Mössen kommer närmare- hur ska vi kunna hålla dom i schack….

mus Hösten är på ingång och det medför även att mössen söker sig in i hönshuset igen, men denna gången är vi redo. Förra årets mus och råttinvasion fick oss att tänka till rejält. Alla hål är tätade med hönsnät och fogskum. Fodret förvaras i täta tunnor och nu åker musfällorna upp. I flera år har vi kört med traditionella slagfällor, och som det är nu så tar vi 5-8/vecka. Nu ska vi ladda upp rejät! Jag stod inne på Granngården och valde mellan 2 olika varianter. Helst skulle jag vilja använda en mus/råttskrämma som håller djuren borta från hönshuset med ljud.

silverline

De hade en ”Mus och Råtttfritt” från Silverline som sänder ut ett avancerat ultraljud med anpassade frekvenser och ett varierat ljudtryck som skrämmer, avskräcker och stör möss och råttor naturliga sätt att bete sig och kommunicera. Detta stressar dem och skapar en odräglig miljö. Ljudet påverkar inte tamdjur eller människor- förutom tamgnagare. Då vi har kaninerna i hönshuset vintertid (i foderkammaren) så var inte denna ett alternativ. Men jag tror att jag kommer satsa på en sån till våren när kaninerna har flyttat ut igen.

 

victor

Istället blev den en elektriskt musfälla från Victor som komplement till våra slagfällor. Vi gillar ”Supercat” för den är enkel att ladda och man slipper ta i musen när den är fångad, vi har även en äldre modell av liknande märke.

supercat pro

Nu laddar vi upp foderkammaren med alla 3 för att se vilken som var bäst!

Under flera nätter så fick vi ett jämt utfall. 3 av 3. Men så plötligt ena morgonen så hade vi fått 4 möss i 3 fällor. I den elektriska var de dubbelfångst! Jag gillar verkligen den elektriska fällan- dels så slipper man ta i musen, ingen risk för att man klämmer fingrar när man laddar- och varken hönsen eller katten kan komma åt och klämma sig. I våras hade tuppen smitit in i foderkammaren och lyckats komma åt den ena musfällan- han kom stolt, men en aning förvirrad ut med en slagfälla i haklappen. Han var väldigt tacksam över att bli av med sitt nya ”smycke”. Detta är ingen risk med den elektriska fällan. Enda nackdelen är väl att den går på batteri. Men jag har uppladdningsbara batterier, och laddning ska räcka till 100 möss. Dock har jag redan tappat räkningen på hur många möss vi har fångat i den. Är man tekniknörd, eller vill vara extra effektiv så har ”Victor” kommit med en ny variant på elektriska fällan med wifi. Då får man en avisering varje gång man har en fångst i fällan och kan tömma den fortare. Men risken är att den hade plingat hos oss hela natten…. Vi laddar våra musfällor med hönsmat- funkar klockrent och finns alltid tillgängligt i ett hönshus.

hönsfoder

 

Egentligen skulle vi nog behöva 2 effektiva katthonor som hjälpte oss att hålla ”besättningen” i schack. Men vår svanslöse lille vildkatt Svarten, som nu börjar bli till åren gillar inte andra katter. Så länge han finns kvar så kommer här inte hem fler katter. Han har slutat jaga möss, men igår när jag vittjade fällorna så satt han nöjd och kikade på tills mössen låg i hinken. Då såg han till att förse sig. Han verkar allmänt nöjd med att slippa jaga mer….

cat-618470_1920

Visste du att:

Möss förökar sig extremt fort.

Ett experiment som genomfördes med 12 hanar och 12 honor medförde att antalet möss blev 2000 efter åtta månader. Det gäller att ta tag i problemet innan det spårar ut.

En mus tar sig in genom ett 6–7 mm litet hål.

En mus kan hoppa 30 cm.

Ordet ”mus” (eller ”mouse” på engelska) kommer från 4000 år gamla sanskrit ordet ”serbiska” och betyder ”tjuv” eller ”stjäla”

En mus blir könsmogen efter tre veckor.

En husmus klarar sig länge utan tillgång till vatten.

Mössen bosätter sig i närheten av mat eftersom de vill äta 15-20 gånger per dag. Möss brukar inte gå längre än 3-8 meter för att hitta mat katz-2821316_1920