Vad blir det för mat? Tips på fågelmatare till småfåglarna

Fågelmatare från Granngården.
Fågelmataren Berglund seed XL rymmer 1,4 kilo frö. Den kan hängas i vajern med karbinhaken eller monteras på en fågelmatarstolpe i fästet för stolpmontering.

En kall vinter kan bli en tuff period för fåglarna. Men det finns mycket du kan göra för att hjälpa dem och locka till dig många olika arter i trädgården. Vi tipsar om olika fågelmatare till olika småfåglar.

Fågelbordstips

1. TRYGGT Se till att placera fågelmatare nära buskar och grenar, så att fåglarna lätt kan ta skydd från rovfåglar, katter och andra överraskningar.
2. FRISKT För att minska risken för smittspridning kan det vara bra att undvika matare där fåglarna sitter i själva maten.
3. BLÖTT Våra flygande vänner behöver även tillgång till vatten under vintern. Ställ gärna ut krossad is eller färskt dricksvatten när kylan slår till.

Fågelmatare från Granngården.
En fågelmatare för talgbollar är praktisk och här får många fågelvänner plats. Ta alltid bort nätet kring bollarna eftersom fåglarna annars kan skadas.
Fågelmatare från Granngården.
Vildfågelmix är mumsigt och passar de flesta fåglar. De serveras här i en matare med hölje, så att inte rovfåglarna kommer åt vare sig småfåglar eller frön.
Fågelmatare från Granngården.
Nötmatare Thomas är designade för de lite yngre fågelskådarna och är enkla att fylla på. Rymmer goda nötter för hungriga små fåglar.
Fågelmatare från Granngården.
Vill du ha många fåglar till din matare, häng den på en lite lugnare plats i trädgården. Gärna nära en buske eller träd som fåglarna kan gömma sig i. Den här nötautomaten har ett skyddsnät som stänger ute större fåglar och låter de små äta i lugn och ro.