Black Friday upprör många- men hur kan man använda de till sin fördel?

Black Friday är ett känsligt ämne!

Singles Day, Black Friday och Cyber Monday. Dessa vulgära shoppingdagar – som lurar oss att överkonsumera – avlöser varandra inför den kommande julhandeln – som antas slå nya rekord i Sverige i år igen. Black Friday växer dessutom till både black weekend och Black week så alla ska ha möjlighet att shoppa loss…

Jag tycker inte man behöver uppmuntra folk till att köpa saker de verkligen inte behöver. Om man däremot har kollat ut något  och väntar på att det ska bli ett bra pris så tycker jag inte att det är fel att slå till. Vare sig det är Black Friday, Mellandagsrea eller en vanlig onsdag med utförsäljning. Men att uppmuntra till en högtid som bygger på att konsumera mera känns så otroligt fel.

I år infaller Black Friday den 29 november, samma dag som en global klimatstrejk planeras av organisationen Fridays For Future, som klimataktivisten Greta Thunberg inspirerat till. Hur tror ni att det kommer sluta? Kommer #FridayforFuture i Varberg hålla till i Brunnsparken som vanligt eller kommer de söka sig till Gallerian den dagen…

Enligt Johan Davidson,  chefsekonomen på Svensk Handel, använder många svenskar Black Friday-rean för att köpa julklappar. Något som har gjort att julhandeln minskat något. Enligt Svensk Handels siffror handlade 60 procent av konsumenterna förra året julklappar på Black Friday-rean. Varje år beräknas vi svenskar lägga runt 3000kr var på julkappar, men enligt Dina Pengar så köper var 10 person inga julklappar alls. Detta innebär att många köper för mycket högre summor.

Men vi förändrar vårt mönster!
Något som jag tycker är underbart är att läsa att second hand-verksamheter växer i Sverige, att svenskar allt oftare hyr saker, och att handeln blir bättre på att välja klimatkompenserade transporter. Kanske Gretas slit med klimatfrågan har gjort skillnad. Men hon är inte ensam. Många jobbar på flera håll för att få ett hållbarare samhälle.
En av dom är Henning Gillberg på Repamera är en av initiativtagarna till White Monday som lanserades första gången 2017. Måndagen före black friday, som i år är 25 november som en köpfri dag!

Hur gör man då för att hålla nere sina kostnader och utnyttja reorna?

Har du redan planerat julklappsinköpen, så håll koll på vad som sänks till helgen. Förra året behövde jag nya halsband till hundarna, de andra började bli slitna och för stora. Jag fyndade nya Hurtta halsband i rosa till båda mina prinsessor för 29kr/st

Men håll koll!
Under fjolårets Black friday smyghöjdes priserna med 22 procent, och närmare var fjärde reaprodukt var en så kallad bluffrea, enligt prisjämförelsesajten Pricerunner skriver Dagens Industri.

Glöm inte White Monday på måndagen den 25 november!