Goda råd – så matar du hönsen

hönsfoder mata höns
Vackra höns på Gårdsbacken i Örnsköldsvik. Foderautomaten Danki rymmer 8 kg foder och kan hängas upp i taket vilket underlättar städning. I bakgrunden en lättdiskad vattenautomat med automatisk nivåreglering som rymmer 10 liter.

Hönor är fantastiska allätare och i hushållet bidrar de till att minska sopavfallet till ett minimum samtidigt som de bidrar med ägg och kött. Vad ska man tänka på när det gäller utfodringen?

Det finns fynd som tyder på att människan har haft tamhöns sedan 2500 f Kr. Våra värphöns härstammar från den röda djungelhönan som än idag lever vilt i Indiens och Javas täta skogar.

I vilt tillstånd äter de en kost av fettrika frön och insekter, men den som har höns för husbehov kommer snart att märka att det finns få saker höns inte äter. De är tacksamma för alla köksrester och minimerar det som hamnar i komposten. Det man ska tänka på när det gäller matrester är att om man har bruna hönsraser ska var försiktig med att ge dem fisk eftersom äggen kan ta smak.

Hög proteinhalt
kycklinggranngarden
Enligt rekommendationer ska en värphöna äta foder med minst 14 % protein och ett energivärde på 11 mJ. Granngårdens Värp innehåller 16,5 % råprotein och är ett vegetabiliskt helfoder gjort på flera olika spannmål. Det är anpassat till höns, ankor, gäss och skogsfåglar. En extra bonus är att fodret innehåller naturliga färgpigment som ger en fin färg på äggulan.

När kycklingarna har kläckts ger man dem ett kycklingfoder särskilt anpassad för de små. Granngården Start ges till livkycklingar och ungtuppar de första 6 veckorna, till gässlingar de första 3 veckorna och till kalkoner, fasaner och rapphöns de första 8 veckorna. Det är ett helfoder med pelletskross som ger fåglarna rikligt med högvärdigt protein samt vitaminer och spårämnen. Fodret är vegetabiliskt och innehåller de proteiner och aminosyror som fåglarna behöver. Till de fåglar som inte växer eller värper är Granngården Bas ett bra alternativ.

Ekologisk fodernyhet
För den som vill fodra ekologiskt har Granngården från och med i vår även två KRAV-märkta ekologiska hönsfoder för höns, kalkon, änder och fasan. Ett för kycklingar och små fåglar, och ett för värpande fåglar. Båda säljs i 20-kilossäckar.

Hur ska jag fodra?
Hönsen ska ha tillgång till färskt vatten dagligen. Det finns både enklare i plast som är lättdiskade och större där du kan fylla på vatten enkelt uppifrån. Varje höna ska ha minst 25 mm plats vid trågkanten. Har du runda vattentråg räcker det att varje höna har minst 10 mm plats vid trågkanten, enligt Jordbruksverkets rekommendationer för produktionsdjur.

foderautomatdankiNär det gäller utfodringen finns många olika automater och tråg att välja mellan. Givetvis måste du har större eller fler automater ju äldre och fler hönor du har. Har du kycklingar på tre veckor bör du beräkna minst 20 mm per djur vid fodertråget, är de 21 veckor är samma siffra 55 mm.

För den som bara har hönor för husbehov är automater som går att hänga upp smart eftersom det blir enklare att städa. Finns det tvärgående ribbor i automaten minskar det också spillet när fåglarna skvätter ut fodret på marken för att komma åt godbitarna. Fodertråg är å andra sidan bra om du har många fåglar och fler ryms vid maten samtidigt.