Satsa på en högtryckstvätt i sommar

Ge terrassen nytt liv eller gör bilen skinande ren med en högtryckstvätt. Det finns fler bra användningsområden och smarta tillbehör. Vi ger dig tre tips att tänka på.

Med en bra högtryckstvätt kan du tvätta i princip hela utsidan av huset vare sig det är trä, sten eller dekorsten som behöver piggas upp. Varmt vatten i kombination med högt tryck och hög vattenkapacitet gör att högtryckstvätten tillsammans med rätt tillbehör löser alla slags rengöringsproblem. Den är det mest effektiva verktyget för att rengöra ytor utomhus och är dessutom enkel att använda.

Effektivitet

Vattentryck mäts oftast i “bar” och vattenkapacitet i “liter/timme” där trycket bestämmer hur kraftfull strålen blir. I en vanlig trädgårdsslang är trycket oftast kring 4 bar och i en högtryckstvätt brukar det ligga mellan 120-180 bar beroende på modell. Lägger man sedan till vattenkapaciteten som beskriver hur mycket vatten som sprutas ut ur maskinen under en timme så får man en ganska bra bild av hur kraftfull maskinen är.

Tillbehör

Det finns en mängd olika tillbehör för högtryckstvättar. De vanligaste är altantvätten och olika tillbehör för bilrengöring. En altantvätt tillsammans med rätt rengöringsmedel tar effektivt bort smuts, oljefläckar och andra missfärgningar från terrassen samtidigt som den är skonsam mot träet. Spolning med originalmunstycket kan skada träet och riva upp flisor. Se också över om du kommer att behöva en slangvinda.

Miljövänligt val

När du ska investera i en högtryckstvätt, välj inte den billigaste, utan en bra modell som håller länge för miljöns skull. Tänk också på att alla rengöringsmedel som används tillsammans med högtryckstvätten måste vara anpassade att användas utomhus samt vara biologiskt nedbrytbara.

Områden du med fördel använder en högtryckstvätt

Altantvätt

Husfasad

Grillgaller

Utemöbler

Tvätt av marksten