Vitlök och Scharlottenlök

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården

Vitlök har kommit på modet att odla igen. Kanske för att det är så svårt att misslyckas, eller bara för att det är så kul att testa olika sorter. Få grödor är så vackra att lagra som vitlök- i en korg eller en fläta på väggen i allt från vitt till rosa och lilarandiga sorter vitlök Hösten är på intåg och dags att börja planera näst års lökskörd. De som ska sättas redan i höst är vitlök och scarlottenlöken Longor. Förra året köpte vi sättlök till scharlottenlök från Semeco, i år ska vi testa att använda utsädet från våra egna lökar. Har läst på flera ställen att de ska fungera bra. Vitlök har vi eget utsäde, men kompletterar med några nya lökar av Messidrome. Löken sätts på senhösten, gärna några dagar innan tjälen går i jorden. Det är lite olika tid beroende på vart i landet man bor. Men här på västkusten runt november/december. Det är viktigt att inte sätta lökarna för tidigt så de börjar växa för mycket under hösten och har svårt att klara vintern. Det är lökens klyftor som sätts, en och en. De ligger i jorden under hela vintern och börjar växa på allvar till våren. Under sommaren utvecklas löken med alla sina klyftor och med start sista delen av juli kan skörden påbörjas. garlic-139659_1920

Viktigt att tänka på!

Köp ditt utsäde i god tid så du inte står utan. De tar ofta slut och hittar du bara några enstaka skrumpna lökar kvar i korgen, så brukar de inte vara de bästa som är sparade till sist…. Vanliga trädgårdsbutiker brukar ha vitlök från sensommaren eller början av hösten. Det är även viktigt att man antingen använder eget utsäde eller köper certifierat utsäde som är fritt från virus och behandlingar samt är härdiga i vårt klimat. Det finns en del som har köpt från vanlig mataffär och fått med sig hemska virus och behövt byta ut jorden för att kunna odla igen. Löken är känslig för blöta, vi odlar i upphöjda bäddar och bänkar, därför har vi haft några problem med dålig skörd pga blöta. Lök gillar gödsel, så vi förbereder bädden innan vi sätter löken, på våren när blasten sticker upp så täcker vi en tjockt lager gräsklipp och vattnar med både guldvatten och nässelvatten och i år var lökarna större än vanligtvis! Innan vi sätter höstlökarna så ”preppar” vi bäddarna. Vi gräver ner kompost, strör ut benmjöl och fyller upp en skottkärra med gräsklipp/organiskt så vi kan täcka bädden efter sättningen, för att hålla kvar både fukt och lökarna i jorden, som annars har en liten förmåga att vilja krypa upp. Funderingarna går varje år till hur mycket lök man ska sätta. Vi räknar med att vi i snitt gör av med 2 vitlök/vecka. Vissa veckor går mer och vissa veckor går de mindre. Sen går det ju mer när man ska göra örtsalt, chilisås etc. Sen måste de ju bli lök som räcker till nästa års utsäde. Vi sätter runt 120-150 vitlöksklyftor/år för att ha en buffert. I år blev de extra fina! Vi har olika sorter, dock inte koll på vilken sort som är vilken längre. En av favoriterna i många år har varit Thermidrome, Cledore och Messidrome tills vi även lyckades komma över Alexandra, en rysk större sort som ger lite lilafärgat skal på klyftorna. Nu när vi har eget utsäde så blir de en härlig mix av alla de 4. Förra året var första året vi satte scharlottenlök på hösten och det kommer vi absolut göra igen. Vi lär oss hela tiden nya sätt att odla och man sparar både tid på våren och det ger en tidigare skörd. För oss är det viktigt för då hinner vi med en 2:a och ibland även en tredje gröda på samma yta. Det gäller att tänka smart- inte bara i kvadrat.

scharlottenlök Vitlök sorter:

Messidrome- Detta är en ekologisk vitlök från sydöstra Frankrike. En tidig, köldtålig och pålitlig sort med fyllig smak. Skörda den färsk i maj och ät som purjolök eller slutskörda den i augusti och torka i fläta.

Thermidrome – Detta är vitlöken för dig som älskar det franska köket. Den är stor, tidig och mycket köldtålig. Den har en svagt lila färgton och passar bra för lagring.

Dukat– Det här är en vit, oljerik och medeltidig sort från Tjeckien med stora saftiga klyftor. Den har en fantastisk, het smak och är inte bara köldtålig och sjukdomsresistent utan kan även lagras under lång tid.

Messidor– Pålitlig sort som alltid ger jämna och stora skördar. Mycket fin, mustig smak

Alla sorterna finns på Granngården– med var ute i god tid. För de kommer ta slut- de gör de varje år!