Förodla sommarens blommor redan nu!

närbild på blommor på fältFinns det något härligare än en prunkande, färgglad rabatt av blommor som du har odlat själv? Hjälp sommarens blommor på traven genom att förkultivera dem. Här är några tacksamma sorter.

Hand som planterar ett fröAtt så frön i en Rootmaster med självbevattningsfunktion förenklar odlingen. Luftbeskärningen ger välutvecklade rotsystem och pluggcellerna går att vika upp vilket gör det skonsamt för rötterna vid omskolning.

Slingerkrasse är en väldigt tacksam och lätt blomma som dessutom är ett gott inslag i köksträdgården. Krasse ska förodlas ett par veckor innan de planteras ut, skotten blir rangliga om de får stå inne för länge. Krasse går även utmärkt att direktså.

Luktärt och fiberkrukor från Granngården. Luktärt har en underbar doft och blir vackra i alla sammanhang och är därför en favoritblomma för många. Förkultivera i växthus, inte svalare än 5–10 plusgrader, så kan du ha färdiga blommor till försommaren.

Att blanda ner perlit i såjorden gör den porös och luftig och rotsystemen får lättare att utvecklas. Ett tunt lager ovanpå hjälper till att hålla sådden fuktig. Fiberkrukorna från Nelson Garden är perfekta att förkultivera i eftersom de förmultnar vid utplantering.

En handfull med förhoppning! Lämplig tid att börja förodla sommarblommor skiljer sig en del mellan olika delar av landet beroende på när man kan plantera ut växterna. Det är ungefär en månads skillnad från norr till söder.

Föodla sommarens blommor. Tips från Granngården. Rödmalvan är en ettårig blomma som får väldigt praktfulla blommor och blir fin i alla rabatter. Kan med fördel förkultiveras inomhus, då den behöver runt 20 plusgrader för att gro samt extra belysning.

Med Aster Prinette Mix får du en färgsymfoni i sommarrabatten. Den trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord och behöver byta växtplats varje år för att inte riskera svampangrepp. Förkultivera inomhus i mars–april.

Glöm inte att ge dina blommor näring regelbundet för att de ska få en stark tillväxt. Fullgödselmedel från Granngården för trädgårdens och balkongens alla växter. Passar till köksväxter, krukväxter och sommarblommor.

Så läser du på fröpåsen

Period – anger vilken tid som är bäst att förkultivera eller direktså, och vilken tid man kan räkna med blomning eller skörd.

Grobarhet – indikerar hur många
procent av fröna man kan räkna med gror.

Sådjup – betyder hur djupt man ska sätta fröet. En del frön gror bäst djupare i jorden, vissa ska ligga ovanpå och vissa kan täckas med perlit.

Radavstånd – anges med prickar och talar om hur långt det ska vara mellan fröna. Ett trick är att sätta och så tätt och sedan gallra bort när de vuxit till sig.