Aggressiv älg och första nattfrosten

Ibland springer tiden iväg och man förstår inte hur man ska hinna med allt som behöver göras….. Vet inte ens var man ska börja..

När vi kom hem från Spanien så fick vi höra från flera grannar att det är en älg som har betett sig konstigt. Sånt som händer när man bor granne med skogen. Men när min pappa ringer och berättar att han blivit jagad av älgen och ingen tar tag i det, så får man helt enkelt göra det själv. Vi börjar ringa runt till grannar, jägare, kommunen, skyddsjägare, viltvårdshandläggare och alla ger oss svaret: Ring polisen! Så det är vad vi får börja göra. Aggressiv älg sätter skräck i Väröbacka Vi skriver ut informationslappar som delas ut till alla grannar och sätter upp varningsskyltar på alla infarter till skogen för att varna alla som rör sig i skogen. Älgen visar sig flera gånger dagligen och gör både utfall och stångar även ner en av mina grannar i sin egen trädgård. Polisen vill bara att vi fortsätter ringa in när det inträffar incidenter. Inget händer…… Jag kör min dotter till och från skolan varje dag. Skulle aldrig förlåta mig om något händer henne. En torsdagseftermiddag när polisen ringer tillbaks för återkoppling så rinner allt av mig. Berättar alla incidenter som har inträffat och då visar de sig att polisen har inte lyckats att sammanställa allt som har hänt och ber mig göra det. Jag lägger hela fredagen på att ringa runt till flera grannar- berättelserna man får höra är helt sjuka. De flesta attacker har inträffat inne i deras trädgårdar. Jag sammanställer en lista med datum, tid, adress, vad som har hänt och kontaktuppgifter till alla inblandade. När jag mailar in listan under helgen så blir jag snabbt uppringd på måndag morgon och får bekräftat att beslutet är beviljat. Skyddsjägare kommer att gå ut i skogen och avliva älgen. En stor sten föll från mina axlar. Äntligen kan vi gå ut i skogen igen och njuta av våra älskade skogspromenader.

Under tisdagen är de ute i skogen och söker av halva området. De hittar en älg ganska omgående, men det är fel älg, så sökandet fortsätter. De avbryter sökandet och säger att älgen inte är här. Dock har de bara sökt av halva skogen, inte ens den delen där vi bor. Efter detta ber skyddsjägaren mig att återkomma när älgen syns. Vilket har varit svårt. Han har varit i flera trädgårdar, men tidigt på mornarna. Så ingen kontaktar mig förrän dagarna efter att han varit där. Vi behöver färska uppgifter på vart älgen befinner sig.

Skyddsjägarna fick 2 veckor på sig att få tag i tjuren, men än länge har de gått trögt. Snart har dessa 2 veckor gått och jag vet inte vad som händer sen…. Älgjakten drar snart igång- men då får han inte skjutas, då fördelningen av älgar är satt och här får endast en ko skjutas i år. Innan polisen beviljade tillståndet så valde jag att kontakta Varbergs Posten för att få draghjälp att sätta fart på tillståndet. Det jag inte hade räknat med de stora pressuppdåd som skulle bli av detta. Dagen efter artiklen började tidningar, radio och tv ringa…. Det var verkligen inte min avsikt. Känns som att hela grejen spårade ur. Och vi har ändå inte blivit av med själva ”problemet”

Här är en del av vad som har skrivits om händelsen Varbergs Posten https://www.facebook.com/BrantasGard/photos/a.711224172226930/2952630654752926/?type=3&theater Hallands Nyheter https://www.hn.se/nyheter/varberg/%C3%A4lgen-attackerade-mats-i-tr%C3%A4dg%C3%A5rden-1.18775807 Radio Halland https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=7315918 TV 4 https://www.tv4play.se/iframe/video/12503815 Expressen https://www.expressen.se/gt/algen-satter-skrack-i-hela-villaidyllen-flera-attacker/ SVT https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/aggressiv-alg-sprider-oro-i-grannskap-i-varobacka SVT https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/mats-stangades-av-algen-i-sin-egen-tradgard Mitt i allt detta så fick vi första rejäla frostnatten och försöker ta hand om all skörd som måste upp. Svärmor kom och hjälpte mig plocka upp all potatis. 10 backar blev det i år. Bästa året någonsin för oss- och då har vi inte ens varit hemma och skött om vårt grönsakland. Bordet, golvet och taket i köket fyllt upp med tomater, gurka, chili, squash, pumpor, hallon, kiwi, rödbetor, romanesco, broccoli och mycket mer. Bara att börja steg för steg att torka, koka och frysa in.

Även om frosten är vacker- så skapar den mycket jobb….