Ninas liv som dressyrryttare

Med en stark passion för hästar och sociala medier lever Nina Rademaekers sitt drömliv. Genom att dela med sig av sin tillvaro som tävlingssatsande dressyrryttare, har hon blivit en av hästsveriges största influencers.

Nina Rademaekers håller på att etablera sig i den svenska dressyr-eliten. I år tog hon steget in i U25-landslaget, gruppen för unga ryttare upp till 25 år, med sin nya häst Dorano. Dorano, en 15-årig valack, har varit i Ninas ägo i snart ett år.

Ekipaget har hunnit med sin första gemensamma landslagsstart i Holland i april och sedan haft en intensiv tävlingssommar där ett lagsilver och två individuella bronsmedaljer från NM i Norge, var några av höjdpunkterna.
– Det här är mitt sista år som ungdomsryttare och jag ville göra det mesta möjliga av det. Med Dorano hoppas jag även kunna ta steget upp som senior. Han hade gått Grand Prix innan jag köpte honom och han är jämn och stadig i dressyren.

Nina beskriver honom som självsäker, trygg och ärlig.
– Dorano har det bästa av två världar, han är cool men har en nerv som behövs inne på tävlingsbanan. Där växer han och han gillar verkligen att tävla! Han har både en på- och en av-knapp och han älskar att ligga ner och sova.

Nina med vackra, femtonåriga valacken Dorano. Nina i underställ från Ariat 599 kr, ridbyxa Carina från Euro-Star 1 799 kr, Väst från Ariat 899 kr. Dorano i rundsydd grimma i läder och rep med matchande grimskaft 449 kr.

 

Att det Nina säger stämmer, bekräftas av bilderna på hennes blogg, ninasrader.se. Där finns flera bilder när Dorano ligger och slappar i sin box och till och med låter sig få manen flätad till tävling, utan att låta sig störas.

Idén till att börja blogga och dela med sig av sitt hästliv och sin satsning på dressyr fick Nina för sex år sedan. När hon köpte en ny häst började ett nytt kapitel i hennes liv, och det var något hon ville dokumentera för att kunna titta tillbaka på sin egen utveckling. Dessutom hittade hon inga hästbloggar att följa och inspireras av.
– Det var fortfarande inte så många ryttare som var aktiva på sociala medier på den tiden och jag saknade någon som berättade om hur livet som dressyrryttare var bakom kulisserna. Så jag bestämde mig för att börja blogga själv.

Rätt grepp får Nina med praktisk och skön ridhandske Micromesh från Roeckl 469 kr. Sadelpad i fårskinn från Mattes 1 299 kr. Extra snygg blir Dorano i grimma från Covalliero 129 kr.

 

Det visade sig att det var fler som letade efter bra hästbloggar som gav en inblick i vardagen bortom glansen på tävlingsbanorna. Bloggen har växt stadigt och idag har den mellan 15 000 och 20  000 unika läsare i veckan. Inte långt efter det att Nina började blogga startade hon ett Instagramkonto som idag har över 78 000 följare. Och för nästan två år sedan började Nina även redigera sina egna filmer som visas på hennes Youtube-sida, där hon har över 15 600 prenumeranter. Det gör henne till en av de största hästprofilerna inom sociala medier i Norden och Sverige.
– Min hobby smälter samman med mitt jobb. Genom mitt hästintresse och min tävlingssatsning får jag saker att skriva om i mina kanaler. Det är ett annat sätt att jobba med hästar på och jag gör det på heltid. Ibland lägger jag till exempel en hel dag på att filma. Jag har alltid älskat att skriva, fotografera och att få vara kreativ. Många andra ryttare driver utbildningsverksamhet eller försäljningsstall, men för mig är detta den perfekta kombinationen – något som har växt fram av sig själv och som jag bara gjorde för att det var kul från början. Jag hade ingen plan att jag skulle jobba med just detta.

Sitt hästintresse har hon däremot haft med sig redan sedan barnsben. Nina har alltid älskat hästar och har – som hon själv säger – ”varit besatt av hästar”. Det började med ponnyridning på Skansen, dagridläger på somrarna och ridskola med sköthäst. All ledig tid tillbringades i stallet.
– Till slut lyckades jag tjata till mig en sommarponny som vi sedan köpte. Enya var helt oriden men vi lärde oss tillsammans och tävlade till och med SM.

Stilig ritt i ridbyxor Toulouse från Equipage i färgen Pomegranate 1 099 kr, tröja Equipage 329 kr, vinterridstövel Ariat Bromont 3 749 kr, varm och smidig ridhandske Roeckl Polartech 415 kr, dressyrschabrak från Covalliero 699 kr, bandageunderlägg med kant i lammulls-imitation 79–119 kr och blå fleecelindor 4-pack från Schockemöhle 239 kr.

 

Nina tävlade sedan i dressyrlandslaget både på ponny, som junior med Acanto och som Young Rider med Bizet med många fina framgångar som SM-silver i lag, SM-brons individuellt, tre medaljer i NM – bland annat silver i lag. Nina var också uttagen till EM 2014. Efter juniorhästen Acanto hittade hon stoet Bizet Gersdorf som hon själv utbildade till Grand Prix – och vars utveckling också blev startskottet till bloggen.

Ninas hund Nellie är en blandning mellan yorkshireterrier, pudel och lhasa apso och är ofta med i stallet. Här står Nina i nyheten helskodd ridoverall New Quebec från Equipage 2 299 kr som håller henne varm i stallet hela vintern. Ridstövel New Alaska 769 kr, tröja Lowell Ariat 449 kr. Dorano poserar i utetäcke från Hansbo Sport 999 kr.

 

Men idag är det alltså Dorano som står i stallet på gården på Ekerö. Till familjen hör också sambon Axel och den svarta blandrastiken Nellie.
– Dessutom är min mamma ett stort stöd, både i min satsning på hästryggen men också en flitig fotograf till mina sociala medier. Hon stöttar mig i allt och utan henne hade det aldrig gått!

En vanlig vardag börjar med att Nina jobbar med sina kanaler, redigerar material och förbereder morgondagens inlägg. Eftermiddagarna går åt till att åka till stallet, ridning och träning – och så ska Nellie ha sin promenad.
– Nellie är min närmaste arbetskollega, hon är med mig hela dagarna, säger Nina och det märks att den lilla hunden ligger henne varmt om hjärtat.
– Jag är fri att lägga upp mina dagar som jag vill men både jobbet och ridningen kräver mycket struktur och planering för att det ska bli bra. Om jag inte förbereder några inlägg, blir det tomt i de sociala kanalerna.
– Jag bestämmer ju själv vad jag vill publicera. Jag försöker att vara personlig men inte privat. Bloggandet ger mig en kontakt med livet utanför hästvärlden och det inspirerar mig att jobba med mina företagssamarbeten och att vara entreprenör inom sociala kanaler.

Nina i vinterridstövel Ariat Bromont 3 749 kr, ridhjälm Pleasure från Horse Life 859 kr, stickad tröja Ariat 849 kr, ridbyxa Linn Covalliero 699 kr, dressyrspö Fleck Feldmann 347,75. Dorano i bandageunderlägg från Horseware 79–119 kr och blå fleecelindor 4-pack från Schockemöhle 239 kr, dressyrschabrak 699 kr och benskydd från Back on Track 799–899 kr.Ibland får hon frågan om hon inte tycker att det är jobbigt att ständigt dokumentera sitt liv eller om det känns konstigt att dela med sig av sin tillvaro.

 

Nina upplever att det hon gör är väldigt uppskattat och hon får många positiva kommentarer från sina läsare.
– Jag skriver om träningar, tävlingar, tips, ridövningar och livet i stallet och mina läsare är i alla åldrar. Visst kan jag betraktas som en udda fågel på tävlingsplatsen när jag dokumenterar allt och gör material till mina kanaler samtidigt som jag tävlar, men det bjuder jag på. För mig är det även ett sätt att slappna av – det tar udden av tävlingsnervositeten att delvis få fokusera på annat.

Ninas bästa träningstips

Gör ett tydligt tidsschema och se till att ha gott om tid på dig. Det är den bästa uppladdningen för mig att känna mig lugn och ha koll på läget när jag kommer fram till nya platser. En lugn ryttare ger ett lugn till hästen, något som är viktigt när man ska prestera!

 

Nina Rademaekers

Ålder: 25 år.
Hobby och passion: Hästar och dressyr i alla dess former. Hon har tävlat i både ponny-, junior- och Young Rider-landslaget. Nina och hästen Dorano är med i U25-landslaget. Dorano är född 2003, Oldenburg e. Dormello, u. Good Silver, e. Silvio I Valack, fux.
Finns på: Instagram @ninasrader, Youtube Ninas rader och bloggen ninasrader.se här på Grannliv.