Boxmatta

Inlägget är i samarbete med Granngården. 

Härom veckan så tog jag och mamma tag i något som jag har tänkt på länge och varit så peppad på att fixa; nämligen lägga in en boxmatta i Melvins box! Han har fram till nu inte haft det utan underlaget har varit betong som vi har haft spånpellets på. Vi har även försökt jobba upp en jämn bädd för att skydda mot betongen men bädden river han upp ibland/skrapar igenom (när han ska rulla sig så skrapar han först..) och dessutom blir det lätt ganska fuktigt och sunkigt i boxen. Melvin kissar dessutom bara på några utvalda ställen i boxen vilket gör det svårare att få till en jämn bädd över hela boxen. Det var viktigt för mig att hitta en tjock, rejäl och tung boxmatta som ligger stilla och inte blir ”sladdrig” efter ett tag. Därför blev jag så glad att Granngården hade den typen av boxmatta som jag var ute efter, det var så smidigt att fixa och jag är väldigt nöjd med resultatet.

Det finns MÅNGA fördelar med att ha boxmatta i sin hästs box, bland annat:

❤️ Minimerar risken för liggsår (tex på höften) eller skrapsår (tex på hasorna) när den lägger sig ned, rullar sig eller ställer sig upp i boxen. Melvin fick skrapsår på hasorna under en period när han rullade sig och reste sig upp när han kom igenom bädden.

❤️ Minimerar risken för halka när hästen tex ska lägga sig eller resa sig

❤️ Boxmattan isolerar mot kyla och fukt underifrån

❤️ Det är mjukare för hästen att ligga ner och stå på vilket ökar komforten, hästar med boxmatta tenderar att ligga ner och vila oftare och längre

❤️Det går ofta åt mindre mängd strö i boxen

❤️ Och kanske viktigast av allt! Att stå på mjukt underlag minskar belastningen på hästens leder, hovar med mera!

Så, jag ville verkligen lägga in en boxmatta till Melvin och det har vi alltså gjort nu 🙂 Hos Granngården finns det olika typer av boxmattor, den jag valde levererades i 1×1 m mattor med rutad undersida och slät översida. Melvin box är 3×4 m stor och därför beställde jag 12 st mattor. Boxen var dock inte exakta mått men det fixade vi med hjälp av Christoffer och hans elsåg 🙂 Eftersom att mattan var rutig under var det enkelt att såga av den rakt.

Vi började med att spara allt det rena spånet i boxen, sedan rev vi ut bädden under och sopade rent. Vi lyfte sedan in mattorna, på med det sparade spånet och sedan nytt spån över 🙂 Blev verkligen superbra och mattorna är tunga och rejäla så dom ligger helt stilla. Melvin var väldigt nöjd med resultatet också ❤️

En boxmatta är en investering och jag förstår att inte alla har möjlighet till det, men om man har det kan jag varmt rekommendera det! Kan även varmt rekommendera just denna boxmatta från Granngården som jag valde. Ni hittar Granngården utbud på boxmattor HÄR och den specifika mattan jag valde HÄR.

Såhär kom mattorna levererade:

Riva ut bädden:

Medan bädden revs ut svällde spånpelletsen:

Sopade rent:

Mattorna på plats:

Sparade spånet på:

Nytt spån ovanpå och nöjd Melvin:

Jag vloggade även hela dagen när vi fixade med detta (gör även annat kul i vloggen!!!):