Höstplantera mera!

Hösten är en utmärkt tid för att plantera fleråriga växter i trädgården. Passa på ni innan tjälen hinner sätta sig i marken och njut av den sista blomsterprakten.

Höstplantera ljung i kruka.
Passa på att göra höstfint i krukor också.

Efter en extremt torr sommar börjar växtligheten så smått återhämta sig igen. Nu på sensommaren och början av hösten är det en bra tid att plantera barrotade träd och buskar, till exempel häckplantor. De kan du plantera så länge det går att gräva i jorden. Växterna får på så vis ett försprång i vår, jämfört med om du väntar till dess med att plantera. Från och med slutet av augusti och en månad framåt är det bra att plantera barrträd. Står barrträden redan på plats i trädgården kan man klippa dem nu med undantag från gran som klipps i juni–juli när årsskotten är färdigväxta.

 

 

Planteringsspade från Granngården.
Investera i en rejäl planteringsspade.

Fler växter som är bra att plantera i september är buskar, rosor, perenner och träd. Nu är också bästa tiden att plantera barrotade pioner. De ska sättas grunt, endast 5–6 cm djupt i en lerhaltig men dränerad och gärna kalkhaltig jord. Odlingsbädden bör vara 40 cm djup och tänk på att planera väl – pioner kan vägra blomma år efter en flytt.

Glöm inte gödsla! Höstgödsla gräs och rabatter med ett organiskt baserat gödsel som är särskilt anpassat till sensommar- och höstklimat.

Hos oss kan du hitta fleråriga växter, det du inte hittar i butik hittar du i vårt breda växtutbud på granngården.se