Ta hand om ridutrustningen – tips på hållbar lädervård

För att utrustningen ska hålla bättre och blänka på tävling är Nina Rademaekers noggrann med att underhålla den. Här ger hon sina bästa tips.

Lädervård. Smörj med läderbalsam.

Rengöring. För att smutsen inte ska gro in i lädret och för att utrustningen ska hålla sig fin längre, smörjer Nina in träns och kandar direkt efter ridning. Sadeln som inte har direktkontakt med hästen smörjer hon inte in lika ofta, utan ungefär två gånger i månaden. För att lädret ska bevaras mjukt och smidigt använder hon emellanåt ett läderbalsam från Effax efter rengöring.

Smörj in tränset med läderfett.

Enkelt redskap. Ett enkelt och prisvärt tips på smörjsvamp är att använda vanliga scotch-brite-svampar. Den mjukare sidan fungerar perfekt till vanlig smörjning medan den grövre används av Nina på tyglarna och insidan av hälen på stövlarna, där hästens svett och stöv envist brukar sitta fast. Dessutom är en ren scotch-brite-svamp med ljummet vatten på den mjuka sidan perfekt att mjukt gnugga bort stöv och smuts från pannbandets stenar, då blir de extra fina och skimrande.

Lädervård. Så tar du hand om din ridutrustning.

Skinande resultat. Inför tävling är det extra viktigt att utrustningen blänker. Nina använder en speciell polersvamp som hon stryker över områden som ska vara extra blanka, till exempel på nosgrimman, bakvalvet på sadeln och på stövlarna. Genom att regelbundet använda en polersvamp skyddar du även lädret från uttorkning och ger en återställande finish.

Lädervård

Eftersom hästutrustningen kan kosta en del, se till att ta hand om den ordentligt från start. Det blir en investering för framtiden. Att vårda lädret regelbundet och hålla bra rutiner i sin lädervård gör att det är mjukt och smidigt samtidigt som det håller längre och behåller sin finish under många år framöver.