Frågestund med mamma del 1

Vad heter du? 

Alla säger Kritan, men jag heter Kristina 🙂

Vad jobbar du med?

Jag jobbar som projektledare och inredare på ett arkitektkontor. Har tidigare haft eget företag i 15 år där jag också jobbade med inredning och projektledning, ett superkul jobb!

Hur många år är du?

Jag är 58 år gammal.

Vad vill du ge för tips till nyblivna ponny-föräldrar?

Ta hjälp av tränare, erkänt bra hovslagare, veterinär etc så ni lär er av dom som är utbildade och kan häst. Lyssna inte på för många ”vanliga” hästägare i stallet som ger 100 råd, det blir bara förvirrande och ibland helt fel för just er ponny. Ta inte tävling eller träning på blodigt allvar, det ska vara kul det här!! Packa alltid en fikakorg när ni är på tävling eller har en heldag i stallet och ta er tid att njuta av att bara hänga med ert barn och er ponny!!

Anser du att det har varit viktigt att Nina ska göra jobbet och inte du?

Ja att ha häst är en utbildning i sig; att lära sig ta ansvar, se konsekvenser, ta både med och motgång på ett bra sätt m.m, det måste komma genom ”learning by doing”. Sen hjälper jag gärna till, vi brukar tex. slåss om vem som ska få mocka på meeting, det tycker vi båda är kul 😉

Vad önskar du att du hade vetat innan ni köpte er första häst?

Att det skulle vara så här kul att ha häst med sin dotter! Jag oroade mig nog mer för att det skulle ta mycket tid och pengar, men det har varit värt varje timme och krona tycker jag.

Vad är ditt roligaste minne med Nina?

Oj, den är svår, det finns massa roliga minnen, allt från när vi pirriga och osäkra var på vårt första meeting till när Nina vann finalen av Lövsta Future Challenge i Friends med Dorano.

Vad tycker du om att Nina är offentlig?

När man som förälder ser att ens barn mår bra, jobbar med det hon gillar och delar med sig av valda delar av sitt liv så är det helt ok. Jag tycker hon har en bra gräns mellan att bli personlig och bli privat.

Vilken av Ninas hästar har varit din favorit (personlighetsmässigt)?

Åh, jag har ju älskat alla våra hästar, men kanske va José den mest speciella på något sätt. Han va så skygg när han kom till oss, sen efter ett tag blev han som en trogen hundvalp som ville vara med oss dygnet runt…

Hur ofta är du i stallet med Nina och Melvin?

Alldeles för lite… det brukar bli 1-2 ggr i veckan, jag önskar att det var mer, men jag måste ju jobba också 😉

Vad är det bästa och sämsta med en dotter som tävlar i ridsport?

Det bästa är nog att jag får hänga med på så mycket kul, och det sämsta är nog att jag inte kan dela på mig och vara med resten av familjen när det krockar med en viktig tävling, tex i skåne just över midsommarhelgen…

Vad tycker du om saker som både är praktiska och trevliga? 😉

Haha, det är det bästa jag vet!!

Vad säger man till någon som är missnöjd med sin ritt?

Hitta något som var bra i ritten, allt var ju inte dåligt, sätt fokus på det istället!

Ninas bästa och sämsta egenskaper?

Ninas bästa egenskaper är att hon är snäll, omtänksam och positiv. Hennes sämsta är nog att hon är lika envis som jag ( 😉 ) och ibland har svårt att gå utanför sin ”comfort zone”.

Vad är det bästa du vet med tävlingar och att åka på tävlingar med Nina?

Att vi får hänga med varandra dygnet runt och med våra härliga tävlingskompisar, gulla med hästen massa timmar, skratta och ha kul. Sen är det en bonus om det går bra, men det är inte det viktigaste tycker jag 🙂

Tycker du det är svårt att coacha din dotter? /från en som inte kan träna sin 11-åring

Ja det är svårt, jag har valt att i första hand ”bara” vara hennes groom och mamma, sen om hon vill bolla något med mig så gör vi absolut det. Men jag tror det är bättre att försöka hitta en tränare som även är en bra coach. Vi har haft turen att ha såna tränare, det är viktigt tror jag.

Hur peppar du Nina i motgångar?

Jag tjatar på om att det här ska vara roligt, det är inte på blodigt allvar det här, att det måste få gå dåligt också, att hon ska tänka på känslan när det gick så där superbra på en träning eller en tävling tidigare och vara glad för den.

Hur håller ni humöret uppe när ni umgås så mycket? Blir ni inte irriterade på varandra?

Jo det blir vi ibland, men inte alls ofta faktiskt. Jag kör mycket med ”man väljer sina strider” och det gör nog Nina också… 😉

Hur gammal var du när du födde Nina?

Tre dagar innan jag skulle fylla 31 år!

Ska du inte skaffa egen häst så ni kan rida tillsammans?

Det skulle jag såååå gärna vilja, men då måste jag sluta jobba om jag ska hinna det och flytta från Stockholm där det är superdyrt att ha häst! Min dröm är en egen gård med hela familjen och massa hästar och hundar – man vet aldrig – plötsligt händer det (kanske..)!


Om ni tyckte detta var roligt så kan vi göra en del 2 i en Youtube-video? Lämna en kommentar! 🙂


Foto: Camilla Hannell ❤️