Svar på frågor

Hur lär jag enklast min häst galoppombyten? Kram

Det finns många bra övningar för att lära hästen byta galopp. Grundtanken är att sätta hästen i en position där den själv vill byta galopp och då använda sig utav det i inlärningen. Tex från förvänd galopp eller på S-båge vilket jag jobbade mycket med på Delicato. Man vänder då upp på medellinjen från långsidan, flyttar hästen lite undan ytterskänkeln så att nya innerbogen blir ”fri” innan man ger byteshjälpen och sedan svänger ut mot andra långsidan, lite som ett S. Med Bizet red jag mycket på kvartslinjen i förvänd galopp och jobbade byten. Ta hjälp av någon från marken som kan se om hästen byter rent! Viktigt så att det blir rätt från start 🙂

Vad fina ni är ihop! Dorano är ju dock 16 år nu. Hur går dina tankar kring ny och kanske yngre häst som kan ta över/överlappa Dorano?

Tack! Det är inget som jag planerar just nu. Den dagen Dorano ska säljas kommer vi leta efter en ny stjärna men som det ser ut nu kommer jag inte ha två hästar som ”överlappar” varandra.

Hur tänker du kring barn? Vill du ha egna? 🙂 hur tror du det skulle påverka din satsning? Kram

Ja jag vill absolut ha barn! 🙂 Egentligen vill jag ha barn innan jag blir 30 år men det känns samtidigt väldigt snart med tanke på att jag är 26 år nu haha. Visst skulle det påverka min satsning en period men det är inget som jag blir stressad över. Det finns ju många framgångsrika ryttare som haft tid att få barn också så det är nog inga problem. Helst av allt vill jag ha tre barn, hoppas att jag kan få egna barn det är ju ingen självklarhet ❤️

Varför sålde du Bizet? Saknar du henne? Älskade du henne lika mycket som du gör med Dorano? ☺️

För att Bizet inte var mogen för att kunna prestera på topp i U25 Grand Prix, hon behövde mer tid att landa i de svåraste rörelserna vilket jag inte hade tid att ge henne (hade bara 1,5 U25-år kvar när jag sålde henne). Såhär med facit i hand är jag väldigt nöjd med det beslutet, både för min egen del och för Bizet. Hon har det superbra hos sin nya ryttare Sophie och dom passar så bra ihop. Dom debuterade Int I i helgen! Jag saknar henne till viss del men det är inget jag tänker på dagligen, jag är väldigt tacksam för den tiden vi hade ihop och för allt hon lärde mig. Hon är en väldigt speciellt dam som ni ju vet 😉 Haha vilken fråga på slutet, SJÄLVKLART älskade jag Bizet!!! Precis som alla mina hästar, dom blir ju som ens barn som man gör allt för. Sedan kan aldrig en kärlek ersätta en annan, det bandet jag hade till Bizet är inte samma band som jag har till Dorano och vice versa.

Hej Nina! Jag går i tankarna att inom ett par år köpa en unghäst (föl – 2 år) för att forma och utbilda från grunden med målet riktat mot svår klass. Självklart kommer jag ta hjälp av duktiga tränare och unghästutbildare längs vägen. Min fråga till dig är: hur tänker du (eller hur skulle du tänka) vid köp av unghäst? Vilka kvalitéer värdesätter du hos en så pass ung häst (föl upp till 2 år)? Vad skulle du titta på och värdesätta exteriörmässigt? Lynne/temperament? Stamtavla? Ev. syskons utveckling (extriör) och tävlingsresultat? Det vore intressant att höra dina tankar och resonemang kring detta!

Vad kul!! Jag skulle först och främst kolla mycket på föräldrarna och syskonen, vad har de för temperament och karaktär? Är det lätta att forma? Rida in? Ridbarhet är något jag värdesätter extremt högt och det är ju svårt att veta med en oinriden häst, men där kan man ju kolla på föräldrar och syskon. Hur är hästen i flock? Hög i rang eller låg i rang? Gångartsmässigt hade jag kollat mest på skritten och galoppen då de gångarterna är svårast att påverka, traven kan man göra mycket med! Exteriört är svårt att se tycker jag i den åldern då det händer så extremt mycket i de olika växtfaserna. Men att den ser ut att vara byggd i uppförsbacke, lagom lång hals och gärna långa ben. Tycker själv att det är väldigt svårt att se på 0-2 åringar så mycket hade nog magkänslan fått bestämma också haha.

Hur går tankarna kring doranos träningsupplägg i framtiden? Med tanke på att han behandlats 2 ggr inom loppet av bara något år så håller han uppenbarligen inte för det han utsätts för idag, så hur ska du förändra ditt system för att han ska slippa överbelasta sig i framtiden? 🙂

Tanken är att fortsätta så som vi gör eftersom att det har gått väldigt bra! Jag vet inte en enda häst som går Grand Prix framgångsrikt, är 16 år och aldrig har blivit behandlad… Så ser inte verkligheten ut. Det är en stor påfrestning för dom och jag tycker att man ska göra allt man kan för att förebygga större skador, precis så som vi gör. Han behandlas i ett tidigt stadie för att undvika hälta längre fram (han var inte halt nu) och för att ge honom bästa förutsättningarna. En inflammation kan ALDRIG läka ut av sig själv utan måste alltid behandlas. Man kan få bort symtomen genom vila men inflammationen kommer blossa upp igen så fort leden ansträngs. Jag tycker att det är ett betydligt större problem alla människor med djur som inte åker till veterinären och rider på hästar som har ont. Jag behandlar Dorano som en elitidrottsman och även idrottsmän behöver olika behandlingar och återhämtningsfaser för att kunna prestera på topp. Behandlar man i ett tidigt stadie så undviker man många långdragna skador längre fram. Sedan kan alltid olyckan vara framme ändå men regelbundna checkups ökar iaf sannolikheten för en frisk häst tror jag!