Borta Bra men Hemma Bäst!

Nu har vi varit hemma i drygt 1 vecka. Tankarna från sommaren har börjat landa och det känns skönt att vara hemma. Det första man kan säga är att det har varit ett otroligt äventyr.
Lite impulsivt blev de, vi som aldrig har bilat förut, mer än till Lidköping. Plötsligt satte vi oss och har kört 750 mil. Inga klagomål trots att värmen var påfrestande- kan de vara alla glassar som höll oss på gott humör 😉
Att landa i Spanien blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, där har vi nog oss själva att skylla. Vi hade möjlighet att kolla upp stället vi skulle till, men valde att inte göra det, för då hade vi nog inte åkt. Blir det för illa så åker vi väl hem var vår tanke… Vi hade enligt mail fått veta att vi skulle göra reparation/underhåll, rensa poolen, odla frukt och grönsaker samt lösa problem som dyker upp. Låter ju som vaktmästare med trädgårdssysslor. Men det blev mer större och tyngre jobb än vi hade tänkt.
En sak som blev påfrestande var att allt kändes så ”dött”. Mil efter mil med olivodlingar, men ingen frodig grönska. Som att vi levde i en öken. Räddningen blev att åka upp till ”macken” och kunna smita ut på deras gräsmatta på baksidan och gå barfota medan Mayla myste min ”sin hund”.
Saknaden av havet blev stor och mer påtaglig än jag hade räknat med. Vi hade drygt 1 timme till havet och med min uppväxt på västkusten så blev havsbris mer saknad än jag trodde. Där blev räddningen när vi sista veckan kunde hyra en bekants lägenhet och fick åter känna havets vind mot min kind i vackra Calpe.
Vi har lärt oss otroligt mycket i Spanien, både som par, föräldrar, familj och individer. Johan som äger skolan sitter på en stor kunskap och vi har blivit inspirerande på flera plan. Vi har valt att ta med oss delar av livsstilen hem. Råsaftcentrifug är nu inköpt (letade begagnat först, men behövde en kraftig motor och en maskin som var enkel att rengöra) de blev en Philips 1200watt. Så nu kör vi citronjuice på morgonen och sen kör vi frukt/grönsaksjuicer fram till lunch. Vi kommer börja grodda mer och ändra vår matsedel. Till lunch kommer det ätas ”kall” mat som sallad i plockvariant och sen till kvällsmat så kommer vi köra ett mål lagad mat, dock med mycket sallad till detta. Så vi har redan börjat så spenat i våra odlingsbänkar. Vi får anpassa livsstilen efter hur vi vill leva.
För att leva enbart på levande föda- groddar, grönsaker, syrade grönsaker och oliver kommer inte fungera för oss. Dels för att vi tycker för mycket om kött, vi har inte lärt oss äta syrade grönsaker och vi kan inte odla oliver här. Vi kommer att ta med oss många delar hem, minska på köttkonsumtionen och ändra på upplägget på våra tallrikar. En sak som var utmanande för mig individuellt var att försöka bromsa mig själv för att jag är väldigt drivande och har många idéer. Jag såg så mycket potential i skolan, men det var inte min skola, det var inte mitt projekt. Alla har inte samma prioriteringar, driv och mål i livet.
När vi var nere, så var inte skolan igång. Det var svårt att se hur upplägget var med elever och hur skolan fungerade. Men vi fick gjort en hel del underhållsjobb som förhoppningsvis gör en stor skillnad för framtida elever.
Vi har fått otroligt mycket tid tillsammans som en familj vilket har fört oss ännu närmare varandra. Leva tätt inpå varandra under förhållande som ibland är påfrestande har fått oss att respektera varandra och hitta balans i livet. Många djupa samtal om vart vi vill i livet, vilka mål som ska prioriteras och hur vi ska nå dit. En resa jag absolut inte skulle vilja vara utan. Borta Bra med men Hemma Bäst!