Groddning och skottning- steg för steg

Inlägget är ett samarbete med Sproutly

Har du testat att grodda och spira? Det är väldigt enkelt. Det är bara att komma igång!

 

Jag har varit en periodare, groddat lite i omgångar, men aldrig riktigt gått in för det. När vi var på levande Föda Skolan utanför Malaga så väcktes detta till liv och nu har det blivit en del av vår vardag. Många har frågat hur vi gör nu när vi har kommit hem från Spanien och vad vi använder för frön och grejer- därför är det extra kul att gör detta inlägg i samarbete med Sproutly.

Varför ska du grodda? Frön som ännu inte börjat gro gör allt de kan för att bevara och skydda sina livsviktiga näringsämnen, vilket gör det svårt för oss att absorbera dess nyttigheter, men så fort fröet får vatten och börjar gro sker förändringen! Sovande enzymer vaknar till liv, mineraler och proteiner blir lättare för vår kropp att ta upp och vitaminmängden ökar.

Vad är skillnaden på Grodd och Spiror? Grodden är det första stadiet i växtens livscykel. En svans tar sig ut genom fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet av fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans.

Besök Sproutly för mer inspiration och information

Sprior eller skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen söker solljus. Med hjälp av solljuset utvecklar skotten blad. Skott klipps av från sin rot eller ärta/lins/frö. Skott kan odlas med bara vatten, i jord eller på fuktigt hushållspapper. Genom att låta skotten stå mörkt de första 3-4 dagarna och sen flytta fram till ljusare miljö kommer de få en längre stam. Denna metod används ofta av kommersiella odlare, speciellt för ärtskott.

Fyra av våra favoriter

Alfalfa, Ärtskott och Solrosskott

Alfa Alfagroddar
En klassiker! Groddarna tar mellan 4-5 dagar att få till. På sommaren kan de vara klara redan på 3 dagar. De är groda att blanda ner i en sallad eller ha på en smörgås tillsammans med keso och skinka. Alfalfagroddar innehåller mineraler, proteiner, C-vitamin, B-vitamin och E-vitamin. Dessutom sägs de motverka gaser.

Mungbönsgroddar
Mungbönan hör till en av de bönor som går snabbast att grodda. Själva bönan är en liten oval rackare som ser ut som adzuki – förutom att den är grön. Mungbönor innehåller järn ger oss bättre immunförsvar. Innehåller även folsyra. Bra för gravida, men även för celldelning.  Den innehåller även B-vitamin- bra för hår och naglar. På ett par dagar får man fina groddar som passar bra i sallader, wokar och soppor. Gott är också att blanda i mungböngroddarna i en röra och fylla i crêpes.

Blötlagda linser

Linsgroddar
Alla typer av linser är goda att grodda. Kul är också att det finns fler olika färger att tillgå. Varför inte prova gula eller röda linser som omväxling till vanliga gröna? Linser innehåller protein, mineral och kostfiber. Vanligast är att ha linser i soppa, så varför inte ha groddade linser i soppan? Eller kanske en matig sallad uppblandad med bondbönor, tomat och röd lök?

Ärtskott redo att sköras

Ärtsskott
Sockerärtsskott skördar man vanligtvis från en stor sockerärtsplanta, då kommer det dessutom hela tiden nya skott. De små skott som dyker upp på befintliga grenar och i grenfästen kan klippas av och användas i sallader. Både blommor, knorvlar och skott går att äta på sockerärten och smakar som själva sockerärten. Gröna och gula ärtor kan även skottas och ätas. Jag måste bara får berätta att vi gjorde en ärtpesto nere i Spanien. Det var så otroligt gott. Ska försöka skriva ihop receptet på den.

Ärtskottspesto med rostade solroskärnor

Så var börjar man??

Du kan använda avancerade maskiner som vattnar dina groddar som vi hade i Spanien, eller en vanlig glasburk och en sil. Vill man göra det enkelt att komma igång så har Sproutly flera jättefina startpaket med allt du behöver.

Visst är det en fin gå-bort-present!

Det finns några viktiga regler att följa när man börjar grodda:

  • Rengör fröna
  • Blötlägg fröna för att aktivera dem
  • ”Vattna” Skölj groddarna med vatten när de är nästintill torra och låt vattnet rinna av helt. 
  • Skörda när groddarna har uppnått önskad storlek​​!

Så här groddar vi

Alfalfa
Skölj fröna noga. Blötlägg 8-12 timmar. Sen är det viktigt att inte skölja fröna för mycket och låta de torka upp innan man sköljer eller sprutar med en sprayflaska. Det finns ingen grodd som vi har misslyckats så mkt som med alfalfa. Men när man väl får till de så smakar de ljuvligt.Tar 4, max 5 dagar innan de är färdiga. Låt de inte stå för länge för då växer de ihop och man vill att de behåller sin friska smak.

Alfalfa groddar

Bovete
Skölj fröna noga. Blötlägg 24 timmar. De ökar ungefär 2 gånger sin egen volym Skölj 10 gånger under 24 timmar. Tillväxt i 24 timmar, tills man ser en liten svans. Får absolut inte ligga i vatten, då de kan surna. Låt de vara i kylen om ni inte ska torka dom.

Mungbönor
Äter du varje dag så grodda varannan till var tredje dag för att alltid ha färska bönor.

Mät upp 1-2 dl bönor och skölj dem noga i ljummet vatten i nån minut. Blötlägg i 8 timmar Häll av vattnet och skölj groddarna och häll av. Låt stå i burken. De vill inte ha för fuktigt, men absolut inte för torrt. Låt stå 2-3 dagar. Skaka inte burken- då kan svansen oxidera och bli brun. Förvara i kylen. I en tät burk håller de i 1-2 veckor.

Mungbönor redo att skördas

Linser
Mät upp 1-2 dl linser och skölj dem i ljummet vatten i nån minut. Blötlägg i 12-24 timmar Häll av vattnet och skölj groddarna och häll av. Låt stå i burken. De vill inte ha för fuktigt, men absolut inte för torrt. När de nästintill har torkat så skölj dom igen. Låt stå 3-4 dagar. Skaka inte burken- då kan svansen oxidera och bli brun. Förvara i kylen. I en tät burk håller de i 1-2 veckor.

Vill du testa fler sorter så kan jag rekommendera att kolla in Groddskolan hos Sproutly. Där hittar vi mycket inspiration. När du har fått kläm på att grodda- så kan du börja samgrodda!

Johan Whalström på Levande Föda Skolan i Spaninen testar våra ärtskott

När vi var i Spaninen så odlade vi en hel del skott på brickor. Hemma hade vi enbart odlat ärtskott på brickor. Så detta blev något helt nytt för oss. Johan Whslström som driver Levande Föda Skolan i Malaga har använt sig av Ikeas brickor med distansbrickor att ha under.

Ärtskott- 1 stor bricka

Väg upp 350g vete. Blötlägg 24 timmar Skölj Tillväxt i 24-48 timmar. Skölj 3 ggr/dag Ställ en perforerad bricka på en hel bricka med distanser emellan. Fyll på 3 cm jord och packa de så de blir 2,5 cm Vattna rikligt Så ärtor tätt, men inte dubbelt. Duscha Täck med en upp och ner vänd bricka i 2 dagar. Duscha 2 ggr/dag Skörda när de är 10-14 cm Kan skördas 3 ggr. Här är en film med Jonas från Spoutly där han berättar mer om hur man kan göra:

Vetegräs sägs vara ”ungdomens källa”. Det har nämligen visat sig att vetegräs med det höga halt klorofyll kan förnya celler och minska cancerrisken. Dessutom innehåller vetegräs massor av vitaminer, mineral och aminosyror som hjälper till att bygga upp kroppen. När man börjar med vetegräsjuice så ska man börja försiktigt. De sätter bra fart på magen 😉

Vetegräs – 1 stor bricka

Väg upp 300g vete. Blötlägg 12 timmar Skölj Tillväxt i 24 timmar. Skölj 3 ggr/dag Ställ en perforerad bricka på en hel bricka. Fyll på 2 cm jord och packa de så de blir 1,5 cm Vattna rikligt Så vetet tätt, men inte dubbelt. Duscha Täck med en upp och ner vänd bricka i 2 dagar. Duscha 2 ggr/dag Skörda när de är 12-14 cm En skörd

Solros – 1 stor bricka

Ska de skottas så använd de med svart skal. De som säljs i mataffären kan man aktivera, men de brukar inte bli bra att skotta dessa.

Väg upp 300g frön. Blötlägg i 24 timar Skölj Tillväxt 24-48 timmar. Skölj 3 ggr/dag Ställ en perforerad bricka på en hel bricka med distanser emellan. Fyll på 3 cm jord och packa de så de blir 2,5 cm Vattna rikligt Så solrosfröna tätt, men inte dubbelt. Duscha Täck med en upp och ner vänd bricka i 2 dagar. Duscha 2 ggr/dag Skörda när de är 12-14 cm En skörd

Här är en film med Jonas från Spoutly där han berättar mer om hur man kan göra:

Bovete- 1 stor bricka

Väg upp 300g bovete. Blötlägg 24 timmar. De ökar ungefär 2 gånger sin egen volym Skölj Tillväxt i 48 timmar. Skölj 3 ggr/dag Ställ en perforerad bricka på en hel bricka. Fyll på 2 cm jord och packa de så de blir 1,5 cm Vattna rikligt Så bovetet tätt, men inte dubbelt. Duscha Täck med en upp och ner vänd bricka i 2 dagar. Duscha 2 ggr/dag Skörda när de är 8-10 cm En skörd

Vad kan gå fel? Hur vet man om groddarna har blivit dåliga? Lukta!!!! Luktar de starkt eller lite skumt. Skölj och lukta igen. Luktar de fortfarande illa så släng och börja om. Det är sällan som groddar möglar. De kan få rothår- det är inte mögel. De kan de få när de inte fått vatten på 6-8 timmar. Skölj då så försvinner rothåren.

Ska du åka bort och inte kan vattna, så kan man pausa dom, genom att sätta in dom i kylen. Då kan man fortsätta när man kommer hem igen.

Är du sugen på att börja grodda?? Just nu får du 15% med en exklusive rabattkod ”BRANTASGåRD” ger 15% hos Sproutly.

Nedan visar Jonas från Sproutly de som är de svåraste vid groddning och det är sköljningen. Titta på hans tips och det kommer gå mycket lättare.

Lycka till med din groddning!