Fila på detaljerna

Dagens Lussan-träning var bra och lärorik! Vissa träningspass är väldigt enkla och jag mest flyter med Dorano i en väldigt bra känsla. De passen kanske vi inte kommer över så många nya trösklar, men på något sätt befäster vi ändå den nivån vi står på och kan bygga självförtroende där. Idag var ett pass där vi pushade vidare lite och försökte leta en ny tröskel att hoppa upp på. Efter några starter i år har jag identifierat några punkter där vi kan kamma hem några extra poäng, dessa är:

  • Samlade skritten. I den ökade skritten får vi ofta 8or, i den samlade brukar vi landa på 6,5-7. Anledningen till det är att den samlade skritten är lite för stor (för mycket övertramp). Dorano har väldigt ren skritt både i ökad och samlad, men jag skulle behöva få ihop den samlade lite mer för att komma upp något poäng där. Det är lite svårt efter den ökade att få ihop honom så mycket som jag vill, för att träna det brukar jag rida den ökade skritten snett igenom och sedan göra en halt innan jag skrittar vidare i den samlade. Då får jag ihop honom bättre i den samlade! Tanken är att jag sedan på banan bara ska kunna tänka halt för att få ihop honom lite extra in i den samlade.
  • Mer böjning i slutorna. Dorano gör väldigt fina slutor och vi får ofta höga poäng på dessa, men ibland får vi kommentarer om att jag kan ha lite mer eftergift och böjning i dom. Som med det mesta är det lättare att få till det hemma på  träning än på tävling, idag fick jag därför böja lite extra i slutorna för att ha råd att ”tappa” lite av böjning i tävlingssituation. Det kändes bra!
  • Inridningen. Det jag kan fila lite på här är att få igång honom snabbare ur halten in i trav. Ibland får jag ett oönskat skrittsteg där på banan och det drar direkt ned 0,5-1 poäng. En onödig grej som vi inte ska behöva tappa på när han går själva halten så fint och är spikrak! För att träna det fick jag idag göra mycket trav-halt-trav varvat med trav-skritt-trav längsmed spåret. Jag vill inte träna dom för mycket på själva medellinjen då hästarna snabbt lär sig att det ska vara halt på medellinjen. Det blev riktigt bra efter några repetitioner idag!

Så, dagens pass var väldigt nyttigt då vi jobbade på att bli ännu bättre och nå nya nivåer! Det finns fortfarande poäng att samla och då kommer vi upp i riktigt höga betyg. Samtidigt är det en avvägning hela tiden, kan jag rida stadigt runt 68-70% är det riktigt bra, risken med att hela tiden vilja ha lite mer är att korthuset tillslut faller och man får ett bakslag. Jag är väldigt nöjd med den nivån vi har legat på senaste starterna och tanken är väl egentligen mest att putsa på fasaden än att totalrenovera huset. Konsten är till stor del att hålla en hög nivå under lång tid och hålla hästen både frisk i kroppen och motiverad i huvudet. Om man ser till Lövsta-cupen går ju finalen i Friends först i december, det är en väldigt lång cup och många kval som man måste hålla en hög nivå genom under ett helt år. Det är en konst i sig!

Han är så klok, Dorano!