Vinter och kyla – dags att se över hästens vinterhage

När temperaturen kryper ner under nollan, är det extra viktigt att se till att hästen har det bra i hagen. Men hur vet du om hästen fryser och hur vintersäkrar du hagen? Följ vår checklista!

1. Ge hästen tillgång till skydd.

Har du hästen ute mer än 16 timmar per dygn på vintern? Då måste det finnas skydd för väder och vind – en ligghall eller ett stall som hästen kan gå in i. Hästen ska ha tillgång till en torr och ren liggplats. En ligghall för hästar består vanligtvis av tre väggar och ett tak och den öppna långsidan bör helst ligga i söderläge.

2. Se till att hästen har en bra balans av foder och motion.

På vintern rör sig många hästar mindre och dricker mindre. Ökade fodermängder för att hästen ska hålla värmen gör att risken för fång och förstoppningskolik ökar. Tillgång till vatten och mer motion är två saker du kan göra för att undvika att hästen får problem.

Om det är dåligt med mat i hagen finns det risk att hästen får i sig sand, vilket kan leda till sandkolik. Därför behöver hästen ha tillgång till mat i hagen. Du kan också sprida ut den så får hästen motion.

3. Hästen ska alltid ha möjlighet att dricka.

Vattenbalja Även när hästen är ute behöver den tillgång till vatten hela tiden. Hästar dricker mindre när det är kallt, men det beror ofta på att de får kallt vatten. Tempererat vatten är bäst och det finns speciella värmebaljor till hästar, som Isobar värmebalja, som gör att vattnet inte fryser.

Lindrigt uttorkade hästar riskerar att få till exempel blindtarmsförstoppning eller förstoppningskolik.

4. Minska risken att hästen halkar.

Snö som börjar smälta kan lätt samlas under hästens hovar, vilket kan göra att den halkar. När det är halt finns också risk att hästen fläker sig, det vill säga att benen går isär och låren skadas. Sätt i korta broddar i skorna eller låt hästen gå utan skor om du inte ska jobba så mycket med den.

Håll koll på broddarna, hästen kan få sår eller belasta hoven fel om de till exempel slits ojämnt.

5. Har hästen täcke om den behöver det?

Om det är torrt, vindstilla och sol, och om hästen är i gott hull fryser den inte. Hästen har en bra förmåga att reglera kroppsvärmen. När hästen sätts i träning och vi börjat klippa pälsen är det viktigare med hästtäcke, men det är högst individuellt när hästen behöver det.

6. Är alla stängsel okej?

Se till att alla stängsel i hagen är väl uppsatta och underhållna. Stängslen ska vara utformade så att hästen inte riskerar att skada sig på dem. Stängseltrådar och stängselnät ska vara väl sträckta och stängseltrådar synliga för hästen.