Vänskapsbandet

Alla kattägare känner igen gesten. Plötslig närhet och så vänder han/hon dig ryggen och plötsligt har du en liten svans över foten. Kisse kan spinna gillande eller bara låtsas som om inget alls pågår.

Inget pågå här, titta bort gott folk!

På underbart kattmanér sitter han där och tittar intensivt på något som i alla fall är totalt motsatt håll mot där du befinner dig. Under tiden värmer svansen min fot. Jag har i alla fall tolkat detta som en liten kärleksgest. Jag har nog fått lära mig någon gång att det är ett tecken på ägande, men ser det själv som att katten har ett behov av att känna att vi hör ihop och att den sträcker ut ett litet vänskapsband.

Hos mig sker detta ofta när Hamilton vill tacka för något som när vår kattgård rasat på grund av snö. Det innebar att det blev utegångsförbud under en period. När vädret plötsligt vände och våren kom gick vi ut gemensamt i kattgården. Det var underbart och katterna älskade det. När vi kom in igen och jag satte mig ned så var den plötsligt bara där över min stövel, som ett litet enkelt ”tack, det var underbart!” Ett litet ömhetsbetyg för att visa sin kärlek till mig och min magiska förmåga att fixa fram våren. Denna gång var det Hamilton.

Oj, vad är det som har hänt här nu då? Man är borta ett ögonblick och så får man oväntat besök

Katter är inte kalla och egoistiska som många tror och inte heller särskilt egensinniga. De dränker dig inte i översvallande kärleksbetygelser, men de finns där på ett stila och inte så invasivt sätt. En liten höjning med svansen är ett hej och om det åtföljs av en direkt sänkning och titta bort och ägna sig åt något annat så är det ”jag har inte tid just nu, men jag vill ändå vissa artighet genom att hälsa”.  En svans över foten är däremot för mig ett litet ”jo… bara så du vet så älskar jag dig. Jag tänker inte visa världen att det är så, men just här och nu är det bara du och jag.”

Ibland är de dock väldigt översvallande med spinnande och buffande och kärleksblickar som får hjärtat att smälta!

Just det underbar komplexa varelser är katter