Så blev tävlingsåret 2018 med vallhundarna

Karin Söderberg och Bee på NM.
Karin Söderberg och Bee på NM. Foto: Hanna Neuvonen.

Grannlivs gästbloggare Karin Söderberg berättar om en framgångsrik säsong med sina vallhundar. Följ med på äventyr i Tjeckien, landslagsträning och ett NM-silver!

Tävlingssäsongen startade i maj när vi hade en härlig landslagssamling i maj med Ricky Hutchinson från England. Han gav oss olika uppgifter och drillade oss. Alltid kul att samlas i landslaget och träna och prata ihop oss. Jag har varit landslagsledare under året och därmed har det varit en del jobb med det praktiska. Men det blev möjligt eftersom att vi alla hjälptes åt!

Vallhundslandslaget med Karin Söderberg.
Vallhundslandslaget samlat för träning.

Första tävlingen för i år var Nordiska mästerskapen i Finland, fint ordnad tävling med trevliga får. Tävlingarna bestod av en grundomgång med 42 starter varav 16 skulle gå vidare till final. Själva tävlingsmomentet består av ett hämt ca 400 meter och sen en fråndrivning där djuren drivs i en triangel i 450 meter genom två grindar. Det avslutas med närarbete där man ska dela av två omärkta får, ta in alla i fållan och sen singla ett märkt får. Jag och Bee blev 2:a i grundomgången och det var förutom vi fem svenskar till i final!

Karin Söderberg på Nordiska Mästerskapen.

Med Yoda missade jag en grind och han slutade på 20 plats.

Karin Söderberg och Ber vinner NM silver i vallning.
Bra jobbat kompis!

På söndagen var det final, som består av ett dubbelhämt, dvs först hämtar men en flock och vid en stolpe ska den flocken lämnas och hunden ska springa ut och hämta en till flock. Dessa ska sedan drivas i en triangel och när de kommer tillbaka till föraren ska de fem som har halsband sorteras ut och sen tas in i en fålla. Finalen gick bra och vi knep silverplatsen efter Jaran Knive, vilket jag känner mig väldigt nöjd med.

 

Finalen filmades så är någon intresserad finns den här (Jag dyker upp 8 timmar in).


Agria Cup

Nästa stortävling var Agria Cup och Smålands vallhundsklubb arrangerade tävlingen i Mada. Jag hjälpte till med tävlingarna och vill tacka alla smålänningar som gjorde det möjligt, speciellt familjen Cederlöf som tog ner staket och som äger de fina djuren.

Här var också en grundomgång där 45 startade och 15 gick vidare. Bee gick vidare och Yoda hamnade tråkigt nog 16 plats precis utanför finalen. Bee och jag gjorde en fin finalbana och vi vann.

Prisutdelning i Agria cup. Karin Söderberg längst till höger.
Prisutdelning i Agria cup. Karin Söderberg längst till höger.

EM & SM 2018

Sen for vi till Tjeckien för att tävla EM. Jag åkte bil tillsammans med min vän Marianne och vi började resan med att köra till fel Ticha. Så när vi trodde vi hade 20 minuter kvar till tävlingsplatsen och bara skulle kolla hur långt det var till hotellet så sa GPS-en 5 timmar (vi hade en felkörning på 4,5 timmar)… Marianne skulle på möte och vi skulle inspektera banan och träffa resten av laget. Vi är stolta över att vi bara ringde några samtal, vände bilen och höll humöret uppe. ?

Bee fick en flock som inte passade oss och trots att vi kämpade kom vi inte till final. Yoda kom denna gång till final men med ett envist bagglamm slutade det med att vi blev diskade. Det var fyra svenskar i final och bäst lyckades Marianne och Bits som kom 5:a.

Karin Söderberg tävlar med sina vallhundar.
Foto: Hanna Neuvonen.

Sista stortävlingen var SM. Vi hade tävlat kvarts-SM och både Bee och Yoda var med till SM. Tyvärr hade jag en dålig dag och missade en grind (samma med båda hundarna) och sen gjorde jag dåligt ifrån mig i närarbetet. Ska träna närarbete på olika får denna vinter! Ingen hund i final, bara att bli bättre och komma igen till nästa år.

Landslaget tas ut genom att man får poäng på Agria Cup och SM, Bee har fått ihop poäng så hon kommer att tävla Nordiska och EM även 2019. Det ska bli kul! Alla hundar har fått Granngårdens högenergifoder under tävlingssäsongen och svarat väldigt fint på det. Ett bra foder helt enkelt!

Vi hörs igen!

/Karin och hundarna

Karin Söderberg

Karin Söderberg bor på landet söder om Gränna och är herde, uppfödare och hundinstruktör bland annat. Hon driver kenneln Vallhunden. Hon har arbetat med hundar i hela sitt liv, de senaste 25 åren med Border collier.