Det går framåt!

Åååååh vad det var kul att träna idag! Melvin var så fin redan från start; bra i kontakten, lyssnade och VÄNTADE. Vi har jobbat mycket på att jag ska kunna reglera honom mer mitt mitt säte och verkligen sitta till för att få en samlande effekt (främst i galoppen). Kristian är väldigt bra på att aldrig kompromissa med sitt säte när han rider Melvin, han sitter kvar även om Melvin blir het eller spänner till. Jag däremot kan lätta av lite i sätet när Melvin blir het (tror jag gör det omedvetet för att mjukna och få honom avslappnad) men det blir så mycket lättare att reglera honom när jag har honom mer på mitt säte. Nu har vi jobbat på att jag ska sitta kvar även när Melvin hettar till och göra upprepade halvhalter med säte (och lite hand), då har det blivit superbra! Vilket såklart är en viktig byggsten när det kommer till bytesträningen också.

Eftersom att han kändes så fin idag redan från start så gick vi på det här med bytena ganska direkt. Eller, vi checkar först av några saker innan vi gör bytena nämligen öppna, diagonalsluta och förvänd galopp. Vi har ett väldigt stort ridhus (20×80 typ) vilket är väldigt tacksamt när man vill ha god tid på sig och väva ihop fler rörelser på samma långsida 🙂 Jag rider då öppna i galopp längsmed spåret och när jag har kommit ungefär halva långsidan går jag direkt ur öppna in i en diagonalsluta mot kortsidan, sedan vänder ut i rätt varv igen. Efter några upprepningar av det gör jag en hel diagonalsluta och sedan ut i förvänd galopp. Målet med den förvända galoppen är att Melvin inte ska reflektera över huruvida han går i rättvänd eller förvänd, han ska bara mala på och inte tagga till för byte bara för att jag rider i förvänd.

Vi började sedan med bytena (plockar av sporrarna inför det) genom att fortsätta i förvänd galopp på en stor volt och känna att jag får ett bra flyt, att Melvin spårar och slappnar av. När jag har bra känsla tänker jag liiite framåt (typ låter honom rinna iväg i lite större språng), flyttar lite undan för innerskänkeln och sedan byter för ytterskänkeln när jag är vid väggen. Jag liksom skär av volten lite och låter honom glida ut mot väggen både i fart och sidled innan jag ger byteshjälpen. Och vet ni? Idag gick bytena superbra!!!!! Är så himla glad för det, det har känts så svårt senaste två veckorna och Melvin har taggat igång så himla mycket även när jag inte velat göra byten. Idag taggade han också igång men han höll sig i skinnet och lyssnade på mig när han hettade till istället för att fatta egna beslut. Hans fokus var mycket bättre och det resulterade i rena byten åt båda håll! En stor skillnad också sedan tidigare var att jag idag kunde gå från att träna byten till att återgå till jobbet med öppna och sluta i galopp, det gick inte alls för någon vecka sedan då han tolkade ALLA signaler som bytessignaler så fort jag hade gjort ett byte under ridpasset. Idag kunde han renodla mina hjälper bättre och förstå skillnaderna, bara för att jag vill göra öppna eller galoppsluta betyder inte det att vi alltid ska involvera ett byte haha.

Jag är SÅ glad för dagens träning och det kändes som att vi tog några stora kliv framåt! Jag behövde det här för mitt egna självförtroende också 🙂 Det är lätt att fastna i negativa tankar och tvivla på sig själv när det blir svårt, men idag fick jag kvitto på att det går framåt gällande bytesträningen och det gör mig så himla glad ❤️

Kolla förresten vilken fin bild på oss från fotograferingen med Granngården ❤️
Fotograf: Emelie Otterbeck