Välj område

Vildfågel

Gör egna talgbollar


Att göra sina egna talgbollar är enkelt – och ofta uppskattat

av de flygande gästerna i trädgården. Det är inte så noga med proportionerna, ”man tager vad man haver” är en princip som fungerar även här, och fåglarna blir glada i vilken form de än får sitt behov av fett uppfyllt.

Alla fåglar har sina klara favoriter i menyn. Med rätt mat kan du locka specifika arter att besöka din trädgård. Prova dig fram och se vilka fåglar som dyker upp.

Solrosfrö: Domherre, grönfink, nötväcka, talgoxe.
Osaltade jordnötter: Mesfåglar, nötväcka, siskor.
Hampfrö: Bergfink, blåmes, bofink, domherre, gråsparv, grönfink, pilfink, talgoxe.
Talg, ister, kokosfett, späck: Blåmes, nötskrika, skata, större hackspett, talgoxe.
Äpple, päron, rönnbär: Trastar, sidensvansar, stare.
Vildfågelfrö, linfrö: Bofink, gråsiska, gråsparv, grönfink, pilfink.

Talgbollar

100 gram kokosfett
100 gram osaltat smör eller ister
Blandade fröer (exempelvis
1 dl solrosfrö, 1 dl hampfrö,
1 dl osaltade jordnötter)
Lite matolja att smörja
formarna med
5–8 formar
Snöre
Sugrör

Så här gör du:
Värm fettet och ta av kastrullen från plattan. Häll blandningen över fröerna. När blandningen svalnat och blivit trögflytande kan du forma bollar av den. Ett annat alternativ är att hälla den smälta blandningen i pepparkaks- eller bullformar, stoppa i en snörögla och hänga upp ”talgbullen” när den stelnat. Eller, kanske enklast av allt; häll upp den smälta blandningen i en tom mjölkförpackning. När den stelnat skär du upp en öppning på sidan av paketet och serverar. Lycka till!


Vill du också läsa?