Äntligen tillbaka till hundtränarrutinerna/Finally back to the dog training routines

(English translation down below)

Jobbet är över och dagarna går i träningens tecken. Idag började vi i vallhagen där Maja byggde upp en vp-bana åt mig och Birk.

Vi körde igenom banan två gånger och överlag så är jag nöjd över Birk. Vi har en del att jobba på men vi tog oss runt med god tidsmarginal och även om poängen kanske inte hade varit skyhöga så tror jag att vi hade klarat det om det hade varit skarpt läge.

Han har superfina utgångar och flanker men brister istället i upptaget där han kommer in i lite för högt tempo och sprätter iväg fåren för mycket. När han andra gången fick till upptaget bättre så blev drivningen ner till mig mycket bättre.

Rännan har vi tränat alldeles för lite på och jag glömmer bort att jag inte behöver stå fastfrusen utan kan hjälpa honom så länge jag ”håller” min sida. Fållan har jag blivit mycket bättre på att ge fåren utrymme att själva välja att gå in istället för att med Birk försöka putta in dem. Det blir oftast ett mycket sämre resultat än om jag ger dem lite mer tid.
Idag gick både fålla in och ut nästan felfritt. Han jobbade på bra med fint avstånd och har en lugn attityd sen när han ska fålla ut.

Fösningen har jag lite svårt att utvärdera då våra får är så otroligt springiga så jag behöver hela tiden be honom gå upp och stoppa dem då han har svårt att hitta draget själv.
Jag skulle vilja träna på lite trögare får för att kunna ge honom känslan av att bara gå bakom och tuffa på. Drivningen är lite samma sak, han har svårt med tempot och jag får lägga honom mer än vad jag önskar.

Delningen har vi verkligen börjat få till och han går utan problem in emellan och väljer den grupp jag ber honom om. Vi har också börjat med inlärningen av ”look back” vilket han börjar ta nu.

Så allt som allt är jag nöjd över honom efter idag. Vi har en hel del att jobba på men jag måste släppa på min prestationsångest över att gå runt banan med full pott, det kommer inte hända och det är bättre att jag kommer ut och börjar tävla och ha kul med min hund istället för att fastna i en ond spiral av höga krav.

Vi avslutade dagen med lite lydnad och häng med Maja och Lina.

Imorgon ska jag till fåren och träna tempo i både fösningen och drivningen. Vi ska klara det där Vp:t och gärna i höst.

***

Work is done and we spend our days training. Today we started of in the sheep pen where Maja had put up a sheepdog test course for us.

We did two runs and overall i’m pleased with BabySeal. We have a lot of things to work on but we got around on good time both times and even tho the points might not have been something to brag about I still think we should’ve past the test if it was for real.

His outruns are very good but his tempo when he gets to the sheep is way too high and they runs of and he need to cover up for himself all the time. If I control him better everything goes by way more smoothly.

Our sheep runs a lot so I would like to try him more on a group that is a bit more chill. 

The shedding today was excellent and he has no problem with going in between two groups and then choose the one I ask him to. We’ve also started with the ”look back” training and he’s responding well on it, finally. 

So overall I’m please with him and I need to just get out there. Compete and get rid of my imagination of doing runs with maximum points. It won’t happen and it’s ok. It’s more important to get out there and have fun with my dog. 

We ended the day with some obedience with Lina and Maja – well needed I would say.

Tomorrow i’m going to the sheep to practice all the flaws we have.

 

My camera is collecting dust so here’s some old photos (or at least a few weeks old) of the boys