Grannliv
Brantas gård
16 oktober 2019

Groddning och skottning- steg för steg

Inlägget är ett samarbete med Sproutly

Har du testat att grodda och spira? Det är väldigt enkelt. Det är bara att komma igång!

 

Jag har varit en periodare, groddat lite i omgångar, men aldrig riktigt gått in för det. När vi var på levande Föda Skolan utanför Malaga så väcktes detta till liv och nu har det blivit en del av vår vardag. Många har frågat hur vi gör nu när vi har kommit hem från Spanien och vad vi använder för frön och grejer- därför är det extra kul att gör detta inlägg i samarbete med Sproutly.

Varför ska du grodda? Frön som ännu inte börjat gro gör allt de kan för att bevara och skydda sina livsviktiga näringsämnen, vilket gör det svårt för oss att absorbera dess nyttigheter, men så fort fröet får vatten och börjar gro sker förändringen! Sovande enzymer vaknar till liv, mineraler och proteiner blir lättare för vår kropp att ta upp och vitaminmängden ökar.

Vad är skillnaden på Grodd och Spiror? Grodden är det första stadiet i växtens livscykel. En svans tar sig ut genom fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet av fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans.

Besök Sproutly för mer inspiration och information

Sprior eller skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen söker solljus. Med hjälp av solljuset utvecklar skotten blad. Skott klipps av från sin rot eller ärta/lins/frö. Skott kan odlas med bara vatten, i jord eller på fuktigt hushållspapper. Genom att låta skotten stå mörkt de första 3-4 dagarna och sen flytta fram till ljusare miljö kommer de få en längre stam. Denna metod används ofta av kommersiella odlare, speciellt för ärtskott.

Fyra av våra favoriter

Alfalfa, Ärtskott och Solrosskott

Alfa Alfagroddar
En klassiker! Groddarna tar mellan 4-5 dagar att få till. På sommaren kan de vara klara redan på 3 dagar. De är groda att blanda ner i en sallad eller ha på en smörgås tillsammans med keso och skinka. Alfalfagroddar innehåller mineraler, proteiner, C-vitamin, B-vitamin och E-vitamin. Dessutom sägs de motverka gaser.

Mungbönsgroddar
Mungbönan hör till en av de bönor som går snabbast att grodda. Själva bönan är en liten oval rackare som ser ut som adzuki – förutom att den är grön. Mungbönor innehåller järn ger oss bättre immunförsvar. Innehåller även folsyra. Bra för gravida, men även för celldelning.  Den innehåller även B-vitamin- bra för hår och naglar. På ett par dagar får man fina groddar som passar bra i sallader, wokar och soppor. Gott är också att blanda i mungböngroddarna i en röra och fylla i crêpes.

Blötlagda linser

Linsgroddar
Alla typer av linser är goda att grodda. Kul är också att det finns fler olika färger att tillgå. Varför inte prova gula eller röda linser som omväxling till vanliga gröna? Linser innehåller protein, mineral och kostfiber. Vanligast är att ha linser i soppa, så varför inte ha groddade linser i soppan? Eller kanske en matig sallad uppblandad med bondbönor, tomat och röd lök?

Ärtskott redo att sköras

Ärtsskott
Sockerärtsskott skördar man vanligtvis från en stor sockerärtsplanta, då kommer det dessutom hela tiden nya skott. De små skott som dyker upp på befintliga grenar och i grenfästen kan klippas av och användas i sallader. Både blommor, knorvlar och skott går att äta på sockerärten och smakar som själva sockerärten. Gröna och gula ärtor kan även skottas och ätas. Jag måste bara får berätta att vi gjorde en ärtpesto nere i Spanien. Det var så otroligt gott. Ska försöka skriva ihop receptet på den.

Ärtskottspesto med rostade solroskärnor

Så var börjar man??

Du kan använda avancerade maskiner som vattnar dina groddar som vi hade i Spanien, eller en vanlig glasburk och en sil. Vill man göra det enkelt att komma igång så har Sproutly flera jättefina startpaket med allt du behöver.

Visst är det en fin gå-bort-present!

Det finns några viktiga regler att följa när man börjar grodda:

  • Rengör fröna
  • Blötlägg fröna för att aktivera dem
  • ”Vattna” Skölj groddarna med vatten när de är nästintill torra och låt vattnet rinna av helt. 
  • Skörda när groddarna har uppnått önskad storlek​​!

Så här groddar vi

Alfalfa
Skölj fröna noga. Blötlägg 8-12 timmar. Sen är det viktigt att inte skölja fröna för mycket och låta de torka upp innan man sköljer eller sprutar med en sprayflaska. Det finns ingen grodd som vi har misslyckats så mkt som med alfalfa. Men när man väl får till de så smakar de ljuvligt.Tar 4, max 5 dagar innan de är färdiga. Låt de inte stå för länge för då växer de ihop och man vill att de behåller sin friska smak.

Alfalfa groddar

Bovete
Skölj fröna noga. Blötlägg 24 timmar. De ökar ungefär 2 gånger sin egen volym Skölj 10 gånger under 24 timmar. Tillväxt i 24 timmar, tills man ser en liten svans. Får absolut inte ligga i vatten, då de kan surna. Låt de vara i kylen om ni inte ska torka dom.

Mungbönor
Äter du varje dag så grodda varannan till var tredje dag för att alltid ha färska bönor.

Mät upp 1-2 dl bönor och skölj dem noga i ljummet vatten i nån minut. Blötlägg i 8 timmar Häll av vattnet och skölj groddarna och häll av. Låt stå i burken. De vill inte ha för fuktigt, men absolut inte för torrt. Låt stå 2-3 dagar. Skaka inte burken- då kan svansen oxidera och bli brun. Förvara i kylen. I en tät burk håller de i 1-2 veckor.

Mungbönor redo att skördas

Linser
Mät upp 1-2 dl linser och skölj dem i ljummet vatten i nån minut. Blötlägg i 12-24 timmar Häll av vattnet och skölj groddarna och häll av. Låt stå i burken. De vill inte ha för fuktigt, men absolut inte för torrt. När de nästintill har torkat så skölj dom igen. Låt stå 3-4 dagar. Skaka inte burken- då kan svansen oxidera och bli brun. Förvara i kylen. I en tät burk håller de i 1-2 veckor.

Vill du testa fler sorter så kan jag rekommendera att kolla in Groddskolan hos Sproutly. Där hittar vi mycket inspiration. När du har fått kläm på att grodda- så kan du börja samgrodda!

Johan Whalström på Levande Föda Skolan i Spaninen testar våra ärtskott

När vi var i Spaninen så odlade vi en hel del skott på brickor. Hemma hade vi enbart odlat ärtskott på brickor. Så detta blev något helt nytt för oss. Johan Whslström som driver Levande Föda Skolan i Malaga har använt sig av Ikeas brickor med distansbrickor att ha under.

Ärtskott- 1 stor bricka

Väg upp 350g vete. Blötlägg 24 timmar Skölj Tillväxt i 24-48 timmar. Skölj 3 ggr/dag Ställ en perforerad bricka på en hel bricka med distanser emellan. Fyll på 3 cm jord och packa de så de blir 2,5 cm Vattna rikligt Så ärtor tätt, men inte dubbelt. Duscha Täck med en upp och ner vänd bricka i 2 dagar. Duscha 2 ggr/dag Skörda när de är 10-14 cm Kan skördas 3 ggr. Här är en film med Jonas från Spoutly där han berättar mer om hur man kan göra:

Vetegräs sägs vara ”ungdomens källa”. Det har nämligen visat sig att vetegräs med det höga halt klorofyll kan förnya celler och minska cancerrisken. Dessutom innehåller vetegräs massor av vitaminer, mineral och aminosyror som hjälper till att bygga upp kroppen. När man börjar med vetegräsjuice så ska man börja försiktigt. De sätter bra fart på magen 😉

Vetegräs – 1 stor bricka

Väg upp 300g vete. Blötlägg 12 timmar Skölj Tillväxt i 24 timmar. Skölj 3 ggr/dag Ställ en perforerad bricka på en hel bricka. Fyll på 2 cm jord och packa de så de blir 1,5 cm Vattna rikligt Så vetet tätt, men inte dubbelt. Duscha Täck med en upp och ner vänd bricka i 2 dagar. Duscha 2 ggr/dag Skörda när de är 12-14 cm En skörd

Solros – 1 stor bricka

Ska de skottas så använd de med svart skal. De som säljs i mataffären kan man aktivera, men de brukar inte bli bra att skotta dessa.

Väg upp 300g frön. Blötlägg i 24 timar Skölj Tillväxt 24-48 timmar. Skölj 3 ggr/dag Ställ en perforerad bricka på en hel bricka med distanser emellan. Fyll på 3 cm jord och packa de så de blir 2,5 cm Vattna rikligt Så solrosfröna tätt, men inte dubbelt. Duscha Täck med en upp och ner vänd bricka i 2 dagar. Duscha 2 ggr/dag Skörda när de är 12-14 cm En skörd

Här är en film med Jonas från Spoutly där han berättar mer om hur man kan göra:

Bovete- 1 stor bricka

Väg upp 300g bovete. Blötlägg 24 timmar. De ökar ungefär 2 gånger sin egen volym Skölj Tillväxt i 48 timmar. Skölj 3 ggr/dag Ställ en perforerad bricka på en hel bricka. Fyll på 2 cm jord och packa de så de blir 1,5 cm Vattna rikligt Så bovetet tätt, men inte dubbelt. Duscha Täck med en upp och ner vänd bricka i 2 dagar. Duscha 2 ggr/dag Skörda när de är 8-10 cm En skörd

Vad kan gå fel? Hur vet man om groddarna har blivit dåliga? Lukta!!!! Luktar de starkt eller lite skumt. Skölj och lukta igen. Luktar de fortfarande illa så släng och börja om. Det är sällan som groddar möglar. De kan få rothår- det är inte mögel. De kan de få när de inte fått vatten på 6-8 timmar. Skölj då så försvinner rothåren.

Ska du åka bort och inte kan vattna, så kan man pausa dom, genom att sätta in dom i kylen. Då kan man fortsätta när man kommer hem igen.

Är du sugen på att börja grodda?? Just nu får du 15% med en exklusive rabattkod ”BRANTASGåRD” ger 15% hos Sproutly.

Nedan visar Jonas från Sproutly de som är de svåraste vid groddning och det är sköljningen. Titta på hans tips och det kommer gå mycket lättare.

Lycka till med din groddning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Äntligen kan vi känna oss trygga igen

Som ni kanske har läst har vi haft problem med en aggressiv älg under de senaste veckorna. Vi fick igenom ett tillstånd från polisen att älgen skulle avlivas. Men älgen hade dragit vidare. De som inte kom till min kännedom var att älgen nu hade börjat attackera folk på andra sidan sidan motorvägen. I måndags löpte tillståndet ut och det gällde bara för denna sidan motorvägen. Allt kändes hopplöst. Men i tisdags fick skyddsjägarna förlängt tillståndet och utökat området. Under onsdagsmorgonen var skyddsjägarna ute. Ser älgen på åkern, men älgen ser även dem. Han går omedelbart till attack och skjuts 2 meter från jägarna. Jägarna ringde upp mig direkt och jag var tvungen att åka dit för att se att det verkligen var sant.
Varken jägarna eller många andra trodde att han var så farlig som jag och grannarna hade sagt, men de sa själva att det var tur att han fälldes för han hade haft ihjäl någon här inom kort. Älgen hade en gammal skada på ena bogen (tror jag, kan inte så mkt om älgen anatomi) men såg själv skadan. Skadan var läkt, men den var antingen från en krock eller en stångskada. Denna älgen fungerade inte normalt och nu kan vi äntligen känna oss trygga igen. Jag är tacksam att polis och skyddsjägare tog de hela på allvar- även om det satt långt inne. Det som har känts mest jobbigt, förutom att man varit rädd och hela tiden sett sig om över axeln är att det är så många som inte tror på mig. De har inte förstått alvaret med älgen och hur farlig den faktiskt var.
Inslag från morgonen i radio P4 Halland. Spela fram till 3:44:45 om ni inte vill lyssna på hela inslaget.

Ett svar till “Äntligen kan vi känna oss trygga igen”

  1. Bra känner jag att vi (framförallt du) fått upprättelse. För det är klart att man blir ju än mer matt av sånt här om man inte blir betrodd. Bra jobbat Tina.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 oktober 2019

Mössen kommer närmare- hur ska vi kunna hålla dom i schack….

mus Hösten är på ingång och det medför även att mössen söker sig in i hönshuset igen, men denna gången är vi redo. Förra årets mus och råttinvasion fick oss att tänka till rejält. Alla hål är tätade med hönsnät och fogskum. Fodret förvaras i täta tunnor och nu åker musfällorna upp. I flera år har vi kört med traditionella slagfällor, och som det är nu så tar vi 5-8/vecka. Nu ska vi ladda upp rejät! Jag stod inne på Granngården och valde mellan 2 olika varianter. Helst skulle jag vilja använda en mus/råttskrämma som håller djuren borta från hönshuset med ljud.

silverline

De hade en ”Mus och Råtttfritt” från Silverline som sänder ut ett avancerat ultraljud med anpassade frekvenser och ett varierat ljudtryck som skrämmer, avskräcker och stör möss och råttor naturliga sätt att bete sig och kommunicera. Detta stressar dem och skapar en odräglig miljö. Ljudet påverkar inte tamdjur eller människor- förutom tamgnagare. Då vi har kaninerna i hönshuset vintertid (i foderkammaren) så var inte denna ett alternativ. Men jag tror att jag kommer satsa på en sån till våren när kaninerna har flyttat ut igen.

 

victor

Istället blev den en elektriskt musfälla från Victor som komplement till våra slagfällor. Vi gillar ”Supercat” för den är enkel att ladda och man slipper ta i musen när den är fångad, vi har även en äldre modell av liknande märke.

supercat pro

Nu laddar vi upp foderkammaren med alla 3 för att se vilken som var bäst!

Under flera nätter så fick vi ett jämt utfall. 3 av 3. Men så plötligt ena morgonen så hade vi fått 4 möss i 3 fällor. I den elektriska var de dubbelfångst! Jag gillar verkligen den elektriska fällan- dels så slipper man ta i musen, ingen risk för att man klämmer fingrar när man laddar- och varken hönsen eller katten kan komma åt och klämma sig. I våras hade tuppen smitit in i foderkammaren och lyckats komma åt den ena musfällan- han kom stolt, men en aning förvirrad ut med en slagfälla i haklappen. Han var väldigt tacksam över att bli av med sitt nya ”smycke”. Detta är ingen risk med den elektriska fällan. Enda nackdelen är väl att den går på batteri. Men jag har uppladdningsbara batterier, och laddning ska räcka till 100 möss. Dock har jag redan tappat räkningen på hur många möss vi har fångat i den. Är man tekniknörd, eller vill vara extra effektiv så har ”Victor” kommit med en ny variant på elektriska fällan med wifi. Då får man en avisering varje gång man har en fångst i fällan och kan tömma den fortare. Men risken är att den hade plingat hos oss hela natten…. Vi laddar våra musfällor med hönsmat- funkar klockrent och finns alltid tillgängligt i ett hönshus.

hönsfoder

 

Egentligen skulle vi nog behöva 2 effektiva katthonor som hjälpte oss att hålla ”besättningen” i schack. Men vår svanslöse lille vildkatt Svarten, som nu börjar bli till åren gillar inte andra katter. Så länge han finns kvar så kommer här inte hem fler katter. Han har slutat jaga möss, men igår när jag vittjade fällorna så satt han nöjd och kikade på tills mössen låg i hinken. Då såg han till att förse sig. Han verkar allmänt nöjd med att slippa jaga mer….

cat-618470_1920

Visste du att:

Möss förökar sig extremt fort.

Ett experiment som genomfördes med 12 hanar och 12 honor medförde att antalet möss blev 2000 efter åtta månader. Det gäller att ta tag i problemet innan det spårar ut.

En mus tar sig in genom ett 6–7 mm litet hål.

En mus kan hoppa 30 cm.

Ordet ”mus” (eller ”mouse” på engelska) kommer från 4000 år gamla sanskrit ordet ”serbiska” och betyder ”tjuv” eller ”stjäla”

En mus blir könsmogen efter tre veckor.

En husmus klarar sig länge utan tillgång till vatten.

Mössen bosätter sig i närheten av mat eftersom de vill äta 15-20 gånger per dag. Möss brukar inte gå längre än 3-8 meter för att hitta mat katz-2821316_1920

Ett svar till “Mössen kommer närmare- hur ska vi kunna hålla dom i schack….”

  1. Tina, påverkar inte de här ”gnagarskrämmarna” hönsen? Jag är lite dålig på djuranatomi så jag kan inte avgöra vilka djur som påverkas och varför. Att ha en skrämmare i hönshuset verkar ju som en bättre idé än att behöva vittja fällor hela tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 oktober 2019

Aggressiv älg och första nattfrosten

Ibland springer tiden iväg och man förstår inte hur man ska hinna med allt som behöver göras….. Vet inte ens var man ska börja..

När vi kom hem från Spanien så fick vi höra från flera grannar att det är en älg som har betett sig konstigt. Sånt som händer när man bor granne med skogen. Men när min pappa ringer och berättar att han blivit jagad av älgen och ingen tar tag i det, så får man helt enkelt göra det själv. Vi börjar ringa runt till grannar, jägare, kommunen, skyddsjägare, viltvårdshandläggare och alla ger oss svaret: Ring polisen! Så det är vad vi får börja göra. Aggressiv älg sätter skräck i Väröbacka Vi skriver ut informationslappar som delas ut till alla grannar och sätter upp varningsskyltar på alla infarter till skogen för att varna alla som rör sig i skogen. Älgen visar sig flera gånger dagligen och gör både utfall och stångar även ner en av mina grannar i sin egen trädgård. Polisen vill bara att vi fortsätter ringa in när det inträffar incidenter. Inget händer…… Jag kör min dotter till och från skolan varje dag. Skulle aldrig förlåta mig om något händer henne. En torsdagseftermiddag när polisen ringer tillbaks för återkoppling så rinner allt av mig. Berättar alla incidenter som har inträffat och då visar de sig att polisen har inte lyckats att sammanställa allt som har hänt och ber mig göra det. Jag lägger hela fredagen på att ringa runt till flera grannar- berättelserna man får höra är helt sjuka. De flesta attacker har inträffat inne i deras trädgårdar. Jag sammanställer en lista med datum, tid, adress, vad som har hänt och kontaktuppgifter till alla inblandade. När jag mailar in listan under helgen så blir jag snabbt uppringd på måndag morgon och får bekräftat att beslutet är beviljat. Skyddsjägare kommer att gå ut i skogen och avliva älgen. En stor sten föll från mina axlar. Äntligen kan vi gå ut i skogen igen och njuta av våra älskade skogspromenader.

Under tisdagen är de ute i skogen och söker av halva området. De hittar en älg ganska omgående, men det är fel älg, så sökandet fortsätter. De avbryter sökandet och säger att älgen inte är här. Dock har de bara sökt av halva skogen, inte ens den delen där vi bor. Efter detta ber skyddsjägaren mig att återkomma när älgen syns. Vilket har varit svårt. Han har varit i flera trädgårdar, men tidigt på mornarna. Så ingen kontaktar mig förrän dagarna efter att han varit där. Vi behöver färska uppgifter på vart älgen befinner sig.

Skyddsjägarna fick 2 veckor på sig att få tag i tjuren, men än länge har de gått trögt. Snart har dessa 2 veckor gått och jag vet inte vad som händer sen…. Älgjakten drar snart igång- men då får han inte skjutas, då fördelningen av älgar är satt och här får endast en ko skjutas i år. Innan polisen beviljade tillståndet så valde jag att kontakta Varbergs Posten för att få draghjälp att sätta fart på tillståndet. Det jag inte hade räknat med de stora pressuppdåd som skulle bli av detta. Dagen efter artiklen började tidningar, radio och tv ringa…. Det var verkligen inte min avsikt. Känns som att hela grejen spårade ur. Och vi har ändå inte blivit av med själva ”problemet”

Här är en del av vad som har skrivits om händelsen Varbergs Posten https://www.facebook.com/BrantasGard/photos/a.711224172226930/2952630654752926/?type=3&theater Hallands Nyheter https://www.hn.se/nyheter/varberg/%C3%A4lgen-attackerade-mats-i-tr%C3%A4dg%C3%A5rden-1.18775807 Radio Halland https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=7315918 TV 4 https://www.tv4play.se/iframe/video/12503815 Expressen https://www.expressen.se/gt/algen-satter-skrack-i-hela-villaidyllen-flera-attacker/ SVT https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/aggressiv-alg-sprider-oro-i-grannskap-i-varobacka SVT https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/mats-stangades-av-algen-i-sin-egen-tradgard Mitt i allt detta så fick vi första rejäla frostnatten och försöker ta hand om all skörd som måste upp. Svärmor kom och hjälpte mig plocka upp all potatis. 10 backar blev det i år. Bästa året någonsin för oss- och då har vi inte ens varit hemma och skött om vårt grönsakland. Bordet, golvet och taket i köket fyllt upp med tomater, gurka, chili, squash, pumpor, hallon, kiwi, rödbetor, romanesco, broccoli och mycket mer. Bara att börja steg för steg att torka, koka och frysa in.

Även om frosten är vacker- så skapar den mycket jobb….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 oktober 2019

Vitlök och Scharlottenlök

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården

Vitlök har kommit på modet att odla igen. Kanske för att det är så svårt att misslyckas, eller bara för att det är så kul att testa olika sorter. Få grödor är så vackra att lagra som vitlök- i en korg eller en fläta på väggen i allt från vitt till rosa och lilarandiga sorter vitlök Hösten är på intåg och dags att börja planera näst års lökskörd. De som ska sättas redan i höst är vitlök och scarlottenlöken Longor. Förra året köpte vi sättlök till scharlottenlök från Semeco, i år ska vi testa att använda utsädet från våra egna lökar. Har läst på flera ställen att de ska fungera bra. Vitlök har vi eget utsäde, men kompletterar med några nya lökar av Messidrome. Löken sätts på senhösten, gärna några dagar innan tjälen går i jorden. Det är lite olika tid beroende på vart i landet man bor. Men här på västkusten runt november/december. Det är viktigt att inte sätta lökarna för tidigt så de börjar växa för mycket under hösten och har svårt att klara vintern. Det är lökens klyftor som sätts, en och en. De ligger i jorden under hela vintern och börjar växa på allvar till våren. Under sommaren utvecklas löken med alla sina klyftor och med start sista delen av juli kan skörden påbörjas. garlic-139659_1920

Viktigt att tänka på!

Köp ditt utsäde i god tid så du inte står utan. De tar ofta slut och hittar du bara några enstaka skrumpna lökar kvar i korgen, så brukar de inte vara de bästa som är sparade till sist…. Vanliga trädgårdsbutiker brukar ha vitlök från sensommaren eller början av hösten. Det är även viktigt att man antingen använder eget utsäde eller köper certifierat utsäde som är fritt från virus och behandlingar samt är härdiga i vårt klimat. Det finns en del som har köpt från vanlig mataffär och fått med sig hemska virus och behövt byta ut jorden för att kunna odla igen. Löken är känslig för blöta, vi odlar i upphöjda bäddar och bänkar, därför har vi haft några problem med dålig skörd pga blöta. Lök gillar gödsel, så vi förbereder bädden innan vi sätter löken, på våren när blasten sticker upp så täcker vi en tjockt lager gräsklipp och vattnar med både guldvatten och nässelvatten och i år var lökarna större än vanligtvis! Innan vi sätter höstlökarna så ”preppar” vi bäddarna. Vi gräver ner kompost, strör ut benmjöl och fyller upp en skottkärra med gräsklipp/organiskt så vi kan täcka bädden efter sättningen, för att hålla kvar både fukt och lökarna i jorden, som annars har en liten förmåga att vilja krypa upp. Funderingarna går varje år till hur mycket lök man ska sätta. Vi räknar med att vi i snitt gör av med 2 vitlök/vecka. Vissa veckor går mer och vissa veckor går de mindre. Sen går det ju mer när man ska göra örtsalt, chilisås etc. Sen måste de ju bli lök som räcker till nästa års utsäde. Vi sätter runt 120-150 vitlöksklyftor/år för att ha en buffert. I år blev de extra fina! Vi har olika sorter, dock inte koll på vilken sort som är vilken längre. En av favoriterna i många år har varit Thermidrome, Cledore och Messidrome tills vi även lyckades komma över Alexandra, en rysk större sort som ger lite lilafärgat skal på klyftorna. Nu när vi har eget utsäde så blir de en härlig mix av alla de 4. Förra året var första året vi satte scharlottenlök på hösten och det kommer vi absolut göra igen. Vi lär oss hela tiden nya sätt att odla och man sparar både tid på våren och det ger en tidigare skörd. För oss är det viktigt för då hinner vi med en 2:a och ibland även en tredje gröda på samma yta. Det gäller att tänka smart- inte bara i kvadrat.

scharlottenlök Vitlök sorter:

Messidrome- Detta är en ekologisk vitlök från sydöstra Frankrike. En tidig, köldtålig och pålitlig sort med fyllig smak. Skörda den färsk i maj och ät som purjolök eller slutskörda den i augusti och torka i fläta.

Thermidrome – Detta är vitlöken för dig som älskar det franska köket. Den är stor, tidig och mycket köldtålig. Den har en svagt lila färgton och passar bra för lagring.

Dukat– Det här är en vit, oljerik och medeltidig sort från Tjeckien med stora saftiga klyftor. Den har en fantastisk, het smak och är inte bara köldtålig och sjukdomsresistent utan kan även lagras under lång tid.

Messidor– Pålitlig sort som alltid ger jämna och stora skördar. Mycket fin, mustig smak

Alla sorterna finns på Granngården– med var ute i god tid. För de kommer ta slut- de gör de varje år!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 oktober 2019

Nytt steg i resan mot självförsörjning

Innehållet innehåller en annonslänk till Granngården

Ett nytt steg på vår resa att bli självförsörjande på allt från grönsaker till gödsel har börjat. Vi har under flera år komposterat med våra snurrbara varmkomposter och varit mycket nöjda med dom. Men här kan man inte ta tillvara på lakvattnet- som är en otrolig näringskälla. Vi har nu börjat kompostera med Urban Garden från Granngården.

Den här typen av kompostering kallas ofta för bokashi. Bokashi är i grunden ett varumärke för hushållskomposter, men har blivit ett begrepp för kökskompostering. Med komposthinken Urban Garden som man hittar på Granngården kan man ägna sig åt just denna typ av kompostering av matavfall inomhus.

Med hjälp av bokashi kan du enkelt och smidigt omvandla ditt matavfall till näringsrik jord utan att behöva använda kemikalier. Det enda du tillsätter är kompostströ som innehåller vetekli, vatten, mikroorganismer, rörsockermelass och EM-1.

Så hur gör du?

När du har fått hem ditt paket från Granngården så monterar du enkelt på kranen på hinken och sätter igång. Matavfallet packas läggs med fördel i en egen hink först, då man ville hålla ner syrenivån i hinken. Så vi lägger enbart i 1 gång/dag.

Strö över kompostströet som är preparerat med särskilda mikroorganismer som förbereder materialet för nedbrytningen. Dessa fermenterar/mjölksyrar kökskomposten i en syrefri miljö. Packa materialet så det blir lufttätt.

Hinken står inomhus i rumstemperatur och jäser i två till tre veckor, därefter grävs komposten ner i landet, bäddar eller krukor. När det är varmt utomhus bryts komposten ner till färdig jord på cirka 4 veckor, kortare om kökskomposten är mer finfördelad. På våren och hösten kan de ta lite längre tid. Växterna trivs och maskarna frodas.

Om de börjar lukta illa så har jäsningsprocessen blivit fel. Det beror oftast på att det blivit för blött i hinken eller för att för lite strö använts.

Det finns så många fördelar med denna typ av kompostering!

Matavfallet behöver inte samlas in och transporteras bort av kommunen. Vi sparar bränsle och pengar, minskar utsläpp och tar hand om jorden på ett bra sätt- det kan man väl inte tacka nej till! Så gör som vi har gjort gå in och beställ din kompost på Granngården redan idag!
Urban Garden

Mitt bästa tips är nog ändå att beställa 2 hinkar på en gång. Detta för att när den första hinken är full så bör den stå några veckor och ”jäsa” under tiden fyller du då nästa hink.

Fördelarna med denna typen av kompostering.

*Snabb och enkel kompostering. Passar både dig som bor på landet eller i stan

*Du minskar matavfallet och på så vis minskar du vikten i din avfallstunna och sparar både pengar och miljö.

*Bästa näringen du kan få till dina växer- från ditt eget avfall

*Luktfritt- så länge så lägger på tillräckligt med strö och tappar ut lakvattnet någon gång/vecka

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 september 2019

Idag står jag på bokmässan!

När klockan ringde imorse så låg jag redan klarvaken. Första gången på bokmässan. Ska bli så spännande!

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 september 2019

Vad äter ni egentligen??

Sen vi kom hem från Spanien så har vi fått många frågor- Vad äter ni egentligen? Så för att göra det enkelt så kör vi en kort version av det. Vi börjar dagen med en citronvatten. 1 liter ljummet vatten med 1/2 citron. Detta för att rensa ut och återställa kroppens vätskebalans. Därefter så ”juicar” vi 2 ggr under förmiddagen. Vi håller fortfarande på att experimentera fram till favoriter som passar oss. Det är inte hållbart att köra mango/apelsin eller vattenmelon när man bor här. Men vi testar nya sorter varje gång med frukt, bär och grönsaker som funkar att odla i vårt klimat.
Till lunch äter vi sallad. Men ingen tradiotionell svensk sallad, utan vi kör ”buffe sallad”. Vi har många olika sorters grönsaker, groddar och tillbehör i burkar i kylen och ställer fram allt på bordet, så får var och en plocka ihop de som passar för sin tallrik. Detta gör att vi lätt ser när något är slut och behöver fyllas på/groddas, skördas.
Ibland kompletterar vi med extra protein i form av mozzarellaost, ägg eller kallt kött som blivit över sen gårdagen. Så här års passar vi även på att njuta av smörstekt svamp, både på lunchen och kvällsmaten. Så här ser vårt kylskåp ut idag.
Till mellanmål på eftermiddagen brukar de bli någon frukt eller grönsak. Vi har alltid skalade morötter liggande i kylskåpet. Till kvällen äter vi ”vanlig” mat- lagad från grunden av råvarorna vi har på gården, men även här med större inslag av sallad. Bjuder på några ”lunchbilder” från veckan som har varit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 september 2019

Skogarna brinner och isarna smälter- lär dig mer om klimat på ett nytt brädspel

Inlägget innehåller annonslänk till Hållbara Hushållet med en exklusive rabattkod!
Klimat är något som alla pratar om, förra årets torka, skogsbränder och Gretas segling till USA. Ibland kan det vara svårt att se vad man kan göra för skillnad på hemmaplan. Vad kan du göra för skillnad för miljön i din vardag. Vilka små steg gör verkligen skillnad? Vi har spelat Hållbara Hushållet som verkligen sätter igång spännande diskussioner och tankar. I det här spelet får ni försöka nå klimatmålet där ni spelar sköna karaktärer som poppojken, friluftsfarsan eller kanske hundmamman. De olika karaktärerna har alla unika förmågor som påverkar spelet. Och ni kommer få göra det med olika livsstilar som köttälskarna, hemmamysararna eller soldyrkarna. I Sverige släpper vi idag ut 11 ton koldioxid per år och för att nå klimatmålet på 2 ton per år måste vi börja göra förändringar i hur vi lever. Genom prioritering av er tid, era handlingar och resurser skall ni försöka lösa miljöuppdragen för att ta bort utsläppen ni genererar som hushåll. Spelet är ett samarbetsspel, vilket innebär att ni tillsammans spelar mot spelet. Antingen vinner ni alla eller så förlorar ni alla. Det är ett strategispel som kräver kommunikation, planering och en lite tur om ni ska kunna vinna mot spelet. Och även om ämnet verkar tungt så är det först och främst ett riktigt kul spel som skapar många intressanta diskussioner.
När man ska spela för första gången så rekommenderar jag att någon tar sig tid att läsa igenom reglerna och kolla på den här filmen som visar hur man går tillväga för att spela. Mitt tips till er är att detta kan bli årets julklapp! Att samlas runt ett bord och spela tillsammans med varandra- inte mot varandra. Du kan beställa spelet via: https://hallbarahushallet.se/ Om du anger rabattkoden: BRANTAS Får du dessutom fri frakt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 september 2019

Hur får man ekonomin att gå ihop? del 1

I flera år har vi levt på nästan 1 lön tillsammans, i ett nybyggt hus med år lilla dotter. Hur får man det att gå ihop? Ibland krävs det lite extra trixande. Men vi har fått in det på rutin nu, så det känns helt naturligt för oss. Låt oss berätta lite hur vi gör.Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är img_2551.jpg

*Bakgrund*

Allt började för ganska snart 9 år sen, då jag gick hem från mitt jobb som trädgårdsmästare med havandeskapspeng då jag väntade dottern. Första gången som jag var hemma utan att ta extrajobb eller andra tunga uppgifter. Nu kunde man äntligen få tid att tänka på vad man ville i livet under tiden man förberedde sig på ett litet underverk som skulle komma och förgylla vårt liv. Vi hade inte pratat så mycket om det innan, men de föll sig ganska naturligt att jag var hemma med dotter i början.

Min man jobbar 3-skift och kan med lite pusslande få ihop en hel del ledighet utan att plocka för mkt på föräldrardagarna. När dottern fyllde 1 så var vi så lyckligt lottade att det fanns något som hette vårdsnadsbidrag i vår kommun. Detta gjorde att om hon inte upptog någon förskoleplats så kunde man få ut 3000kr skattefritt fram till hon var 3 år. Man som får föräldrar arbeta upptill ändå- bara vi inte upptar någon plats på förskolan. Så vi pusslade med dagar och timmar, och under 2 år lyckades vi få livet att gå runt, trots höga räntor på huset (band lånen vid fel tillfälle och låg på en räntekonstnad på närmare 13.000kr/månad).

Vi hade en fantastiskt möjlighet att kunna vara hemma med vår dotter under så lång tid. När hon fyllde 3 så upphörde vårdsnadsbidraget och hon började på 15-timmars verksamheten på förskolan- som var kostnadsfri.

Under hela tiden så räknade vi mycket fram och tillbax. Om vi hade valt att hon skulle gå på förskolan från att hon var ett år så hade de kostat oss 1425 kr i skattade pengar/månad. Vi hade även behövt ha 2 bilar för att kunna köra till förskolan. Istället fick vi ut 3000kr skattefritt/månad. Vi jämförde timmarna och insåg ganska snabbt att kan vi hålla nere på utgifterna så var detta en unik möjlighet som vi borde föröka ta tillvara på.

Nu har dottern börjat skolan och under de sista 5 åren har jag arbetat 1 dag/ vecka med att köra lastbil, och mannen är kvar på sitt heltidsjobb- men han har fått alla föräldrardagar. På så sätt kan han med lite pusslande vara hemma 3-5 månader/år i samband med skiftledigheter och semester.
Nu fyller vår dotter snart 8 år och föräldrardagarna har precis tagit slut. Vi vet inte hur vi ska gå vidare för att kunna vara hemma mer båda två, men arbetar på de båda två- både enskilt och gemensamt. Vårt mål är att betala av huset innan vi fyller 55 år.

Vi har hela tiden arbetat aktivt- men absolut inte fanatiskt för att hålla nere månadskostnaderna. Budgetar varje månad för räkningar, skippat utlandsresor och oxfile. Men ändå inte levt fattigt.

Jag ska försöka sammanfatta i en kort serie här på bloggen hur vi har fått ekonomin att gå runt, och dela med mig av tips som har hjälpt oss på vägen.


*spartips*

Köpfri vecka! Testa att bara laga måltider med det du redan har hemma i kyl/frys och skafferi. Det kan bli nya smakupplevelser och många kronor sparade i helgen. Det finns många fördelar med en köpfri vecka så gör det till en rolig och återkommande utmaning för hushållet.

Ett sätt att hålla nere vår matbudget är genom att vi bunkrar upp olika saker. Köper varor när det är nedsatt och sen räcker oftast de varorna tills nästa gång det är bra pris.
Vi bunkrar bland annat pasta, ris etc när vi hittar det till bra pris. Favoriten här hemma är fjärilspasta så det köper vi på oss när det är billigt. Senast var det 5 kr per förpackning

Odla din egen mat- samla från naturen- ta tillvara på maten som du lagt ner tid och kärlek på. Den maten är så mycket svårare att slänga. Utan att slänga mat blir det inget/mindre matsvinn. Här sparar man mycket pengar!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är img_2554.jpg

Ett svar till “Hur får man ekonomin att gå ihop? del 1”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i kundklubben

Vi är över en miljon medlemmar som alla kan ta del av extra förmånliga erbjudanden, klubbdagar och aktiviter.

Bli medlem

Läs mer om kundklubben här.