Foderskola – den äldre hästen

Det är viktigt att den seniora hästen får i sig rätt foder. Det finns flera olika faktorer som avgör när hästen blir senior. Foderansvarig på Granngården, Gabriella Bragée, förklarar den äldre hästens behov från grunden.

En brytpunkt för många hästar är runt 15–16 år, fast det finns naturligtvis de hästar som blir seniora vid betydligt högre ålder. Det vanligaste tecknet är att de går ner i vikt och tappar muskelmassa. Revbenen kan börja urskiljas och hästen kan bli skarp över ryggraden på grund av förlorad förmåga att bibehålla muskulatur. En målbild är att försöka hålla den seniora hästen i hullbedömningspoäng 4–6. (Läs mer om hur hullbedömning av häst går till här) Eftersom pälskvaliteten kan förändras är det viktigt att hålla koll på att till exempel pälsfällningarna fungerar för de olika årstiderna.
– Den seniora hästens tandhälsa kräver regelbunden kontroll av hästägaren eftersom det vid 20 års ålder är normalt att en del av tuggytan är ålderspåverkad. Det gäller att hålla koll på det eftersom tandhälsa, förmåga att äta och dricka samt aptit är viktigt för att tillgodogöra sig näring, förklarar Gabriella Bragée. 

Samtidigt som detta sker påverkas flera fysiologiska förmågor som förklarar varför hästens utnyttjandegrad av fodret kan minska med upp till cirka 20 procent med åldern. Framför allt påverkas hästens förmåga att utnyttja växttråd och protein. Vid för liten mängd kvalitativt protein i foderstaten försvåras förmågan att hålla muskelmassa och en minskad muskelmassa blir snabbt synlig. 

Gabriella Bragée.

Proteinkvalitet

Hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret kan minska med upp till 20 procent med åldern, framför allt förmågan att utnyttja proteinet, förklarar Gabriella Bragée. Den äldre hästen kan behöva ett kvalitativt protein för att inte påverkas av minskad muskelmassa, särskilt under pälssättning och fällning.

Värmebehandla

Värmebehandlade eller ångkokta kompletteringsfoder möjliggör skonsammare men även högre foderutnyttjande för den äldre hästen. Den hygieniska kvaliteten i fodret
är dessutom hög vid värmebehandling eller ångkokning. 

Tänder

Undersök regelbundet hästens tandhälsa eftersom det vid tjugo års ålder är normalt att en del av tuggytan är ålderspåverkad. Den äldre hästens tandhälsa kan också påverkas av tandlossning och därmed försvåra tuggning. Låt veterinären undersöka vid behov.

Blötläggningsfoder

Blötläggningsfoder är ett bra sätt att tillföra extra vätska utöver värdefulla fibrer. Det finns många skonsamma blötläggningsfoder med högt fiberinnehåll och samtidigt låga andelar stärkelse. Blötläggningen kan underlätta för en senior häst med tandproblem.

Extra energi

Olja är ett skonsamt tillskott som tillför energi hos den friska äldre hästen, t ex raps-, majs- eller linfröolja. Hästen kan behöva extra energi under kalla perioder då hullet ska ökas, eller tandhälsan kräver ett skonsamt alternativ. Max 1 dl/utfodring, max 2–3 dl/dag för en stor häst.

Grovfoder och vatten

Den seniora hästen kan behöva grovfodret i kortare strå än vad som finns i vanligt hö och hösilage. Det finns många alternativ som kort strå, hackade grovfoder eller grovfoder i kuber/pellets för blötläggning. För den seniora hästen är vätska viktigt för att minska risken för förstoppningskolik. Se till att hästen har fri tillgång till vatten, gärna i lättdruckna och rena kar, baljor och hinkar. Det är särskilt viktigt att under vintern säkerställa drickbar temperatur på vattnet. Komplettera alltid med fri tillgång till saltsten.

Tillskott

Äldre hästar kan behöva stöd av tillskott. En balanserad multivitamin är att rekommendera. Utöver det kan B-vitamin bidra till stöd för bättre foderutnyttjande. Pro- och prebiotika används ibland för att stödja mag- och tarmhälsan. Äldre hästars ledhälsa kan gynnas av tillskott som innehåller bland annat glukosamin.

Tre tips

  1. Var noga med hygienen och blötläggningstiderna för att undvika att fodret jäser.
  2. En senior häst med tandproblem behöver kontrollerade och anpassade utfodringsrutiner. Under vintern bör du säkerställa att dricksvattnet har drickbar temperatur
  3. Komplettera med fri tillgång till saltsten.