Utmaning 1000kr på en månad

Ni som har följt oss via Facebook har nog inte missat vår utmaning som vi började med 1 oktober.

Vi läste om utmaningen på en annan sida och valde att själva hoppa på. Målet var att enbart handla mat för 1000kr/månad. Det var många som valde att hoppa på utmaningen och det var svårare än vi trodde. För oss fanns de flera orsaker till varför vi valde att köra utmaningen. Dels för att äta de man har hemma, kyl, skafferi, frysar och grönsaksland var överfyllda av mat och behövde tömmas av. Men även för att hålla nere matkontot, minska på konsumtionen och se om vi klarade att det. Nu hade vi ju ett rejält försprång med all mat som redan fanns hemma. Men vet att det är fler än vad man tror som inte har större matkonto- för det helt enkelt inte finns pengar till det.

Sen vi kom hem från Spanien har vi valt att äta mer levande föda, samt att vi kör ett mål lagat mat på kvällen. Vi har börjat grodda mer och de har verkligen drygat ut maten.

Men hur gick de då mer utmaningen?

1000kr/månad innebar att vi hade 33kr/dag eller 233kr/vecka att handla för. Vi valde att ta ut pengarna i kontant för att det skulle bli en bättre överblick på vad vi hade handlat. En egen plånbok för bara mathandling där alla kvitton även sparades.

Vi visse att det var mjölkprodukterna som skulle bli den stor utmaningen, och trots att vi har möjlighet att köpa mjölk direkt från en bonde, så har vi inte fått in den rutinen sen vi kom hem. Vi hade även 2 kalas för vår dotter som fyllde 8 år som vi valde att lägga utanför denna utmaningen.

Här ser ni ett urval av de vi har köpt under månaden. Vi har även haft uppe frågan i tråden på vår fb-sida om att det är dåligt med ekologiska varor i vår matkorg, och de stämmer. Av två anledningar. Vi bor på landet och i vår lokala ica butik är utbudet av ekologiskt väldigt begränsat. Sen kostar ekologiskt mer. Att behöva betala 7 kr extra för ett paket smör och 8 kr extra för ett paket mjölk gick inte enligt våran budget. Hade hela familjen varit beredd på att offra mer så hade de nog gått. Men dottern ville ha sina flingor på morgonen och mannen vills ha sina oliver till lunchens sallad.
Smör är dessutom något som har gått väldigt mycket här. Detta för att vi nu kom in i en otrolig svampsäsong och äta kantareller utan smör ville vi inte avstå från.

Varje måndag har jag fokuserat på matlagning. Då har vi hackat grönsaker, förberett sallad, bakat bröd, och bunkrat upp färdiga matlådor i kylen för veckans mat. Osten var inhandlad i slutet på september på kampanjpris, så de var väldigt bra tajming då den räckte ett bra tag.

Nu när 1 månad har gått och pengarna räckte precis på målsnöret så inser jag att detta var en väldigt snäv budget att jobba med. Vi har förmånen att ha mycket mat i frysarna och vi kommer att fortsätta äta av egna grönsaker, kött och bär för att tömma av- de eviga projektet, då jag samtidigt jobbar med att fylla på. Så här års är det mest svamp som åker in i frysen.

Hade vi ätit ”vanligt”- så hade vi kunnat äta potatis, kött och lite grönsaker varje dag, för att hålla nere kostnaden, men samtidigt vill vill äta mat vi mår bra av och då innehåller den mycket färska grönsaker. Hade vi inte odlat så mycket själva hade de varit svårt att hålla nere kostnaden.  En av de svåraste bitarna för mig som är en som sköter all handling är att gå i affären och se alla ”kort-datum”, kampanjer och spar-tips. När man vet att budgeten int håller för det.

Här är ett axplock av maten vi har ätit under månaden.

 

 

 

 

 

Nu börjar en ny månad och vi släpper lite på tyglarna, men kommer ändå fortsätta fokusera på att äta ut frys och skafferi- precis som vi brukar göra!