Havredrycken räddar pannkakorna

När man planerat pannkakor till kvällsmat och alla ser fram emot det. En härlig promenad i skogen och sen är jag redo att sätta igång. Men när jag kommer hem och tar fram skålen och ska börja blanda smet så märker jag att det endast är en ynka deciliter mjölk kvar i flaskan. Där sitter dottern med mjölkmustasch och ser ovanligt nöjd ut… Jag orkar verkligen inte sätta mig i bilen och köra bort till bondgården och köpa mer mjölk- inte heller till affären…. tittar i skafferierna och inser att idag är en bra dag att testa att göra havredryck. Det enda som behövs är havre, vatten, salt och raps olja. Det finns ju i skafferiet.

Havredryck är ett bra alternativ till mjölk som dessutom helt och hållet är växtbaserat. Jag tycker visserligen inte att man behöver ersätta mjölkprodukter med havredryck, men kan likväl inte låta bli att uppskatta smaken av havre till både måltidsdryck och smoothies.

Till en liter havredryck behöver du:

  • 10 dl vatten
  • 2 dl havregryn
  • Lite salt
  • 2-3 msk neutral olja

Så gör du:

Mät upp 2 dl havre och 10 dl vatten i en mixer (stavmixer funkar lika bra), salta och häll i oljan (kokosolja eller rapsolja). Uppskattar du smaksatt havremjölk kan du krydda med vanilj, kanel eller kardemumma. Använd i så fall 0,5-1 tsk smaksättning per liter färdig havredryck. Mixa blandningen tills drycken är helt slät utan klumpar. Häll över drycken i en saftsil och sila bort havreresterna. Ibland kan det bli ”stopp” i silduken och du kan behöva krama ur de sista dropparna med händerna (glöm inte att tvätta händerna först). Häll över drycken på väl rengjorda flaskor och förvara i kylen. Dricks inom 5-7 dagar. Glöm inte att skaka drycken innan du dricker den eftersom havredrycken har en förmåga att skikta sig.

Perfekt! Nu blev de Pannkakor ikväll ändå 👍🏻

Tips: Havreresterna som du silar bort passar utmärkt att baka på eller att blanda ner i frukostgröten.