Nytt steg i resan mot självförsörjning

Innehållet innehåller en annonslänk till Granngården

Ett nytt steg på vår resa att bli självförsörjande på allt från grönsaker till gödsel har börjat. Vi har under flera år komposterat med våra snurrbara varmkomposter och varit mycket nöjda med dom. Men här kan man inte ta tillvara på lakvattnet- som är en otrolig näringskälla. Vi har nu börjat kompostera med Urban Garden från Granngården.

Den här typen av kompostering kallas ofta för bokashi. Bokashi är i grunden ett varumärke för hushållskomposter, men har blivit ett begrepp för kökskompostering. Med komposthinken Urban Garden som man hittar på Granngården kan man ägna sig åt just denna typ av kompostering av matavfall inomhus.

Med hjälp av bokashi kan du enkelt och smidigt omvandla ditt matavfall till näringsrik jord utan att behöva använda kemikalier. Det enda du tillsätter är kompostströ som innehåller vetekli, vatten, mikroorganismer, rörsockermelass och EM-1.

Så hur gör du?

När du har fått hem ditt paket från Granngården så monterar du enkelt på kranen på hinken och sätter igång. Matavfallet packas läggs med fördel i en egen hink först, då man ville hålla ner syrenivån i hinken. Så vi lägger enbart i 1 gång/dag.

Strö över kompostströet som är preparerat med särskilda mikroorganismer som förbereder materialet för nedbrytningen. Dessa fermenterar/mjölksyrar kökskomposten i en syrefri miljö. Packa materialet så det blir lufttätt.

Hinken står inomhus i rumstemperatur och jäser i två till tre veckor, därefter grävs komposten ner i landet, bäddar eller krukor. När det är varmt utomhus bryts komposten ner till färdig jord på cirka 4 veckor, kortare om kökskomposten är mer finfördelad. På våren och hösten kan de ta lite längre tid. Växterna trivs och maskarna frodas.

Om de börjar lukta illa så har jäsningsprocessen blivit fel. Det beror oftast på att det blivit för blött i hinken eller för att för lite strö använts.

Det finns så många fördelar med denna typ av kompostering!

Matavfallet behöver inte samlas in och transporteras bort av kommunen. Vi sparar bränsle och pengar, minskar utsläpp och tar hand om jorden på ett bra sätt- det kan man väl inte tacka nej till! Så gör som vi har gjort gå in och beställ din kompost på Granngården redan idag!
Urban Garden

Mitt bästa tips är nog ändå att beställa 2 hinkar på en gång. Detta för att när den första hinken är full så bör den stå några veckor och ”jäsa” under tiden fyller du då nästa hink.

Fördelarna med denna typen av kompostering.

*Snabb och enkel kompostering. Passar både dig som bor på landet eller i stan

*Du minskar matavfallet och på så vis minskar du vikten i din avfallstunna och sparar både pengar och miljö.

*Bästa näringen du kan få till dina växer- från ditt eget avfall

*Luktfritt- så länge så lägger på tillräckligt med strö och tappar ut lakvattnet någon gång/vecka