Välj rätt valpfoder

Foto: Felicia Welander

Så har du äntligen fått din lilla valp – en känsla som nästan går att jämföra med att vara nykär. Hemmet är fyllt av gos, bus och lek. Men kanske är din nya vän inte så matglad, eller så tycker du inte att den växer som den ska? Då är det dags att se över ditt valpfoder.

Rätt näring och innehåll är avgörande för valpens utveckling och tillväxt. En valp behöver helt enkelt mer energi per kilogram kroppsvikt än en vuxen hund av samma storlek. Att ge sin hund ett valpfoder som är speciellt anpassat den första tiden i livet är därför otroligt viktigt.

Ta er tid för tillvänjning

Ofta brukar bra rekommendationer om vad valpen ska äta följa från din uppfödare. Men ibland kan du behöva byta på grund av olika orsaker. Det viktigaste att inte ge valpen halvfabrikat som måste kompletteras, för då ökar risken för näringsbrist. Tänk också på att om du byter foder bör du göra det långsamt, för att hundens mage ska hinna vänja sig. Blanda därför alltid ut det nya fodret med det gamla under en övergångsperiod, gärna 1–2 veckor.

Så vad är då ”rätt” valpfoder?

Ett helfoder är enklast och en garanti för att hunden ska få i sig alla de näringsämnen, fetter och proteiner som den behöver. En tumregel är också att fodret är bra om hunden är pigg, matglad, blank i pälsen och lägger på sig lagom med hull. Näringsbehovet ändras sedan i takt med att hunden växer, men även ålder, aktivitetsnivå och överviktskänslighet spelar in. Håll koll på hur din vän mår och anpassa vartefter.

Frisk hud och fin päls

Granngårdens valpfoder består till stor del av animaliskt protein från kyckling och kolhydrater i form av fullkornsvete, majs och ris, vilket bidrar till den höga smakligheten. Receptet i valpfodret inkluderar Fructo-oligosackarider (FOS) som har en positiv inverkan på matsmältningen, medan fettsyror som Omega-3 och Omega-6 ger valpen frisk hud och fin päls redan från start.

– Precis som övrig hundmat i Granngårdens serie produceras även valpfodret i Sverige av högkvalitativa råvaror, berättar Camilla Lantz, kategorichef husdjur. Det är helt fritt från konstgjorda smak-, färgämnen och konserveringsmedel.

Nyhet! Granngården valpfoder

Granngården har sedan tidigare en uppskattad foderfamilj för alla hundraser och storlekar. I serien hittar du bland annat spannmålsfritt- och premiumfoder. Nu kompletteras familjen med ett komplett, högkvalitativt, svensktillverkat helfoder för valpar. Granngårdens valpfoder säljs i säck om 10 kg och finns nu att handla i butik eller på granngården.se.