Ny övning för bytena

Två träningsdagar har gått och Melvin har varit en stjärna! Börjar bli tröttsamt att skriva det nu men han är verkligen så himla duktig så vad ska jag annars skriva 😉 Igår jobbade vi mycket med grunderna, få ett stöd i högertygeln (han ger mer stöd i vänster än i höger så därför jobbar vi på att få fram ett stöd i höger genom en stabil högerhand) och kontrollen genom sätet. Jag känner att jag mer och mer kan koppla på sitsen och påverka honom med den, i början fattade han inte alls vad jag ville när jag ”satt till” utan då gasade han istället iväg ännu mer haha. Nu kan jag reglera honom med sätet och göra förhållningar genom att sitta tillbaka lite tydligare. Kristian påminner mig om att känna bakbenen i sätet (framför allt i galoppen) och liksom tänka att jag rider på bakbenen och kan påverka dom hela tiden. I galoppen måste jag ibland sitta till och stämma av för att hålla bakbenen under mig hela tiden. Så kul när man kan påverka med små hjälper och sitsen!

Så, igår var det mycket fokus på grunder och idag blev det fokus på bytena! Han var så fin från start idag och gav ett bra stöd, var kontrollerbar och lugn. Vi rider ju alltid mycket skänkelvikningar, öppnor och slutor längsmed spåret vilket ger mig en bra kontroll på bogarna. Brukar även göra det innanför spåret för att verkligen ha koll på att jag honom i ramen. Det är väldigt avslöjande att rida innanför spåret men så himla nyttigt! Vi började sedan med slutor på diagonalen och sedan fortsatte jag i förvänd galopp. Nu kan jag ligga kvar i den förvända och verkligen jobba honom i det (inte bara ”klara av det” 😉 ) vilket är superkul. Jag fick vara kvar i förvänd galopp på volten och känna att jag kunna flytta honom utåt för min innerskänkel (tänka sluta utåt) men även träna på att kunna räta ut utan att Melvin vill lägga in ett byte (vilket han väldigt gärna vill nu när han har fattat grejen). Jag måste vara noga med hur jag placerar skänken och vara lite mer tydlig med den yttre (blir ju inre) galoppskänkeln.

När den förvända galoppen funkade som den skulle började vi jobba med bytena. Jag red förresten hela passet idag utan sporrar, vi tänker oss att det kan vara bra för inlärningen av bytena. Han är ju så känslig och jag behöver inte den där extra boosten just i det jobbet som sporrarna kan ge. Han ska ju lära sig byta för min sits och signal med stöveln, när den signalen funkar är det nog inga problem att ha ett par små sporrar på. Hur som helst. Först red jag bytet på S-båge som vi brukar men sedan testade vi en ny övning att jobba bytena på. Jag red i förvänd galopp på stora mittvolten och när jag hade en bra känsla, kontroll på bogarna och Melvin väntade på mig la jag ett byte intill väggen precis innan jag kom fram till väggen. Då fick jag lite uppbromsande hjälp av väggen men samtidigt lite ram på yttersidan. När bytet var gjort fortsatte jag på samma volt och gav massa beröm såklart. Den här övningen funkade SÅ BRA! Melvin gjorde rena byten åt båda håll, wiho! Han är ju en häst som gärna ”gör själv” när han förstår vad jag vill så därför blir han så himla hetsig nu på S-bågen och taggar till något otroligt. Den övningen blir också så definitiv, på stora mitt volten kan jag rulla runt i förvänd galopp ända tills jag har en bra känsla och då lägga ett byte. S-bågen är bra för att få dom att skifta om galoppen innan dom ens fattar det, men den tröskeln har Melvin kommit förbi nu. Han vet vad han ska göra jag måste bara ha rätt timing och förutsättning. Superkul att jobba lite mer med bytena idag! Snart hoppas jag dom sitter där dom ska 🙂