Svårt idag

Ja hörni det här med att sätta igång en superpigg häst är inte alltid helt lätt 😉 Igår var Melvin superfin men idag var han istället suuuuperpigg. Kände redan när jag skrittade fram att han var extra taggad och det blev inte mindre energi under passet. Väldigt tacksam över att jag hade Kristians hjälp idag så jag kunde behålla fokuset någorlunda, men det var inte lätt idag. I traven vill han gärna trava stooort och långsamt när han blir taggad, släppa stödet i handen och trycka nacken uppåt. I galoppen blev han så het att han brallade iväg några gånger. Inte så pass mycket att jag åkte av men det är ändå jobbigt att behöva ”vara på sin vakt”. Kände inte att jag kunde slappna av och lita på honom helt idag utan jag fick vara lite beredd, men det blev mycket bättre i slutet.

Jag vet ju att han är så här pigg eftersom att han har vilat länge och inte än får gå så pass mycket att han hinner bli trött/nöjd. Men det är ändå frustrerande och tråkigt när man känner att man inte har full kontroll. Jag tycker ändå att jag fick bättre koll på honom i både traven och galoppen och Kristian hjälpte mig att ”rida ur det” istället för att sitta passiv i sadeln. Jag känner att jag lätt hamnar i lite passivt läge när Melvin är så här het och då blir han ju ännu hetare. Så fort jag kommer till ridning och får honom bra mellan hjälperna så blir han också mycket lugnare och mer ”med” mig. Men det kan vara svårt att komma dit! Speciellt när jag inte heller får rida lika mycket sidvärtsrörelser som vanligt som annars är ett bra knep att ta till. Kristian påminde mig om att ta många små halvhalter istället för att hålla kvar för länge i halvhalterna och liksom ”hålla honom” på plats. Jag måste lätta av och ta en ny halvhalt för att få bäst effekt.

Så dagens pass var inte vårt bästa men jag är glad att jag hade Kristians hjälp. Det blir bättre för varje vecka nu och det är bara att härda ut den här pigga perioden!

Innan passet när han står och gosar såhär lugnt kan man inte tro att det gömmer sig en turboknapp någonstans 😉