Blomkålssvamp- en svårhittad delikatess??

Blomkålssvamp- en svårhittad delikatess??
Blomkålsvampen sägs vara en av våra godaste matsvampar. Den passar till all sorts matlagning, men är mindre lämplig att torka då smaken kan bli något besk. Vi har dock torkat med gott resultat. Blomkålssvampen kan vara ganska svårrensad. Men väljer man att skiva den för att steka eller fritera så är det lättare att få bort barr, jord och kryp från grenverket. Hur hittar man den? Jag hör många som enbart hittar en blomkålssvamp i hela sitt liv eller bara drömmer om det. Beror det på att den är svår att hitta eller att man inte vet var man ska leta. Vi brukar hitta ett 10-tal varje höst. Men det är för att vi har lärt oss vart vi ska leta.  Den växer intill stora tallar och förekommer i framförallt södra och mellersta Sverige.
Det finns nästan ingen risk att förväxla Blomkålssvampen med andra svampar- det skulle isåfall vara Gul Fingersvamp. Gula fingersvampar betraktades förr som goda matsvampar. Idag vet man att det rör sig om flera arter som är svåra att skilja från varandra, och minst en av dem är svagt giftig.
Blomkålssvampen kan bli mycket stor, Sven-Gunnar Ryman nämner i sin bok ”Svampar – en fälthandbok” att den kan väga upp till 14 kg. De vi har hittat har legat på 1-4 kilo. Jag läser att ”Blomkålssvampen är inte så vanlig och är en signalart som man inte hittar i vilken trivial skog som helst, den signalerar ofta lite högre naturvärden”. Tydligen bor vi vid en bra skog- trots motorvägens närhet.
Ibland väcker de stora rubriker när Blomkålssvampen, hittas, och jag blir lika lycklig varje gång vi bär hem en bjässe. Expressen- jättesvamp på 22 kilo Borås Tidning- jättesvamp på 2 kilo ? Kanske man skulle kontakta Tidningen när man kommer hem med dagens fynd 😉