Så lyckas du med din förkultivering

Äntligen, nu är odlingssäsongen igång på riktigt! Följ med hem till trädgårdsprofilen Jessica Lyon som delar med sig av sina bästa tips för en lyckad förkultivering.

Några bleka januarisolstrålar letar sig in i Jessica Lyons växthus där hon står och pysslar med säsongens första grödor. Dofterna är fortfarande dämpade av kylan men svagt kan man ana lukten av jord och fuktiga löv. Det isar lätt om kinderna.
– I år har jag hittills förodlat bland annat paprika, stjälkselleri, aubergine, physalis, rudbeckia och olika sorters chili, säger hon.
De flesta plantorna står fortfarande inomhus för att hinna växa till sig ännu mer innan jag tar ut dem.

JEssica Lyon.

Jessica Lyon var tidigare sponsrings- och eventansvarig på BMW men valde att hoppa av motorbranschen och satsa självlärd på en karriär inom odling. Via en andraplats i
SVT:s tävling Trädgårdskampen 2014 blev hon ett känt ansikte för entusiaster.
Nu producerar hon innehåll för sin egen webbtv-kanal Odlings-TV. Varje månad når hon ut till 100 000-tals personer med sina filmer om odling och trädgård. Hela idén
om att inspirera och utbilda med rörliga odlingsklipp är sprungen ur en större tanke. Hon vill att fler börjar odla som ett led i ett längre hållbarhetstänk där vi också blir mer medvetna om vad vi stoppar i oss.
– Syftet med allt jag gör är att sprida odlingsglädje och kunskap så att fler människor vågar sätta igång, säger hon. För mig är odling så mycket mer än bara plantera, vattna och skörda. Det är läran om naturens kretslopp som intresserar mig.

Planteringskrukor från Granngården.
Att blanda ner perlite i såjorden gör den porös och luftig och rotsystemen får lättare att utvecklas. Ett tunt lager ovanpå hjälper till att hålla sådden fuktig. Fiberkrukorna från Nelson Garden är perfekta att förkultivera i eftersom de förmultnar vid utplantering.

Naturupplevelser är också viktiga för Jessica. Hon gillar att vandra i vildmark och framför allt att upptäcka vad som växer naturligt på olika platser.
– Många av de växter som vi tycker är självklara i Sverige är ju inte odlade här, säger hon.
Pelargoner man köper i butik, till exempel, som är synonyma med svenska verandor, flygs hit som små sticklingar för att sedan säljas när de blommar. Det är vanligt att inte folk känner till så mycket om växtens ursprung.
En av baksidorna med det är, enligt Jessica, att många nybörjare ger upp för lätt när de inte har fått sin växt att trivas.
– De tror att de gör något fel eller är hopplösa odlare, när det egentligen bara handlar om att de inte tagit reda på vad växten behöver för att må bra. Bland de populäraste örterna är koriander en sådan växt. Den har sitt ursprung i Asien och gillar bland annat hög luftfuktighet och mörka kvällar. När de sedan planteras ut i den svenska försommaren är det inte lika lätt att få den att frodas när luften är
torrare och nätterna ljusa.
– Koriandern blir lätt ”stressad” av ljuset i Sverige och ”skyndar sig” att blomma, säger Jessica Lyon. Det är ofta samma sak med spenat, så det bästa är om man inte sår den mitt i sommaren.

Jessica Lyon förkultiverar
Jessica förbereder för de sticklingar som så småningom ska skolas om i Paper Pot-krukor från Nelson Garden. Vattenkanna i zink rymmer 10 liter, P-jord från Hasselfors 18 liter.

Hon väljer själv alltid växter efter växtplats och plantor som hjälper varandra att förbättra förutsättningarna för att växa och må bra.
– Det går att utveckla odlingen i det oändliga, det gör det hela så intressant. Jag samodlar hela tiden olika växter för att inte utarma jorden. Variationen har dessutom gjort att jag slipper skadedjur nästan helt och hållet. En del i odlingsglädjen som Jessica Lyon förmedlar är just kunskapen om arternas ursprung och förutsättningar. Till exempel att en del fröer behöver stratifieras, det vill säga genomgå en kylperiod för att kunna gro.
– Jätteverbenan är en sådan växt så den kan man med fördel så tidigt.

På trädgårdsgruset vaggar några gulankor fram i trupp. De införskaffades i somras och har som främsta uppgift att äta mördarsniglar och deras ägg. En uppgift de klarar med bravur, trädgårdens grödor får numera vara ifred. Ankorna är också ett kärt tillskott till familjen som saknade att ha husdjur. Jessicas barn har döpt alla fem.
– Svenska gulankor är mycket tåligare för ett nordiskt vinterklimat än vad till exempel myskankor är, som oftast är den första ras man tänker på som snigelsanerare, säger Jessica Lyon. Av halmen ankorna har i sitt hus blir det gödsel och struktur till växternas odlingsbäddar sedan. Kretsloppet igen.

Jessica Lyons bästa tips till en lyckad förkultivering

  1. Använd en bra, KRAV-märkt såjord. Jorden är det allra viktigaste. Jag brukar använda fjolårets krukjord som har blivit näringsfattig nog att så i. När växten sedan börjar att gro och tittar upp över jordkanten är det dags för omskolning i näringsrik planteringsjord. Jag brukar bottna krukan med den näringsrika jorden och sedan lägga såjorden i ett lager ovanpå. Då sparar jag ett arbetsmoment. Såjorden bör vara väldränderad för att inte fröet ska ruttna.
  2. Köp bara fröer vars växter du verkligen vill äta eller njuta av visuellt. Odlandet blir mycket roligare om de kommer till nytta i matlagning till exempel.
  3. Ljuset är jätteviktigt. Alla växter behöver ljus. Du behöver dock inte köpa extraljus om du har ett fönster i söderläge att ställa försådden i. När växterna senare planteras ut tar de ikapp det ljus de har missat. Naturen är fiffig!
  4. Läs rekommendationerna på fröpåsen. Där står bland annat vilket djup fröet ska sås på. Jag brukar säga att fröets storlek avgör djupet. Ju större frö, desto djupare ned ska det sättas. Bönfröer brukar planteras på två centimeters djup ungefär.
  5. Det är ofta lättare att lyckas om man sår i plastkrukor än i krukor av andra material. Plasten behåller jorden lagom fuktig, förutsatt att man har dränerar med exempelvis Perlite.
  6. Ta reda på växtens ursprung. Det är mycket lättare att få ett fint resultat om man kan ge växten dess naturliga förutsättningar, så långt det är möjligt.

 

Jessica Lyon med en gulanka. Jessica Lyon
Bor vid Drevviken i Vendelsö utanför Stockholm. Självlärd förutom en odlingskurs på sommarlovet i mellanstadiet. Producerar Odlings-TV i ett eget produktionsbolag och är delägare i Gardenize, en trädgårdsdagbok i appformat. Håller kurser och föreläser i Sverige och andra länder.