Vintertips!

Inlägget är i samarbete med appen FirstVet.

Mina samarbetspartners FirstVet har tagit fram en superbra guide för alla som vistas i stall under kalla vinterdagar! Som ni kanske sett tidigare på min blogg har FirstVet gjort flera guider med bra tips och råd för djurägare. Förhoppningen är ju att dessa guider ska hjälpa er med djur att förhindra eventuella skador eller olyckor, så att ni istället kan ha kul ihop 🙂 Här kommer en guide med vintertips för hästägare! 

Ha rätt täcke på hästen

Om du inte låtit vinterpälsen växa på din häst kan det vara läge att sätta på ett täcke. Även för hästar kan det bli riktigt kyligt kalla vinterdagar. Har du klippt din häst någon gång mellan sommaren och vintern kan du behöva sätta på din häst ett termotäcke när den är utomhus. Om stallet är kallt kan det även behövas inomhus. En del hästar kan vara mer frusna av sig än andra. Vissa kan behöva ett täcke med hals och kanske ett extra täcke utomhus. Ett bra sätt att känna av vad som är lagom är att ta din hand innanför täcket när det sitter på hästen. Känn efter om det är en behaglig temperatur för hästen. Är det blött utomhus kontrollera att hästens täcke är torrt, om inte byt ut det till ett torrt täcke.

Broddar

På vintern kan hästen behöva broddar för att undvika att den halkar o fläker sig på isiga underlag. Att använda broddar på sin häst medför dock vissa risker. Se till att studera hästens rörelsemönster och använd om behov skydd för att undvika trampskador av broddarna. Om du är osäker på vilken typ av broddar som passar din häst kan det vara en bra idé att rådfråga sin hovslagare. Hästar som går barfota halkar ofta mindre och klarar sig därav bättre även utan broddar.

Vattenhink och vattenkopp

Vid minusgrader är det lätt att vattenhinkar och rör till vattenkoppar fryser. Komplettera därför den vanliga vattenhinken genom att hänga upp en extra vattenhink med varmt (men inte hett) vatten i. Då hinner den långsamt kylas ned och förhoppningsvis inte frysa under natten. Din häst kan då dricka ur den kalla vattenhinken medan den varma svalnar av.

Har du vattenkopp till din häst så kontrollera varje dag att rören inte frusit. Det kan vara bra att ändå komplettera med en vattenhink ifall rören skulle frysa under natten.

Kost och motion

Är det riktigt kallt och flera minusgrader utomhus är det bäst att rasta din häst lätt. Gå en längre promenad eller ta en lugn uteritt. Är det halt ute bör du givetvis ta hänsyn till det med, så varken du eller hästen halkar och skadar er. Det är dock viktigt att hästen får röra på sig även dessa dagar för att minska risken för tex förstoppningskolik.

På vintern kan det finnas ont om mat i hagen vilket ökar risken att hästen kan få i sig sand, vilket kan leda till sandkolik. Det är därför bra om hästen har tillgång till något att äta även i hagen. Om man sprider ut maten lite får hästen motion och sysselsättning samtidigt som den letar efter maten.

Om din häst får mindre motion under vintern så är det klokt att anpassa mängden mat efter det. Hästar som motioneras dagligen eller lättare tappar hullet under vintern kan istället behöva komplettera sin kost något under vintern.

Några enkla och bra tips på att underhålla din häst samt hålla den varm

  • Sprid ut stråfoder eller använd ett slow feed-nät utomhus och fodra i hönät inomhus så håller hästen sig sysselsatt längre tid. Var bara noga med att fästa nät högt och säkert, så att hästen inte fastnar i det, inte heller när det är tomt.
  • Erbjud hästen en aktivitetsboll/leksak som den kan roa sig med.

Hoppas att ni får nytta av dessa råd och slipper tråkigheter! Klicka HÄR för att komma till FirstVet’s hemsida där du kan ta del av fler smarta tips och även få info om hur du laddar ner appen och registrerar dina djur. Det är busenkelt!

Foto Sally Lindberg