Hösten är här på allvar och hönsen flyttar in!

Höns

De är fantastiskt mysiga, nyttiga och lättsamma djur – och det går utmärkt att också hålla dem i en villaträdgård. Däremot brukar tupp inte tillåtas inom tätbebyggt område. Med fem hönor får du 3-5 ägg om dagen under sommarhalvåret. Våra höns betar gräs, grönsaker, men får även pelleterat foder och självklart våra matrester. Som tack ger de oss gyllengula och smakrika ägg i olika storlekar. Dessutom framställer hönsen världens bästa gödsel till odlingarna. Vad skulle jag göra utan mina älskade hönor.

 

På sommaren är det lätt att ha höns, de går ute och letar mask, insekter och frön. Det är inte många timmar de spenderar inne i hönshuset, våra bor desstuom i sommarhus i stora hägn. Men hösten börjar närma sig. Kycklingarna är inte lika beroende av sin mamma längre, deras gulliga fjun har övergått i spretiga fjädrar och kroppen växer inte i balans. Nu är det dags att börja förbereda hönshuset för hösten och vintern.

Ett av de första stegen är att börja sortera ut tupparna. Kläcks de kycklingar så brukar minst hälften alltid bli tuppar. Sommartid när de går fritt så kan de fungera, men när vintern närmar sig och de ska vara på ett begränsat utrymme går inte att ha för många tuppar tillsammans. Först steget är alltid att kolla om det är någon som behöver en ny tupp till sin besättning. Enstaka brukar man kunna hitta, men annars är det slakt som gäller. Vi vill ta tillvara på djuren och här blir de både mat till oss människor och hundar. De vackra fjädrarna sparas till påskdekorationer, och har de fina nackar så hämtas nackarna av flugfiskare som binder egna flugor. För mig är det viktigt att om ett djur ska behöva sätta livet till så ska så mycket som möjligt tas tillvara på och djuren ska ha ett stressfritt och värdigt avslut. Du vet väl att du kan hyra en plockmaskin av oss för att underlätta slakten??

Vintern

Höns har ofta inga problem med kyla, så länge det är torrt och dragfritt. De kan däremot förfrysa kammen, och för att underlätta för oss har vi valt att bygga frostfritt. Dvs vårt hönshus är välisolerat, vi har gjort en vinklad utgång för att bli av med alla kalla vindar som blåser in. När nordens kyla biter tag om oss här på västkusten, brukar ju inte vara många veckor, så sätter vi in en värmelampa- gärna över vattenautomaten, så fryser inte den heller. Hönsen går gärna ut även när det är snö, men de kan vara lite skeptiska i början. Jag brukar lägga ut ett rejält lager med halm inne i hönshuset för att de ska kunna burra ner sig, men även lägga lite utanför luckan, så de vågar sig ut.

En annan viktig sak att tänka på är vattnet, det måste hållas frostfritt, annars kan de inte dricka, och när de är inne hela dagarna så är det viktigt att vattnet kommer upp en bit, så de inte kommer i strö och halm i automaten. Det har kommit riktigt smidiga värmeplattor till vattenautomaten om håller de frostfritt som jag ska inköpa under hösten. De jag har kikat på drar endast en tiondel så mycket watt som lamporna, så kommer löna sin inom kort.

Sen är det de här med ljus. Hönsen behöver ljus för att lägga ägg, vissa raser mer än andra. Vi har ljus i vårt hönshus, men inte för att pressa hönsen att lägga ägg utan för att underlätta med skötsel och hantering av hönsen. Hönsen behöver sin vila vintertid för att hålla längre. I februari börjar vi ha tänt lite tidigare och lite längre på kvällarna i hönshuset och de sätter igång direkt att lägga ägg igen.

Att inskaffa ett försvinningsrede var något av de bästa vi har gjort. Vi vill inte att våra höns ska ruva när som och på detta sätt så har de inte den möjligheten. Äggen är rena och fina när vi plockar dom och inga sönderpickade från vare sig skator eller andra hönor.


Inte så välplanerat….

Vår resa i somras till Spanien blev väldigt spontan…..
Från att vi bestämde oss för att åka tills vi satt i bilen så tog de 3,5 vecka. På denna tiden skulle vi hinna fixa klart allt och förbereda odlingar, djur etc på att vi skulle vara borta länge och underlätta för husvakt, odlingsvakt, djurvakt, hundvakt och kaninvakterna. Men innan allt detta kom i våra tankar så hade jag börjat riva ut allt ur hönshuset- det var dags för renovering.
Allt avstannade snabbt när vi bestämde oss för att åka. Hönsen bodde i sina sommarhus så det var ju ingen brådska med hönshuset….

Plötsligt är hösten här….

Nu när vi kom hem och hösten närmade sig så insåg jag att hönsen kan ju inte flytta in så som där såg ut. Så efter några dagars arbete med målning av tak och väggar, nya sittpinnar- denna gången i ek, nymålat värprede, och in med nya foder och vattenautomater- denna gången på en skiva- för att hönsen inte ska kunna sprätta spån i och för att de ska stå jämnare, så inte vattnet läcker ut.
Det som är kvar att lösa är en stege upp för hönsen. De ”vanliga” hönsen flyger upp utan problem, men silkeshönsen kommer inte upp. Eller så gör jag en liten sittpinne till dom lite lägre ner.
Kaninbottnarna som står på golvet samlar upp hönsbajset under natten och är enkelt att tömma i skottkärran. Detta gör att jag inte behöver städa hela hönshuset lika ofta, utan enbart tömma lådorna.
Under hösten/vintern så har våra höns alltid spån i botten och halm ovanpå. När kylan kommer har jag inte bestämt mig om jag ska köra värmelampa över vattnet eller om jag ska testa en värmeplatta under istället…..

En stor skål med sallad, grönkål och lite matrester så kände sig hönsen som hemma direkt!


Inför nästa sommar när alla djuren har flyttat ut till sina sommarhus, så ska jag göra samma med foder/kyckling/kanin avdelningen. Färgen fick jag via en lokal köp och sälj sida från en som hade rensat ut i ett dödsbo. Burkarna var inte ens öppnade så har nu massvis med färg att välja på i olika kulörer.

Jag har ett öppet ”fönster” mellan hönshuset och kanin/kyckling/foderdelen. Där ligger alltid hönan Sven och kollar ut över kaninerna när det är dags att sova.

Kolla in vad hönsen tyckte om vår nya vattenautomat!