Välj område

Smått och Gott / Trädgård Jessica Lyon

Jessicas bästa tips för att odla ingefära

Visste du att det går att odla ingefära i Sverige? Odlar du den i köksfönstret kan du njuta av de smakrika bladen i till exempel ett egenodlat te. Har du lyckan att ha ett eget växthus eller odlingstunnel så är det också under varma och långa somrar möjligt att också få njuta av ingefärans rhizomer.

Ingefäran är en tropisk flerårig ört som kan bli 1,5 meter hög i södra Kina, Afrika och andra delar av Asien där den växer naturligt även om den nu också odlas i större mängder i alla tropiska regioner. Här i Sverige används den mest inom matlagning och naturmedicin och blir då kanske inte fullt så hög i växten.

Ta hem ekologiska från affären

Vill du odla din egen ingefära finns det lite knep att ta till! Till exempel kan du enkelt börja med att köpa hem en ekologisk ingefära ifrån din livsmedelsaffär. På vissa livsmedel används så kallade groningshämmare vilket gör att du får svårt –eller rent av omöjligt – att få dem att gro hemma så att de är giftfritt odlade och hanterade är verkligt viktigt även i detta fallet.

Plantera direkt

Bor du i södra delarna av landet och kanske till och med har tillgång till ett växthus eller odlingstunnel? Då kan du plantera ut ingefäran direkt sommartid. Annars lägger du den i en kruka som du fyller med jord till minst hälften. Lägg i ingefäran och lägg på lite till jord men inte så att den döljs helt. Sedan vattnar du din ingefära och ställer så ljust och varmt som möjligt. Det kan också vara smart att trä en genomskinlig plastpåse eller plastfilm över och som du gör hål i då ingefäran i sin naturliga miljö trivs i områden där det är varmare och en högre luftfuktighet än här hemma i Sverige. Är det sommartid och varmt väder eller i låg växtzon som du gör detta, så kan du med fördel plantera ut din ingefära på en varm plats på friland eller i växthus eller odlingstunnel.

Använd bladet till te

Om ett tag kommer du att se att små gröna skott börjar att växa ut och om du vill fortsätta att odla din ingefära så behöver den för att utveckla de goda smakfulla rhizomerna nu snart en betydligt vidare kruka eftersom ingefäran gärna växer just på bredden i jorden. Har du inte möjlighet att odla den för rötternas skull så är även ingefärans blad goda i till exempel ett te.
Eftersom ingefära inte växer naturligt i vårt svenska klimat så behöver du ta in din planta över vintern och då kommer den helt naturligt att vissna ner – men det ska den göra. För på våren kommer det sedan nya smakrika skott igen och den fortsätter att växa!

Glöm inte vatten

Glöm inte att vattna dina ingefära regelbundet och den vill ogärna torka ut mellan vattningarna. Tänk på att ingefära naturligt växer i tropiska områden och det gäller att efterlikna dessa så mycket som möjligt om du själv och framgångsrikt vill kunna odla din egen ingefära.

Rivigt till rökt och grillat

En stor näve rädisor – gärna i olika färger och hemmaodlade är godast
Ingefära
Majrova
Skiva tunt, blanda eller lägg upp och servera som starkt smakande sallad till hård grillade eller rökta livsmedel
 Med hopp om en härlig odlingssommar – Alla kan odla!
//Jessica

Vill du också läsa?