. Låt stå i burken. De vill inte ha för fuktigt, men absolut inte för torrt. När de nästintill har torkat så skölj dom igen. Låt stå 3-4 dagar. Skaka inte burken- då kan svansen oxidera och bli brun. Förvara i kylen. I en tät burk håller de i 1-2 veckor.

Vill du testa fler sorter så kan jag rekommendera att kolla in Groddskolan hos Sproutly. Där hittar vi mycket inspiration. När du har fått kläm på att grodda- så kan du börja samgrodda!

Johan Whalström på Levande Föda Skolan i Spaninen testar våra ärtskott

När vi var i Spaninen så odlade vi en hel del skott på brickor. Hemma hade vi enbart odlat ärtskott på brickor. Så detta blev något helt nytt för oss. Johan Whslström som driver Levande Föda Skolan i Malaga har använt sig av Ikeas brickor med distansbrickor att ha under.

Ärtskott- 1 stor bricka

Väg upp 350g vete. Blötlägg 24 timmar Skölj Tillväxt i 24-48 timmar. Skölj 3 ggr/dag Ställ en perforerad bricka på en hel bricka med distanser emellan. Fyll på 3 cm jord och packa de så de blir 2,5 cm Vattna rikligt Så ärtor tätt, men inte dubbelt. Duscha Täck med en upp och ner vänd bricka i 2 dagar. Duscha 2 ggr/dag Skörda när de är 10-14 cm Kan skördas 3 ggr. Här är en film med Jonas från Spoutly där han berättar mer om hur man kan göra:

Vetegräs sägs vara ”ungdomens källa”. Det har nämligen visat sig att vetegräs med det höga halt klorofyll kan förnya celler och minska cancerrisken. Dessutom innehåller vetegräs massor av vitaminer, mineral och aminosyror som hjälper till att bygga upp kroppen. När man börjar med vetegräsjuice så ska man börja försiktigt. De sätter bra fart på magen 😉

Vetegräs – 1 stor bricka

Väg upp 300g vete. Blötlägg 12 timmar Skölj Tillväxt i 24 timmar. Skölj 3 ggr/dag Ställ en perforerad bricka på en hel bricka. Fyll på 2 cm jord och packa de så de blir 1,5 cm Vattna rikligt Så vetet tätt, men inte dubbelt. Duscha Täck med en upp och ner vänd bricka i 2 dagar. Duscha 2 ggr/dag Skörda när de är 12-14 cm En skörd

Solros – 1 stor bricka

Ska de skottas så använd de med svart skal. De som säljs i mataffären kan man aktivera, men de brukar inte bli bra att skotta dessa.

Väg upp 300g frön. Blötlägg i 24 timar Skölj Tillväxt 24-48 timmar. Skölj 3 ggr/dag Ställ en perforerad bricka på en hel bricka med distanser emellan. Fyll på 3 cm jord och packa de så de blir 2,5 cm Vattna rikligt Så solrosfröna tätt, men inte dubbelt. Duscha Täck med en upp och ner vänd bricka i 2 dagar. Duscha 2 ggr/dag Skörda när de är 12-14 cm En skörd

Här är en film med Jonas från Spoutly där han berättar mer om hur man kan göra:

Bovete- 1 stor bricka

Väg upp 300g bovete. Blötlägg 24 timmar. De ökar ungefär 2 gånger sin egen volym Skölj Tillväxt i 48 timmar. Skölj 3 ggr/dag Ställ en perforerad bricka på en hel bricka. Fyll på 2 cm jord och packa de så de blir 1,5 cm Vattna rikligt Så bovetet tätt, men inte dubbelt. Duscha Täck med en upp och ner vänd bricka i 2 dagar. Duscha 2 ggr/dag Skörda när de är 8-10 cm En skörd

Vad kan gå fel? Hur vet man om groddarna har blivit dåliga? Lukta!!!! Luktar de starkt eller lite skumt. Skölj och lukta igen. Luktar de fortfarande illa så släng och börja om. Det är sällan som groddar möglar. De kan få rothår- det är inte mögel. De kan de få när de inte fått vatten på 6-8 timmar. Skölj då så försvinner rothåren.

Ska du åka bort och inte kan vattna, så kan man pausa dom, genom att sätta in dom i kylen. Då kan man fortsätta när man kommer hem igen.

Är du sugen på att börja grodda?? Just nu får du 15% med en exklusive rabattkod ”BRANTASGåRD” ger 15% hos Sproutly.

Nedan visar Jonas från Sproutly de som är de svåraste vid groddning och det är sköljningen. Titta på hans tips och det kommer gå mycket lättare.

Lycka till med din groddning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Äntligen kan vi känna oss trygga igen

Som ni kanske har läst har vi haft problem med en aggressiv älg under de senaste veckorna. Vi fick igenom ett tillstånd från polisen att älgen skulle avlivas. Men älgen hade dragit vidare. De som inte kom till min kännedom var att älgen nu hade börjat attackera folk på andra sidan sidan motorvägen. I måndags löpte tillståndet ut och det gällde bara för denna sidan motorvägen. Allt kändes hopplöst. Men i tisdags fick skyddsjägarna förlängt tillståndet och utökat området. Under onsdagsmorgonen var skyddsjägarna ute. Ser älgen på åkern, men älgen ser även dem. Han går omedelbart till attack och skjuts 2 meter från jägarna. Jägarna ringde upp mig direkt och jag var tvungen att åka dit för att se att det verkligen var sant.
Varken jägarna eller många andra trodde att han var så farlig som jag och grannarna hade sagt, men de sa själva att det var tur att han fälldes för han hade haft ihjäl någon här inom kort. Älgen hade en gammal skada på ena bogen (tror jag, kan inte så mkt om älgen anatomi) men såg själv skadan. Skadan var läkt, men den var antingen från en krock eller en stångskada. Denna älgen fungerade inte normalt och nu kan vi äntligen känna oss trygga igen. Jag är tacksam att polis och skyddsjägare tog de hela på allvar- även om det satt långt inne. Det som har känts mest jobbigt, förutom att man varit rädd och hela tiden sett sig om över axeln är att det är så många som inte tror på mig. De har inte förstått alvaret med älgen och hur farlig den faktiskt var.
Inslag från morgonen i radio P4 Halland. Spela fram till 3:44:45 om ni inte vill lyssna på hela inslaget.

Ett svar till “Äntligen kan vi känna oss trygga igen”

  1. Bra känner jag att vi (framförallt du) fått upprättelse. För det är klart att man blir ju än mer matt av sånt här om man inte blir betrodd. Bra jobbat Tina.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 oktober 2019

Mössen kommer närmare- hur ska vi kunna hålla dom i schack….

mus Hösten är på ingång och det medför även att mössen söker sig in i hönshuset igen, men denna gången är vi redo. Förra årets mus och råttinvasion fick oss att tänka till rejält. Alla hål är tätade med hönsnät och fogskum. Fodret förvaras i täta tunnor och nu åker musfällorna upp. I flera år har vi kört med traditionella slagfällor, och som det är nu så tar vi 5-8/vecka. Nu ska vi ladda upp rejät! Jag stod inne på Granngården och valde mellan 2 olika varianter. Helst skulle jag vilja använda en mus/råttskrämma som håller djuren borta från hönshuset med ljud.

silverline

De hade en ”Mus och Råtttfritt” från Silverline som sänder ut ett avancerat ultraljud med anpassade frekvenser och ett varierat ljudtryck som skrämmer, avskräcker och stör möss och råttor naturliga sätt att bete sig och kommunicera. Detta stressar dem och skapar en odräglig miljö. Ljudet påverkar inte tamdjur eller människor- förutom tamgnagare. Då vi har kaninerna i hönshuset vintertid (i foderkammaren) så var inte denna ett alternativ. Men jag tror att jag kommer satsa på en sån till våren när kaninerna har flyttat ut igen.

 

victor

Istället blev den en elektriskt musfälla från Victor som komplement till våra slagfällor. Vi gillar ”Supercat” för den är enkel att ladda och man slipper ta i musen när den är fångad, vi har även en äldre modell av liknande märke.

supercat pro

Nu laddar vi upp foderkammaren med alla 3 för att se vilken som var bäst!

Under flera nätter så fick vi ett jämt utfall. 3 av 3. Men så plötligt ena morgonen så hade vi fått 4 möss i 3 fällor. I den elektriska var de dubbelfångst! Jag gillar verkligen den elektriska fällan- dels så slipper man ta i musen, ingen risk för att man klämmer fingrar när man laddar- och varken hönsen eller katten kan komma åt och klämma sig. I våras hade tuppen smitit in i foderkammaren och lyckats komma åt den ena musfällan- han kom stolt, men en aning förvirrad ut med en slagfälla i haklappen. Han var väldigt tacksam över att bli av med sitt nya ”smycke”. Detta är ingen risk med den elektriska fällan. Enda nackdelen är väl att den går på batteri. Men jag har uppladdningsbara batterier, och laddning ska räcka till 100 möss. Dock har jag redan tappat räkningen på hur många möss vi har fångat i den. Är man tekniknörd, eller vill vara extra effektiv så har ”Victor” kommit med en ny variant på elektriska fällan med wifi. Då får man en avisering varje gång man har en fångst i fällan och kan tömma den fortare. Men risken är att den hade plingat hos oss hela natten…. Vi laddar våra musfällor med hönsmat- funkar klockrent och finns alltid tillgängligt i ett hönshus.

hönsfoder

 

Egentligen skulle vi nog behöva 2 effektiva katthonor som hjälpte oss att hålla ”besättningen” i schack. Men vår svanslöse lille vildkatt Svarten, som nu börjar bli till åren gillar inte andra katter. Så länge han finns kvar så kommer här inte hem fler katter. Han har slutat jaga möss, men igår när jag vittjade fällorna så satt han nöjd och kikade på tills mössen låg i hinken. Då såg han till att förse sig. Han verkar allmänt nöjd med att slippa jaga mer….

cat-618470_1920

Visste du att:

Möss förökar sig extremt fort.

Ett experiment som genomfördes med 12 hanar och 12 honor medförde att antalet möss blev 2000 efter åtta månader. Det gäller att ta tag i problemet innan det spårar ut.

En mus tar sig in genom ett 6–7 mm litet hål.

En mus kan hoppa 30 cm.

Ordet ”mus” (eller ”mouse” på engelska) kommer från 4000 år gamla sanskrit ordet ”serbiska” och betyder ”tjuv” eller ”stjäla”

En mus blir könsmogen efter tre veckor.

En husmus klarar sig länge utan tillgång till vatten.

Mössen bosätter sig i närheten av mat eftersom de vill äta 15-20 gånger per dag. Möss brukar inte gå längre än 3-8 meter för att hitta mat katz-2821316_1920

15 svar till “Mössen kommer närmare- hur ska vi kunna hålla dom i schack….”

  1. Tina, påverkar inte de här ”gnagarskrämmarna” hönsen? Jag är lite dålig på djuranatomi så jag kan inte avgöra vilka djur som påverkas och varför. Att ha en skrämmare i hönshuset verkar ju som en bättre idé än att behöva vittja fällor hela tiden.

    • Enligt leverantörens ska de enbart gnagarljud blir störda. Detta pga olika frekvenser på ljudet. Under sommaren är vårt hönshus tomt. Då hönsen flyttar till sommarhagar, och kaninerna ut. Så då kommer det upp en sån skrämma.

  2. Finns en vetenskapligt utförd studie, har glömt av vem, som kom fram till att elektroniska musskrämmare är verkningslösa; mössen är aldeles för smarta!

    • Ändå har jag hört många som har pratat gott om dom- jag är nog ändå redo att testa- till sommaren när kaninerna har flyttat ut igen.

  3. Har haft elektroniska musskrämmare i många år och det fungerar utmärkt! Bor i ett gammalt hus och har det i flera rum och våningar! Det bästa jag skaffat!

  4. Citat: Ordet ”mus” (eller ”mouse” på engelska) kommer från 4000 år gamla sanskrit ordet ”serbiska” och betyder ”tjuv” eller ”stjäla”.

    Förlåt? Källa?

  5. Vi har haft ”musproblem ” i vår husbil. Ifjol fick vi rådet att sätt in Wunderbaum med valfri doft. Sagt och gjort, inte en muslort trotts rekordåret med många möss. Tur? Men ett billigt alternativ iaf. Gör samma lika i år.

  6. vi har en fälla dom går in i ,har fått en eller 2 nästan varje morgon i 3-4 veckor ,vi har också en skrämma inne förra året hade v inte en enda inne så vi får nog byta skrämma ,har 5 katter men dom tycker att dt är bekvämt att husse fångar möss åt dom

  7. Vi har använt musskrämma i 4 år på lantstället, ett gammalt timmerhus som är omöjligt att staänga ute mössen från, vi är glada så länge större djur inte tar sig in… Vanlig musfälla är inte aktuellt då det ibland är 2-3 veckor innan vi kommer dit.
    Det har fungerat kanon. Vi slår om ljudet med jämna mellanrum (finns olika att välja mellan) och har inte haft några problem med möss sen vi skaffade dom, den sitter i köket och det fungerar även för att skrämma dom på övervåningen.. Dessförinnan hade vi möss som åt allt, fick se en mus som snott en lakrits som inte gick in genom sprongan där han skulle in… sjukt söt när han slet med lakritsen från alla håll. Numera får vi behålla lakritsen!

    • Härligt att höra att de hjälper! Kommer kolla så det säkert finns olika ljudinställningar på dom när jag beställer hem. Tack för tipset!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 oktober 2019

Aggressiv älg och första nattfrosten

Ibland springer tiden iväg och man förstår inte hur man ska hinna med allt som behöver göras….. Vet inte ens var man ska börja..

När vi kom hem från Spanien så fick vi höra från flera grannar att det är en älg som har betett sig konstigt. Sånt som händer när man bor granne med skogen. Men när min pappa ringer och berättar att han blivit jagad av älgen och ingen tar tag i det, så får man helt enkelt göra det själv. Vi börjar ringa runt till grannar, jägare, kommunen, skyddsjägare, viltvårdshandläggare och alla ger oss svaret: Ring polisen! Så det är vad vi får börja göra. Aggressiv älg sätter skräck i Väröbacka Vi skriver ut informationslappar som delas ut till alla grannar och sätter upp varningsskyltar på alla infarter till skogen för att varna alla som rör sig i skogen. Älgen visar sig flera gånger dagligen och gör både utfall och stångar även ner en av mina grannar i sin egen trädgård. Polisen vill bara att vi fortsätter ringa in när det inträffar incidenter. Inget händer…… Jag kör min dotter till och från skolan varje dag. Skulle aldrig förlåta mig om något händer henne. En torsdagseftermiddag när polisen ringer tillbaks för återkoppling så rinner allt av mig. Berättar alla incidenter som har inträffat och då visar de sig att polisen har inte lyckats att sammanställa allt som har hänt och ber mig göra det. Jag lägger hela fredagen på att ringa runt till flera grannar- berättelserna man får höra är helt sjuka. De flesta attacker har inträffat inne i deras trädgårdar. Jag sammanställer en lista med datum, tid, adress, vad som har hänt och kontaktuppgifter till alla inblandade. När jag mailar in listan under helgen så blir jag snabbt uppringd på måndag morgon och får bekräftat att beslutet är beviljat. Skyddsjägare kommer att gå ut i skogen och avliva älgen. En stor sten föll från mina axlar. Äntligen kan vi gå ut i skogen igen och njuta av våra älskade skogspromenader.

Under tisdagen är de ute i skogen och söker av halva området. De hittar en älg ganska omgående, men det är fel älg, så sökandet fortsätter. De avbryter sökandet och säger att älgen inte är här. Dock har de bara sökt av halva skogen, inte ens den delen där vi bor. Efter detta ber skyddsjägaren mig att återkomma när älgen syns. Vilket har varit svårt. Han har varit i flera trädgårdar, men tidigt på mornarna. Så ingen kontaktar mig förrän dagarna efter att han varit där. Vi behöver färska uppgifter på vart älgen befinner sig.

Skyddsjägarna fick 2 veckor på sig att få tag i tjuren, men än länge har de gått trögt. Snart har dessa 2 veckor gått och jag vet inte vad som händer sen…. Älgjakten drar snart igång- men då får han inte skjutas, då fördelningen av älgar är satt och här får endast en ko skjutas i år. Innan polisen beviljade tillståndet så valde jag att kontakta Varbergs Posten för att få draghjälp att sätta fart på tillståndet. Det jag inte hade räknat med de stora pressuppdåd som skulle bli av detta. Dagen efter artiklen började tidningar, radio och tv ringa…. Det var verkligen inte min avsikt. Känns som att hela grejen spårade ur. Och vi har ändå inte blivit av med själva ”problemet”

Här är en del av vad som har skrivits om händelsen Varbergs Posten https://www.facebook.com/BrantasGard/photos/a.711224172226930/2952630654752926/?type=3&theater Hallands Nyheter https://www.hn.se/nyheter/varberg/%C3%A4lgen-attackerade-mats-i-tr%C3%A4dg%C3%A5rden-1.18775807 Radio Halland https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=7315918 TV 4 https://www.tv4play.se/iframe/video/12503815 Expressen https://www.expressen.se/gt/algen-satter-skrack-i-hela-villaidyllen-flera-attacker/ SVT https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/aggressiv-alg-sprider-oro-i-grannskap-i-varobacka SVT https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/mats-stangades-av-algen-i-sin-egen-tradgard Mitt i allt detta så fick vi första rejäla frostnatten och försöker ta hand om all skörd som måste upp. Svärmor kom och hjälpte mig plocka upp all potatis. 10 backar blev det i år. Bästa året någonsin för oss- och då har vi inte ens varit hemma och skött om vårt grönsakland. Bordet, golvet och taket i köket fyllt upp med tomater, gurka, chili, squash, pumpor, hallon, kiwi, rödbetor, romanesco, broccoli och mycket mer. Bara att börja steg för steg att torka, koka och frysa in.

Även om frosten är vacker- så skapar den mycket jobb….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 oktober 2019

Vitlök och Scharlottenlök

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården

Vitlök har kommit på modet att odla igen. Kanske för att det är så svårt att misslyckas, eller bara för att det är så kul att testa olika sorter. Få grödor är så vackra att lagra som vitlök- i en korg eller en fläta på väggen i allt från vitt till rosa och lilarandiga sorter vitlök Hösten är på intåg och dags att börja planera näst års lökskörd. De som ska sättas redan i höst är vitlök och scarlottenlöken Longor. Förra året köpte vi sättlök till scharlottenlök från Semeco, i år ska vi testa att använda utsädet från våra egna lökar. Har läst på flera ställen att de ska fungera bra. Vitlök har vi eget utsäde, men kompletterar med några nya lökar av Messidrome. Löken sätts på senhösten, gärna några dagar innan tjälen går i jorden. Det är lite olika tid beroende på vart i landet man bor. Men här på västkusten runt november/december. Det är viktigt att inte sätta lökarna för tidigt så de börjar växa för mycket under hösten och har svårt att klara vintern. Det är lökens klyftor som sätts, en och en. De ligger i jorden under hela vintern och börjar växa på allvar till våren. Under sommaren utvecklas löken med alla sina klyftor och med start sista delen av juli kan skörden påbörjas. garlic-139659_1920

Viktigt att tänka på!

Köp ditt utsäde i god tid så du inte står utan. De tar ofta slut och hittar du bara några enstaka skrumpna lökar kvar i korgen, så brukar de inte vara de bästa som är sparade till sist…. Vanliga trädgårdsbutiker brukar ha vitlök från sensommaren eller början av hösten. Det är även viktigt att man antingen använder eget utsäde eller köper certifierat utsäde som är fritt från virus och behandlingar samt är härdiga i vårt klimat. Det finns en del som har köpt från vanlig mataffär och fått med sig hemska virus och behövt byta ut jorden för att kunna odla igen. Löken är känslig för blöta, vi odlar i upphöjda bäddar och bänkar, därför har vi haft några problem med dålig skörd pga blöta. Lök gillar gödsel, så vi förbereder bädden innan vi sätter löken, på våren när blasten sticker upp så täcker vi en tjockt lager gräsklipp och vattnar med både guldvatten och nässelvatten och i år var lökarna större än vanligtvis! Innan vi sätter höstlökarna så ”preppar” vi bäddarna. Vi gräver ner kompost, strör ut benmjöl och fyller upp en skottkärra med gräsklipp/organiskt så vi kan täcka bädden efter sättningen, för att hålla kvar både fukt och lökarna i jorden, som annars har en liten förmåga att vilja krypa upp. Funderingarna går varje år till hur mycket lök man ska sätta. Vi räknar med att vi i snitt gör av med 2 vitlök/vecka. Vissa veckor går mer och vissa veckor går de mindre. Sen går det ju mer när man ska göra örtsalt, chilisås etc. Sen måste de ju bli lök som räcker till nästa års utsäde. Vi sätter runt 120-150 vitlöksklyftor/år för att ha en buffert. I år blev de extra fina! Vi har olika sorter, dock inte koll på vilken sort som är vilken längre. En av favoriterna i många år har varit Thermidrome, Cledore och Messidrome tills vi även lyckades komma över Alexandra, en rysk större sort som ger lite lilafärgat skal på klyftorna. Nu när vi har eget utsäde så blir de en härlig mix av alla de 4. Förra året var första året vi satte scharlottenlök på hösten och det kommer vi absolut göra igen. Vi lär oss hela tiden nya sätt att odla och man sparar både tid på våren och det ger en tidigare skörd. För oss är det viktigt för då hinner vi med en 2:a och ibland även en tredje gröda på samma yta. Det gäller att tänka smart- inte bara i kvadrat.

scharlottenlök Vitlök sorter:

Messidrome- Detta är en ekologisk vitlök från sydöstra Frankrike. En tidig, köldtålig och pålitlig sort med fyllig smak. Skörda den färsk i maj och ät som purjolök eller slutskörda den i augusti och torka i fläta.

Thermidrome – Detta är vitlöken för dig som älskar det franska köket. Den är stor, tidig och mycket köldtålig. Den har en svagt lila färgton och passar bra för lagring.

Dukat– Det här är en vit, oljerik och medeltidig sort från Tjeckien med stora saftiga klyftor. Den har en fantastisk, het smak och är inte bara köldtålig och sjukdomsresistent utan kan även lagras under lång tid.

Messidor– Pålitlig sort som alltid ger jämna och stora skördar. Mycket fin, mustig smak

Alla sorterna finns på Granngården– med var ute i god tid. För de kommer ta slut- de gör de varje år!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 oktober 2019

Nytt steg i resan mot självförsörjning

Innehållet innehåller en annonslänk till Granngården

Ett nytt steg på vår resa att bli självförsörjande på allt från grönsaker till gödsel har börjat. Vi har under flera år komposterat med våra snurrbara varmkomposter och varit mycket nöjda med dom. Men här kan man inte ta tillvara på lakvattnet- som är en otrolig näringskälla. Vi har nu börjat kompostera med Urban Garden från Granngården.

Den här typen av kompostering kallas ofta för bokashi. Bokashi är i grunden ett varumärke för hushållskomposter, men har blivit ett begrepp för kökskompostering. Med komposthinken Urban Garden som man hittar på Granngården kan man ägna sig åt just denna typ av kompostering av matavfall inomhus.

Med hjälp av bokashi kan du enkelt och smidigt omvandla ditt matavfall till näringsrik jord utan att behöva använda kemikalier. Det enda du tillsätter är kompostströ som innehåller vetekli, vatten, mikroorganismer, rörsockermelass och EM-1.

Så hur gör du?

När du har fått hem ditt paket från Granngården så monterar du enkelt på kranen på hinken och sätter igång. Matavfallet packas läggs med fördel i en egen hink först, då man ville hålla ner syrenivån i hinken. Så vi lägger enbart i 1 gång/dag.

Strö över kompostströet som är preparerat med särskilda mikroorganismer som förbereder materialet för nedbrytningen. Dessa fermenterar/mjölksyrar kökskomposten i en syrefri miljö. Packa materialet så det blir lufttätt.

Hinken står inomhus i rumstemperatur och jäser i två till tre veckor, därefter grävs komposten ner i landet, bäddar eller krukor. När det är varmt utomhus bryts komposten ner till färdig jord på cirka 4 veckor, kortare om kökskomposten är mer finfördelad. På våren och hösten kan de ta lite längre tid. Växterna trivs och maskarna frodas.

Om de börjar lukta illa så har jäsningsprocessen blivit fel. Det beror oftast på att det blivit för blött i hinken eller för att för lite strö använts.

Det finns så många fördelar med denna typ av kompostering!

Matavfallet behöver inte samlas in och transporteras bort av kommunen. Vi sparar bränsle och pengar, minskar utsläpp och tar hand om jorden på ett bra sätt- det kan man väl inte tacka nej till! Så gör som vi har gjort gå in och beställ din kompost på Granngården redan idag!
Urban Garden

Mitt bästa tips är nog ändå att beställa 2 hinkar på en gång. Detta för att när den första hinken är full så bör den stå några veckor och ”jäsa” under tiden fyller du då nästa hink.

Fördelarna med denna typen av kompostering.

*Snabb och enkel kompostering. Passar både dig som bor på landet eller i stan

*Du minskar matavfallet och på så vis minskar du vikten i din avfallstunna och sparar både pengar och miljö.

*Bästa näringen du kan få till dina växer- från ditt eget avfall

*Luktfritt- så länge så lägger på tillräckligt med strö och tappar ut lakvattnet någon gång/vecka

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i kundklubben

Vi är över en miljon medlemmar som alla kan ta del av extra förmånliga erbjudanden, klubbdagar och aktiviter.

Bli medlem

Läs mer om kundklubben här.