Svar på en kommentar: Tips på hur man rider en bra sluta!

Hej Nina! Och tack för en inspirerande blogg 🙂 Skulle du kunna ge tips på hur man rider en bra sluta och bra övningar att börja med när man gör sluta. har svårt för sluta och får inte riktigt till det.

Att rida slutor vet jag att många tycker är riktigt knivigt! Jag tycker ändå att jag har ganska bra kläm på det och delar gärna med mig av lite tips 🙂 Tänkte framför allt prata om diagonalslutor i detta inlägg då det är vanligast i tävlingsprogrammen.

För det första tycker jag det är väldigt bra att börja jobba med öppnor innan man gör slutor på diagonalen. I öppnan är det viktigt att man känner inramningen på yttersidan, att hästen inte förböjer halsen utan att den kommer in med det yttre frambenet i linje med det inre bakbenet (öppna rids på tre spår om man kollar på benen framifrån). Hästen ska vara kort på yttersidan och öppnan ska ridas innerskänkeln ut mot yttertygeln med lätt ställning i nacken. Målet är att man ska kunna vara lätt och mjuk i innerhanden, ha mer stöd på den yttre tygeln och att hästen är undan för innerskänkeln.

När man har fått kläm på detta tycker jag att det brukar vara lätt att styra in i en diagonalsluta. Jag tänker då att jag “tar med mig” yttersidan in i diagonalen och håller kvar samma ställning och böjning från öppnan in i slutan. Klarar man av att rida några steg sluta ur öppnan kan man sedan rida rakt fram igen i öppna (då är man innanför spåret), hitta känslan och sedan gå in i sluta några steg till. Det här kan man göra flera gånger (alltså öppna, diagonalsluta, öppna, diagonalsluta) för att känna att man hela tiden har kontroll på bogarna och att hästen inte “faller inåt” mot innerskänkeln i slutan. Det blir som en “trappa” på diagonalen med öppna rakt fram mot kortsidan och sedan sluta på diagonalen. Det viktiga är att tänka på att bogen ska leda på diagonalen så att bakdelen inte kommer före, då tappar man styrseln, kontrollen och framåtbjudningen i slutan.

Ett annat tips när man börjar jobba slutor (både hos en ovan ryttare och hos en ovan häst) är att börja med skänkelvikning på diagonalen och sedan bara ställa om i nacken när man har bra flyt. Så fort man känner att man tappar flowet kan man ställa tillbaka till skänkelvikning igen. Små nyanser och förändringar gör stor skillnad!

Det är också väldigt nyttigt att börja jobba på detta i skritt, både för ens egen tajming och för hästens balans! Båda dessa övningar ovan funkar fint att jobba med i skritt 🙂