Använda energin!

Vissa dagar är jag extra glad att ha tränarhjälp och idag var en sådan dag! Melvin var sjukt pigg och det var så himla bra att ha Kristians hjälp då för att få fokus på rätt saker, aktivera Melvin på rätt sätt och för min egen del att komma till ridning. Det underbara med Melvin är att han är supersnäll trots att han är jättepigg men det är såklart en fördel om man kan komma till ridning och använda energin, inte bara säga ”ptroo ptrooo” 😉 Det är ett mindset som jag verkligen gillar med Kristians träning, vi jobbar inte för att få bort Melvins energi eller bara göra honom lugn. Utan vi jobbar för att få energin lydig och kunna använda den till rätt saker! Det är så lätt att bli bromsande på en het häst men när man hittar rätt knappar att komma till ridning och använda energin, DÅ blir det magi!

Dessa dagar är det extra viktigt att jag är konsekvent med stödet i högertygeln och inte blir för lätt i kontakten på höger. I vänster varv gör jag tydliga halvhalter med yttertygeln så att Melvin får kontakt i den tygeln och inte springer iväg (halvhalten är kramande och tygeln får aldrig bli glapp, alltså inte ”ta och släpp” utan mer ”krama och mjukna” med bibehållen kontakt hela tiden). Det är lätt att lockas att ta mer i vänstertygeln där han bjuder in till mer stöd och kan kännas lite stark, men han blir mjuk i vänstersidan av att jag får över stödet på högertygeln. Så det jobbar vi mycket med till en början, att upprepa halvhalterna och komma nära med skänkeln genom öppnor, slutor och skänkelvikningar.

I galoppen varierade vi formen en hel del och det funkar väldigt bra för att få Melvin fokuserad! Det är lätt att fastna i ”lång och låg” formen när hästen blir het men vi vill som sagt använda oss av energin och kunna rida med den. Jag får därför plocka upp Melvin i formen, fokusera på att verkligen sitta på sittbenen och hålla galoppen i sätet. Kristian sa idag att jag skulle tänka som att jag red barbacka i galoppen och verkligen kände ryggen hela tiden. Det funkade bra att tänka så! Så fort jag kom ner ordentligt i sadeln kunde jag automatiskt komma åt mer med benen också. Handen håller jag buren och stilla med jämnt kontakt tills Melvin själv bjuder in i stödet. Han blev så fin av det här jobbet! Vi jobbade även öppnor, slutor och skänkelvikningar i galopp och även lite förvänd galopp som gick superbra.

I slutet kunde jag använda energin på helt rätt sätt och jag blir så glad av att vi kommer till det läget trots mycket energi i början! Så glad också för att Melvin inte kokar över utan alltid håller sig på mattan. Det är bara i galoppfattningarna som jag kan få ett lite extraskutt när han är så pigg haha. Och ibland travar han mer än han behöver 😉 Kristian sa idag att ibland känns det som att Melvin leker ”inte nudda mark” i traven haha, han är så snabb i fötterna och vill helst vifta med dom uppe vid öronen i sin finaste trav ❤️ Älskar att rida Melvin varje dag och jag älskar hans energi, ibland måste vi bara få den på rätt saker 😉

En som borde trava raka vägen in i gullfinkan!!! ❤️❤️❤️