Svar på en kommentar: hur putsar jag min sadel?

Med vad och hur putsar du din sadel?

Jag putsar faktiskt inte min sadel speciellt ofta! Träns och kandar smörjer jag efter varje ridpass men jag har alltid hört att man inte ska smörja sadeln lika ofta. Brukar bli att jag smörjer stropparna lite oftare och sedan själva sadeln inför tävlingar. Jag har ju en sadel från Equipe (modellen heter Viktoria) och Equipe har både läderrengöring och olja som dom rekommenderar för sina produkter. Så jag använder mestadels dom! Brukar använda mig utav en fårskinnspadd när jag jobbar in läderrengöringen på sadeln, det var min sadelutprovare Ewa som tipsade om det. Funkar superbra! Olja in sadeln gör jag betydligt mer sällan, kanske en gång i halvåret om ens det. Borde kanske bli bättre på det nu när jag tänker efter hehe.

Till mina andra läderprodukter (träns, kandar, stövlar, grimmor etc) använder jag mig av Effax produkter. Viktigt att tänka på att inte använda produkter som innehåller glycerin till sina läderprodukter, det torkar ut lädret i längden har jag lärt mig. Bättre att använda glycerinfri tvål och sedan ett läderbalsam regelbundet för att hålla lädret mjukt och smidigt.

Tillbaka till sadeln. Denna använder jag först, soft care heter den:

 

 

Sedan oljar jag in med denna (de gånger jag oljar in sadeln det vill säga, inte varje gång):