Tips på sårvård för din hund

Mycket bus och lek i sommar? Om din hund skadar sig kan det vara skönt att kunna agera direkt och ge rätt hjälp till sitt husdjur. Vi guidar dig till hur du ska göra om din jycke får ett skärsår.

Ett sår ska sys inom åtta timmar och om såret är djupt och sitter på baksidan av tassen ovan trampdynorna kan stora kärl ha skadats. Ett skärsår rekommenderas alltid att sys för en snabbare och okomplicerad läkning. Undvik att själv tejpa ett skärsår. Det är då stor risk att såret spricker upp.

Förvärra inte skadan genom att tvätta rent såret med vätskor som till exempel Jodopax och därefter sätta på en salva. Starka medel och sårsalvor förstör cellerna i såret så att de också måste stötas bort innan en läkning kan ske. Resultatet blir en inflammation med var i såret. Var noga med att se till att hunden inte slickar på såret. Det kan finnas risk för senskada om såret uppstått mellan tårna eller på baksidan ovan den stora trampdynan. Har senan skurits av pekar en eller flera tår i ”vädret”.

Bra produkter att ha hemma

Vid behov kan du använda en mild spray helt utan alkohol som bidrar till en smärtfri särbehandling utan sveda.

Du kan använda våtservetter som ett komplement till behandling av hudinflammationer som beror på svamp eller bakterier.

Om din hund behöver få medicin i tablettform kan det underlätta att ge dem i en så kallad Easy pill. Ge först en utan tablett i för att hunden ska acceptera den, ge därefter med pillret i.

Om din hund fått en sårskada gör du så här:

Inspektera såret
Ta bort eller spola bort grus och smuts med vatten eller koksaltlösning
Vid kraftig blödning, lägg ett bandage med rejält tryck för att stoppa blödningen
Vid lättare blödning, lägg ett lättare tassbandage.
Kontakta omgående veterinär för att se om såret behöver sys