Träna halterna

Det är så skönt att åka till stallet i dessa konstiga tider, i stallet är allt som vanligt och hästarna är helt omedvetna om all Corona-hysteri som sköljer över världen. Gissar att ni alla kan relatera till att det är skönt att stallet som en fristad i dessa tider? 🙂 Jag tänker såklart på att hålla god handhygien och inte vara för nära folk även i stallmiljön, men det är så skönt att känna att ”allt är som vanligt” med hästarna. En riktig trygghet att vara där och känna hästdoften ❤️

Idag blev det ett lätt joggpass med mycket skrittjobb. Jag har ju jobbat mycket med halterna senaste tiden och det fortsätter jag med. Det är mycket värt att hitta ett lugn i halterna på en så het häst som Melvin, då kan jag även använda mig av det när han taggar igång i andra situationer typ bytesträningen. Då kan jag tex göra halt efter ett bra byte och berömma honom. I halterna vill jag att pulsen ska gå ner och han ska slappna av, förut gick pulsen upp när jag bad honom göra halt 😉 Det var det värsta han kunde tänka sig att behöva stå stilla haha. Men med daglig träning av halterna så har han verkligen fattat grejen och nu kan jag stå still länge i halterna och han väntar på mig. Jag märker att jag får bäst lugn i halterna när jag gör halten mest för sätet, då är han lyhörd på mitt säte när jag ber honom om skritt igen. Gör jag halten med lite för lätt säte och mer hand så blir det också mer ”skört” att han kanske inte vill stå stilla lika lydigt. Så jag försöker hålla lätt kontakt i handen men göra halten genom sätet och liksom sjunka ner mer i sadeln, sedan fokus på att sitta kvar där med sätet men kunna lätta med handen. Jag vill inte behöva ”hålla honom” på plats i halten utan kunna lätta i handen och han ska vänta, sedan ger skänkeln signal när jag vill ha skritt igen.

Det är lätt att glömma bort att träna på halterna men i en tävlingssituation har du ju MINST två moment som inkluderar halt (inridning och avslutning) men ofta även en halt och ryggning mitt i programmet. Det blir kostsamma poäng om hästen inte vill stå still! Så därför tränar jag mycket på halter i det dagliga jobbet med Melvin, eftersom att han är en otålig kille som i grunden inte uppskattar halter haha. Tänker också att det är bra tålamodsträning för honom som säkert hjälper mig i andra sammanhang, han måste lära sig att vänta och lyssna på mina signaler i alla lägen.