Svar på en kommentar: Nöjd eller besviken?

En annan fråga då, som jag förstår köptes ju Dorano för att göra en satsning fullt ut som U25. Känner du dig pressad inför tävling? Vad är planen? Nu när ni varit iväg verkar du ändå nöjd med resultatet även att det inte blivit några placeringar. Kommer du va nöjd även om det inte når ändå fram? Vad är tanken efter det här året? ?

Tack för din fråga! Som du skriver köpte vi Dorano för att satsa på U25-klasserna. Jag fick hem honom i september 2017 och knappt två månader senare hade vi en plats i U25-landslaget. Vår sjätte tävling ihop var den internationella tävling i Joosland, Holland, som vi precis kommit hem ifrån. Jag har aldrig gjort en sådan snabb resa upp i landslaget som med Dorano! Dessutom rider vi nu Grand Prix-klasser vilket i sig är helt sjukt svårt, så jag kände mig som en vinnare redan när vi styrde bussen ner mot Holland kan jag lova.

Jag har tävlat internationellt i 10 år. Jag har ridit i både ponny-, junior-, Young Rider- och nu U25-landslaget. Det har varit otroligt lärorika år och otroligt roliga år, något som jag framför allt har lärt mig är att njuta under resans gång. Det lätt att stirra sig blind på ett mål man vill uppnå men i slutet av dagen är det faktiskt resan som är målet. Jag är så tacksam över att kunna åka ut internationellt med min häst, att ha en frisk häst, att vara frisk själv och att vara i denna situation som är så få förunnad. Visst, jag var lite besviken efter vår första start i Joosland för att jag kände att jag kunde ha ridit mer och ridit bättre. Jag blev lite för avslappnad och spände inte bågen tillräckligt. Men å andra sidan var det nog smart att känna efter lite och läsa in Dorano innan jag spände bågen mer, jag håller fortfarande på att lär känna honom i tävlingssituationen.

Dag 2 och 3 i Joosland är jag så nöjd med! Jag red bättre och vågade satsa mer, Dorano har skött sig exemplariskt och varit så himla lydig alla dagar. Andra starten fick vi 67% i Int II. Sista dagen missade vi ena serien med byten i varje så det drog ned poängen lite, men vi fick ändå 68,2% i vår första internationella Grand Prix Kür. Alltså hallå, hur odräglig hade inte jag varit om jag satt här och var besviken över de resultaten?! Något måtta får det vara 😉 Dessutom var det SJUKT tuff konkurrens i Joosland. Jag hade kunnat åka på en ”lättare” internationell tävling där inte alla superekipage från Danmark, Holland och Tyskland åkte. Men hur kul är det då? Man ska väl ändå mäta sig mot de bästa? Jag fokuserar mer på resultatet i procent och mina ritter istället för vilken placering jag får. Som Jan Brink sa innan våra starter (han var nere i Joosland och hjälpte Emma): ”I denna konkurrens är det en bedrift att inte komma sist.”

Jag har som mål detta år att göra stabila rundor. Jag vet att jag inte har den flashigaste hästen, därför strävar jag efter att rida felfria rundor. I ett landslag behöver man ”ankare” i laget som är stabila och som man vet levererar på en viss nivå, sedan kan några lagmedlemmar vara mer ”wildcards” som kan slå till på 75% men också kan balla ur. Dorano är mer den stabila typen. Jag vill ha en lägstanivå på 67% och jag tror absolut att vi kommer kunna höja oss under året och få till rundor på 70%. I Strömsholm red vi ju på 69% så det känns inte långt borta 🙂

Jag försöker också detta året att bara fokusera på min egen prestation. Jag kan inte påverka hur det går för de andra U25-ekipagen, hur domarna dömer eller hur lagen tas ut. Jag kan BARA påverka min egen ridning och min egen start. Det är lätt att tappa fokus och bli för resultatinriktat men min erfarenhet är att det alltid är bättre att ha prestationsmål istället för resultatmål. Presterar man bra kommer resultaten naturligt.

Bara att få åka till Holland och tävla var ett stort mål för mig! Att vi dessutom presterade tre bra rundor (med högre procent för varje start! Helt nya domare varje klass) var som grädde på moset. Jag har realistiska krav på både mig själv och på Dorano efter den korta tid vi har känt varandra. Att rida på dessa procent internationellt är inte dåligt i mina ögon. Sedan vill jag såklart ha ännu mer framöver, men jag känner ingen stress utan ett lugn i att jag vet att det kommer om vi håller oss till vårt system 🙂 Trust the process!

Hur framtiden ser ut har vi inte bestämt än! Jag skulle helst av allt ha kvar Dorano i all oändlighet och aldrig sälja honom, men det tror jag tyvärr inte att vi kommer ha råd med. Förhoppningsvis kan jag ha kvar honom hela 2019 och tävla som senior med honom. Vi får se!