Stödså gräsmattan inför hösten

Gräsmatta och fötter med träskor.
FOTOGRAF KLAS SJÖBERG

 

Har din gräsmatta fått kala fläckar eller till och med gulnat helt under den varma sommaren? Ingen fara, med rätt skötsel och lite extra omtanke återhämtar sig en etablerad gräsmatta snabbt.

Den här sommaren kommer troligen att gå till historien med sina många soliga dagar och varma vindar. Underbart härligt för de flesta trädgårdsägare, men också en extra utmaning för djur och växter – särskilt för din gräsmatta.

Dags att kompletteringsså

Har gräsmattan fått kala och slita fläckar kan du behöva kompletteringsså den inför hösten. Det gör du enkelt genom att ta en hård kratta och luckra upp jorden i fläckarna, innan du lägger på ett tunt lager ny planteringsjord. Sedan går det bra att så med nytt gräsfrö. Glöm inte att hålla sådden fuktig tills det nya gräset har fått en chans att växa upp.

 

Mot högre höjder

Under torrare perioder kan gräsmattan även sluta växa helt. Därför kan det vara en bra idé att ställa in en högre klipphöjd första gången du klipper den igen. När grässtråna får växa sig högre ger de skugga åt gräsrötterna och samlar också in värdefullt dagg. (Har gräsmattan gulnat ska du däremot låta bli att klippa alls.)

 

Robotgräsklippare bästa valet

Under torkan är robotgräsklippare bästa valet eftersom den låter gräsklippet ligga kvar på gräsmattan och kapsla in fukten och ger naturlig näring. Den känner även av hur mycket gräset behöver klippas och klpper därför inte för mycket.

 

Det värdefulla vattnet

Din gräsmatta består till 70-80% av vatten. Vill du hjälpa gräset kan du vattna genom  ordentligt en gång i veckan. För att spara på dricksvattnet är det praktiskt att samla in regnvattnet i tunnor eller använda en vattenpump om du har en intilliggande sjö eller annat vattendrag.

Sedan är det bara att hänga upp hängmattan och njuta av sensommaren. Lycka till!