Göra energin lydig

Melvin bjöd på en superträning i förmiddags!!! Så himla kul 🙂 Han har promenerat i lördags och gått vattenband igår så jag hade förväntat mig väldigt mycket energi och kanske lite okontrollerbar sådan idag 😉 Visst var han pigg till en början men han kom väldigt snabbt in i ramen och blev lydig för mina hjälper. Det handlar ju inte om att jag vill få bort hans energi utan om att jag vill göra energin lydig, det lyckades vi väldigt snabbt med. Väldigt bra att ha Kristians hjälp just idag! I början var mycket fokus på högertygeln och att ta ett stöd där med jämna förhållningar. Melvin får inte rinna iväg utan hålla en kort och liten trav. Det är så lätt att jag tappar högertygeln eftersom att han vill bli starkare på vänstertygeln, men jag måste tänka tvärtom själv att jag är lite snabb med vänsterhanden och tar ett mer stabilt stöd med högerhanden. Vänsterhanden kan ta och lätta men högerhanden måste hålla ramen och ”hålla handen”. När han accepterade det blev han automatiskt mer lätt i vänstertygeln, det var som att jag flyttade över stödet till höger istället.

Melvin verkar gilla mitt och Kristian ”system”, han är en häst som vill göra rätt hela tiden och han blir trygg när han får en uppgift som han förstår och känner igen. Därför rider vi ofta samma rörelser i olika situationer för att han ska bli trygg i dom, tex att jag alltid flyttar undan honom för ytterskänkeln och ställer utåt på spåret när jag bryter av från galopp till trav. På sikt kommer det räcka med att jag bara kramar lite mer i yttertygeln vid övergången för att han ska hamna rätt i kontakten och hålla fokus. Vi varierar också formen mycket under passen, några varv i högre form följs upp av en ordentligt stretch med nosen fram mot marken. Han gillar verkligen att stretcha nu och gör det så fort jag ber honom om det!

Såg även lite av Lina Dolks träning med Lazzie när jag skrittade fram, dom såg superfina ut!!! Kul att ses ibland i vardagen och se utvecklingen 🙂

Så glad för att kunna skritta ut själv med Melvin 🙂 Han sköter sig toppen!